Tarkalleen ottaen joulu on joulu, oli lumen läsnäoloa tai ei. Kirjallisuus ei tue kovin vahvasti ainakaan oletusta, että jouluna tulisi ehdottomasti olla lunta tai se on hieman ristiriitaista ja juhlan tarkoitus onkin itseasiassa juhlia Jeesuksen syntymän muistoa. Jouluperinteisiin eli saunaan, joulukirkkoon, lahjoihin, joulukuusiin tai joulumusiikkiin ei lumi liity, joskin viimeiseksi mainitussa, lyriikoista saattaa toisaalta kuulla joulun lumen läsnäoloa puoltavia sanoja "nietos" tai onhan aiheesta toisaalta tehty laulukin i
f it does not snow on christmas (jos ei jouluna ole lunta). Tämä taas alleviivaisi lumen kuuluvuutta jouluun.
Sana joulu on alkujaan rautakautinen lainaus-sana muinaisskandinaavisista kielistä ja pitää mennä aikaan 500-600 - luvuille kuin moista käsitettä on yleisesti alettu käyttämään. Kielentutkijat päättelevät, että sana tarkoittaisi myös uudelleen syntymistä. Englannin kielen Christmas kasautuu sanoista Crister Maesse eli vapaasti käännettynä "Kristuksen messu", ei viittausta lumeen vieläkään. Katolisen kirkon
Dies Natalis Domini - käsite viittaa enemmän Herran syntymäpäivään ja tuo voinee tapahtua ilman veden jäätynyttä olomuotoa. Toisaalta roomalaisen juliaanisen kalenterin mukaan joulun ajankohta sijoittuu talvipäivänseisauksen alkuperäinen ajankohdan tienoille, joten talvi - sanan mukanaoloa ja lumen sijoittumista tuohon yhteyteen voidaan vain spekuloida.
Ken asuu Sodankylässä, voinee hyvällä omallatunnolla todeta, että joulu ja lumi kättelevät keskenään kuin Koivisto ja Bresnev. Tätä puoltaa joulunajan lumen mittauksen historia, joka toteaa, että mittaushistorian aikana joka
jeesuksen joulu, Sodankylässä on ollut maa valkea:
Joulunaika - Ilmatieteen laitos
Sen sijaan Helsingin jouluun lumi ei kovin vahvasti asetu, sillä tasaisella syklillä noin joka kolmas joulu on musta statistiikan mukaan. 1928-1930, 1949-1951, 2006-2008 ja 2015-2017 on nähty peräkkäisinä vuosina lumettomat joulut, mutta on säähaltija tuolloinkin ollut sen verran myötämielinen lanttulaatikkopäissään, että 1929, 1930 ja 1950 saatiin jouluaamuksi sentään jo lunta. Jonnet ei muista.
Vuonna 1995 pakkasta oli koko maassa -30 aina -39:ään pakkas-asteeseen asti, joten never forget vuosina joulu=lumi. Sen sijaan korkealämpöisinö jouluina lämpötila on kiivennyt maan eteläosassa kuudesta ja kahdeksaan sekä maan keskiosassa neljästä ja kuuteen ja jopa Lapissa kolmeen lämpöasteeseen ja ei tarvitse mennä kuin vuoteen 2006, kun tällaista Ibiza - joulua vietettiin, jolloin muuten tämäkin ketju on alkunsa saanut, liekö sen innoittamana?
Tyypillisesti jouluna lunta on Lapissa 40 senttiä, joten laphalaiset voivat suoraan sanoa, että joulua ei ole ilman lunta, kun taas tuolloinkin eläisessä Suomessa on nähty viidenkin sentin kerros eli ohuesti, mutta kuitenkin on varaa sanoa lumen kuuluvan täälläkin jouluun, mutta kuitenkin Lounais-Suomi on kurjimmassa tilanteessa, sillä Suomen vähäisimmät lumimäärät koetaan juuri näillä lakeuksilla.
Mitä ketjun aiheeseen tulee, ilmaston alati kasvava keskilämpötila ajaa tämänkin ketjun mielipiteitä laidasta laitaan aina kaihoisista notalgiavuosista ja nietosten potkukelkkamaratooneista aina nykyhetken karuun betonijouluun koskien lumettoman joulun kannattajia varsinkin, ketä eivät lumellisia jouluja ole edes eläneet.
Lähteet: Ilmatieteiden laitos ja Joulun wikipedia - sivuston lähdemateriaali.