Onko joulu joulu ilman lunta?

  • 5 915
  • 65

Onko joulu joulu ilman lunta?

  • Joulu tuntuu ihan samanlaiselta ilman luntakin

    Ääniä: 71 18,6%
  • Jouluna tunnelma ei ole yhtä korkealla ilman lunta

    Ääniä: 310 81,4%

  • Äänestäjiä
    381

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Jatkoajassa on trendikästä vihata joulua, mutta kuinka pahasti eteläsuomalainen osajaos on ketjunavauksesta kuluneen neljäntoista vuoden aikana ehtinyt fakkiutumaan lumettomaan jouluun?

En sanoisi, että jatkoajassa tavanomaista enempää joulunvihaajia on, vaan joulun lieveilmiöt on nostettu ihan aiheestakin framille. Kaikille tässä maassa ei joulu näyttäydy suklaan ähkyisenä ja lanttulaatikon tuoksuisena kulutusjuhlana.
 

Hera80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä Joulu on Joulu ilman luntakin, mutta ei ilman Joulupukkia. Tuo valkoparta vanha ukki, hänessä ilmentyy Joulumieli ja Joulun sanoma.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
En sanoisi, että jatkoajassa tavanomaista enempää joulunvihaajia on, vaan joulun lieveilmiöt on nostettu ihan aiheestakin framille. Kaikille tässä maassa ei joulu näyttäydy suklaan ähkyisenä ja lanttulaatikon tuoksuisena kulutusjuhlana.

Mutta niitä positiivisiakin voisi etsiä, päivällä käy vähän hiihtämässä tai uj:llä, illat pikkukaljassa, vähän saunaa siihen ja hyvää safkaa. No varmaan toki lumirajan eteläpuolella joulu sitten on pelkästään ostoskeskushelvetin jälkeistä ryyppäämistä ja ylensyömistä. Mutta kyllähän parasta joulussa on ne välipäivät, kunhan on lunta.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
No voi perkele. Luulisi, että nuoruuden angstit helpottaisi iän myötä, mutta ei näköjään aina.
En ollut nuori vuonna 2006. Ja edelleen lumi häiritsee minun arkeani, eli miksi tämä mielipide olisi mihinkään muuttunut?
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Montahan prosenttia maapallon maapinta-alasta on lumen alla jouluaattona? Onko tämä prosentti eri kristittyjen valtaamilla alueilla kuin esim. hindujen tai muiden jeesukseen realistisesti suhtautuvien mailla?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyllä Joulu on Joulu ilman luntakin, mutta ei ilman Joulupukkia. Tuo valkoparta vanha ukki, hänessä ilmentyy Joulumieli ja Joulun sanoma.
Mikä nyt on joulun sanoma kenellekin.

Umpiuskovainen ex-appiukkoni oli (ja on epäilemättä edelleen) kiivas joulupukin vastustaja. Samalla ankaruudella hän vastustaa kaikkea ei-kristillistä jouluun usein liittyvää sisältöä, kuten tonttuaiheisia joululauluja, samoin sellaisia joulukoristeita, joilla ei ole välitöntä yhteyttä jeesusmeininkiin. Lahjoja äijä ottaa kyllä mielihyvin vastaan, kiihkouskonnollisia kirjoja varsinkin. Myös maalliset lahjat käyvät, jos ne ovat hänelle erityisen hyödyllisiä. Myös vähemmän hyödylliset käyvät, jos ne ovat sillä lailla arvokkaita, että ne kannattaa laittaa esim. Toriin myytäväksi jo välipäivinä. Tällä tavoin lahjoista saa vähän käteistä uusien jeesuskirjojen ostoon, tai lahjoitettavaksi johonkin homovastaiseen toimintaan, aito avioliitto -touhuihin tai käännytystyöhön. Sitä vastoin lahjojen antaminen oli ex-appiukolle tyystin vieras ilmiö, olipa kyse joulusta tai läheisten merkkipäivistä.

Sen verran tuota ex-appivanhempien käsitystä ”joulun sanomasta” tulin muutamana vuonna todistaneeksi, että lopulta kieltäydyin kategorisesti käymästä joulunpyhien aikaan heidän luonaan edes eteisessä. Arvelen, ettei yksikään osapuoli ollut varsinaisesti pahoillaan tästä. Nuokin olivat pahoillaan lähinnä siitä, ettei vävy ollut samanlainen lahkolaisjeesuslainen kuin mitä hekin. No, jokainen tyylillään, edellyttäen että jättävät muut ihmiset rauhaan härötouhuiltaan. Nuo eivät aina malttaneet. Lastenlapsiaankin yrittivät viilata linssiin raivokristillisellä luomisopilla, mutta onneksi tulos oli melko lailla päinvastainen haluttuun nähden.

Lumi ei varmaan ollut ex-appiukolle olennainen tekijä joulunvietossa. Minä taas puolestani pidän talvisessa ajassa parhaana tilannetta, jossa maata peittää max. parin tuuman lumikerros, kuitenkin niin että maa on valkoisena. On jotenkin valoisampaa ja silmään miellyttävämpää. Lunta ei saisi tulla yhtään enempää, tarpeettomat lumityöt ovat perseestä. Pakkasta saa olla jatkuvasti muutaman celsiusasteen verran, ei kuitenkaan enempää, etteivät lämmityskulut karkaa käsistä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tarkalleen ottaen joulu on joulu, oli lumen läsnäoloa tai ei. Kirjallisuus ei tue kovin vahvasti ainakaan oletusta, että jouluna tulisi ehdottomasti olla lunta tai se on hieman ristiriitaista ja juhlan tarkoitus onkin itseasiassa juhlia Jeesuksen syntymän muistoa. Jouluperinteisiin eli saunaan, joulukirkkoon, lahjoihin, joulukuusiin tai joulumusiikkiin ei lumi liity, joskin viimeiseksi mainitussa, lyriikoista saattaa toisaalta kuulla joulun lumen läsnäoloa puoltavia sanoja "nietos" tai onhan aiheesta toisaalta tehty laulukin if it does not snow on christmas (jos ei jouluna ole lunta). Tämä taas alleviivaisi lumen kuuluvuutta jouluun.

Sana joulu on alkujaan rautakautinen lainaus-sana muinaisskandinaavisista kielistä ja pitää mennä aikaan 500-600 - luvuille kuin moista käsitettä on yleisesti alettu käyttämään. Kielentutkijat päättelevät, että sana tarkoittaisi myös uudelleen syntymistä. Englannin kielen Christmas kasautuu sanoista Crister Maesse eli vapaasti käännettynä "Kristuksen messu", ei viittausta lumeen vieläkään. Katolisen kirkon Dies Natalis Domini - käsite viittaa enemmän Herran syntymäpäivään ja tuo voinee tapahtua ilman veden jäätynyttä olomuotoa. Toisaalta roomalaisen juliaanisen kalenterin mukaan joulun ajankohta sijoittuu talvipäivänseisauksen alkuperäinen ajankohdan tienoille, joten talvi - sanan mukanaoloa ja lumen sijoittumista tuohon yhteyteen voidaan vain spekuloida.

Ken asuu Sodankylässä, voinee hyvällä omallatunnolla todeta, että joulu ja lumi kättelevät keskenään kuin Koivisto ja Bresnev. Tätä puoltaa joulunajan lumen mittauksen historia, joka toteaa, että mittaushistorian aikana joka jeesuksen joulu, Sodankylässä on ollut maa valkea: Joulunaika - Ilmatieteen laitos

Sen sijaan Helsingin jouluun lumi ei kovin vahvasti asetu, sillä tasaisella syklillä noin joka kolmas joulu on musta statistiikan mukaan. 1928-1930, 1949-1951, 2006-2008 ja 2015-2017 on nähty peräkkäisinä vuosina lumettomat joulut, mutta on säähaltija tuolloinkin ollut sen verran myötämielinen lanttulaatikkopäissään, että 1929, 1930 ja 1950 saatiin jouluaamuksi sentään jo lunta. Jonnet ei muista.

Vuonna 1995 pakkasta oli koko maassa -30 aina -39:ään pakkas-asteeseen asti, joten never forget vuosina joulu=lumi. Sen sijaan korkealämpöisinö jouluina lämpötila on kiivennyt maan eteläosassa kuudesta ja kahdeksaan sekä maan keskiosassa neljästä ja kuuteen ja jopa Lapissa kolmeen lämpöasteeseen ja ei tarvitse mennä kuin vuoteen 2006, kun tällaista Ibiza - joulua vietettiin, jolloin muuten tämäkin ketju on alkunsa saanut, liekö sen innoittamana?

Tyypillisesti jouluna lunta on Lapissa 40 senttiä, joten laphalaiset voivat suoraan sanoa, että joulua ei ole ilman lunta, kun taas tuolloinkin eläisessä Suomessa on nähty viidenkin sentin kerros eli ohuesti, mutta kuitenkin on varaa sanoa lumen kuuluvan täälläkin jouluun, mutta kuitenkin Lounais-Suomi on kurjimmassa tilanteessa, sillä Suomen vähäisimmät lumimäärät koetaan juuri näillä lakeuksilla.

Mitä ketjun aiheeseen tulee, ilmaston alati kasvava keskilämpötila ajaa tämänkin ketjun mielipiteitä laidasta laitaan aina kaihoisista notalgiavuosista ja nietosten potkukelkkamaratooneista aina nykyhetken karuun betonijouluun koskien lumettoman joulun kannattajia varsinkin, ketä eivät lumellisia jouluja ole edes eläneet.

Lähteet: Ilmatieteiden laitos ja Joulun wikipedia - sivuston lähdemateriaali.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Joulu nyt vaan on joulu vaikka vettä sataisi. Kyllä se tunnelma tulee läheisistä eikä lumesta.
 

Rekka Pinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Vancouver Canucks
Täällä Oulussa kun on koko ikänsä asunu, niin on tottunut että sitä lunta on joka talvi ja joulu maassa. Paras sää jouluun on sellainen -5 astetta ja 20cm lunta. Tulee sellaiset winter wonderland vibat. Kuitenkin ehkä tulevaisuudessa myös Oulussa tullaan näkemään lumettomia jouluja, joten ehkä tämä viimeistään silloin tulee tutuksi. Mutta siis kuvittelisin, että mikäli olisi lumeton joulu, niin kyllä siitä fiiliksestä häviäisi iso osa, varsinkin kun täällä ei ole melkein ikinä edes joulukuussa lumeton maa.
 
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans, Dallas Stars, Leksands IF
Ei lumeton joulu itselle ainakaan ikinä tunnu samalta kuin talvinen, valkea joulu. Toisaalta niitä lumettomia ja vähälumisia jouluja oli viime vuosikymmenenä kovin monta, ja kaikkeen tottuu ajan kanssa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Olen asunut eteläisessä Suomessa käytännössä koko ikäni, ja siitä vielä suuren osan rannikolla. Ainakin näin aikuisiällä mustat tai vähälumiset joulut ovat olleet yleisempiä kuin lumijoulut. Jos jostain on tottunut pois, niin ei sitä osaa enää hirveästi kaivata.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Lumi on perseestä. Myös talvi on perseestä ja varauksella joulukin. Eli haluanko perseen perseellä päällystettynä vai enkö? Ihan fucking sama. Makkarassa on kaksi päätä.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
En ole minäkään yhtään talvi-ihminen, mutta kyllähän tämä tällainen pimeä ja lumeton aika, kun lämpötila menee päivittäin nollan molemmin puolin, on ihan ylivoimaisesti se kaikkein eniten perseestä oleva aika. Paaaljon mieluummin sitä jatkuvaa pakkasta ja lunta.

Ja kyllä se on tärkeä juttu, että jouluna on lumi maassa
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös