On aika oluen

  • 674 719
  • 3 968

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
No joo, American Saisonhan tuossa seisoo. Rekisteröin vain tuon mustan tekstin. Eli olutta on turha syyttää, vika oli omissa odotuksissani.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ite odotan tuolta StaPan American Saisonilta hyvää, kun StaPa on viimeaikoina muutenkin nostanut jatkuvasti profiilia laadukkailla tuotteilla. Jenkkityyppiset humalapommit kolahtaa, muutenkin USA on ohittamassa omissa kirjoissani Belgiaa parhaana olutmaana. Ellei ole jo.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mulla meni hiukan maku noihin runsaasti humaloituihin jenkkioluisiin tuossa viime vuoden kesällä. Aika paljon tuli niitä juotua, kun kaveri on paikallisen panimon vakioasiakas ja reissuiltaan Stonea ja vastaavia jatkuvasti roudasi. Meni vähän siihen se, että mitä voimakkaampi humalointi, olevinaan sitä parempi olut. Varsinaisesti kaikki muut maut jäivät taakse kokonaan. Mulle kävikin siten, että nyt olen alkanut enemmän löytämään oluiden makuja sen sijaan että tuijottaisin prosenttiin tai ebu-lukuun. Toki prosentteihin tuijotan sen verran edelleen, että yleensä mun makuuni hyvä olut on aika voimakasta.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Stonen oluet on viime aikoina olleet suht kiitettävästi esillä Alkossa, tosin harmillisesti vain lippulaivassa, eli Arkadiassa. Old Guardian Barley Winea on vieläkin kiitettävästi tarjolla, kerrassaan mainio maailmanluokan Imperial Russian Stout sen sijaan myytiin varsin nopeasti loppuun.

Nyt hiljattain sinne saapui Stone Pale Ale ja nyt seuraavaksi vuorossa on Stone India Pale Ale joka pitäisi olla saatavilla ensi viikolla.

Stone IPA:n maistelin tuossa toissavuonna, kun Stone esiintyi tuotteillaan ympäri Suomen erinäisissä oluthuoneissa. Silloin siitä jäi sellainen varsin perusjenkki-ipan tunne, missä ei ole mitään vikaa, mutta ei sitä erityistä koukkuakaan. Täytynee silti tuo testata uudelleen, josko nyt vaikka iskisi makuhermoon paremmin. Toivoa sopii, että olisi mahdollisimman tuoretta.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Stone kaiketi avaa panimon Saksaan, joten ehkä saatavuus paranee jatkossa. Mitä kaikkea siellä sitten tehdään, on eri juttu.

Arrogant Bastard Ale oli ihan hyvää, mutta kuten tuossa mainitsin, aika vahvaa. Tai ehkä se johtuu siitäkin, että nuo ovat isoja pulloja, jolloin jälkimmäinen puolisko alkaa jo tympiä. Pitäisi juoda aina puoliksi.

Russian Imperial Stoutin sain varattua Arkadiasta joulukuussa. Ihan hyvää tavaraa kieltämättä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Alkosta lähti mukaan pienpanimo-herkkuja
Stadin Panimon Winter Ale oli todella maukas, erittäin positiivinen yllätys, makua oli ja pullo koko 0.5litr oli sopiva.
Alko - Tuotteet - Suomenlinnan Panimon Zander Winter Ale

Kukko Ale oli taas tuon edellisen jälkeen iso pettymys. Täysin mitään sanomaton ja mauton verrattuna edelliseen. Varmasti juonti järjestys vaikuttaa fiilikseen.
Alko - Tuotteet - Laitilan Kukko Ale

Teerenpelin vehnä-bock oli maukas ja voimakas luonteinen, tässä oli selvästi enemmän maukua ja siten mun mieleen enemmän kuin perus hedelmäiset vehnät.
Alko - Tuotteet - Teerenpeli Vehnäväinö

Sitten oli jäänyt joulun ostoksista kaapin perukoille tälläinen Norjalainen Imperiel Stout. Tämä oli kunnon jytky, todellista moottoriöljyä, vetää vertoja Koffin Porterille ja nimenomaan maku on lähimpänä vahvaa portteria, täydellinen nautiskelujuoma. Tosin aika vahva, pienempi pullo sopisi paremmin.
Alko - Tuotteet - Nøgne Ø Imperial Stout

Ei oluen ostaminen suomessa halpaa ole. Hain kuusi pulloa alkosta niin 26,50€ kiitos. Tuli fiilis että maistelen tuolla rahalla jo Lohessakin useita maukkaita oluita vaikkapa half pintteina.

_
 

waitsneik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Yläsarjasta alasarjaan
Maistelin pari prykmestar swarch bockia ja mukavasti oli maku jänteet täyttävää jämäkkyyttä. Muutoin minulle on vahvistunut, että Belgialainen ale ei istu makunystyröihini, jotenkin teollista. BRitti toimii paremmin.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Nappailin eilen saunan jälkeen pari Kuohun tummaa lageria jossa käytetään netin mukaan kuulemma Zatek-humalaa ja kyllähän tuo hyvältä ja pehmeältä maistui. Otin vielä kaveriksi jo vanhan tuttavuuden: Pistonheadin lageria jolla on tyylikäs tölkki ja makumaailma hivenen metallinen sekä hedelmällinen.
 
Suosikkijoukkue
B&B&B&B
On tässä tullut viimeaikoina tykästyttyä Suomenlinnan Panimon lageriin. Oikein maistuva olut mitä tuosta lähikaupasta löytyy.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mohawkin IPAa pääsin puolikkaan pullon toissapäivänä maistamaan, kun kaveri sellaisen oli Ruotsista raijannut. Mulla oli vähän epäluuloinen olo, kun en ole juuri onnistunut IPA-valinnoissani viime aikoina, mutta tuo oli kyllä rautainen tuotos. Voimakas humalointi, mutta silti hedelmäinen ja raikas, ei tunkkaista jälkimakua. Ei taida Suomesta vain löytyä.
 

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Kävin tiistaina Arkadian Alkossa ja mukaan tarttuivat Stonen Pale Ale ja Old Guardian, Mikkellerin Koppi Coffee IPA ja Beer Hop Breakfast, West Coast IPA ja rahantuhlauksena Nøgne Ø Red Horizon 2. edition. Red horizon on vielä juomatta mutta toistaiseksi näistä meidän kahden hengen tämän viikon chämppäriraadin mielestä Mikkellerit vetivät pisimmän korren. Koppi Coffee oli jopa positiivinen yllätys nimestään juontaneisiin odotuksiin perustuen. Mikään ei ollut selvä pettymys, mutta Stonen Pale Ale ja tuo West Coast IPA eivät olleet ehkä niin tiukkoja kuin olisin odottanut ja tuskin heti olen poistamassa lisää. Red Horizon korkattaneen tänään Milanon derbyn yhteydessä. Paljonkohan nostaa hintaa tuo metallipakkaus sinetöityine kääreineen pullon päällä?

Disclaimerina vielä voin mainita, että Gallow'sista löytyy Thornbridgen Raven Black IPA:a, joka on mun mielestä oikein miellyttävä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ite odotan tuolta StaPan American Saisonilta hyvää, kun StaPa on viimeaikoina muutenkin nostanut jatkuvasti profiilia laadukkailla tuotteilla.
Kyllähän se napsui loistavasti. Voimakasta humalointia, mutta belgityyppinen hiiva ja saisonin raikkaus tuki sieltä taustalta loisteliaasti muodostaen huippuluokan suomalaisen oluen. Tätä täytyy ostaa vielä toistekin jos vaan löytyy.

Myös Malmgård Huvila Oak Porter oli laatua. Tammilastuilla kypsytys tuo mukaan hienoksellisesti viskimäisyyttä ja tätäkin on ehdottomasti saatava lisää.

Prykmestarin Schwarzbock sen sijaan ei tehnyt suurempaa vaikutusta. Ei nyt huono, mutta vähän yksitotinen omaan makuun.

Kauttaaltaan kyllä suomalainen pienpanimokulttuuri on mennyt jättiharppauksin eteenpäin viime aikoina ja eteen on osunut todella mahtavia oluita, jotka on ihan vertailukelpoisia ulkomaalaisiin vastaavin oluttyyppeihin rinnastettuna.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Myös Malmgård Huvila Oak Porter oli laatua. Tammilastuilla kypsytys tuo mukaan hienoksellisesti viskimäisyyttä ja tätäkin on ehdottomasti saatava lisää.
Itse taas tykkäsin aavistuksen enemmän Malmgårdin Huvila X Porterista, eli "normiversiosta". Jotenkin tuo viskimäisyys tuntui omaan makuun pilaavan kokonaisuutta.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itse taas tykkäsin aavistuksen enemmän Malmgårdin Huvila X Porterista, eli "normiversiosta". Jotenkin tuo viskimäisyys tuntui omaan makuun pilaavan kokonaisuutta.
Kyllä itsekin siitä X-Porterista pidän hiukan enemmän ja varmasti toimii paremmin noin pidemmällä säteellä, mutta tämä oli mielenkiintoinen kokeilu ja sopivan erilainen tapaus. Toivon mukaan tätä tammikypsytettyäkin saisi tulevaisuudessakin. Voisi toimia hanaolueena loisteliaasti.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Budweiserin valmistajaa kohtaan nostettu kanteita oluen liian suuresti vesipitoisuudesta. Onko tuo tullut jollekin yllätyksenä?

Kyllähän Somessakin isot panimot käyttävät vastaavaa tekniikkaa, olut pannaan vahvemmaksi ja sitten laimennetaan vedellä sopiviin prosentteihin, laimennuksen yhteydessä joudutaan lisäämään vielä hieman humalauutetta koska humalapitoisuus luonnollisesti lantratessa laskee.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Nyt on joitakin käsityöläisoluita maisteltu. Kaikkia en vielä ole reitannut, mutta tähän mennessä suosikkini on ollut Mikkellerin Sort Gul. Pätevä BIPA ja ainut itseäni siinä häirinnyt asia oli tuoksu. Pikkuisen lisää mäntyä niin olisi puhuttu nelosen oluesta 1-5 asteikolla.

Huvilan Oak Porter oli myös hyvä. Ei niin hyvä kuin X-porter (mistä joku jo mainitsikin), mutta erittäin hyvä näyttö jälleen suomalaisesta taidosta tehdä olutta.

Hiisi panimo täräyttää kesällä ensimmäiset oluet pihalle ja seuraava Palokkaporterihan on tulossa nimenomaan tästä panimosta. Kiitos suuresti silti StaPalle ensimmäisistä kolmesta versiosta. :)
 
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
Tuli maistettua Brooklyn Brown Ale ja täytyy sanoa että oli hyvin mielenkiintoisen makuinen eikä äkkiä tule ihan vastaavaa mieleen. Kyseessä ei ole ihan perinteisen makuinen brown ale, vaan mausta löytyy reilusti paahteisuutta ja makeutta, jopa suklaata, mutta myös humala tulee läpi ihan eri tavalla kuin vaikka stouteissa. Saakohan tuota Suomesta ollenkaan?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saakohan tuota Suomesta ollenkaan?

En ole törmännyt, valitettavasti. Tuo jäi oikein maistuvana oluena mieleen ensimmäiseltä Amerikan reissultani (itärannikko), josta on kohta seitsemän vuotta aikaa. Toisella reissullani Amerikkaan noin vuosi sitten (Chicago - Memhis -akseli) en törmännyt koko olueen... tuosta päättelin, että kyseessä olisi selvästi pienempi Brooklynin panimon tuote, koska vastaavasti myös varsin pätevää Brooklyn Lageria ja omaan makuuni jokseenkin vetistä Brooklyn American Alea saa melkein joka paikasta. Voi toki olla, että minulla oli vain huono säkä.

Brooklyn Brown Ale saa siis varauksetta suositukseni ja jos suomalaiset oluthankinnoista vastaavat ravintolapäälliköt sekä Alkon sisäänostajat näkevät tämän viestini, niin saatte suorittaa...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nyt on Arkadian Alkoon tulossa (tai jo tullut?) myös Stone Arrogant Bastard Ale. Kerran tuota taisin Oluthuone Kaislassa ottaa ja toimihan se. Menee varmaan uudelleen testattavaksi joku kerta.
 

Jyrla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves.
Nyt on Arkadian Alkoon tulossa (tai jo tullut?) myös Stone Arrogant Bastard Ale. Kerran tuota taisin Oluthuone Kaislassa ottaa ja toimihan se. Menee varmaan uudelleen testattavaksi joku kerta.

Itseasiassa Arkadiaan 4.3. tuleva tuote on Stone Oaked Arrogant Bastard Ale eikä saman oluen perusversio. Uskoisin myös että aiemmin Kaislassa maistamasi versio on ollut juuri tämä Alkoonkin päätynyt tammi-versio. Tuota alkuperäistä ei ole tainnut Suomessa olla koskaan ainakaan laajemmassa myynnissä.

Tätä siis on kaupan:

http://www.ratebeer.com/Ratings/Beer/Beer-Ratings.asp?BeerID=39654

Ja tätä ei.

http://www.ratebeer.com/beer/arrogant-bastard-ale/1315/
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Itseasiassa Arkadiaan 4.3. tuleva tuote on Stone Oaked Arrogant Bastard Ale eikä saman oluen perusversio. Uskoisin myös että aiemmin Kaislassa maistamasi versio on ollut juuri tämä Alkoonkin päätynyt tammi-versio. Tuota alkuperäistä ei ole tainnut Suomessa olla koskaan ainakaan laajemmassa myynnissä.
Aivan niin. Kiitos korjauksesta! Heitin oluen nimen ulkomuistista ja tuli puutteellisesti kirjoitettua.

Juuri tämä yksilö. Toimi ainakin silloin, joten täytyy kokeilla uusiksi.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Alkon tarjontaan tuleva pääsiäisoluitten lista on seuraava:

-Svaneke Påskebryg
-St Feuillien Cuvée de Pâques
-Gouden Carolus Easter Beer
-Laitilan Kievari Mämmi
-Neuzelle Apfel Bier
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Pitkäaikainen etsiminen on vihdoin ohi ja oikeasti aika hyvä alkoholiton olut on löytynyt. Krombacher Weizen Alkoholfrei, jossa on mukavasti vehnäoluen makua. Paulanerin vastaava on selvästi vetisempi ja siitä puuttuu vehnäoluen hieman makeahko jälkimaku. Suosittelen!
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Pitkäaikainen etsiminen on vihdoin ohi ja oikeasti aika hyvä alkoholiton olut on löytynyt. Krombacher Weizen Alkoholfrei, jossa on mukavasti vehnäoluen makua. Paulanerin vastaava on selvästi vetisempi ja siitä puuttuu vehnäoluen hieman makeahko jälkimaku. Suosittelen!

Oletkos kokeillut Wit'tiä pikkupullossa? Mukavan Hoegaardmainen vehnä. Tuo on käytännössä ainut alkoholiton olut, jota olen saanut alas sen jälkeen kun oikeasti hyvän Clausthalerin maahantuonti syksyllä loppui. Sitruunaviipale pullon kaulaan ja avot. Plussaa longneckmäisestä muotoilusta, pulloa voi roikottaa kuulisti sormien välissä ilman että se lämpenee liian nopeasti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös