On aika oluen

  • 675 447
  • 3 968

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Ei kyllä saatana bisse tai kalja, olut (sana, jota tosin itse en käytä), jopa keskiketterä menee aina, kun siihen vain on mahdollisuus.

Alkosta mukaan Urquellia tai Ayingeria, kaupasta tarjousmäyris, joka ei kuitenkaan Karjalaa tai tanskalaisen Faxen panema Odin-tölkki. On muuten tuo Odin suht hyvää tavaraa hinta-/laatusuhteeltaan. Puolen litran tölkki 1,50€.

Kaiken kaikkiaan oikein mahtava juttu.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
Bisse on sana joka tuntuu maistuu suussa ihan urealle. Se on olut tai kalja. Tai häppä. Kavereiden kanssa joskus pohdittiin eri laaduille omia termejä. Bisse on sitä olueksi tunnistavaa juomaa, mutta ei hyvää. Kalja on sitten jo mainion makuista mallasjuomaa. Olut on sitten se nautinto. "SE" juoma mikä on todellakin hyvää ja oikean makuista.
 
Koska kukaan ei ole pyhittänyt suomalaiselle "joka tilanteen" juomalle omaa ketjua, niin teen sen nyt.


Nykyään olutta tehdäänkin monessa maassa. Vanhin edelleen valmistettava olut on belgialainen lambic, joku maistanut? Mielenkiintosta on, että Ruotsi-Suomessa sotilaan päivittäinen olutannos oli kaksi ja puoli litraa tuota helmeilevää mallasjuomaa.

Muistaakseni 1500-luvulla ja 1600-luvulla 30-vuotiseen sotaa asti Ruotsi-Suomen sotilaan päiväannos oli 12 litraa olutta päivässä.
Varsinkin keski-Euroopassa sotajoukoilla oli pulaa puhtaasta juomavedestä ja olut oli turvallista tavaraa vatsapöpöjä silmälläpitäen.
Ensimmäiseksi oluen tyyppisiä juomia on juotu nykyisen Irakin alueella ja Suomessakin sahtia jo tuhansia vuosia.
Nyt on niin kiire juoda olutta, että palaan tähän hienoon ketjuun myöhemmin.
Prost!!!
 
Onneksi en ole oluen ystävä. Vatsa ei nimittäin kestä tuota yhtään. Edellisen kerran join jotain ulkolaista (tsekkiläistä tai puolalaista) olutta vajaa kaksi pulloa ja oksensin. Vaikka itseasiassa kyseessä oli maultaan ihan ok olutta. Menee vaan hukkaan ja känniä ei ehdi saamaan. Siksi pitäydyn kirkkaissa tai lonkerossa. Oluen mausta en myöskään juuri pidä. Tai toisinaan se yksi tai kaksi kulausta on ihan hyvän makuista, mutta ei kiitos enempää.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Siksi pitäydyn kirkkaissa tai lonkerossa. Oluen mausta en myöskään juuri pidä.
Kunhan et mitään makeita siiderinlitkuja vedä naama leveänä, niin hyvää tulee!

Ne meinaan on sellaisia, mistä minulla meinaa tulla sappinesteet kurkkuun samantien. En tajua, miten joku voi sellaisia edes juoda.
 
Kunhan et mitään makeita siiderinlitkuja vedä naama leveänä, niin hyvää tulee!

Ne meinaan on sellaisia, mistä minulla meinaa tulla sappinesteet kurkkuun samantien. En tajua, miten joku voi sellaisia edes juoda.

En enää nykyään siideriä juo, joskus tuli sitäkin otettua. Mutta joo nuo hiilihappoiset ja käymisteitse valmistetut litkut (mitä taitaa lonkerokin olla..) ei oikein tee hyvää meikäläisen vatsalle. Mutta jossain terasseilla ym. ei viitsi mitään drinkkejä tilailemaan, joten tyydyn lonkeroon. Se kun ei tule heti ylös tai ei tarvitse röyhtäillä pitkin iltaa. Hitsi nyt unohdin mikä oli se puolalainen olutmerkki mitä tuli maistettua. Jääkaapissa lepäilee yksi starobrno olut. Slovakialaista tavaraa. Pitänee joku ilta maistella.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joo, kyllä se oikeaa siideria tulee olla, eli kuivaa sellaista, jos juo. Vaan jätetään siidereistä puhumiset ihan muiden ketjujen heiniksi. Oluellehan tämä on pyhitetty ja hyvä näin.
 
Suosikkijoukkue
TPS, LFC, FCB, Sens
Kaljalla tulee käytyä. Keimoa, keittoa, kepukkaa, kepparia, keppanaa ja gepardia tulee juotua myös. Nämä nimitykset liittyvät yleisesti kotimaisiin lagereihin. Calzone ja kalmando tai lyhyemmin mando menevät kutakuinkin samaan osastoon. Pussista kaivettu variantti tunnetaan nimellä PK tai pusari. Jalommista juomista puhun kuitenkin oluina.
 

Iceberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC ja FC TPS
Kotona tai kavereiden kanssa keitotetaan, baarissa tilataan tuoppeja. Kaljasta tuli mieleeni tapaus, kun joskus 18-vuotiaana tuli tilattua Turussa Hunters' Inn -nimisessä Irkku-pubissa kaljaa, johon baarimikko vastasi, että täältä ei kaljaa tilata, vaan olutta. Sen jälkeen en koskaan ole tilannut "kaljaa" baarissa, vaikkei tuo mielestäni paha etikeettivirhe ollutkaan.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Budvar Premium Dark

Kävinpä Lidlissa Black Rat brittisiidereitä hakemassa. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta matkaan tarttui myös Budvar Premium Dark olut. Olen jonnin verran kiertänyt muuailmaa, mutta en muista koska joku olut olisi iskenyt näin. Aivan törkeän hyvää.

Lidlin sivut uhoavat:


"...tumma, kahvimaisen paahtunut pohjahiivaolut
aromiltaan kuivahko lievästi katkeran karamellimainen
sopii ruokapöytään erityisesti makkaroiden ja punaisen lihan kanssa
alkoholipitoisuus 4,7% "


Tuo karamellimaisuus nyt on nyt sellainen perusominaisuus, jota luvataan joka toisessa oluessa. Tässä tapauksessa se karamellimaisuus yhdistyy nastalla tavalla tuohon paahtuneisuuteen, jota en ole ennen kokenut. Ihan kuin nuolisi Turkinpippuri-salmiakkikarkkeja ja siihen yhdistäisi perinteisen pilsnerin humalan terävän puraisun.

Parasta tummaa olutta (jos ei stoutteja lasketa) mitä olen maistanut.
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Paljos noilla on hintaa siellä? Helvetin hyvää siideriä, tai ainakin se hanassa myytävä 5%.
2,19e, joka ainakin minun käsitykseni mukaan on aika halpaa brittisiiderin (ja näinkin hyvän sellaisen) hinnaksi.

Tuossa linkki
 

greatLeo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Spurs
Parasta tummaa olutta (jos ei stoutteja lasketa) mitä olen maistanut.

Kyllähän tumma Budejovicky on nannaa. Kun taannoin sen löysin kaverin kautta niin sen jälkeen on tullut nautittua säännöllisesti. Weltenburger Kloster toimii myös oikein hyvin, tosin saatavuus on huonompi. Perustummana menee sitten joka marketista löytyvä Velkopopovicky Kozel. Sen sijaan Lidlistä jonkun tarjouksen yhteydessä ostettu Litovel ei ollut kovinkaan hääviä, jotenkin kitkerä maku jäi suuhun.

Eilen tuli maistettua pullo Auraa. Tiedä johtuiko sitten poikkeuksellisen kuumasta säästä & kovasta janosta, mutta maistui pirun hyvälle. Täytyy ostaa useampi pullo testiin lähiaikoina.

edit: vaikea nimi korjattu
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Kyllähän tumma Budejovicky on nannaa. Kun taannoin sen löysin kaverin kautta niin sen jälkeen on tullut nautittua säännöllisesti. Weltenburger Kloster toimii myös oikein hyvin, tosin saatavuus on huonompi. Perustummana menee sitten joka marketista löytyvä Velkopopovicky Kozel. Sen sijaan Lidlistä jonkun tarjouksen yhteydessä ostettu Litovel ei ollut kovinkaan hääviä, jotenkin kitkerä maku jäi suuhun.

Joo, tuli tuo Budejovicky kokeiltua ja pakko tässä samaa mieltä on olla muiden kanssa, että nannaa on. Muutenkin olen ilolla ottanut vastaan Lidlin olutvalikoiman, varsinkin Kilkennyn 4-pack tarttuu lähes joka käynnillä mukaan. Herkkua on se. Myös muitakin tummia tulee kokeiltua lähes säännöllisesti, perkeleen kalliitahan ne ovat, mutta mieluummin nautin sen yhen tölkin sitä samettia kuin kolme pulloa normi-Karjalaa. Murphy's Irish Stout sekä perinteine Guinness kuuluvat tuohon laatuolut-kategoriaan, mitä itse tykkään nauttia.

Myös Newcastle Brown Ale on aivan helevetin hyvää. Alkaa nämä Suomi-oluet oikeastaan Laitilan ruskeaa ja vihreää kukkoa lukuunottamatta kyllästyttämään. "I love the taste of Laitila's brown cock in my mouth" :D

Joopasen joo. Mut brittioluet ovat jotain hienoa. Saksalaiset taas täyttä paskaa, en oikeastaan siitä maasta mitään hyvää osaakaan hakea... Oluista siis puhe. Ja koskee montaa muutakin asiaa, mut niistä en jaksa asiaa tehdä nyt ;)
 

greatLeo

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Spurs
Myös Newcastle Brown Ale on aivan helevetin hyvää.

Todellakin. En jaksanut editoida edelliseen viestiin, mutta Uusilinnan Ruskea on pitkäaikainen suosikki. Tykkäsin jo "edeltäjästä", joka kantoi muistaakseni nimeä Tanner's Jack.

Yksi suurimpia vääryyksiä kotimaisilla olutmarkkinoilla oli mielestäni Lapin Kullan hillaoluen lakkauttaminen (heh). Tosin taisin olla ainoa, joka siitä piti. Tainnut myös aika kullata muistot. Markettioluista tulee yleensä suosittua Sandelsia tölkitettynä. Myös Nikolait ja Koffin inkkari kelpuutetaan, ja Kukkokin aika ajoin.
 

smasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Djurgårdens IF, Eintracht Frankfurt
Alkukesän piristävin löytö on ollut Hartwall Classic White Lager! Erittäin virkistävä ja hedelmäinen olut aurinkoisten kelien janonsammuttajaksi. Olut on lähes valkoista ja kieltämättä jopa hieman esanssisen makuista, mutta varmasti paras Hartwallin kehittelemä tuote aikoihin. Tänään nappasin kaupasta mukaan ensimmäistä kertaa näkemääni Saku Kuldia, jonka suhteen odotukset olivat suuret. Onneksi Viron ihme ei pettänyt, vaan kultainen Saku on herkullinen, puhdas ja täyteläinen olut. Seuraavana makustelulistalla vuoroaan odottelee Jacobsen Bramley Wit, joka voisi olla vuorossa vaikkapa juhannuksena.

Alkorintamalta pari pahaa pettymystä. Mahtavia oluita poistuu valikoimasta, ja paikallisen aikuisten kaupan uusimmat tuotteet ovat Saku Taurus ja Saaremaa X, kaksi älytöntä viinalageria. Mitä vittua? Maailma on herkullisia oluita väärällään, ja sitten Alko valitsee vain ne typerimmät yksilöt.
 

Töölö

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Suomen kansa vuosina 1939-1945
Näin Bissesesongin alla nostetaas "gebardi" -ketjua ylös.

Tuli mieleen kun noista mukamuodikkaista meksikolaisista sol ja corona oluista, kun oli puhetta tuolla toisessa ketjussa, että miksi esim. limelohko laitetaan pullon kärkeen ko. oluiden kohdalla? - No siksi, että olut muuten täysin mautonta ja sillä siihen on saatu tällainen trendijuttu jolla se erottuu muista. Ja baarissa oot coolin näkönen jos sulla on corona kädessä limen biitti pullon kaulassa.

Myös meksikon kuumuudessa limen aromilla saattaa olla virkistävä efekti? Toisaalta nuo ko. oluet on todella mauottomia, koska kaikki jotka on juoneet tulisen ruoan kanssa bisseä tietävät, miltä se maistuu... Sama kun vetäis appelsiinimehua hampaiden pesun jälkeen. Turha niihin on vahvoja aromeja laittaa jos se häviää jalopenojen lieskoihin se maku saman tien. Lisäksi noi bisset on mielestäni todella ylihintaisia. Mutta siistit pullot niissä kyllä on. Ja itseasiassa jos ne olisivat halvempia niin saunabisseiksihän noita voisi muutaman ostaakin.

No, omaan juhannusreissuun lähtee S-ketjun kaupasta kaksi Koff:in casea mukaan. (ratkaiseva tekijä valinnassa hinta, + koffi ei töki isommissakaan erissä nautittuna..)

Yksi suosikki muutamia nauttiakseni on myös vaalea Velko *kylmänä* puolen litran tölkistä. Hölkyn kölkyn!
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Näin Bissesesongin alla nostetaas "gebardi" -ketjua ylös.

Tuli mieleen kun noista mukamuodikkaista meksikolaisista sol ja corona oluista, kun oli puhetta tuolla toisessa ketjussa, että miksi esim. limelohko laitetaan pullon kärkeen ko. oluiden kohdalla? - No siksi, että olut muuten täysin mautonta ja sillä siihen on saatu tällainen trendijuttu jolla se erottuu muista. Ja baarissa oot coolin näkönen jos sulla on corona kädessä limen biitti pullon kaulassa.
Tästä on varmaan keskusteltu täälläkin jo aiemmin, mutta kertaus ei ole pahitteeksi. Alunperin noita meksikolaisia bulkkeja siveltiin pullonsuusta sitruunalla siksi, että halvoista korkeista irronnut ruoste piti saada irroitettua ennen "nauttimista". Sitruunan happo oli oiva aine tähän tarkoitukseen. Luultavasti amerikkalaiset sitten omaksuivat tavan muka trendikkäänä. Ajan saatossa rituaali muuttui lime- tai sitruunalohkon sullomiseksi pullon kaulaan.
 

Leicester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Hiljaisten seiväshyppääjien kerho
Sitruunasta..

Kokeilin pari kesää sitten sitruunaviipaletta Koffin III:een ja yllätyin positiivisesti. Sitruuna toimii suomalaisessa lagerissa ihan hyvin. Nykyään juon tätä yhdistelmää muutaman kerran vuodessa - kivaa vaihtelua. Taidanpa hakea sitruunan juhannusjuomien kyytipojaksi.. (:
 

Hakkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings, New England Patriots
Olut ja hedelmät

Kokeilin pari kesää sitten sitruunaviipaletta Koffin III:een ja yllätyin positiivisesti. Sitruuna toimii suomalaisessa lagerissa ihan hyvin. Nykyään juon tätä yhdistelmää muutaman kerran vuodessa - kivaa vaihtelua. Taidanpa hakea sitruunan juhannusjuomien kyytipojaksi.. (:

Nythän on Foster's tuonut markkinoille Twist-oluen. Siinä on käytetty sitrusta maltaassa(?!?), siis pullossa lukee citrus hopps. Säästyy ainakin sitruunan tai limen viipaloinnin vaivalta. Tuli maistettua ko. tuotetta, ja olihan se ok makuista niin kauan kun olut oli kylmä, mutta pullon lämmetessä maistui tosi valjulle. Itseasiassa loppu pullo oli aika tiskivettä.

Oma maku ei oikein sulata hedelmien/marjojen ja oluen sekoittelua. Sellaisista "comboista" en ole löytänyt toimivaa yhdistelmää. Belgialainen kirsikkaolut kyllä oli kokeiluluontoisena yhden pullon maisteluna ihan miellyttävä yllätys.
 

Möksy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punainen. Musta. Valkoinen.
Ostin eilen tuosta lähimarketista Royal Dutch premium lager olutta. 6-pack 0,5 litran tölkkejä oli tarjouksessa 8,90e. Ajattelin, että ostetaan nyt ihan kokeilumielessä. Maistelin noita sitten usean Koff III:n jälkeen ja silloin maistui ihan kohtuulliselta, kuitenkin hieman vetiseltä. Nyt sihautin yhden jäljelle jääneen auki ja eipä tämä kauhean pahalta vieläkään maistu. Onko muilla millaisia kokemuksia tästä oluesta?
 

LätkäFaija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Leafs
Romanialaiset lagerit

Mukava yllätys sattui kohdalle, kun äsken olin kävelemässä kämpille päin. Muutaman korttelin päässä kämpiltä kuljin romanialaisen sällin pitämän pikkukaupan ohi, jota en ole ennen huomannut. Taitaa olla hiljan vasta avannut.

Hyllyssä oli hyvä valikoima romanialaisia oluita, joihin ei ole kyllä ennen tullut tutustuttua. Mukaan tarttui romanialaiset lagerit Bergenbier, Ursus, Timisoreana, Skol ja Golden Brau, kaikki 0,5 l tölkeissä. Lisäksi tölkilliset vanhaa tuttua Tuborgin Goldia ja saksalaista Burgeria. Ennestään jääkaapissa olikin jo kylmettymässä pari pulloa yhtä suosikkilageriani, Pilsner Urquellia.

Kuten sanottu, romanialaisia oluita ei ole juurikaan ennen tullut ryypittyä. Muiden Itä-Euroopan maiden tuotoksia on maisteltu kyllä reilumminkin. Tsekistä ja Puolasta tulevat kyllä melkeinpä ne tuon alueen eniten minulle maistuvat.

Tuota valikoimaa alan tästä nyt netissä surffailun ja leffan katselun lomassa harventamaan. Ehkäpä palaan vielä kertomaan kokemuksistani myöhemmin illalla. Kippis!
 

sem

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuten sanottu, romanialaisia oluita ei ole juurikaan ennen tullut ryypittyä. Muiden Itä-Euroopan maiden tuotoksia on maisteltu kyllä reilumminkin. Tsekistä ja Puolasta tulevat kyllä melkeinpä ne tuon alueen eniten minulle maistuvat.

Latvialaisen Aldaris panimon tuotteita on tullut maisteltua.
http://www.aldaris.lv/eng/products/beer/

Henk.koht. maistamistani "peukut ylös" arvosana Gaišais ja Pilzenes oluille. Porteriskin menetteli, samoin stiprais. Rockit ja Hard Rockit voi jatkossa skipata.
 

zaluun

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tanska
Itse olen suuri vehnäoluiden ystävä, ja varsinkin jos istuu parilla näin kesäisin, niin en osaa sanoa kyllä mitään parempaakaan juotavaa. Kaikenlaiset hefeweizet ja witbierit ovat herkkua. Hoegaardenia tulee juotoa useimmiten, koska sitä saa oikeastaan kaikista pubeista ja useimmiten osataan tarjoilla jopa oikeaoppisesti. Oma ehdoton suosikkini on kuitenkin Celis White. Aivan uskomatonta herkkua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös