On aika oluen

  • 709 479
  • 4 143

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Olen aina luullut, että oluen raaka-aineet ovat vesi, hiiva, mallas, humala. On siinä sitten näköjään jotain "olut"-nimistä maustettakin.


Näin siis oikeissa oluissa, joita Suomessa tavataan kutsua täysmallasoluiksi. Suomalaisissa bulkkilaagereissa kun on vielä lisäksi sokeria, joten kaikki alkoholi ei tule maltaan sisältämän sokerin käymisestä. Lisäksi ne käytetään A-oluiksi ja keskiolut laimennetaan lisäämällä vettä, joka pliisuntaa makua entisestään.

t. hanu
 

KPL

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Q
Se vituttaa ankarasti ettei Alko halua myydä Kronenbourg 1664:sta. Kyselin joskus, ja vastaus oli että on kokeiltu muttei ylittänyt minimimyyntiä jäädäkseen valikoimaan. Sen sijaan tuhannen tuhatta muuta ulkomaista kusta siellä hyllyssä löytyy. Vittu.

Käväisin tuossa alkossa ja hyllyssä oli Kronenbourgin 1664 uutuutena. Hinta 2,22 euroa/pullo(0,33L). Eihän se ole kuin yli viisinkertainen hinta Ranskaan verrattuna. Halpaa ku saippua, not.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Havaitsin eilen suureksi ilokseni, että tässäkin ketjussa kehumani tshekkiläinen Bernard on vihdoin tullut Suomeen. Tampereen Gastropub Prahassa näytti olevan pulloissa tämän mahtavan oluen vaaleata versiota. Vaalea on hyvää, mutta tumma aivan loistavaa. Sitä harmi kyllä ei ollut saatavilla. Baarimikon kanssa keskustelin tovin tästä kulttuuriteosta ja hän kertoi, että tummaa on jonkin verran tuotu Suomeen hanaversiona, mutta tämän pullotetun vaalean tuonti on vasta hiljalleen aloitettu.

Suosittelen kyllä kaikille tshekki-oluen ystäville. Hieman samanlainen maku kuin Budwarissa, mutta voimakkaampi humalointi. Pidän kyllä kovasti. Tummaa versiota odotellessa.
 

Jokru

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Hawks, sympatiat Sportille, S-Kiekko
Mitä ihmeellistä on meksikolaisessa Sol-oluessa? Vai onko se ihan normaalia bisseä?
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Mitä ihmeellistä on meksikolaisessa Sol-oluessa? Vai onko se ihan normaalia bisseä?

Se on mehikolaista Budwaiseria. Mitä yhteistä on amerikkalaisella / meksikolaisella / ruotsalaisella oluella nuoreen pariin kanootissa.















Both are fucking close to water.

t. hanu
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikös tää oo niitä oluita johon laitetaan sitruunan/limen viipale pullonkaulaan peittämään makua...

Tai ehkä enemmänkin tuomaan makua...

Sol on hirveää kuraa. Vähän kuten Budweiser. Näitä kahta kamalampia ovat vain Budweiser Light ja Miller Lite. Kaksi ensimmäistä maistuvat lähes vedeltä. Kaksi jälkimmäistä taas maistuvat siltä, kuin vettä olisi laimennettu esim. juuri Budweiserilla.
 

Franz

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mieluummin otan Coronaa kuin Solia. Tosin eipä hirveätä eroa taida olla.
Ei ole ei. Kummatkin menevät vaikkapa sen limenviipaleen kanssa janojuomana, mutta mistään olutelämyksestä ei todella kannata puhua.

Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter. Myöskin Stadin Pale Ale oli, eri lajityypin edustajana tosin, aivan loistavaa kamaa suomalaisen hanoluen sijasta maukkaana ja makeana piristyksenä.

Yleensäkin alet ovat ehdottomia suosikkejani ja vasta nyt "vanhempana" on pikkuhiljaa tullut opeteltua portereiden yms. leipäisempien oluiden hienoihin vivahteisiin.
 

Silvio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei ole ei. Kummatkin menevät vaikkapa sen limenviipaleen kanssa janojuomana, mutta mistään olutelämyksestä ei todella kannata puhua.

Janojuomana nuo ovat varmasti oikein päteviä. Reilu vuosi sitten New York Cityn 28 asteen helteissä jopa Budweiser toimi hyvänä janon sammuttajana. Hieman samaa efektiä havaitsin Espanjassa viime kesänä. Paikallinen Estrella ei ollut maultaan mitenkään erikoinen, mutta kevyenä ja raikkaana (lievästi vetisenä) ajoi asiansa hirmuisten helteiden aikaan. Espanjaan olin saapunut Irlannista, joten arvatenkin Guinnessiä ja muita vastaavia viikon nauttineena se "ensi puraisu" Estrellaa tuntui järkyttävältä. Barcelonan irkku-baarista sai sitten myöhemmin viikolla myös Guinnessia, mutta se ei kyllä täyteläisenä juomana sopinut niihin Espanjan helteisiin lähellekään niin hyvin kuin raikas ja vetinen Estrella.

Nyt on muuten kädessä isukin "joulu-olueksi" ostama vaalea Starobrno. Toimii kyllä hyvin. Tähän mennessä vain samaisen oluen tummaa versiota oli tullut nautittua. Tämä on oikein raikas ja silti maistuva. Sopisi siis tunnelmallisiin pubeihin tai Espanjan helteisiin. Lähes täydellinen olut siis.
 

Jokru

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Hawks, sympatiat Sportille, S-Kiekko
Eikös tää oo niitä oluita johon laitetaan sitruunan/limen viipale pullonkaulaan peittämään makua...
No sellainen hatara muistikuva meikäläisellä myös oli, että sitruuna liittyy jotenkin Soliin. Perus Miller oli tosi vetisen makuista, tuli Karhua ikävä...
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter.
Totta, ja tämä "talvi" on ollut mahtava siinä suhteessa että Porteria on saanut muutamissa pubeissa hanastakin!
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tämän syksyn ehdoton hitti on ollut Budvar Dark. Aivan käsittämättömän hieno tekele.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Havaitsin eilen suureksi ilokseni, että tässäkin ketjussa kehumani tshekkiläinen Bernard on vihdoin tullut Suomeen. Tampereen Gastropub Prahassa näytti olevan pulloissa tämän mahtavan oluen vaaleata versiota. Vaalea on hyvää, mutta tumma aivan loistavaaa.

Täytyy laittaa nimi mieleen.

Itsehän olen kokemassa jonkin sortin kääntymystä tai vähintäänkin tajunnan laajennusta.

Varsin pitkään olivat nimittäin Brittein saarten tuotteet ainoita kelvollisia olsseja rentoutumisnystyröiden ruokintaan. Vuosia olin Guinness-fanaatikko. Sitten alkoivat ale- ja bitter-oluiden valtavuodet. Tähän saattoi toki vaikuttaa sekin, että eihän sillä Guinnesilla jota nykyään tuopeissa myydään, ole kovin paljon tekemistä sen kaman kanssa mitä diilattiin pubeissa vielä ysärin alussa.

Jenkkilässä opin sittemmin, että laagerkin voi olla hyvää. Suomalaisesta lappari-kohvi-karjala-skenestä ponnistaneelta vei aikansa hyväksyä moinen. Kuten tässä ketjussakin olen muistaakseni huomautellut; USA on (myös) käsittämättömän hieno olutmaa. Unohtakaa Budweiserit ja muut.

No, nyt ovat joka tapauksessa tsekit tekemässä vahvaa invaasiota. En jaksa alkaa tässä ylistämään osastoa laajemmin.

Yllättävää on nimittäin ollut se, että varsin yleisesti maitokauppaosastollakin saatavilla oleva Urquell on osoittautumassa tsekeistä parhaaksi. Johtunee sitten heidän omasta humalalajikkeestaan vai mistä, mutta näyttää vahvasti siltä, että merta edemmäs on turha matkustaa sikäli, että Urkua tosiaan saa lähikaupastakin.

Hanaosastolla on toki myös tsekkejä tullut vertailtua sen verran laajasti mitä se nyt Tzzadissa on mahdollista. Urkendaalin päihittäjää ei ole löytynyt. Kaikki muut vaikuttavat jotenkin valjuilta ja vetisiltä kun vertailee.

Mutta pitää tosiaan muistaa toi Bernardilainen. Tiedä sitä koskaan häntä.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter. Myöskin Stadin Pale Ale oli, eri lajityypin edustajana tosin, aivan loistavaa kamaa suomalaisen hanoluen sijasta maukkaana ja makeana piristyksenä.

Yleensäkin alet ovat ehdottomia suosikkejani ja vasta nyt "vanhempana" on pikkuhiljaa tullut opeteltua portereiden yms. leipäisempien oluiden hienoihin vivahteisiin.

Mitä on Stadin Pale Ale? En ole moiseen törmännyt.

Koffin portteri on toki erinomaista, mutta vähän turhan vahvaa noin seurustelujuomaksi, ainakin minulle. Oliko se nyt 7,5 %vol. Aivan kohtuullista on tuo Hartwallin Classic -sarjan kepun vahvuinen portterikin, ei yhtä vahva maku tosin. Maistuu. Myös Classikin Octoberfest-versio on yllättävänkin hyvää, samoin tämä joulutuotteena oleva Double Chocklit Porter. Vielä kun tekisivät tuohon sarjaan kunnon bitterin tai alen.

t. hanu
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Mitä on Stadin Pale Ale? En ole moiseen törmännyt.

Stadin Panimon olut, jota aika monessa hyvässä helsinkiläisessä olutravintolassa tarjottiin:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stadin_Panimo

Lapasen kanssa kovasti samoilla linjoilla. Lennolla Lontoo-NY tarjottiin Fullersin London Pridea ja meikäläinen oli mennyttä. Stadissa ainakin Arabian K-market myy hienolla valikoimalla Ale-oluita, todella valtavat määrät erilaisia löytyy.

Ja Amerikasta löytyy todellakin hienoja oluita, ns. pienpanimoista Brooklyn Breweryn IPA ja sitten isompana Samuel Adams ovat loistavia oluita.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lapasen kanssa kovasti samoilla linjoilla. Lennolla Lontoo-NY tarjottiin Fullersin London Pridea ja meikäläinen oli mennyttä. Stadissa ainakin Arabian K-market myy hienolla valikoimalla Ale-oluita, todella valtavat määrät erilaisia löytyy.

Fullersin tuotteet ovat olleet järjestäin minunkin makuuni. Myös ESB maistuu oikein mallikkaalle. Ale-oluisiin hurahdin lopullisesti viime helmikuussa Liverpoolin reissulla. Muutaman päivän aikana meni tuoppi jos toinenkin. Sitten eräässä Jamaikalais-tyylisessä baarissa innostuin ottamaan Red Stripes -lagerin ja jouduin melkein ensimmäisen huikan jälkeen toteamaan: "Ei pysty, liian hapokasta". Noh, sai sen alas menemään.

Oma olutmaku on kyllä muuttunut vuosien saatossa. Ennen pidin yksinomaan lagereista. Ja erityisesti tshekkiläiset oluet maistuivat. Nyttemmin kuitenkin Alet ja kaikki niiden ala-lajikkeet ovat vieneet tuon kärkipaikan.

Belgialaisista oluista en ole oppinut erityisemmin vieläkään pitämään. Mutta ehkä senkin aika koittaa joskus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös