@ms.qvist Hyvä puheenvuoro sieltä.
Mitenköhän, jossain määrin varmaan sodan luonne tässä muuttuu koko ajan, mutta Suomi suurena valtiona pitkine rajaviivoineen varmaan tuo myös omat haasteensa puolustustaktiikoihin... Mutta että jotta jos ja kun se paras (tulevaisuuden- ja nykyiteknologian) osaava aines ei juuri karkaisi varusmiespalveluksesta pois kun on muita asioita hipsteröitävänä, pitäisiköhän sitten muuttaa sitä palvelustakin moninaisemmaksi, että joku rillipää voisi suorittaa sen palveluksen päätteen ääressä koska ei halua lähteä paleltumaan metsiin tietäen ettei kumminkaan selviäisi maasodissa. En muista enää oliko tämä kysymys mutta pannaan varmuuden vuoksi merkki: ?
Koskapa laitoit kysymysmerkin, niin vastataan edes jotain kun kysyttiin - ja vastaisin vaikka ei olisi kysyttykään.
Itse asiassa puolustusvoimat pyrkii olemaan ajanhermoilla, tietty prosessi ei tapahdu hetkessä mutta puolustusvoimissa on havaittu muutoksen tärkeys ja se, että jo varusmiesten kohdalla erilaista osaamista on pyrittävä huomioimaan, ja että varusmiehille on tarjottava muutakin kuin "aikaisia aamuherätyksiä" ja odottamista.
Erilaisten simulaattoreiden käyttöä tullaan tulevaisuudessa lisäämään entisestään vrt. nykyisyyteen (eikä se nykyäänkään olematonta ole), simulaattoreilla pyritään tuomaan lisää mielekkyyttä harjoitteluun, ja simulaattoreita on muillakin aselajeilla kuin ilmavoimilla, johon moni sumulaattoriharjoittelun ensinnä yhdistää.
Puolustusvoimat pyrkii myös hyödyntämään entistä enemmän erikoisosaamista esim. tietotekniikassa, pelaamisessa (tietokoneet), sovellusten käytössä, toisaalta monikansalliset sotaharjoitukset, kv. yhteistyö, joihin varusmiehetkin pääsevät osallistumaan (viimeksi Santahaminassa varusmiehet pääsivät harjoittelemaan brittien kanssa) voivat lisätä harjoittelun mielekkyyttä ja innostaa joitain hakeutumaan kv. tehtäviin. Eikä pidä unohtaa erilaisten erikoisjoukkojen tarjoamia mahdollisuuksia, joillekin ne ovat se oikea reitti suorittaa asepalvelus.
Toki peruskoulutusjakso kaikkien on edelleen käytävä läpi, mutta sen jälkeen reittejä on melkoisesti valittavana ja erityisosaamista yritetään hyödyntää aiempaa enemmän, ja tulevaisuudessa tämä tullee entisestään korostumaan jos/ kun erilaisia autonomisia järjestelmiä otetaan käyttöön.