mukava valkku kirjoitti:
Olikos täällä joku reppana, joka ei osaa tehdä oikeaoppista leipää? No, tässä apua uusavuttomille:
Voitele leipäsiivu. Laita päälle salaatinlehden palanen. Sen jälkeen laita päälle jotain lihapitoista (tai kalaa), joka estää salaatinpalasen karkuteille lähtemisen. Sen jälkeen lisäät juustoa tarpeelliseksi katsomasi määrän lihojen(tai kalojen) päälle. Mikäli haluat leipääsi sekä kurkkua että tomaattia, laita kurkut seuraavaksi ja sitten tomaatit. Jos leipäsi tulee sisältämään myös kananmunaa, tulee se sijoittaa kurkun- ja tomaatinviipaleiden väliin. Mikäli kyseessä on parempikin leipä, muista laittaa päälle (tai sivulle) vielä punajuuri-, peruna- tai italiansalaattia. Sunnuntaiaamupalaleivän ollessa valmistuksen kohteena paista vielä kyytipojaksi pari siivua pekonia. Ja eikun syömään.
Valmentajan pelikirja on maakuntasarjan tasoa. Taidat koutsata oto-pohjalta.
Ensinnäkään leipää ei voidella. Ei ainakaan margariinilla tai millään tuorejuustolla. Voita laitetaan nokare limpun kärkeen silloin, kun ollaan metsätöissä tienestissä, eikä ole varaa meetwurstiin, kun mukulat pitää ruokkia.
Leivän päälle ei myöskään laiteta salaatteja, siis nimenomaan mitään italiansalaatteja. Joskus harvoin tulee laitettua perunsalaattia, mutta kyseessä on todellakin yksittäinen manööveri, ei jatkuva tapa. Rehusalaattia laitetaan varsinkin eväsleipiin, sillä erä- tai konttoriolosuhteissa muhineisiin leipiin tulee tällöin runsaampi aromi ja jännempi maku.
Juusto todellakin kuuluu leivän päälle. Liha on lihaa on lihaa, mutta ruisleipä, juusto ja isänmaallinen patrioottisuus muodostavat pyhän kolmiyhtenäisyyden trion, joka on jakamaton kokonaisuus.
Itse en laita leivän päälle muuta makkaraa tai leikkelettä, kuin meetwurstia, mutta en näe syntinä, jos joku näin toimii, kunhan muistaa, että kunniapaikalle kuuluu juusto.