Mainos

Oikeaoppinen voileipä?

  • 9 821
  • 79

Oikeaoppisen voileivän koostumus?

  • Juusto alle, leikkele päälle

    Ääniä: 175 46,7%
  • Leikkele alle, juusto päälle

    Ääniä: 200 53,3%

  • Äänestäjiä
    375
Optimisti kirjoitti:
Uunissa lämmitettävät voileivät eli lämppärit ovat asia erikseen. Niissä - kuten pizzassa - juusto tulee aina päällimmäiseksi.
Siinähän se juju onkin. Oikein tehdyn leivän kanssa voi tehdä vielä viime hetken säätöjä, ja laittaa vaikka uuniin - ilman mitään säätämistä lisukejärjestyksessä.
 

-Niks-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit.
Voi, makkaran jööti, juusto (jota en pysty syömään), kurkku ja ehkä jotain namia päälle vielä mutta noin näkisin tän asian ja tietenkin oma mielipiteeni on se oikea.
 
Juusto tietenkin päälle. Juurikin sen takia että sormet säilyy kuivina, kuin jos siinä on joku märkä ja rasvainen kinkkusiivu. Yleensä miun jääkaapista ei tosin löydy molempia yhtä aikaa. Tuhlaustahan se olis...
 

Optimisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Siinähän se juju onkin. Oikein tehdyn leivän -FastForward- laittaa vaikka uuniin - ilman mitään säätämistä lisukejärjestyksessä.

Tosimies tietää jo jääkaapin avatessaan, tulevatko lisukkeet tavalliselle voileivälle vai lämppärille.



pikkukatti kirjoitti:
...sen takia että sormet säilyy kuivina, kuin jos siinä on joku märkä ja rasvainen kinkkusiivu.

Tosimiehet eivät lepuuta rasvaisia sormiaan siinä lisukekasan päällä, vaan pitelevät voileipää hienostuneesti leivän sivuilta ja/tai alta.



Tämä on tosi.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Väsyneet Kädet kirjoitti:
Voiko oikeasti porukka olla näin kassalla? Oikea järjestys on: leipä, levite, leikkele/maksamakkara yms, juusto, kasvikset.

Tähän on ihan selkeä syykin. Leikkele on aina hyvinkin märkä ja suolainen. Jos se on päällä, niin sormet ovat myös suolaisia. Sitten kesken leivänsyönnin menee roska silmään, alat kaivaan - ei ole kivaa. Eli pitää imutella sormiaan leivän jälkeen, että pystyy jatkamaan elämäänsä. Ei näin. (Kasviksethan ovat tunnetusti pelkkää vettä, ja siksi soveltuvat päällimäiseksi, mikäli haluaa moisia leivälleen laittaa)
Suomalaiset leikkeleet ovat yleisesti ottaen ihan ok, mutta osassa niistä on tosiaan järkyttävästi suolavettä joukossa. Koskee siis sitä tavaraa joka on vakuumipakattuna itsepalvelualtaassa tai -hyllyssä. Itse tykkään asioida mieluiten hyvin varustettujen kauppojen lihatiskillä ja ostan kulloinkin sopivan grammamäärän jotain kinkkua, leikkelettä tms., paperiin kääräistynä ja todellakin ilman valuvia suolavesiä. Suosittelen!

Murean mutta ei törkeästi suolaveden kostuttaman leikkeleen voi ilolla pakata voikkariin päällimmäiseksi, tai ainakin siis juuston päälle. P. Kääpiö etenee voileivän rakennuksessa seuraavasti:
1) Leipä
2) Levite (Suomessa yleensä Levi tai Benecol, myös Lätta on menestynyt)
3) Optionaalinen maksamakkara tai muu levittyvä aines (joka voi joissakin oloissa korvata kakkoskohdan levitteen)
4) Juusto
5) Leikkele
6) Optionaalinen salaatinlehti
7) Tomaatti ja/tai kurkku
8) Mahdollinen ekstramauste maun mukaan (mustapippuri tms.)

Oma lukunsa ovat leivät joille on tarkoitus kasata jotain valtavirrasta poikkeavaa. Erinomaisia voikkaritarpeita ovat mäti (muikun ja siian mäti toimivat hienosti, kirjolohi vähemmän ja kalliimmat kaviaarit ovatkin sitten päämäärätöntä porsastelua) sekä hanhen- tai ankanmaksa. Tässä kohdassa ei tarvitse jeesustella ko. artikkelien tuotantotapojen moraalittomuudesta, totean vaan että oikein käytettynä mahtitavaraa. Näihin tuotteisiin ei sitten yhdistellä kuin harvan sortin juustoja ja tuskin minkään valtakunnan leikkeleitä, mutta kasviksia kylläkin. Kuvailen todellisen eliittivoikkarin: Vaaleahko leipä, päällä häivähdys voisulaa, pienesti hanhenmaksaa nöpäreinä (pääsääntöisesti parempi näin kuin veitsellä leviteltynä), sen päälle sopivsti rucolasalaattia, muutama tippa jotain laadukasta viinietikkaa ynnä pikku määrä tomaatin sisustaa. Tämä toimii huokeallakin hanhenmaksalla jossa on jotain halvempaa tavaraa seassa alentamassa kilohintaa.

Low end -osastolla kasausjärjestys menee käytännön sanelemilla ehdoilla. Otetaan esimerkiksi vaikka ruisreikäleipä, lauantai/gouter/sipuliteemakkara sekä jokin arkinen edamin tapainen perusjuusto. Tähän melkein kannattaa sijoittaa juusto päällimmäiseksi sillä muuten makkara luiskahtelee ikävästi edamin liukkaalla pinnalla, makkaran rasvanniljan vauhdittamana, ja juustosta pitää mieluummin sormin kiinni kuin halpismakkaran niljakkeesta. Tämä setti saattaa olla ykkösluokan särvintäelämys varsinkin ulkoilmassa nautittuna, vaikkapa pienen metsätyöurakan tauolla termoskahvin säestämänä. Ruisleivän tuoreus on ratkaisevassa roolissa, muuten resepti on aika takuuvarma.
 
Viimeksi muokattu:

Speedye

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, CR7, AO, Härski
Levite, juusto, leikkele, rehut! Näin se kuulkaas menee pojat. Eihän siinä ole mitään järkeä että maistuva meetvursti piilotetaan juuston alle. Leipä näyttää paljon "runsaammalta" kun juusto on alla ja sitten päälle kasataan lisukkeita. Näin ehdottomasti.. Prkl kun tuli nälkä
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Nopea analyysi näyttäisi siltä, että ns. vanhan liiton miehet syövät oikeaoppisesti juusto päällimmäisenä ja ns. pullamössösukupolvi ei tätäkään asiaa ymmärrä ja osaa.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
Gags kirjoitti:
Nopea analyysi näyttäisi siltä, että ns. vanhan liiton miehet syövät oikeaoppisesti juusto päällimmäisenä ja ns. pullamössösukupolvi ei tätäkään asiaa ymmärrä ja osaa.


Jep, ja ihmettelemään pistää millaisia makunystyröitä pullamössösukupolvelle on siunaantunut, jos juuston alta ei leikkelettä maista. Ilmeisesti kokis ja hese ovat vieneet makuaistit ihan vituilleen.
 
Optimisti kirjoitti:
Tosimiehet eivät lepuuta rasvaisia sormiaan siinä lisukekasan päällä, vaan pitelevät voileipää hienostuneesti leivän sivuilta ja/tai alta.
Onneksi en ole siis mies. Esim. meetwursti ei siinä leivän päällä tahdo pysyä jos siitä ei pidä kiinni. Haukkaat kerran ja koko wursti tulee mukana. Ja jos pidät wurstista kiinni on sormet rasvaiset syönnin jälkeen. Näistä syistä en kovin usein sitä ostakaan. Vaikka se säilyykin paremmin kuin esim. kinkut.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
pikkukatti kirjoitti:
Ja jos pidät wurstista kiinni on sormet rasvaiset syönnin jälkeen. Näistä syistä en kovin usein sitä ostakaan. Vaikka se säilyykin paremmin kuin esim. kinkut.
Nuoleminen on keksitty.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Gags kirjoitti:
Nopea analyysi näyttäisi siltä, että ns. vanhan liiton miehet syövät oikeaoppisesti juusto päällimmäisenä ja ns. pullamössösukupolvi ei tätäkään asiaa ymmärrä ja osaa.

Näin minäkin olin räknäävinäni. Sitten pullamössöt vielä laittavat jotain kevytlevitettä, mikä ainakin minun mielestäni menee elintarvikerikoksena. Salaattia nyt ei ainakaan sovi makkarasiivun kanssa samalle leivälle, jos nyt ollenkaan leivälle tuollaisia vihreitä turhakkeita laittamaan. Joku roti sentään tähän aina suosiotaan nostavaan neitimäisyyteen.
 

bluefox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Leivässä juusto on päällä nimenomaan siksi, että se pitää leivän rakenteen koossa. Eihän tomaattia voi pistää päällimmäiseksi?!

1.Eli ensin leipä ja levite
2.Sitten tomaatit, suolakurkut ym.
3.Seuraavaksi leikkele
4.Juusto on pinon päällimmäinen

MOT.
 

Rocco

Jäsen
bluefox kirjoitti:
Leivässä juusto on päällä nimenomaan siksi, että se pitää leivän rakenteen koossa. Eihän tomaattia voi pistää päällimmäiseksi?!

1.Eli ensin leipä ja levite
2.Sitten tomaatit, suolakurkut ym.
3.Seuraavaksi leikkele
4.Juusto on pinon päällimmäinen
Itse asiassa ravintola-alalla sanotaan aina, että leivän rakenteen pitää tulla kevyemmäksi mitä ylemmäs mennään. (poislukien mahdolliset koristeena käytettävät sälät)

Jos päällä on juustoa, kinkkua tms. painavaa, silloin käy helposti niin että leivän ja juuston/kinkun välissä olevat kevyet tarvikkeet lentävät puraistessa sieltä välistä pois, ja sotku on valmis. Suljetut leivät toki on aina oma tapauksensa.

Makuasioista ei voi kiistellä ja siksi jokainen voi laittaa tavarat leivälle siinä järjestyksessä kuin haluaa, mutta itselle ravintolassa töissä ollessani eritoten korostettiin, että leipä kootaan aina näin:

- Voi
- Meijerituotteet
- Leikkeleet ja lihatuotteet
- Salaatit, tomaatit, kurkut, kananmunat yms
- Mahdolliset koristeet
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minä annan kaikille mahdollisuuden olla oikeassa.

Leivän päälle tulee tietysti toinen leipä. Sinne väliin voit laittaa lisukkeita halusi mukaan. Kas, kun syöt leipää toinen puoli yläpuolella, niin juustosiivusi on välissä päällimmäisenä,- tai toisinpäin, niin leikkele on päällimmäisenä.

Näin helppoa se on oikeaoppisen eväsvoileivän tekeminen. Siistiä syötävää vaikkapa ajon aikana pimeässä autossa. Ei tuhraannu sormet rasvaan.

Minä muuten pidän pitkiä matkoja ajellessani mutustella oikeaoppista eväsvoileipää., ja hörppiä pullosta vettä.
 

Poison

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ensin kinkku, sitten juusto. Jos laittaa salaattia, niin se tulee alimmaiseksi. Kurkku tai tomaatti sen sijaan aina päällimmäiseksi.

Noin olen leipäni koonnut varmaan lähes koko sen ajan, kun olen leipiä tehnyt. Kinkku saattaa joskus hyvästä maustaan huolimatta näyttää vähän ikävältä ja olla juurikin märkä ja "limainen", joten siksikin se kätketään juuston alle. Ja myös sen takia, että joskus ala-asteella kuulin (keksittyjä) kauhujuttuja kinkun valmistuksesta, sisällöstä yms. ja olin pitkään syömättä mitään leikkeitä tuon jälkeen - palautin ne leivän päälle jossain vaiheessa hyvin tarkkaan valikoiden ja juuston alle kätkien enkä ole tuolta tieltä vielä pois harhautunut.

Lapsen mieli on herkkä.
 

peno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Madness!
Kyllä se kuulkaa on niin, että leikkele alle ja juusto päälle. Ei tää voi olla näin vaikeeta...
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ehdottoman tärkeää on vain että ylähuuli osuu leivän päälle. Loput voi improvisoida.
 

Prt Sc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Leipä - tuo ihmisen ilo

Nyt vaadittaisiin ehdotonta skarppausta suomen leivänsyöjien keskuuteen!

Leivän syönti on helppoa, kunhan ensin olet varmistanut, että leivälle asetetut lisukkeet (esim. makkara, kurkku, erilaiset pasteijat ja juusto) tulevat oikeaan järjestykseen. Alimaisena on luonnollisesti leipä (paitsi harvinaisissa sämpylätapauksissa, jolloin leipä ikään kuin ympäröi lisukkeita) jonka jälkeen voidellaan leipä levitteellä. (tässä kohtaa voit korvata tavallisen margariinin jollakin muulla levitteellä, vaihtoehtoja on monia) Tämän jälkeen ryhdytään täyttämään leivän yläosaa (lue. levitepuoli) erittäin huolellisesti. Ensin asetellaan leivälle, leivän omistajan toivoma määrä leikkeleitä, (yleensä leivän omistaja kasaa oman leipänsä joten tämän tulisi sujua harmoniassa) jonka jälkeen leikkeleet peitellään juustolla ja tässä kohtaa on syytä olla erityisen tarkkana mitä juustoa leivän päälle asettelee. Missään nimessä ei ole syytä käyttää alle 20% rasvapitoisuuden omaavaa juustoa ja mieluiten kermajuustoa. Mikäli leipää kasaava ja myöhemmin sen nauttiva henkilö on itseään huijaava "mukaurheilija" espoosta, laittaa hän leivän päälle tomaattia, kurkkua, selleriä tai vastaavaa orgaanista paskaa.

Leivän valmistuksessa käytetään usein lopputehostekeinoja. Yleisin lopputehostekeino on kuumentaa leipää keinotekoisesti mikroaaltouunissa, kohdistaen leipään kohtuuttomat määrät säteilyä. Näissä tapauksissa on usein juuston alla piileksivänä lisukkeena meetwursti, jota saadaan kätevästi hevosista. Kuumennettavaan leipään ei suositella orgaanisia täytteitä. Kuumennetun juustosulan päälle allekirjoittanut ripottelee hieman aromisuolaa tai grillausmaustetta.

Leipä ei ole vitsi, vaikka se välillä naurattaakin.
 
Viimeksi muokattu:

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Voikkuleivän kasauksessa on otettava huomioon niin esteettiset näkökohdat kuin kanssa-aterioitsijatkin. Esimerkiksi siivu isoreikäistä emmental-juustoa on taideteos jo itsessään, eikä sitä ole syytä piilottaa leikkeleen alle. Ja samoin kuin keittoa syödessä lautasta kallistetaan itsestä poispäin jotta muukin pöytäseurue näkee annoksesi, samalla tavalla leivän päällisetkin on tehtävä kaikille julkisiksi. Koskapa juusto yleensä vie leivänpäällisistä pienemmän osan kuin leikkeleet, niin siksi juusto vasta kolmantena leivälle.

Juustoa saa laittaa enemmän kuin leikkelettä vain siinä tapauksessa, että tarkoituksena on tehdä silkka juustovoileipä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kammottava harhaoppi johtaa. Levite, meijerituotteet, leikkeleet, kasvikset on Jumalan Aatamille sanelema järjestys voileivän tekoon. Jos joku mämmikoura saa sormet likaiseksi niin syy tuskin on makkarassa vaan niissä makkarasormissa...
 

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Arkileivässä käytännön syyt ohjaavat laittamaan juuston päälle. Sormituntuma kuivasta juustosta on parempi kuin märästä leikkeleestä.


Ihan sama esteettisille jutuille, samat ravintoarvot siinä on vaikka olisi rumempi.
 

Ankkalinna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Toronto, TErä ja APS
Olette kaikki tavallaan oikeassa, sillä oikeaoppisen leivän kaava on seuraavanlainen:

(Alhaalta ylöspäin)
Juusto
Leipä (voidaan jättää tarvittaessa pois)
Juusto
Leikkele (voidaan jättää tarvittaessa pois)
Juusto
Rehut (voidaan jättää tarvittaessa pois)
ja päälle vielä oman maun mukaan 2-5 palaa juustoa

...tästä en tingi.
 

Kaiser Soze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rontti's potatoes, whiners and wankers
mjr kirjoitti:
Kammottava harhaoppi johtaa. Levite, meijerituotteet, leikkeleet, kasvikset on Jumalan Aatamille sanelema järjestys voileivän tekoon. .

Päin vittua sitten meni leivän teko, kun aatami kerta omenaan sortui. Teidän hihhuleiden takia sitten joudutaan vissiin nykyää katselemaan paratiisia, jossa kaikki naiset kulkevat toppatakki päällä. Perkele. Hihhulit pettää aina!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös