MM-kilpailuihin on aikaa vajaa kuukausi. Maastohiihdon kausi on edennyt siihen pisteeseen, että "suomalaisittain tärkeät" kisat on kisattu lukuun ottamatta ensi viikolla käytävää Ulricehamnin parisprinttiä. Nove Mestoon maajoukkueen osallistumisprosentti lienee vähäinen, koska a) hiihdetään MM-hiihtoja edeltävänä viikonloppuna ja b) koronatilanne. Nove Mesto olisi kyllä aika riskaabeli välietappi. Tähänastisena saldona on ollut kaikkien vaiheiden jälkeen yksi palkintosija, kakkossija miesten viestistä Lahdessa.
Yhdistetyn kausi jatkuu vielä ensi viikolla Saksan Klingenthalissa, kun Lillehammerin MC peruttiin. Tähänastinen saalis on ollut yksi kakkosija ja kaksi kolmatta tilaa. Molemmat henkilökohtaiset podiumit Ilkka Herolan tuomia. Herola oli myös Eero Hirvosen parina, kun Val di Fiemmen parisprintistä napsahti pronssinen numero käpälään.
Mäkihypyssä Antti Aalto ja Niko Kytösaho ovat väläytelleet, mutta kymppisakki on jäänyt haaveeksi. Joten mitalihaaveet lepäävät hiihdon ja yhdistetyn varassa. Eivätkä ne rehellisyyden nimissä lepää kovin vahvoina. Isoimmat toiveet on asetettu miesten hiihtoviestiin, Iivo Niskaseen ja Ilkka Herolaan. Iivolla on huikeat arvokisanäytöt ja vakiintunut perinteisen taso, mutta toisaalta tältä kaudelta vielä puuttuu kunnon tykkihiihto. Skiathlonkaan ei ole mahdottomuus, jos perinteisellä kulku on jylhää ja porukka hajoaa. Miesten viestissä kysymysmerkki on hiihtojärjestys: Hyvärinen-Hakola-Niskanen-Mäki vai Hakola-Niskanen-Hyvärinen-Mäki. Kummallekin järjestykselle olisi puoltavat tekijänsä. Haastajista Ruotsi on osoittanut heräilyn merkkejä, esim. tänään Falunissa kolme ruotsalaista pesi Hakolan, joka oli paras suomalainen. Ranskalla on ollut haasteita koronan kanssa, saapa nähdä miten käy. Parisprinttiä katsastellaan enemmän Ulricehamnin jälkeen.
Entäpä se Herola sitten? No, mäkikunto on parantunut, mutta silti ollaan vähän turhan kaukana. Herola on 17. paras mäkihyppäjä yhdistetyn porukassa, ja kun edellä/suht lähellä on kovia kirimiehiä, eivät Ilkan osakkeet näytä älyttömän vahvoilta näytä. Ja kun otetaan huomioon, että Jarl Magnus Riiber on lähes varmasti mitaleilla molemmissa henkilökohtaisissa kisoissa ja Ilkalla on yli minuutti hiihdettävää moneen kaveriin, tarvitaan venymistä mäessä sekä hieman muiden epäonnistumista. Mahdotonta mitali ei toki ole.
Kansainvälisesti spekulaatiot jätän tulevaan, tämä olkoon pohjustus.
Toivottavasti en hypi palstan pitkän linjan hiihtoniilojen varpaille, mutta kisakiihko on jo sen verran kova ja nyt on sopivasti aikaa, joten spekuloin hivenen asetelmia joka lajissa. Talviurheilua(kin) olen seurannut vuosien ajan, vaikka harvemmin tänne kirjoittelen.
Hiihto:
25.2 naisten sprintti (p)
Suurin suosikki tällä matkalla on Linn Svahn, mutta Annamarija Lampic haastaa taatusti tiukasti. He ovat lähtökohtaisesti muita edellä, mutta laji on yllätysherkkä ja rytinää voi olla luvassa, joten saumoja on muillakin. Mitaleista kammoittelevat myös ainakin kaikki muut ruotsalaiset, Sveitsin Faehndrich ja ehkäpä myös Jessica Diggins. Harvinaista on, että norjalaiset ovat ennakkoon tällä hiihtomatkalla statisteja. Puolustavan mestarin, Fallan, iskukyky on tosin osin kysymysmerkki. Suomalaisille hyvä tavoite on selvittää karsinta. Ainakin Matintalo ja Joensuu siitä selvinnevät ja välierä on heille maksimionnistuminen.
25.2 miesten sprintti p
Naisten sprintissä norjalaiset ovat haastajia, mutta miehissä suursuosikkeja. Kläbo, Valnes ja Iversen voivat ottaa jopa kolmoisvoiton. Pidän Valnesia jopa Kläboa kovempana suosikkina. Kisa on miesten puolella niin tasaista, että romurallilta tuskin vältytään. Venäläisistä Gleb Retivykh on selkeä mitalisuosikki ja Ustyogov jokerikortti. Bolshunov lienee myös mukana taistossa, kuten joka matkalla. Oskar Svensson voi tehdä mitä tahansa ja Pellegrino samoin kuuluu finaalikandidaatteihin. Yllättäjille on sijaa ja sellaisen voisi tarjota Joni Mäki. Joskin sekä hänelle että Hakolalle, välieräpaikka on lähtökohtaisesti realismia. Muutkin suomalaiset kammoittelevat lähelle samoja sijoja. Paljon vaikuttaa päivän kunto ja eräonni, sillä miehissä kisa jatkopaikoista on erittäin tasaista.
27.2 naisten skiathlon
Johaug on luonnollisesti ykkössuosikki ja muutkin kärkisijat ratkennevat siihen, kuka uskaltaa lähteä seuraamaan häntä. Osalle kyyti voi olla kylmää ja kostautua loppumatkasta. Karlsson, Fossesholm, Andersson ja Diggins lienevät ainakin mukana mitalitaistossa. Venäläisiäkin niissä nähtäneen, ehkä Stupak ja Sorina. Pärmäkoskelle matka olisi sinällään otollinen, mutta kunto ei ole ollut priimaa. Suoriutuminen tällä matkalla näyttää paljon hänen kisakunnostaan ja kertoo, mitä häneltä voi realistisesti odottaa näistä kekkereistä.
27.2 miesten skiathlon
Suurin suosikki, kuten miesten muillakin normaalimatkoilla, on Bolshunov. Kläbo toki vahvoilla, jos ratkaisu jää loppusuoralle. Kovallakin matkavauhdilla haastajia ovat muut norjalaiset, erityisesti Röthe. Myös muilla venäläisillä, britti Musgravella ja ehkä jopa Colognalla on saumoja himmeille mitaleille. Perinteisen tyylin paremmin hallitsevat hiihtäjät, kuten Niskanen, pyrkivät hajottamaan joukon jo alkumatkalla. Jos se onnistuu, saumat erittäinkin hyvään sijaan ovat olemassa, sillä Niskanen on nykyään ihan kilpailukykyinen menijä myös heikommalla tyylillään. Hyväriselle sijat 10-20 ovat erinomainen onnistuminen ja 30 ulkopuolelle jääminen epäonnistuminen.
Naisten parisprintti (v)
Ruotsi ja Usa ovat suurimmat suosikit ja niiden kamppailussa paljon ratkaisee matkavauhti. Mitaleille pyrkivät myös Venäjä, Saksa, Slovenia ja Sveitsi. Ehkäpä myös Norja, jolla saattaa olla tässä lajissa kehissä kaksoispari. Suomelle finaalipaikka olisi mainio onnistuminen.
Miesten parisprintti (v)
Norja on selkeä suosikki ja Venäjä kovin haastaja. Rytinää saattaa olla luvassa, sillä tasaisia joukkueita on monta. Italia, Ranska, Ruotsi ja Sveitsi lienevät myös mukana, kun loppuratkaisu lähestyy. Ehkäpä muitakin joukkueita, kuten Suomi, jonka menestys riippuu paljon myös siitä, kuinka Hakolan selkä kestää vapaan hiihtoa. Mäki on tässä lajissa hyvä ja riittävän röyhkeä. Sitäkin puolta tultaneen tarvitsemaan tiukoissa loppuratkaisuissa.
2.3. Naiset 10 (v)
Johaug on suursuosikki ja voittanee, muttei välttämättä ylivoimaisesti. Diggins on ollut hyvässä kunnossa ja tämä on hänen lempimatkansa. Nuoret Karlsson ja Fossesholm taitavat myös tämän matkan ja venäläisetkin haastavat kärkisijoja. Pärmäkoski lähtee haastajana matkaan ja muilla suomalaisilla ei liene saumoja 15 joukkoon.
2.3. Miehet 15 (v)
Bolshunov on ennakkoon kovin, mutta voittaja voi olla yhtä hyvin Manificat, Spitsov, Kruger tai Röthe. Myös Melnichenko, Holund, Parisse ja Musgrave haastavat kärkinimiä. Kläboon en oikein usko, jos yleensäkään hiihtää tätä. Jos Niskanen hiihtää, saumoja on parhaimmillaan 10 sakkiin, Hyvärisellä ja Mäellä 20 joukkoon.
4.3. Naisten viesti
Norja ja Ruotsi ovat ennakolta aika tasaisia. Mikäli Johaug on huippuiskussa, hän voi ratkaista pelin. Mikäli ratkaisu jää loppukirin, niin Ruotsilla on etu. Usa:lla on myös kova joukkue, joka voi sotkea ennakkoasetelmia. Venäjän iskukyky riippuu pitkälti siitä, onko Natalia Nepryaeva hyvässä hiihtokunnossa. Jos on, niin hekin voivat haastaa kaikkia kärkijoukkueita. Muut joukkueet saapunevat maaliin vasta kauan kärkinelikon jälkeen. Näistä ensimmäisenä todennäköisesti Suomi.
4.3. Miesten viesti
Norja on suosikki ja Venäjä vahva haastaja. Muiden materiaali ei ole lähelläkään kärkikaksikon tasoa tai laajuutta. Ranskalla on näiden jälkeen selkeästi laajin taso. Se onkin suosikki pronssipallille. Muilla haastajilla (Suomi, Italia, Sveitsi) joukkueiden kokonaistaso ei kestä kenenkään viestinelikkoon kaavaillun poissaoloa tai huonovireisyyttä. Se ei yleensä ole realismia. Ruotsilla ja Saksalla on näiden lisäksi mahdollisuus venyä mitalitaiston tuntumaan, mutta nykytaso on näilläkin varsin kapea ja terävä kärki puuttuu.
6.3. Naiset 30 km (p) yhteislähtö
Johaug jälleen ennakolta ylivoimainen ja karannee omille teilleen. Näkisin kovimpina haastajina Ruotsin Anderssonin ja Karlssonin sekä Saksan Hennigin. Pitkän matkan kisoissa pientä etua voi olla niillä hiihtäjillä, jotka ovat jättäneet väliin muita matkoja, kuten pienten hiihtomaiden edustajilla, joilla ei ole viestijoukkueita. Tässä kisassa sellainen on Itävallan Teresa Stadlober. Viimeksi, kun tämä matka oli kisaohjelmassa, hän hiihti mitalisijalta harhaan. Samanlaista suoritusta voi odottaa myös tällä kertaa. Myös muut norjalaiset, venäläiset ja toivottavasti myös Pärmäkoski voivat kurottaa mitalitaisteluihin. Matintalolla on myös ihan realistinen sauma 10 joukkoon ja muilla suomalaisilla 20 sakkiin.
7.3. Miehet 50 km (p) yhteislähtö
Mielenkiintoinen kisa, jossa suomalaistoiveet ovat korkealla. Mitalisuosikkeja on paljon ja mukaan saattaa sekä Norjalla että Venäjällä tulla sellaisiakin hiihtäjiä, jotka eivät ole väsyttäneet itseään muilla matkoilla. Sanansa sanottavana saattaa norjalaisten, venäläisten ja Niskasen lisäksi loppuratkaisuissa voi olla mukana myös Italian De Fabiani, joka on useasti ollut vahva perinteisen tyylin yhteislähtökisoissa. Myös vanha kettu Cologna voi hyvinkin ottaa osaa kisan ratkaisuihin. Niskasen voittosaumat ja pitkälti myös mitalitoiveet riippuvat sen varassa, että viimeisille kilometreille tultaessa kärkijoukko on harventunut muutemaan uupuneeseen. Se on mahdollista, muttei kovin todennäköistä.
Palaan yhdistetyn ja mäkihypyn ennakkoasetelmiin erillisessä viestissä.