Tappelut kuuluvat jääkiekkoon, piste. Joku perustelee kuulumattomuutta sillä, ettei niitä lasketa maalisarakkeeseen. No eipä taklaukset, eikä edes rystylätyt vaikuta sarakkeeseen suoraan. Rystylätystä voi joku viimeistellä maalin, taklauksella voi joku riistää kiekon ja kiekonriisto voi johtaa maaliin, aivan yhtä hyvin kuin tappelu voi kääntää ottelun kulkua pelaajien korvien välissä. Jääkiekko on myös mentaaliurheilua mitä suurimmassa määrin! Oliko Wayne Gretzkyn helpompi nukkua yönsä, kun tiesi, että Dave Semenko katselee perään ja huolehtii reklamaatioista. Niin ysiysillä kuin Mariollakin oli tukena Marty McSorley. Onko sattumaa, että nyt kun Crosby kärsi vastustajan kunnioituksen puutteesta ja on pitkään sivussa, Penguins hankki Steve MacIntyren, ehkä tämän hetken kovimman nyrkkisankarin rosteriinsa? BigMacin läsnäolo toivottavasti antaa Crosbylle työrauhan ja näemme hänen tervehdyttyään lisää maagisia suorituksia nuorukaiselta, joka on NHL:n todelliset kasvot. Kovia henkisiä paineita ladataan NHL:n tasoisessa liigassa aivan jokaiselle pelaajalle ja usein heidän itsensä toimesta. Terve itseluottamus ja pelirohkeus saavat aikaan sen ratkaisevan eron jäällä todellisten tähtien ja hyvien pelaajien välillä. Mielenterveystyö ja ennenkaikkea ongelmien ehkäisy on nyky-yhteiskunnassa suuressa roolissa ja herättää keskustelua, ihan aiheesta. Ammattilais-statuksella jääkiekkoa pelaava urheilija ei enää itse päätä omasta terveydestään. Jos pelaajalle maksetaan vuodessa monta miljoonaa dollaria, joku muu kertoo kyllä hänelle milloin hän on riittävän loukkaantunut, jotta voi jättää pelin väliin. Puhumattakaan mt-ongelmista, joita tosiaan testosteronipitoisessa ympäristössä voi olla aivan helvetin vaikea sanoa ääneen.
Jos puhutaan yleisesti taklausten ja tappeluiden aiheuttamista päävammoista ja erityisesti aivotärähdyksistä, pitää muistaa myös kohderyhmät. Valitettavan usein aivotärähdyksiä saaneet tähtipelaajat ovat loukkaantuneet taklaustilanteissa, eivät tappeluissa. Tappelijoilla taas luonnollisesti toisinpäin. Raadollisesti ajatellen tappelija on helpompi korvata; goonin takana on jonossa innokkaita nuorukaisia hoitamaan tämän duunit. Usein tappelijat on helppo korvata, tarvitaan vaan kova pää, nopeat kädet ja puutetta itsesuojeluvaistossa. Mutta miten korvata Crosby, Stamkos, Toews tai Sedin? Onko siihen rooliin yhtä kyvykkäitä jannuja tyrkyllä odottamassa vuoroaan? Onko helpompi taistella tappelun voittamisesta vaiko pistepörssin voittamisesta?
Yleisölle tätä lajia pelataan ja nimenomaan maksavalle sellaiselle. Yleisö haluaa nähdä tähtipelaajat terveinä jäällä tekemässä taikojaan, mutta yhtälailla yleisö rakastaa maanosasta riippumatta tappeluita! On kyseessä sitten NHL, KHL tai SM-liiga, kotijoukkueen maalin jälkeen suurimmat suosionosoitukset saa lähes poikkeuksetta tappelu.
Itse näen tilanteen sellaisena, että jatkossa tappelijoiden määrä saattaa vähentyä, mutta jatkossakin tämän ammattiryhmän edustajia tämä laji tarvitsee.
Mikäli kiinnostaa aihe enemmän, suosittelen lämpimästi
tätä kirjaa. Kirjassa kerrotaan pelaajien suulla miksi ja mihin tappeluita tarvitaan. Eli pelin sisältä käsin, ei niinkään viihdenäkökulmasta itse tappelutapahtumia ihannoiden. Tappelut kuuluvat jääkiekkoon.