Mainos

Nyrkkisankareiden kohtalo ja tulevaisuus NHL:ssa?

  • 24 794
  • 137
Mites se on viimeset pari vuotta toitotettu tuossa EA sportsin NHL pelissä:

"More people come to the game to watch the fights than people stay away because of them".

Tai jotain tonnepäin?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kun ottaa siis huomioon että ura kestää yleensä sen 10+ vuotta, että vaikka lopun aikaa pelaisi sillä kahden suunnan sopparilla jolla varmasti koko uran menot kattoo. Pitäisi sitä pesämunaa olla joku puoli miljoonaa kun ura loppuu. Jos vielä tulee sitten 400matsia täyteen niin sitten tulee eläkettäkin 80k/vuosi. Jollain Oliwallakin tuli tuo 400 matsia täyteen, vaikka kaveri on pelaajana mitä on....
Joku aika sitten Kauppalehden keskustelupalstalla oli keskustelua juuri siitä, että kuinka paljon pitäisi olla sijoituspääomaa että sillä eläisi loppuelämän. Omasta mielestäni perustelluimmat vastaukset olivat suuruusluokassa 2 miljoonaa euroa kun laskelmissa huomioitiin inflaatiot, talouden syklisyydestä johtuvat sijoitustuottojen heittelyt ja muut tekijät. Toki siinä ei ollut yli 400 peliä pelanneiden eläkkeitä mukana, mutta ne jää monilta saamatta.

Laraque varmasti pärjää ansiollaan (ja fiksuna ihmisenä pärjäisi varmasti vähemmälläkin), mutta siitä ei ole nyt kyse. Esim Eric Godard on pelaajana tasoa joka on juuri veden jakajalla tuon rajan suhteen.
http://dropyourgloves.com/Players/Player.aspx?Player=4967

Uran ansiot ovat toistaiseksi 3,9 miljoonaa dollaria (josta käteen verojen jälkeen reilu 2,5 eli euroissa 1,8). Jos hän on siitä säästöön saanut jätettyä esim 75%, niin uran jälkeen pesämunana olisi joku 1,2-1,5 miljoonaa euroa. Pelejä on 335, joten kintaalle menee että ylittyykö 400.

Karkeasti voisi sanoa, että hänen ja kaikkien sitä menestyneempien pitäisi pelaamisellaan toimeen loppuelämänsä (erityisesti jos tappeleminen sopivasti lyhentää keskimääräistä odotettua elinikää), mutta sitä vähemmän menestyneiden pitäisi pystyä jotain muutakin keksimään. Osalta se onneksi onnistuu (onhan näitä Grimsoneja ja muita), mutta kaikilta valitettavasti ei (Darren McCarty, Fleury yms yms ja kuuluuko Modanokin listaan).

Sport Illustrated lehden tutkimuksen mukaan:
"78% of former NFL players are broke or financially stressed after retirement, and 60% of former NBA players go broke five years after retiring"

Itse olettaisin lätkäpelaajien olevan himpun verran näitä fiksumpia johtuen mm. keskimäärin paremmista kotioloista ja sitä kautta arvoista, kasvatuksesta & koulutuksesta, mutta varmasti prosentti on huomattava. Siltikään en kukkahattuiluna pidä jos pelaajayhdistyksen jäsenet vaativat että pelaajayhdistys pitäisi eläkkeelle jääneistä pelaajista eli jäsenistään parempaa huolto.

Samat sivut kertovat että lähes täysin pelitaidoton Oliwakin tienasi yli 5,5miljoonaa. Ja eläke tosiaan juoksee. Mutta varmasti dana77 nyt vuodattaa Oliwankin puolesta pari kyyneltä.
Ei tämä minulle niin henkilökohtainen kysymys ole, että sen takia kyyneliä vuodattaisin vaikka polakkinuija itsensä jojoon vetäisi.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No, jostain syysta tappelujen maara vahenee playoffseissa (NHL). Tassa pari kommenttia:
"And every spring, it is the same: fighting virtually disappears from N.H.L. rinks. Through the first 14 games of this year’s playoffs, four major fighting penalties were assessed. "

“But once the playoffs start, you’ve really got to bite your tongue if you get a whack,” Daneyko said. “Believe me, it was hard, but you take that hit, and maybe bide your time until next year. One penalty, one mistake, could cost you a playoff game.”
Siinähän Daneyko selittää juuri kuinka pudotuspeleissä pelaajat eivät voi puolustaa itseään tai joukkuekavereita tappelemalla, vaan mailaniskuja jakavat pelaajat pääsevät pälkähästä. Tämä luonnollisesti aiheuttaa sen, että sääntöjen rajamailla oleva mailapeli kovenee ja pelistä tulee kovempaa ja likaisempaa.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pidin lapsena kovasti jääkiekkotappeluista, mutta saako joku aikuinen ihminen oikeasti jotain suurta nautintoa tai viihdykettä jääkiekkotappeluista varsinkin noista kahden goonin välisistä show-väännöistä? Käykö joku oikeasti jääkiekkopeleissä nyrkkitappeluiden takia? Suurin osa jääkiekkotappeluistahan rakentuu muutaman kymmenen sekunnin heilumisesta, sitomisesta, parista heikosta lyönnistä ja kaatumisesta... Mikä tässä on viihdyttävää?

Jääkiekko pärjäisi aivan hyvin ilman tappeluita... aivan kuten kaikki tämän maailman fyysiset ja vauhdikkaat palloilulajit jotain Lacrossea luk.ot. pärjäävät. Kurinpitoelinten toiminnassa on jotain vialla, jos pelaajien täytyy ottaa oikeus omiin käsiin. Sikailusta ja korjuuksista päästään eroon tarpeeksi kovilla rangaistuksilla/pelikielloilla.

Nyrkkisankareiden kohtalo on tietysti usein aika kova, kun vuosikausien ajan heidän työ illasta toiseen on antaa ja ottaa nyrkiniskuja pään alueelle.
 

Rosvoroope

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tappelut kuuluvat jääkiekkoon, piste. Joku perustelee kuulumattomuutta sillä, ettei niitä lasketa maalisarakkeeseen. No eipä taklaukset, eikä edes rystylätyt vaikuta sarakkeeseen suoraan. Rystylätystä voi joku viimeistellä maalin, taklauksella voi joku riistää kiekon ja kiekonriisto voi johtaa maaliin, aivan yhtä hyvin kuin tappelu voi kääntää ottelun kulkua pelaajien korvien välissä. Jääkiekko on myös mentaaliurheilua mitä suurimmassa määrin! Oliko Wayne Gretzkyn helpompi nukkua yönsä, kun tiesi, että Dave Semenko katselee perään ja huolehtii reklamaatioista. Niin ysiysillä kuin Mariollakin oli tukena Marty McSorley. Onko sattumaa, että nyt kun Crosby kärsi vastustajan kunnioituksen puutteesta ja on pitkään sivussa, Penguins hankki Steve MacIntyren, ehkä tämän hetken kovimman nyrkkisankarin rosteriinsa? BigMacin läsnäolo toivottavasti antaa Crosbylle työrauhan ja näemme hänen tervehdyttyään lisää maagisia suorituksia nuorukaiselta, joka on NHL:n todelliset kasvot. Kovia henkisiä paineita ladataan NHL:n tasoisessa liigassa aivan jokaiselle pelaajalle ja usein heidän itsensä toimesta. Terve itseluottamus ja pelirohkeus saavat aikaan sen ratkaisevan eron jäällä todellisten tähtien ja hyvien pelaajien välillä. Mielenterveystyö ja ennenkaikkea ongelmien ehkäisy on nyky-yhteiskunnassa suuressa roolissa ja herättää keskustelua, ihan aiheesta. Ammattilais-statuksella jääkiekkoa pelaava urheilija ei enää itse päätä omasta terveydestään. Jos pelaajalle maksetaan vuodessa monta miljoonaa dollaria, joku muu kertoo kyllä hänelle milloin hän on riittävän loukkaantunut, jotta voi jättää pelin väliin. Puhumattakaan mt-ongelmista, joita tosiaan testosteronipitoisessa ympäristössä voi olla aivan helvetin vaikea sanoa ääneen.

Jos puhutaan yleisesti taklausten ja tappeluiden aiheuttamista päävammoista ja erityisesti aivotärähdyksistä, pitää muistaa myös kohderyhmät. Valitettavan usein aivotärähdyksiä saaneet tähtipelaajat ovat loukkaantuneet taklaustilanteissa, eivät tappeluissa. Tappelijoilla taas luonnollisesti toisinpäin. Raadollisesti ajatellen tappelija on helpompi korvata; goonin takana on jonossa innokkaita nuorukaisia hoitamaan tämän duunit. Usein tappelijat on helppo korvata, tarvitaan vaan kova pää, nopeat kädet ja puutetta itsesuojeluvaistossa. Mutta miten korvata Crosby, Stamkos, Toews tai Sedin? Onko siihen rooliin yhtä kyvykkäitä jannuja tyrkyllä odottamassa vuoroaan? Onko helpompi taistella tappelun voittamisesta vaiko pistepörssin voittamisesta?

Yleisölle tätä lajia pelataan ja nimenomaan maksavalle sellaiselle. Yleisö haluaa nähdä tähtipelaajat terveinä jäällä tekemässä taikojaan, mutta yhtälailla yleisö rakastaa maanosasta riippumatta tappeluita! On kyseessä sitten NHL, KHL tai SM-liiga, kotijoukkueen maalin jälkeen suurimmat suosionosoitukset saa lähes poikkeuksetta tappelu.

Itse näen tilanteen sellaisena, että jatkossa tappelijoiden määrä saattaa vähentyä, mutta jatkossakin tämän ammattiryhmän edustajia tämä laji tarvitsee.

Mikäli kiinnostaa aihe enemmän, suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. Kirjassa kerrotaan pelaajien suulla miksi ja mihin tappeluita tarvitaan. Eli pelin sisältä käsin, ei niinkään viihdenäkökulmasta itse tappelutapahtumia ihannoiden. Tappelut kuuluvat jääkiekkoon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jääkiekko pärjäisi aivan hyvin ilman tappeluita... aivan kuten kaikki tämän maailman fyysiset ja vauhdikkaat palloilulajit jotain Lacrossea luk.ot. pärjäävät. Kurinpitoelinten toiminnassa on jotain vialla, jos pelaajien täytyy ottaa oikeus omiin käsiin. Sikailusta ja korjuuksista päästään eroon tarpeeksi kovilla rangaistuksilla/pelikielloilla.

En usko, että kurinpitoelinten toiminnalla peliä saadaan siistittyä niin paljon, että sen myötä tappelut kaukalossa katoaisivat lopullisesti. Yksinkertaisesti kurinpitoelimet eivt voi puuttua jokaiseen mailallaiskuun tai taklaukseen, joka kuitenkin vastapuolen pelaajien silmin katsottuna näyttää teolta, joka on kostettava välittömästi.

Toisaalta jos tappeluista annetaan niin kovia rangaistuksia ettei kukaan uskalla tai voi tapella, saa se aikaan sen, että juuri nämä rajatapaukset mailallaiskuissa ja taklauksissa voivat jäädä tyystin ilman raingaistusta, tai rangaistuskäytännöstä tulee epäreilu ts. se ei kohtele pelaajia tasa-arvoisesti. Liigalla ei ole varaa istuttaa tähtiään kastsomossa kärsimässä pelirangaistuksia, jos he sattuvat pelaamaan rikollisella tavalla, joten onko tällöin oikein että nelosketjun duunari, joka tekee raman teon, joutuukin istumaan x+ peliä katsomon puolella? Ei minusta! Joten minusta on tietyssä mielessä järkevää, että myös pelaajien on mahdollista omilla toimillaan "ojentaa" näitä pelaajia, joiden pelityyli on rikollinen. Olipa hän tähti tahi ei, ja jos hän on tähti eikä suostu tappeluun, seuraus on se, että joku joukkueesta maksaa asiasta.

Ja kyllä, puolustan tiettyyn rajaan saakka tappeluita mutta mieluiten haluan nähdä spontaaneja tappeluita kuin pelkkiä show-mättöjä, vaikka niillekin on varmasti sijansa joidenkin katsojien mielestä.

vlad.
 

Wrathchild

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & Detroit Red Wings
Tottakai tappelut kuuluvat jääkiekkoon, mutta se ei tarkoita sitä että siihen pitää kannustaa. Nykyinen 5min jäähy on ihan oikea, enkä toivo että mentäisiin tuohon 5+20 systeemiin. Jääkiekko on fyysinen peli, ja toivottavasti sellaisena pysyykin. Törkeyksistä pitää saada antaa sakinhivutusta näille, jotka eivät kunnioita vastustajaa. En haluaisi jääkiekosta tulevan jalkapallon tapaista peilaamista ja tuomarille itkemistä..
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Erästä tappelua vastustavien perustetta tappelukielteisyydelle en "ymmärrä". He vertaavat monasti siihen, että tappelut tulisi kieltää NHL:ssä koska muissakaan suurissa ammattilaissarjoissa Pohjois-Amerikassa ei saa tapella tai ei tapella. Entäpä sitten? Miksi apinoida kaikessa muita sarjoja, miksei katsota omaan historiaan ja olla ylpeitä siitä ja eletä osin siinä - mukautuen hiukan nykyaikaan mutta pitäen kiinni perinteisistä traditioista. Ja kyllä, katson että historiallisena jatkumona tappeluilla on paikkansa NHL:ssä.

Jos omaa historiaansa ja sen hienoja ja kenties outoja traditoita ei hyväksy, onko se merkki siitä, että hiukan häpeää kannattamansa lajin tiettyjä puolia? Minusta on hienoa, että NHL ei ole kaikessa sama kuin vaikkapa NBA tai NFL... Siinä on piirteitä ja jotain uniikkia, jota ei mielestäni tule tuhota sen tähden, koska halutaan apinoida muita suuria ammattilaissarjoja.

vlad.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja kyllä, puolustan tiettyyn rajaan saakka tappeluita mutta mieluiten haluan nähdä spontaaneja tappeluita kuin pelkkiä show-mättöjä, vaikka niillekin on varmasti sijansa joidenkin katsojien mielestä.

vlad.

Agree. Tappelut kuuluvat jääkiekkoon, se on intensiivinen ja fyysinen peli.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Lainaukset Rosvoroopelta

Aivan yhtä hyvin kuin tappelu voi kääntää ottelun kulkua pelaajien korvien välissä. Jääkiekko on myös mentaaliurheilua mitä suurimmassa määrin!
Tappelulla voi olla ratkaseva merkitys mentaalipuolella. Toisaalta, lähimpänä dynastiaa nyky-NHL:ssä oleva Red Wings on ollut tasanen menestyjä ja voittanut mestaruuden poikineen, huolimatta siitä että tappeluvitosissa ovat liigan kellarikerroksissa.

Ammattilais-statuksella jääkiekkoa pelaava urheilija ei enää itse päätä omasta terveydestään. Jos pelaajalle maksetaan vuodessa monta miljoonaa dollaria, joku muu kertoo kyllä hänelle milloin hän on riittävän loukkaantunut, jotta voi jättää pelin väliin. Puhumattakaan mt-ongelmista, joita tosiaan testosteronipitoisessa ympäristössä voi olla aivan helvetin vaikea sanoa ääneen
Tää aihe on noussut esiin joitakin kertoja ja jaksaa ihmetyttää meikäläistä. Kiekkoilijoista/tappelijoista annetaan kuva uhreina, vähä-älyisinä idiootteina, jotka vailla omaa tahtoa syövät nappeja ja riskeeraavat terveytensä, koska isi käskee. En väitä etteikö systeemissä ja ilmapiirissä olisi vikaa, mutta edelleen: jokanen omilla aivoillaan ajatteleva aikuinen varmasti tietää mitä on tekemässä, millaisia riskejä ja uhrauksia on ottamassa uran ja leveämmän leivän eteen. Tästäkin huolimatta, eiköhän toimintakulttuurit joudu tarkastelun alle koko liigan leveydeltä, ja mt-työ erityisesti. Erinäisten lääkeaineiden ja päähän kohdistuineiden iskujen myötävaikutus masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen ja itsetuhoisuuteen (CTE) joudutaan myös ottamaan tarkastelun alle.

Yleisölle tätä lajia pelataan ja nimenomaan maksavalle sellaiselle. Yleisö haluaa nähdä tähtipelaajat terveinä jäällä tekemässä taikojaan, mutta yhtälailla yleisö rakastaa maanosasta riippumatta tappeluita!
Bingo! Fyysiset kamppailut ja niihin liittyvä vaara kiehtoo ihmisiä. Ja nostaahan ne tunnelmaa katsomossa, sillon tällön pelin intensiteettiäkin. Tässä on osittain sitä alastonta totuutta. Meinaan, siinä missä tappelujen vastustajat syyllistyvät välillä hysteriaan, on puolustajienkin selitykset välillä vastapuolen älykkyyttä loukkaavia. Itse pidän tappeluja pääsääntöisesti viihdyttävinä, olkoonkin että ehkä näiden mörssäreiden ja spesialistien tilttejä tulee tulevaisuudessa katsottua eri näkökulmasta.

Mikäli kiinnostaa aihe enemmän, suosittelen lämpimästi tätä kirjaa. Kirjassa kerrotaan pelaajien suulla miksi ja mihin tappeluita tarvitaan. Eli pelin sisältä käsin, ei niinkään viihdenäkökulmasta itse tappelutapahtumia ihannoiden
Hankin ton kirjan muutama vuosi takaperin, englanninkielisena. Taisi olla ensimmäinen lukemani, niin kielen kuin aiheen puolesta. Amatöörin näkökulmasta mielenkiintosta luettavaa, vaikka herra Jäähyaitio tuomitsikin pintapuoliseksi ja jankkaavaksi. Täytyneekin lukea opus uudelleen

vladille: oon täsmälleen samaa mieltä, että jääkiekolle on muodostunut oma kulttuurinsa ja se on riittävän pitkä, että voi sanoa sen kuuluvan lajin identiteettiin. Toisissa lajeissa tappelut ovat rangaistava poikkeus, kiekossa ovat tiettyyn rajaan asti osa lajikulttuuria, joista ei häkki heilahda ellei syyllistytä selkeesti etikettiä rikkoviin tekoihin (vrt. Islanders vs. Penguins)

Edit. Hieman poikkeavia näkökulmia entisiltä nekkaajilta
http://www.winnipegsun.com/2011/09/02/nhl-scrappers-divided-over-fighting-issue
Hockeys summer of tragedy turns debate towards whether to keep fighting in the game | ProHockeyTalk

Ymmärrän Laraquen näkökulman, mutta tuntuu että joku missaa tässä keskustelussa pointin, mikäli argumentit ovat tyyliin "pelipaikkojen vähentyminen saattaa ajaa työttömät masentuneisuuteen / sammuttaa junioreilta toivon päästä Liigaan tappelemisen avulla"
 
Viimeksi muokattu:

Rosvoroope

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tää aihe on noussut esiin joitakin kertoja ja jaksaa ihmetyttää meikäläistä. Kiekkoilijoista/tappelijoista annetaan kuva uhreina, vähä-älyisinä idiootteina, jotka vailla omaa tahtoa syövät nappeja ja riskeeraavat terveytensä, koska isi käskee. En väitä etteikö systeemissä ja ilmapiirissä olisi vikaa, mutta edelleen: jokanen omilla aivoillaan ajatteleva aikuinen varmasti tietää mitä on tekemässä, millaisia riskejä ja uhrauksia on ottamassa uran ja leveämmän leivän eteen. Tästäkin huolimatta, eiköhän toimintakulttuurit joudu tarkastelun alle koko liigan leveydeltä, ja mt-työ erityisesti. Erinäisten lääkeaineiden ja päähän kohdistuineiden iskujen myötävaikutus masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen ja itsetuhoisuuteen (CTE) joudutaan myös ottamaan tarkastelun alle.

Vaikka kaikki NHL-pelaajat joutuvat työskentelemään kovien paineiden alla, valtaosa pystyy paineet käsittelemään ja elämään niiden kanssa. Kuitenkin osa on heikompia ja kovien tulospaineiden alla saattaa todellisuudentaju hämärtyä. Kilpailu pelipaikoista on roolipelaajien kohdalla kovaa ja paras suoritus on annettava joka kerta kun siihen suodaan mahdollisuus. Ympäristö ja tilanne saattaa ajaa siihen, ettei pelaaja enää tiedosta leikkivänsä oman terveytensä kanssa. Tämä on ammattilaisurheilun varjopuolia ja antaa tosiaan valitettavasti kuvan ihmisestä joka ei ajattele omilla aivoillaan, vaan on jonkun muun talutusnuorassa. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Pidin lapsena kovasti jääkiekkotappeluista, mutta saako joku aikuinen ihminen oikeasti jotain suurta nautintoa tai viihdykettä jääkiekkotappeluista varsinkin noista kahden goonin välisistä show-väännöistä? Käykö joku oikeasti jääkiekkopeleissä nyrkkitappeluiden takia? Suurin osa jääkiekkotappeluistahan rakentuu muutaman kymmenen sekunnin heilumisesta, sitomisesta, parista heikosta lyönnistä ja kaatumisesta... Mikä tässä on viihdyttävää?
Minä saan nautintoa tappeluista. Itse asiassa ne ovat yksi tärkeä osa kokonaisuutta jääkiekossa, joka tuottaa itselleni sen viihdearvon, minkä takia seuraan jääkiekkoa. Jääkiekko on parhaimmillaan, kun pelissä on tunnetta mukana ja välillä tunteen kuohahtaessa tappelut astuvat mukaan kuvaan. Kahden goonin vääntö saattaa tuntua täysin tunteettomalta väännöltä katsottaessa klippi youtubesta, mutta paikan päällä tilanne ja tuntemukset ovat erilaiset. Ehdottomasti kaipaan aikaa ennen viimeisen viidenminuutin sääntöä. Tällöin pelissä oli aina odotettavissa jotain hässäkkää pelin lopussa vaikka peli oli muuten jo selvä.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ympäristö ja tilanne saattaa ajaa siihen, ettei pelaaja enää tiedosta leikkivänsä oman terveytensä kanssa.

Jotakuinkin noin minäkin sen näen. Tämä syy-seurassuhde - päävammat-masennus ja/tai mahdollisesti koukuttava kipulääkitys - on vaikea. Ehkäpä olisi syytä kyseenalaistaa 'käypä hoito'*, vaikka loppujen lopuksi olisikin kysymys yksilöstä ja yksilöllisistä ominaisuuksista?

*Mm. kauppanimillä Vicodin ja Oxycontin myydyt kipulääkkeet aiheuttavat jo itsessään melkoisia olotiloja. Joskus euforiaa, joskus masennusta ja vähintääkin vaikeita vieroitusoireita. Mutta lääketeollisuuden tontille ei tietenkään pidä hyppiä :)
 

Wolves

Jäsen
Tuo "ei tappeluissa mitään vakavampaa satu" on oikeasti ehkä tyhmimpiä argumentteja ikinä.

Moniko naista tappelijoista on suoranaisesti kuollut tappeluun tai tappeluista aiheutuneisiin vammoihin?

Former Toronto Maple Leafs enforcer Wade Belak was found dead in his downtown Toronto condo Wednesday, sources say.

He is the latest in a line of several NHL pugilists who died over the past decade from unusual circumstances, including suicide, alcohol and drug abuse.

Belak reportedly took his life, according to sources.

Tama otti oman henkensa. Tapaa ei tiedeta.

Other NHL enforcers who died before their time, include:

- Canadian-born John Kordic was 27 when the Quebec Nordiques player died Aug. 8, 1992 from lung failure and a heart malfunction after overdosing on drugs and being involved in a struggle with police at a motel in Quebec City.

Huumeiden yliannostus.

- Windsor native Bob Probert, 45, suffered chest pains while boating with family on Lake St. Clair on July 5, 2010. Retired from the Chicago Blackhawks, his career was clouded by a prison term for cocaine possession, terms in rehab and an on-ice reputation as one of the Bruise Brothers.

Sydankohtaus?

- Former New York Rangers player Derek Boogaard, was almost 29 when he died May 13. Called the Boogeyman and Mountie for his reputation as a fighter, the Saskatoon native was voted second most intimidating NHLer. His death was ruled accidental. A medical examiner determined he consumed a lethal mix of alcohol and oxycodone.

Alkoholin ja laakkeiden miksaaminen.

- Born in 1984 in Blairmore, Alta., Rick Rypien, spent the last six seasons with the Vancouver Canucks and was due to start with the reborn Winnipeg Jets this fall, after signing a $700,000 deal. His death at home two weeks ago, on Aug. 15, was ruled a suicide.

Itsemurha.

Ja todennakoisesti kuolleita pelaajia on enemmankin, mutta yksikaan arvostamasi toimittajan luettelemista pelaajista ei kuollut jaalle, varusteet paalla tai edes munasuojat paalla. He itse paattivat paivansa tavalla tai toisella.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jotakuinkin noin minäkin sen näen. Tämä syy-seurassuhde - päävammat-masennus ja/tai mahdollisesti koukuttava kipulääkitys - on vaikea. Ehkäpä olisi syytä kyseenalaistaa 'käypä hoito'*, vaikka loppujen lopuksi olisikin kysymys yksilöstä ja yksilöllisistä ominaisuuksista?

*Mm. kauppanimillä Vicodin ja Oxycontin myydyt kipulääkkeet aiheuttavat jo itsessään melkoisia olotiloja. Joskus euforiaa, joskus masennusta ja vähintääkin vaikeita vieroitusoireita. Mutta lääketeollisuuden tontille ei tietenkään pidä hyppiä :)

Tässäpä se onkin eräs ongelma kun pitäisi kyetä "rakentamaan" paras mahdollinen yksilöllinen hoito ongelmatapauksessa. Vaikka NHL:ssä tienataan satoja tuhansia tai miljoonia, niin saavatko esim. enforcerit juuri masennukseen tai muihin mt-ongelmiin parasta mahdollista yksilöllistä hoitoa ja osaavatko he vaatia sitä tai onko heillä rohkeutta vaatia sitä?

Mt-ongelmien kohdalla käytettäviä lääkkeitä on todella paljon ja niiden aiheuttamat oireet (tai haittavaikutukset) yksilötasolla ovat suuret ja jos samalla käytetään muita lääkkeitä (esim. kipulääkeet) tai luontaistuotteita (esim. olotilaa rauhoittavat tuotteet), tuloksena voi olla paletti mikä ennemminkin sekoittaa urheilijan (tai kenet tahansa) kuin parantaa hänet. Ja onko tällä urheilijalla aikaa ja malttia paneutua aina kunnolla hoitoon vai ajaako aika ja raha hänet liian aikaisin kaukaloon? Edelleen elää sitkeässä usko siihen, että fyysiset vammat/sairaudet vaativat kunnon hoitoa ja aikaa toipumiselle - tosin aina näin ei tapahtu ammattilaisurheilussa - mutta psyykkisten sairauksien kohdalla ilmenee sitä väheksyntää. Varmasti tätä tapahtuu myös ammattilaispiireissä, vaikka joku yksittäinen pelaaja voikin saada seuraltaan huomattavaa tukea.

vlad.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Moniko naista tappelijoista on suoranaisesti kuollut tappeluun tai tappeluista aiheutuneisiin vammoihin?

Suoraa syy-yhteyttähän ei ole löydetty, mutta tässähän juuri keskustellaan aivotärähdyksistä johtuvasta masennuksesta yhtenä mahdollisuutena.

Esim. Probertin tapauksessa Wikipedia kertoo näin: Bob Probert's family announced, on September 25, 2010, that his brain would be donated to the Sports Legacy Institute to assist researchers who are studying the effects of concussions and other sports-related head injuries.[24] In February 2011, it was announced by researchers at Boston University that they had found evidence of chronic traumatic encephalopathy in Probert's brain.[25] However the findings were not officially revealed in the press until late on Wednesday March 2, 2011 by The New York Times and The Globe and Mail in Toronto.[26]

Belakin kohdalla on uutisoitu syyksi hirttäytyminen: Report -- Former NHL player Wade Belak hanged himself - ESPN
 

Wolves

Jäsen
Pidin lapsena kovasti jääkiekkotappeluista, mutta saako joku aikuinen ihminen oikeasti jotain suurta nautintoa tai viihdykettä jääkiekkotappeluista varsinkin noista kahden goonin välisistä show-väännöistä? Käykö joku oikeasti jääkiekkopeleissä nyrkkitappeluiden takia?

Kysy niilta ihmisilta, jotka oikeasti ostavat kausikorttinsa tarkoituksella pleksin vieresta toivoen, etta kauden aikana joku tappelee heidan silmiensa edessa.
Muutenhan ko. paikoilta ei kaytannossa isossa kuvassa naa yhtaan mitaan.

Pelkastaan esim. Minnesota Wildin (Minnesotassa vierailevana) "On the glass" penkit maksaa yli tuplaten sen minka normaali penkki maksaa.


2011-12 Season Ticket Pricing Price per Seat
On the Glass Seats $225
Treasure Island Club Level Sides $95
Treasure Island Club Level Ends $85
Lower Level Sides $88
Lower Level Corners Double Attack $75
Lower Level Corners Single Attack $71
Lower Level Ends Double Attack $69
Lower Level Ends Single Attack $65
Upper Level Sides $43
Upper Level Ends N/A
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Kauniita sanoja Belakin entiseltä joukkuekaverilta David Legwandilta
David Legwand pays tribute to Wade Belak | ProHockeyTalk

Entinen huonekaveri Tie Domi puhuu
CANOE -- SLAM! Sports - NHL - Domi: Sadness and anger

Itsekin omaan ennakkoluuloni, eli en olisi koskaan osannut odottaa albanialaiselta laatikkopäältä näin fiksuja sanoja

People think depression is a weakness. It’s not a weakness. It’s a negative state of mind that produces chemical changes in the brain. It’s important that people realize that if they want to help. We have to send the message that depression can be beaten
 
koko kirjoitus

Kiitos asiallisesta vastauksesta ja hyvästä argumentoinnista.

Alan pikkuhiljaa kyllä kallistumaan itse sille kannalle, että tappelut todellakin ovat tarpeellisia lajille, nimenomaan NHL:ssä. Niillä voi olla merkitystä nimenomaan sarjamuotoisessa ympäristössä, missä haetaan täälläkin mainittuja vastakkainasetteluja ja henkisiä yliotteita. Tärkeämpänä asiana näen kuitenkin kaikenlaisien rottamaisuuksien kostamisen, mikä todellakin on välillä tarpeellista kaikenlaisten hakkaajien lamppujen sammuessa. Eniten tappeluiden välttämättömyyttä puoltaa kuitenkin mielestäni se, että jos tappelut kiellettäisiin kaukaloista kokonaan, kaikenlaiset rottamaisuudet kostettaisiin sitten selkään taklaamalla, tai jollain muulla paljon vaarallisemmalla, vähemmän miehekäällä tavalla.

Vaikka tappeluilla on varmasti positiivinen vaikutus lipputuloihin, haluaisin kuitenkin nähdä muutoksen nykyisissä rangaistuksissa. Nykyisen vitosen sijaan voisi antaa suoraan 5+20, jolloin joukkueen olisi todella mietittävä miten "tappelunsa käyttää". Tällöin joukkueella olisi siis mahdollista kostaa kaikenlaiset rottamaisuudet, mutta turhahkoista ja eittämättä myös vaarallisista tappeluista päästäisiin.

Tiedä sitten, onko olemassa vieläkin parempaa vaihtoehtoa, missä nykysääntöjä kiristettäisiin tappeluiden osalta ilman, että tappelijalle tarvitsisi antaa kuitenkaan pelirangaistusta? Ehdotuksia odotellessa.

Vaikka en varsinaisesti kannatakaan tappeluihin keskittyvien penkinjatkeiden pitämistä pelaavassa kokoonpanossa, en myöskään pidä siitä kuinka tappeluja vastustavat käyttävät näitä kuolemia oman mielipiteensä perusteluina.

Vaikka kuolemat ovat erittäin valitettavia, johtuivat ne sitten mistä tahansa syystä, ovat nämä kyseiset menehtymiset saaneet mielestäni positiivisen keskustelun aikaan kaikkialla jääkiekkofanien piirissä. Jos tilanteen todellakin todetaan olevan se, että edes jollain näistä menehtyneistä pelaajista kuolemaan on ollut negatiivista vaikutusta sillä, että he olivat nk. enforcereita, asiaa mielestäni voi ja pitää käyttää argumenttina tappelukeskusteluissa.


Summa summarum, tappelut ovat pienempi paha kaikenlaisten rottamaisuuksien kontrolloimiseen, mutta yleisön takia tappeleminen pitäisi mielestäni olla kokonaan eri laji.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vaikka tappeluilla on varmasti positiivinen vaikutus lipputuloihin, haluaisin kuitenkin nähdä muutoksen nykyisissä rangaistuksissa. Nykyisen vitosen sijaan voisi antaa suoraan 5+20, jolloin joukkueen olisi todella mietittävä miten "tappelunsa käyttää". Tällöin joukkueella olisi siis mahdollista kostaa kaikenlaiset rottamaisuudet, mutta turhahkoista ja eittämättä myös vaarallisista tappeluista päästäisiin.

En kannata siirtymistä 5+20 rangaistukseen, koska sen jälkeen tilanne olisi suoraan sama kuin SM-liigassa, mikä tarkoittaisi mielestäni sitä, että joukkueiden on punnittava liian tarkkaan tilannetta jossa "tappelunsa käyttää". Seurauksena voi olla se, että poimimalla vastustajan rotan pois pelistä (joka voi vieläpä vetää kilpikonnat), menetät oman pelotteesi mutta vastustajalle voi vielä jäädä sellainen peliin ts. "kauhun tasapaino" järkähtää.

Toinen ongelma 5+20 rangaistuksessa on se, että tappelemalla voit poimia vastustajalta elintärkeän pelaajan pois käytöstä, menettäen itse kenties roolipelaajan tai "jämämiehen". NHL:ssä kun kuitenkin hyvin usein jopa tähti on valmis pudottamaan hanskansa, jos tilanne sitä vaatii ja jos rangaistus olisi 5+20, vastustajalle voi kasvaa liian suuri houkutus ryhtyä poimimaan vastustajan elintärkeitä pelaajia pois pelistä. Tai sitten tilanne voi tämän seurauksena ajautua siihen, että ryhdytään vetämään "kilpikonnia", jotta ei jouduta ulos pelistä - mikä itsessään voi olla myös vaarallista, koska siinä vastustaja voi ehtiä vetämään sen pari kolmekin puhdasta lyöntiä päähän ennenkuin joku ehtii kunnolla väliin. Ja väliintulija, jollei ole tuomari, voi joutua tappeluun, ja kas, jälleen (mielestäni) syytön pelaaja saa saman rangaistuksen kuin syyllinen, jos automaattisesti jaetaan 5+20 rangaistukset tappelijoille.

Muitakin ongelmia tulisi olemaan jos automaation rangaistuksen suhteen on 5+20, joten mielelläni näkisin jonkun toisen keinon rajoittaa tappeluita kuin antamalla automaattisesti 5+20 tappelijalle/tappelijoille, esim. seuraavalla tapaa:

-ensimmäinen tappelu pelissä 5+10 min, toisesta pihalle.
-päällekarkaus, jossa vastustajaa ei kunnioiteta laisinkaan tms. 5+20 min.
-itsensä puolustaminen tilanteessa joka on nouto, tähän perinteinen 5 min (tai 5+10 min).

Ja edelleen, jääkiekko on intensiivinen peli, siihen kuuluvat voimakkaat tunnelataukset ja niiden seurauksena tappelut, joten en kannata, että niitä ryhdytään kitkemällä poistamaan.

vlad.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Koska NHL:aa pelataan oikeusjuttujen luvatussa maassa, niin kauanko kestaa kun joku entinen pelaaja/entisen pelaajan omaiset haastavat NHL:n ja seurat oikeuteen?

JOL
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Koska NHL:aa pelataan oikeusjuttujen luvatussa maassa, niin kauanko kestaa kun joku entinen pelaaja/entisen pelaajan omaiset haastavat NHL:n ja seurat oikeuteen?

JOL
Aika kauan, koska melkoisen hankalaa on osoittaa NHL:n jääkiekkotappeluiden tulleen yllätyksenä pelaajalle. Viimeistään sen olisi pitänyt antaa vinkki mahdollisuudesta, että tappeluista on erikseen määritelty jäähy pelisäännöissä.
 

McJokke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Pelaajat: Joe Thornton,Ron Hextal
-ensimmäinen tappelu pelissä 5+10 min, toisesta pihalle.
-päällekarkaus, jossa vastustajaa ei kunnioiteta laisinkaan tms. 5+20 min.
-itsensä puolustaminen tilanteessa joka on nouto, tähän perinteinen 5 min (tai 5+10 min).

vlad.

Fiksuja sanoja vladilta. Allekirjoitan tekstin täysin. Muutosehdotuksista kuitenkin olen hieman erimieltä. Mielestäni normaalista tappelusta tulisi edelleen olla perinteinen 5min, mutta jos sama mies ottaa samassa ottelussa toisen tappelunsa niin silloin 5+10. Tuo päälle karkaus kuulostaa ihan ok:lta, siihenkin toisaalta riittäisi 5+10.
Mielestäni jos perustappeluista on rangaistuksena tuo 5+10 niin se vähentää huomattavasti juurikin tähti/peruspelaajien spontaaneja tappeluita, koska kaveri joutuisi miltei yhdeksi eräksi boksiin istunnolle. Näin ollen kohta tappelut nhl:ssä käsittäisi ainoastaan juurikin goonien yhteenotot.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Fiksuja sanoja vladilta. Allekirjoitan tekstin täysin. Muutosehdotuksista kuitenkin olen hieman erimieltä. Mielestäni normaalista tappelusta tulisi edelleen olla perinteinen 5min, mutta jos sama mies ottaa samassa ottelussa toisen tappelunsa niin silloin 5+10. Tuo päälle karkaus kuulostaa ihan ok:lta, siihenkin toisaalta riittäisi 5+10.
Mielestäni jos perustappeluista on rangaistuksena tuo 5+10 niin se vähentää huomattavasti juurikin tähti/peruspelaajien spontaaneja tappeluita, koska kaveri joutuisi miltei yhdeksi eräksi boksiin istunnolle. Näin ollen kohta tappelut nhl:ssä käsittäisi ainoastaan juurikin goonien yhteenotot.

Se on kyllä ongelma, että ehdottamani rangaistusportaikko saattaisi juuri vähentää niitä spontaaneja tappeluita pelaajien välillä, etenkin jos he ovat tähtiä - kuten mainitsit, yksi erä boksissa on aika pitkä aika olla poissa pelistä.

Lähdin tarkastelemaan asiaa lähinnä juuri siltä kantilta, että jos halutaan säilyttää tappelut osana NHL-kiekkoa mutta samalla kiristää rangaistusasteikkoa, jotta näytetään julkisuudelle, että liiga toimii esimerkillisesti tällä sarajja ja ajattelee myös pelaajien "etua" asiassa ts. päävammoja koetetaan minimoida tappeluiden osalta nostamalla tappeluiden kynnystä hiukan kuitenkaan kieltämättä tappeluita kokonaan tai siirtymättä SM-liigan kaltaiseen (nauretavaan) systeemiin.

Toki asteikosta(ni) on hyvä keskustella, eikä se varmasti ole täydellinen. Ei etenkään jos tarkastellaan aihetta spontaaneiden tappeluiden kohdalta, jolloin vaikkapa 5 min ensimmäisestä voisi olla eräs mahdollinen vaihtoehto rangaistukseksi ja vasta toisesta kovempi rangaistus.

Itsensä puolustamisesta en kovinkaan mielelläni antaisi enempää kuin 5 min mutta nostin vaihtoehdoksi 5+10 käsittelemään lähinnä piikkeustapauksia, sellaisia joissa esim. itseään puolustanut pelaaja tappelun jälkeen käyttäytyy epäurheilijamaisesti.

Sen sijaan pidän aika perusteltuna sitä, että selkeistä päällekarkauksista - etenkin jos ne todella vahingoittavat toista pelaajaa - annetaan 5+20 tai sikäläisittäin 5+10 (pelirangaistus tjsp.)

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös