Nuorten MM 2023-24: Suomi

  • 44 669
  • 290

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Jotenkin tästä tulee edelliset MM-kisat mieleen, ilmassa on samanlaisia ennusmerkkejä. Pelillisesti joukkue on täysin hukassa, itse ainakaan en ole pystynyt kahden pelin perusteella havaitsemaan mitään toistuvaa tiettyä pelitapaa, vaan kaukalossa mennään, miten sattuu. Suomelle ennen muinoin tyypillinen vahva joukkuepelaaminen puuttuu täysin. Pelillisesti ollaan se verran hukassa, että vaikea on uskoa valmennuksen saavan tähän muutosta kisojen aikana ja onko tällä valmennusryhmällä edes kykyjä siihen. Valmennusryhmän toiminta ei ole vakuuttanut.

Myös pelaajat yksilöinä ovat pääosin epäonnistuneet. Näyttää välillä, että jäällä on pikkujunnuja, sen verran näyttäähs lajitaidoissa olevan puutetta vastustajiin nähden. Virheitä tulee todella paljon, perusjuttuja tehdään huonosti, hitaasti ja huolimattomasti. Kanada oli todella paljon Suomea edellä ja Saksa pelasi yllättävän hyvää ja iloista kiekkoa, kun meikäläisten touhu meni totiseksi yksinpuskemiseksi ja näin Saksalle täysin ansaittu voitto Suomesta eka kertaa U20 MM-jäillä.

Huvittaa näin jälkikäteen, miten tänään ennen ottelua eri suomalaismediat hehkuttivat Nuoria Leijonia, tuleeko Saksalle millainen löylytys ja niin edelleen. Lisäksi ihmetystä herätti TV:ssä olleiden asiantuntijoiden hehkutus siitä, miten iso materiaaliero joukkueilla on ja osittain, jopa ylimielisesti vähäteltiin saksalaispelaajia. Eiköhän näiden asiantuntijoiden pitäisi laittaa jo pikkasen jäitä hattuun viime kisojen esitysten jälkeen ja nyt pelattujen kahden pelin jälkeen viimeistään. Jatkuvasti toistetaan, että meillä on joukkueessa paljon pelaajia Liigasta, mutta tulisi jo pikkuhiljaa tajuta, että isoksi turvotettu Liiga alkaa näkymään, eikä se ole enää, niin hyvätasoinen sarja moniin muihin sarjoihin nähden kuin ennen.

Allekirjoitan tämän. Harvemmin näkee Suomen joukkuetta, joka ei pelaa joukkueena. No nyt näkyy. Lisäisin vielä, että ylivoima on ollut surkean näköistä. Haetaan samaa kuviota ja ukot seisovat paikoillaan. Viivamies jakaa syöttöjä laidoille laukauksia varten. Loput kaksi hyökkääjää seisoskelee maalin lähettyvillä, mutta eivät kuitenkaan maskissa. Suomen pelaaminen näytti paremmalta 4v4 -tilanteessa. Kannattaisi jatkossa, kun Suomi saa ylivoiman, niin ottaa vaan jäähy, niin olisi paremmat kuviot maalintekoa varten.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Tuosta valmennuksesta tulee lähinnä mieleen World Cup 2016:n poppoo pienemmässä mittakaavassa. Tuolloinhan kaikki valmentajat eivät mahtuneet edes istumaan saman kahvipöydän ääreen. Maajoukketasolla pitäisi todellakin mennä osaaminen sekä näytöt edellä, kun nyt valitaan sopivimmat ja mukavimmat.
Tuo oli kuitenkin NHL:n järjestämä turnaus ja pitihän sinne saada NHL:n laitettua johonkin rooliin Suomi-kiekon legendoja.

Onhan tämä todella huolestuttavaa, että ihan nollatason näytöillä päästään valmentajaksi Suomen U-20 MM-joukkueeseen.
 
Mitään rakenteita ei pelissä ole, siis oikeasti ei mitään. Tuo näyttää siltä, että pelaajat eivät ole lainkaan harjoitelleet tai pelanneet yhdessä. Paljon annoin kuraa Lämsälle viime kisoissa, mutta Lämsän pelissä näkyi sentään joitain rakenteita pelissä. Lämsän aikana sentään jotenkin saatiin viisikko kasaan. Nyt tuolla jäällä on viisi suomalaista kenttäpelaajaa, jotka kaikki pelaa ihan eri pelikirjaa. Aivan hirvittävän paska päävalmentaja on Lauri Mikkola.

Tämä on kieltämättä erikoista kun aiemmin tällä kaudella peli on ollut aivan eri näköistä. Suomi on voittanut mm. Tshekin ja Slovakian useampaan kertaan. Ruotsi ja USAkin on kaadettu. Juuri kisojen alla kaatuivat helpohkosti samaiset Tshekki ja Slovakia. Eli kyllä tämä joukkue pelata osaa ja raporttien mukaan ihan organisoidusti hyvin valmennettuja joukkueita vastaan. Jokin siellä kuitenkin nyt mättää kun ihan perusasioista lähtien kaikki on pielessä.

Helpoin selitys olisi ja on tietysti se, että kisojen paineet ovat lyöneet pahasti yli niin valmennuksen kuin pelaajien kohdalla ja näyttäytyy sitten nähdyn kaltaisena pelaamisena.

Niin tai näin, koko joukkueella (valmennus ja pelaajat) on kyllä peiliinkatsomisen paikka ja seuraavissa peleissä ilmeen on syytä muuttua merkittävästi.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Lainaus toisesta keskustelusta:

Kivapuhe rantautunut hyvin jokapaikkaan. Nyt on kaikilla kliffaa koska tuloshan on toissijainen asia. Mikkola ja studiotiimi varmasti saunovat kisojen jälkeen liiton tiloissa, jossa viihteestä vastaa tami ja siellä juodaan laatukonjakkia samalla kun taputellaan toisia selkään, että "sä oot hyvä jätkä"

Tämä luultavasti on totta, asenne on tällainen, jolloin pelit ovat oireellista ilmentymää. Liiton johto ei joko ymmärrä U20 MM-kisojen merkitystä tai ei välitä siitä. Liiton valmentajapestien pyörittäminen vaikuttaa todellakin hyvä veli-kerholta, jossa entiset pelaajat auttavat entisiä pelaajia, ex-valkut ex-valkkuja. Kaverille haetaan pestiä, vaikka tiedetään, ettei se mikään valmentajakurssin priimus ole.

Kiinnostavaa on myös Jukka Jalosen rooli liitossa. Oliko hänellä jotakin sananvaltaa valmennusvalinnoissa? On ainakin hoitanut huippu-urheilun johtajan tehtäviä päävalmennuksensa ohella. Kun katsotaan Mikkolan valinnan uutisointia, ei löydy tietoa siitä, miten tämä valintaprosessi oikeastaan meni. Kuka päätti? Ei tietoa.

Kun katsotaan valmennustiimiä, niin tuntuu siltä, että entisille pelaajille halutaan suojatyöpaikka, riippumatta siitä, mitä näyttöjä heillä nyt mistään onkaan. Ex-änärit pääsevät aika helppoa reittiä huipulle, ei tarvitse kuluttaa aikaansa nuorten valmennuksessa, nuorten maajoukkueessa, valmennuskursseillakaan, vaan kyllähän ex-pelaaja osaa myös valmentaa, eikö vain? Omasta mielestäni valmentaminen on kovaa työtä, jota ei hetkessä opita eikä oikopolkuja tarvita. Lahjojakin pitäisi olla.

Tässä joukkueessa tuntuu vain siltä, ettei kukaan osaa valmentaa, ei tiimi, ei päävalmentaja. Ja kaikilla on todella kliffaa. Tämä kivuus heijastuu joka tasolle, myös tv:n. Lehkosellakin on niin saamarin hauskaa koko ajan, vaikka joukkue perseili ihan uskomattomalla tavalla joukkueelle, jolle sen ei pitänyt hävitä, ei koskaan. Hauska kielii siitä, ettei millään lopultakaan ole mitään väliä. Eikä kukaan uskalla naulata joukkuetta Sihvosen tyyliin, menisi asiantuntijapesti ensi vuodeksi.

Pelaajien haastattelut kielivät samaa: "joo, joo, huonosti meni, me mokattiin, mutta ensi pelissä näytetään!" Kanadamatsin jälkeen selitys vielä jotenkuten toimi, ei enää. Kun peli on sekaisin, ei sitä millään napista kääntämällä saa urilleen. Kukaan ei oikein tiedä, miten pelata yhteen. Ylivoimakin on hirveää katseltavaa. Olisi voinut muuten Mikkolakin haastaa Saksan voittomaalin, oliko se kontakti Pulkkiseen vai ei. Mutta siitä huolimatta, peli oli heikkoa, joukkue ansaitsi hävitä. Saksalle olisi pitänyt tehdä vähintään kuusi byyriä, joten matsi oltaisiin voitettu huonommallakin molarilla.

Mutta hei, meillä on kivaa kiekkoliitossa. Me ollaan syöty kinkut ja pöhötytty niin, ettei meidän tartte voittaa enää mitään. Hynää tulee muutenkin. Ja tori on meille ikuisesti varattu.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Lisäisin vielä, että ylivoima on ollut surkean näköistä. Haetaan samaa kuviota ja ukot seisovat paikoillaan. Viivamies jakaa syöttöjä laidoille laukauksia varten. Loput kaksi hyökkääjää seisoskelee maalin lähettyvillä, mutta eivät kuitenkaan maskissa. Suomen pelaaminen näytti paremmalta 4v4 -tilanteessa. Kannattaisi jatkossa, kun Suomi saa ylivoiman, niin ottaa vaan jäähy, niin olisi paremmat kuviot maalintekoa varten.
Tuli mieleen, että vaastakohan valmennustiimiin kuuluva Kimmo Kuhta tuosta ylivoimasta? Tuo on nimittäin kuin kopio tämän kauden IFK:sta. Käytössä on kaikki ne kaksi ennalta-arvattavaa variaatiota, mitä ylivoimaviisikko seisovin jaloin toteuttaa. En povaa pitkää turnausta Suomelle mikäli tähän ei tule merkittävää muutosta.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Pekka Virta:

- Siellä on aika paljon porukkaa Suomen maajoukkueen ympärillä. Tulisi joku nyt kertomaan sen pelikirjan, mihin luotetaan, koska pelistä sitä on tosi vaikea nähdä.

Niinpä. Tulkaas nyt ihan itse kertomaan.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Kun katsotaan valmennustiimiä, niin tuntuu siltä, että entisille pelaajille halutaan suojatyöpaikka, riippumatta siitä, mitä näyttöjä heillä nyt mistään onkaan. Ex-änärit pääsevät aika helppoa reittiä huipulle, ei tarvitse kuluttaa aikaansa nuorten valmennuksessa, nuorten maajoukkueessa, valmennuskursseillakaan, vaan kyllähän ex-pelaaja osaa myös valmentaa, eikö vain? Omasta mielestäni valmentaminen on kovaa työtä, jota ei hetkessä opita eikä oikopolkuja tarvita. Lahjojakin pitäisi olla.
Niin, keitäs entisiä hyviä pelaajia tässä on päässyt viime aikoina penkin taakse U-20 kisoissa?

Sami Salo: Valittiin suoraan apuvalmentajaksi ilman mitään kokemusta valmennuksesta.
Pekka Rinne: Suoraan maalivahtivalmentajaksi ilman mitään kokemusta valmennuksesta.
Miikka Kiprusoff: Suoraan maalivahtivalmentajaksi ilman mitään kokemusta valmennuksesta.
Jussi Jokinen: Suoraan apuvalmentajaksi ilman mitään kokemusta valmennuksesta.
Tuomu Ruutu: Suoraan apuvalmentajaksi ilman mitään kokemusta valmennuksesta. Tämä raaputusarpa tosin on mitä ilmeisemmin voittoarpa.
Raimo Helminen: Valittiin suoraan apuvalmentajaksi ilman mitään kokemusta 2009-10.
Mikko Koivu: Suoraan apuvalmentajaksi ilman mitään kokemusta 2021-22 kisoihin, jotka peruttiin.
Esa Pirnes: Sai sentään vuoden kokemusta U-18 apuvalmentajana ja tämän jälkeen U-20 MM-kisoihin.
Ari Sulander: Sai hänkin vuoden kokemusta, Sveitsin U-20 joukkueesta, ja tämän jälkeen Suomeen maalivahtivalmentajaksi.

Loistavia pelaajia ja tehneet Suomi-kiekon eteen hyvin töitä kaukalossa. Se ei saa kuitenkaan olla tae sille, että miljonääreille annetaan täydellisiä suojatyöpaikkoja Suomi-kiekon ytimestä. Tämän lisäksi on näitä todella pöhöttyneitä valintoja kuten Rautakorven palkkaaminen 2016-17, Lämsän 2022-23 sekä nyt Mikkolan.
 
Kun katsotaan Mikkolan valinnan uutisointia, ei löydy tietoa siitä, miten tämä valintaprosessi oikeastaan meni. Kuka päätti? Ei tietoa.

Tätä voi vain arvailla. Oma veikkaus on se, että Tomi Lämsän lähdettyä voimassaolevasta sopimuksestaan huolimatta takaisin seuravalmennukseen, tuli kiire löytää uusi päävalmentaja U20-maajoukkueelle. Kausihan on tuon ikäluokan maajoukkueessa erilainen kuin muissa, sillä uusi projekti alkaa heti alkuvuodesta edellisten kisojen jälkeen. Kesällä pitää olla iso osa joukkueen pelaajarungosta tiedossa ja syksyllä hiotaan pelitapaa ja jaetaan viimeiset paikat ennen vuodenvaihteen kisoja. Liitolle tuli hätä kun vapaita meritoituneita valmentajia ei ollut. Näin ollen päädyttiin valitsemaan huonoista vaihtoehdoista paras ja nostettiin apuvalmentaja Mikkola päävastuuseen.
 

Housley

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, Ketterä, NY Rangers
Tuli mieleen, että vaastakohan valmennustiimiin kuuluva Kimmo Kuhta tuosta ylivoimasta? Tuo on nimittäin kuin kopio tämän kauden IFK:sta. Käytössä on kaikki ne kaksi ennalta-arvattavaa variaatiota, mitä ylivoimaviisikko seisovin jaloin toteuttaa. En povaa pitkää turnausta Suomelle mikäli tähän ei tule merkittävää muutosta.
Ylivoima vaikuttaa ehkä ennemminkin Olli Kuhtan näköiseltä.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Virran Peksi pudottelee pallopelien periaatteista. Tuli mieleen, olisko käynyt klassisesti: ennakkosuosikin mentaliteetilla peliin lähtenyt joukkue häviää tiiviimmälle ja paremmin valmistautuneelle joukkueelle. Tällä pelikirjallahan Suomi nousu jääkiekkomaailman kartalle.

 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
En tiedä olenko yksin mielipiteiteni kanssa, mutta sama juttu oli viime vuonna. Luotetaan siihen, että "meillä on kaikki pelaajat liigapelaajia."

Moniko tämän vuoden pelaajista oikeasti pelaa isoja minuutteja? Saa vastuuta ylivoimilla ja alivoimilla? On ratkomassa otteluita kolmannessa erässä?

Eihän ne pelkät peliminuutit ratkaise, vaan se missä roolissa saat ne pelata.

Se riippuu siitä mikä on näkökulma ja/tai mahdollinen agenda.

Hyvin kaukaa asian vierestä: Ässäpaitaa 15-vuotiaasta kantanut Patrik Juhola pelas syyskauden lainalla Mestistä Ketterässä. Isoja minuutteja ja vastuuta keskikaistalla. 24. 9+12 = 21. Joulukuussa nosto Liigaympyröihin, debyytti ja viis matsia nyt vyöllä ihan positiivisin esityksin.

Ensinnäkin, pari kertaa U20 maajoukkuekuvioissa aiemmilla kausilla mukana ollut Juhola oli hyvin lähellä olla eligible näihin kisoihin, 20 mittariin kuluvan kuun 16. päivä.

Toisaalta, JOS olis ollu oikeutettu kisaamaan pelipaikasta niin olisiko seura tai pelaaja, taustajoukkoineen, pistänyt Mestikseen isoille minuuteilla vai mieluummin Liigakuvioissa hakemassa pelipaikkaa? En tiedä mistä tuli mieleen. Tulisko joku näyteikkuna/status-kysymys kuvaan? Vai hurjin tehoin U20 sarjassa?

No, niin tai näin, isolla vastuulla miesten pelejä Mestiksessä pelannut Juhola on kehittynyt ja tullut suht kivuttomasti sisään Liigaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pekka Virta:

- Siellä on aika paljon porukkaa Suomen maajoukkueen ympärillä. Tulisi joku nyt kertomaan sen pelikirjan, mihin luotetaan, koska pelistä sitä on tosi vaikea nähdä.

Niinpä. Tulkaas nyt ihan itse kertomaan.

Mennään jonkin näköisellä pystysuunnan kiekolla, jossa ei ole kunnon rakennetta.

Esimerkiksi Hämeenaho on tottunut rytmittämään Ässissä peliä siten että hyökätään yhdessä, vetäydytään välillä träppiin, mutta ollaan samaan aikaan valmiita kääntämään peliä nopeasti. Nyt kaveri vaeltelee laidallaan ilman kiekkoa, kun muut yrittävät ratkoa peliä yksinään.
 

arska07

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Kärpät, Patrik Laine
Itse ihmettelin tuota Lennart Petrellin kommenttia studiossa ennen peliä kun kysyttiin montako saksalaispelaajaa mahtuisi Suomen jengiin? Vastaus oli: Ei yhtään.
En tiedä vastaisiko "Lennu" nyt eri tavalla, mutta kyllä siellä vastustajan riveissä mielestäni suht montakin potentiaalista kundia oli, esimerkiksi puolustaja Schindler sekä hyökkääjät Lutz ja Oswald..

Suomen pelaaminen muistutti sitten juurikin Lehkosen Ikan mainitsemaa C- tai B-junnulätkää, jossa jokainen läträä/soveltaa yksin minkä pystyy.
Varmasti siellä oli joukossa kundeja jotka pelasivat "ihan ok pelin", mutta ainakin omaan silmääni iso osa jätkistä pelaa liikaa omaan pussiiinsa joukkuepelistä välittämättä.

Tottakai päävalmentaja kantaa tuloksista päävastuun, mutta kyllä tuossa on peiliin kuikuilun paikka monella joukkueen pelaajallakin,ja etenkin näillä niin sanotuilla "ykköskorin ukoillamme".
Keitä he sitten ovatkaan...?
Tätä minäkin ihmettelin. Aika outoa kommenttia kun ei Saksa ole ollut kymmeneen vuoteen se sama heittopussi varsinkaan miesten tasolla. Eikä enää muutamaan vuoteen u20 kisoissakaan. Yksi hirveimmistä tappioista itselle jääkiekon saralla. Tästä ei ole hyvä jatkaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mietin välillä, että pitäisiköhän meidänkin hieman päivittää pelitapaamme suoraviivaisemmaksi vaikka se onkin viime vuosina ollut loistavan menestyksellinen. Myös miesten joukkueilla on ollut vaikeuksia hyvin toimivaa prässiä vastaan, puolustuksella on toistuvasti tapana jähmettyä ja tehdä huonoja ratkaisuja nopean ja yhtenäisen paineen alla. Vastustajien prässipelaaminen ei ole staattinen ja muuttumaton pelitapa vaan sekin on kehittynyt ja tarkentunut.

Samoin hyökkäyksissä pisti eilen mieleen, että niin mielellään levitetään ja ajetaan tai ajaudutaan kulmiin ja maalin taakse ja etsitään sitä hyvää syöttöpaikka, jota ei ehkä tulekaan tai tulee menetys tai harhasyöttö. Olisikohan välillä ihan hyväksi vaan brutaalisti ajaa sinne maalille ja laukoa? Varmasti on monta hyvää syytä sille, että pidetään kiekosta kiinni, mutta joskus Suomi näyttää vauhdiltaan aika dieseliltä ja kiekonhallinta on tehotonta ja pitkälti näennäistä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Mennään jonkin näköisellä pystysuunnan kiekolla, jossa ei ole kunnon rakennetta.

Esimerkiksi Hämeenaho on tottunut rytmittämään Ässissä peliä siten että hyökätään yhdessä, vetäydytään välillä träppiin, mutta ollaan samaan aikaan valmiita kääntämään peliä nopeasti. Nyt kaveri vaeltelee laidallaan ilman kiekkoa, kun muut yrittävät ratkoa peliä yksinään.
Minusta on vaikea kuvata tuota minkäänlaiseksi pystysuunnan kiekoksi. Lähinnä puolustajat usein jotenkin jähmettyvät hetkeksi, minkä jälkeen kontrolli on prässissä menetetty. Itse ajattelen, että siellä mietitään ja ollaan epävarmoja, että kumpaan suuntaan sitä lähtisi. Tähän on varmasti monta syytä, mutta lopputuloksena on ollut kiekon menetyksiä ja jopa täysin karmeita, täysin epäsuomalaisia virheitä.
 

Valmetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks, Bruins
Jokos täällä on kritisoitu nuorten leijonien valmennusryhmää/pukumiehiä penkin takana?
Tuntuu että vuosi vuodelta Batistini-miesten määrä penkin takana vain kasvaa. Tietysti kiva näille kimmokuhdille yms että otetaan mukaan, mutta alkaako siellä olemaan jo liian monta seppää supisemassa penkin takana?
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Kärppä taustaa valmennuksessa joten lähes varma mahalasku.

Ymmärrän kyllä että Jääkiekkoliitossa on katseltu Kärppien viime vuosikymmenen jälkipuoliskon menestystä ja päätelty että tuolla tunnetaan menestymisen resepti. Valitettavasti nyt ollaan Oulusta saatukin kopioitua maajoukkueisiin "urheilullisella tuloksella ei ole niin väliä, kunhan bisnekset rullaavat ja Lasse Kukkonen saa suojatyöpaikan"-asenne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös