Minusta on mielenkiintoista, että ikäluokat 1985-1990 ovat hyvin monessa suomalaisessa urheilulajissa todella heikkoja. Ja tämä koskee erityisesti poikia. Tytöissä vastaavaa ilmiötä ei ole nähtävissä kovinkaan voimakkaasti.
Jääkiekon laatupelaajatuotannon tyrehtymisestä on monet syyttäneet juniorivalmentajia, jotka ovat peluuttaneet puolustusvoittoista ja riskitöntä kiekkoilua. Myös jalkapallossa on samanlaisia syytöksiä esitetty. Mutta onko se todellisuudessa näin, että tuo olisi se selittävä tekijä? Miksi hiihdossa, yleisurheilussa, uinnissa, painissa ja suunnistuksessa on myös se ongelma, että nuo ikäluokat ovat kovin heikkoja isossa kuvassa? Tuskin voi selitellä, että hiihtoa on harjoiteltu liian puolustusvoittoisesti. Kyllä ongelmaan täytyy nähdäkseni olla jokin laajempi selitys.
Mahdollisia syitä voivat nähdäkseni olla 1990-alun lama, pelikonsolit ja Nuori Suomi-laatuprojektit. Lama ei kuitenkaan mielestäni voi olla kovin merkittävä selittäjä, koska ongelma kohdistuu niin kallisiin kuin yhtä lailla edullisiin lajeihin. Ja toisaalta myös se, että ongelma koskee pitkälti vain toista sukupuolta, kielisi siitä, että lama ei ole merkittävissä määrin selittävä tekijä. Pelikonsolit olisivat siinä mielessä looginen syy, koska niiden yleistyminen osuu aika hyvin siihen aikakauteen, jolloin nämä ikäluokat elivät lapsuutta. Toisaalta 1990-luvun piristyvät ikäluokat monissa lajeissa kumoavat tätä selitystä, koska ei tietokonepelien rooli lasten elämässä nyt keskimäärin ole vähenemään päin ollut.
Mielestäni fiksuimmaksi selittäväksi tekijäksi näiden ikäluokkien alennustilalle jää Nuori Suomi -ideologia. Valtaosa urheilua harrastavista poikalapsista on pelannut joko futista tai lätkää, useat molempia. Kun näiden lajien junioriurheilusta tehtiin jotain epäaitoa päiväkodin, iltapäiväkerhon, liikunnan ja urheilun sekametelisoppaa, alkoi ns. urheilijan polku katketa. Erityisesti tuo koski tietysti näitä lajeja itsessään, mutta myös yksilölajit joutuivat sijaiskärsijäksi, kun tuo puuhastelumentaliteetti tarttui ruton lailla.
Onnneksi Nuori Suomen ote suomalaiseen urheiluun on väljentynyt. On toissijaista pohtia, että olivatko pääsyylliset liittojen Nuori Suomi -tulkinnassa ja itse Nuori Suomen ohjeistuksissa. Oleellista on tajuta se, että Nuori Suomi -ideologialla ei ole sijaa tavoitteellisessa kilpaurheilussa. Terveysliikunnan ja iltäpäiväkerhojen järjestämisessä kyseinen lafka taas voi hyvinkin olla hyödyksi.