Paitsi että juttu käsittelee vain kommentteja Nighwishin Facebook seinällä. Kummassakaan - Karjalaisen tai IS:n - jutussa ei mainittu mitään puhelinsoittoja Iltasanomiin. Se olisikin hieman outoa koska jutussa puhuttiin Amerikankiertueen lippujen palautuksista. Rohkea oletus että nämä tahot eivät ole suomalaisia.Käytännössä kaksi fania lienee soittanut Iltasanomiin (kuten nykyihminen aina tekee kohdatessaan akuutin elämänkriisin tai pahoittaessaan mielensä jostakin muuten vaan), ja maininnut asiasta. Ja pum! Meillä on otsikko..
Tosin sitten sekin kannattaa huomioida, että Nightwish jos mikä on toki nykyään sellainen koko ansan hevibändi, jonka ystäviä löytyy kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista. Ja varmasti myös monenlaisten eri vakaumusten kannattajien joukosta, myös niiden kiihkeimpien uskovaisten.
Ehkä joku sitten kokee, että maailman johtavan ateistin ottaminen levylle on hyökkäys juuri hänen vakaumustaan vastaan, mutta ei bändi kuitenkaan ole ennenkään profiloitunut mitenkään kristillisiin asioihin kantaa ottavana.. joten en nyt oikein sikälikään näe ongelman ydintä.
Hassu juttu, jos Holopainen on ateisti, koska hänen tuotantonsa koko ajattelu perustuu "magiikkaan". Itsekin olisin fanina luultavasti jollain tasolla lievästi järkyttynyt.
Johtava ja johtava... se kaupallisin varmasti. Mikä taas vertautuu nyt Nightwishin levyihin mainiosti. Jutussa ei tosin sanota millä tavalla Dawkins esiintyy levyllä. Mikäli hän kertoo esim. kukista ja mehiläisistä innostavasti, niin silloin hän esiintyy yksinkertaisesti asiantuntijana eli "lumoutuneena tutkijana".
Holopainen taitaa omien sanojensa mukaan olla eskapisti. Mielestäni eskapismi ei vaadi mitään konkreettista uskomista johonkin korkeampiin voimiin tai magiaan tai mihinkään muihinkaan ihmeisiin, mutta mielikuvituksen tuotteena ne tuo lohtua ja fiiliksiä. Noin itse ymmärrän. Tarkemmin Holopaisen uskonnollisista vakaumuksista ei ole kyllä tietoa, eikä niillä mielestäni ole mitään merkitystä sen suhteen mitä ihminen tekee.Hassu juttu, jos Holopainen on ateisti, koska hänen tuotantonsa koko ajattelu perustuu "magiikkaan". Itsekin olisin fanina luultavasti jollain tasolla lievästi järkyttynyt.
Holopainen on hyvinkin todennäköisesti ateisti (kuten järki-ihmiset aina).
Dawkins on ehdottomasti nykypäivän tunnetuin ja näkyvin ateisti.
Dawkinsin ateismi kumpuaa hänen tieteellisestä maailmankatsomuksesta, joka nojaa ontologiseen materialismiin, kuten tiede kokonaisuutenakin. Tieteilijät useasti toteavat, että tieteen pohjaoletuksena oleva materialismi ei ole ontologista vaan metodologista. Käytännössä näillä ei mitään eroa ole. Metodologinen materialismi antaa uskovaiselle tutkijalle mielenrauhan tehdä työtään.
Niin, epäilemättä. Ilmaisisin tosin että tiede on enemmänkin agnostista.
En kyllä osaa sanoa Holopaisen kannasta tuon taivaallista, mutta alennat suotta järki-ihmisiä. Kaikkein fiksuimmathan ovat aina agnostikkoja. Kyllä tavallisista järki-ihmisistäkin osa pystyy asiaa käsittelemään kiihkottomasti ja päätyy väistämättömään tulokseen. Lisäksi todettakoon, että hyvin monet uskovatkin ovat järki-ihmisiä. Ateismi itsessään on lisäksi vain teismin vastakohta, eikä mikään totuus.Holopainen on hyvinkin todennäköisesti ateisti (kuten järki-ihmiset aina).
Dawkins on ehdottomasti nykypäivän tunnetuin ja näkyvin ateisti.
Holopainen taitaa omien sanojensa mukaan olla eskapisti. Mielestäni eskapismi ei vaadi mitään konkreettista uskomista johonkin korkeampiin voimiin tai magiaan tai mihinkään muihinkaan ihmeisiin, mutta mielikuvituksen tuotteena ne tuo lohtua ja fiiliksiä. Noin itse ymmärrän. Tarkemmin Holopaisen uskonnollisista vakaumuksista ei ole kyllä tietoa, eikä niillä mielestäni ole mitään merkitystä sen suhteen mitä ihminen tekee.
Aivan taatusti monia fantasia- ja satukirjoja kirjoittavat ihmiset jotka ei sellaisiin niihin sisältyviin juttuihin todellisuudessa usko, että ne olisi jotenkin mahdollisia. Samat sanat pätee elokuvien käsikirjoituksiin, musiikkiin, taiteeseen tai mihin hyvänsä. Vai pitäisikö kaiken tekemisen jotenkin täysin saumattomasti heijastella sitä, millainen maailmankuva ihmisellä on? Ei mielestäni. Ei taiteen tekeminen sitä vaadi, se on toisinaan ajatuksilla ja mielikuvituksella leikkimistä.
Tieteen lähtöoletus on metodologinen materialismi, joka tarkoittaa sitä, että"yliluonnolliset" tai luonnon ulkopuoliset selitykset suljetaan pois lähtökohtaisesti. Tämä ei siis eroa käytännön tasolla ontologisesta materialismista, jossa todetaan, että yliluonnollista ei ole.
Käsittääkseni niitä ei suljeta pois, vaan niitä ei vaan käytännössä pystytä tutkimaan. Tässä on jokin ero. Tieteenfilosofisesti siis väität että on tehty jokin rajaus jonka mukaan ainoaa todellista tiedettä on ateistinen (jonka mukaista materialismi on) sellainen. Ei pitäne paikkaansa. Tiede on työväline. Ei kai seppäkään ajattele "koska ahjoni käsittelee materiaa, siispä joudun toteamaan ettei muuta ole".
Kukin voi ajatella tavallaan, mutta jumalat suljetaan tieteessä lähtökohtaisesti ulos selityksistä, kuten muutkin yliluonnolliset entiteetit. Uskovaiset sitten voi ajatella, että yliluonnollista on olemassa, mutta se ei vaikuta mitenkään meidän maailmaamme. Mitä arvoa tällaisella yliluonnollisella on?
Tieteitäkin on monenlaisia. Itse taidat nyt viitata niihin koviin luonnontieteisiin. Entä vaikka psykologia? Miten se on ylipäänsä mahdollinen, jos on tutkittavana vain materiaa (siellä puhutaan mielestä yms.). Tai filosofia, joka ei todellakaan rajoitu vain materialistiseen eetokseen, eikä voisikaan rajoittua.
Itse olen kuullut monen tieteilijän sanovan, että olisi kiehtovaa tutkia "yliluonnollisia" selitysmalleja, jos se vain olisi jotenkin tehtävissä, jos sellaisia olisi laitettavissa ns. mikroskoopin alle. Eivät siis sulje niitä lähtökohtaisesti pois.
Mistä tiedät ettei vaikuta? Taidat vain olettaa kun et pysty mittaamaan. Toisen yliluonnollinen on toisen luonnollinen, määritelmällistä.
Pahoittelut muuten vakavasta offtopicista... ei nämä enää kovin suoraan Nightwishiin liity. Saa siirtää..
Tosiaan offtopicia tämä on, mutta mielenkiintoista sellaista. Jos jumalat otettaisiin mukaan vaikuttaviksi tekijöiksi, teoriat menettäisivät tärkeimmän ominaisuutensa, ennustavuuden.
Voisivat kuitenkin sisältää, jos ne vaan osattaisiin. Esim. kvanttimekaniikka pitäisi muuten samalla perusteella hylätä tutkimusalana.
Edelleen näillä asioilla ei ole mielestäni kuitenkaan mitään väliä. En näe siinä ristiriitaa, että vaikka Holopainen ei olisikaan ateisti, mutta hänen tuoreella levyllään on vierailijana niinkin kovan luokan ateisti kuin Richard Dawkins.
Klose16 taitaa ajatella asioista aika mustavalkoisesti? Kaikki ihmisen tekemiset tulee 100% kuvastaa sitä käsitystä mikä on ympäröivästä todellisuudesta?
Kvanttimekaniikka sisältää ennustavuuden. Observaabelit kyllä pystytään siinä ennustamaan ja mittaamaan. Mikä siinä menetetään on newtonilainen tarkasti määritelty rata. Tätä jotkut eivät hyväksy ja sanoo, että teoria ei ennusta.
Ei se ole ennustettavaa, jos on kerran kymmenkunta mahdollista eri tulkintaa. Kuten uskonnoissa, ei ole yhtä tarkasti määriteltyä mallia jne. Tämä on toki sinänsä myös tieteen hienous, se paljastaa uusia ja yllättäviä, merkittäviä asioita.
Kvanttimekaniikka ennustaa tarkalleen mittaustuloksen. Tämä on ennustavuutta.
Niin, en siis väittänyt, että Holopainen olisi välttämättä ateisti. En tiedä, ei ole tullut missään haastattelussa vastaan asiaan liittyen ja tuskin on ehkä niin syvällisemmin asiasta puhunutkaan. Jos joku tietää paremmin, niin kertokoot.
Edelleen näillä asioilla ei ole mielestäni kuitenkaan mitään väliä. En näe siinä ristiriitaa, että vaikka Holopainen ei olisikaan ateisti, mutta hänen tuoreella levyllään on vierailijana niinkin kovan luokan ateisti kuin Richard Dawkins.