Pakkohan se on taas "omaa" puolustaa kun lukee näitä vertailuja:)
Brodeur on koko uratilastojen valossa maalivahtien Gretzky mutta mies ei todellakaan ole ollut koko uransa ajan lajin paras maalivahti.
Runkosarja:
Hasekin päästyä vihdoin ykköstorjujaksi 1993 Brodeur jäi vuosina 1994-2002 henkilökohtaisissa tilastoissa selvästi kakkoseksi. Hasekin huippuvuosina Buffalossa miehellä oli mm. 6 vuotta putkeen NHL:n paras torjunta%. 2* Pearson, 2* Hart ja 6* Vezina trophyä. Eli Dominik oli 90-luvun puolenvälin jälkeen täysi suvereeni omalla pelipaikallaan. Ehkä jopa koko NHL:n paras pelaaja tuolloin?
Playoffs:
Brodeur nappasi vyölleen Hasekin kulta-aikana (1994-2002) 2 Stanleysormusta loistavalla pelillään. Brodeur sai ensimmäisen Stanleyn (-95) aikana hyvää taustatukea mm. Richeriltä, Lemieuxsilta, Niederiltä joilla kaikilla oli huippukevät. Myös tuolloin vallalla ollut idioottivarma "trap"kiekko sopi Devilsin ryhmään kuin nenä päähän (Toki Sabres käytti samaa pelitapaa huippuhyökkääjien lähdettyä maisemista 90-luvun loppuvuosina). Tuolloin mielestäni Brodeur oli ehkä parhaimmillaan vaikka oli vasta puhkeamassa kukkaan? Seuraavassa Stanley cupissahan (-00) oli jo mukana Sykora, Arnott, Elias, Gomez, Mogilny jne. Miehiä jotka pistivät kiekkoa pussiin hyvällä prosentilla. Hasek ei taas vastaavasti onnistunut parhaina vuosinaan voittamaan Stanleytä vaikka pari kautta pääsikin pelaamaan mm. Pattyn, Mogilnyn ja Hawerchukin kanssa. Noiden miesten lähdettyä joukkueen ilme muuttui täysin. Joukkueen ykköshyökkääjiä oli finaalivuonna 1999 mm. Mike Peca, Curtis Brown ja Stu Barnes?!? Satan oli muistaakseni puolet peleistä sairaslomalla. Joukkue ei todellakaan ollut täynnä muita kuin hyvin kahteen suuntaan pelaavia kakkos/kolmos kentän miehiä. Buffaloa mainostettiinkin tyyliin: Hardest working team in hockey. Piti varmaan osittain täysin paikkansa.
Tällä kaikella turinoinnilla yritän sanoa sitä että, Brodeur jota pidetään NHL:n parhaimpana pleijarivahtina Royn lisäksi (Royn playoffuran torjunta% 92,1) lisäksi omistaa huonomman playoff torjunta %:n 92,2 kuin Hasek. Hasekin uran pleijari% on hieman parempi 92,8. Hasekkiahan pidettiin yleensä median silmissä epävarmana playoffvahtina aina Detroitissa saavutettuun Stanley voittoon saakka. Vaikka pleijareiden torjunta% ei kerro kaikkea kevään peleistä niin siitä nähdään että Kanadan omat epäjumalat (Brodeur&Roy) ovat suht samalla viivalla Hasekin kanssa vaikka pari sormusta enemmän omistavatkin. Jääkiekko oli 90-luvun puolesta välistä 2000 luvun alkuun saakka joukkuepeli jonka tärkein pelaaja oli tuolloin maalivahti.
Tyyli:
Dominikin kaatuiluja nauraneet jäivät ihmettelemään miehen "tuuri"torjuntoja jotka myöhemmin havaittiin todella harjoitelluiksi ja itse kehitetyiksi vakiokuvioiksi. Hasek oli ehkä maalivahtipelin suurin uudistaja nykykiekon (1990-2009) aikana? Moni maalivahtivalmentaja on varmasti saanut harmaita hiuksia junnujen kopioidessa Dominikin tyyliä. Ajoitus ei kaikilla muksuilla ole taatusti Hasekin luokkaa...
Brodeurin valta-aika:
Hasekin lopettaessa vuoden 2002 mestaruuden jälkeen 37-vuotiaana Brodeur pääsi NHL:n yksinvaltiaaksi vuonna 2003 jonka jälkeen mies on napannut Vezinan 4 kertaa. En suinkaan halua vähätellä näillä kaikilla vertailuilla Brodeurin saavutuksia. Martin on mielestäni pelannut uskomattoman uran johon ei suvantovaiheita ole tullut. Brodeurhan pelaa stand-upin ja butterflyn sekoitusta jonka vuoksi mies on säästynyt suurimmilta loukkaantumisilta. Pitkä ura hyvällä voittoprosentilla ei todellakaan perustu pelkästään Devilsin idioottivarmaan puolustukseen (Toki se on auttanut) tai trap-kiekkoon vaan miehen lahjoihin ja rautaiseen kuntoon. Ilman Brodeurin torjuntoja Devils olisi tuskin voittanut yhtäkään Cuppia?
Loppukaneetti:
Lupaan että tämä on viimeinen puolustuspuhe Hasekin puolesta. Mies on mielestäni edelleen aliarvostettu. Olen taistellut Kanadalaisten ja Jenkkien kanssa erinäisillä foorumeilla maalivahtien paremmuudesta n. 15 vuotta:) Omasta puolestani on aika haudata aihe ja seurata tulevaisuuteen kuinka korkealle Martin nostaa riman manttelinperijälleen?