Muita mieleen tulevia esimerkkejä, ensimmäisenä mainittu korkein ennuste ja jälkimmäisenä toteutunut varausnumero:
- Alex Debrincat (15->39)
- Jacob Chychrun (2->16)
- Cole Caufield (4->15)
- Jason Robertson (19->39)
- Samuel Girard (23->47)
- Adam Fox (27->66)
- Kyle Connor (6->17)
- Filip Forsberg (4->11)
Näistä esim Fox oli vain muutamalla listalla top 30:ssä, mutta putosikin sitten kolmannelle kierrokselle.
Joo ihan hyviä hakuja, mutta nämä pelkät korkeimmat ennusteet eivät ihan täysin korreloi sen kanssa, mitä pelaajasta yleisesti ajateltiin draftin alla. Jokaisella scouting sivustolla ja muilla listojen tekijöillä on aina omat suosikkinsa ja inhokinsa, joiden kanssa välillä osuvat ja välillä eivät.
@Mängimies nappasi omaan viestiinsä noita keskiarvosijoituksia, jotka kertovat jo paremmin sitä yleistä mielipidettä kyseiseen pelaajaan draftin alla.
Mistä tiedät, että Kiviharju on draftin putoaja, kun draftia ei ole vielä käyty. En tarkoittanut tässä pelaajia, joita oli joskus muinoin veikattu korkeammalle, vaan näitä draftipäivän putoajia. Kiviharjua on nyt veikkailtu johonkin sinne toisen kierroksen tuntumaan, mutta jos hän tippuukin vaikka 4. kierrokselle, niin silloin hän kuuluu mainitsemaani ryhmään.
Barzal oli hyvä nosto. Muistan hyvin hänen draftivuotensa ja hänen ilmeensä kun hän tippui aina vaan alemmas.
Hyviä esimerkkejä. Aika monia näitä yhdistää muuten sattumalta pieni koko.
En toki vielä tiedäkään. Pitää nyt ihan alkuun odottaa, mihin kaverin konsensus lopulta yleisesti asettuu, kun viimeisiä listoja tulee lisää julki. Tällä hetkellä näyttää, että keskiarvosijoitus voisi asettua jonnekin toisen kierroksen puoleen väliin, jolloin esim. kolmannelle kierrokselle valuminen, mitä en sulkisi lainkaan pois, olisi ainakin itselle tähän suhteutettuna selvää putoamista. Toki jos asetat putoamisen rajan vasta neljännelle kierrokselle, niin sitten huomio kannattanee kiinnittää tässä suhteessa muihin pelaajiin.
Terveenä ollessaan kuitenkin ollut dominoiva pelaaja oman ikäluokkansa huippuja ja vanhempiakin vastaan pikkujunnuissa ihan kansainvälisellä mittapuulla. Jos nyt jotain teksti-tv-esimerkkiä, niin vuoden 2022 U-18 kisoissa tupla-alaikäisenä Kiviharju teki 6 pistettä ja Connor Bedard teki 7 pistettä. Se potentiaali on siellä jossain vielä, mutta liekö loukkaantumiset ja muut fysikaaliset seikat sitten vieneet ne kokonaan.
Eikä tarvitse ottaa edes teksti-tv:tä tähän mukaan vaan ihan vain muistella niitä Kiviharjun vuoden 2022 U18-kisojen otteita vasta pelattuihin kevään 2024 U18-kisoihin. Tuskinpa täältä montaa löytyy joka väittää pelaajan näyttäneen tänä vuonna paremmalta jos ainuttakaan? Harmillista, mutta totta. Ja jos pelaaja on näyttänyt samoissa kisoissa vuonna 2022 paremmalta, mitä pari vuotta myöhemmin varauskeväänään, niin kyllähän se nyt vain on aika iso ongelma, mitä voi toki halutessaan lakaista maton alle ja tuudittautua sanaan potentiaali. No eiköhän joku NHL-organisaatiokin näin ajattele ja voi hyvin varata pojan toivorikkaana toisella kierroksella, siinä missä taas osalla Kiviharju voi hyvin olla jopa do not draft -listattuna.
Ja kun se suurin huoli, ongelmallinen luistelu, ei ole kehittynyt parissa vuodessa mihinkään, vaan melkeinpä päin vastoin. Onko täten realistista odottaa tähän kovia harppauksia, joita siis kipeästi tarvittaisiin, parin seuraavankaan vuoden aikana? Mielestäni ei, mutta tällä mielipiteellä nyt ei ole mitään väliä.
Sitten jos miettii missä noissa 2022 kisoissa muun Kanadan joukkueen tavoin vain 4 peliä pelannut Berard (Kiviharju pelasi 6), jonka halusit nostaa esiin, menee pari vuotta noiden 2022 U18 kisojen jälkeen niin...