Mainos

NHL Entry Draft 2013

  • 470 321
  • 790
Miten ihmeessä tämä Andre Burakowsky, joka on vetänyt Allsvenskanissa kiikareilla 9peliä ja A-junnuissa tehnyt yhden maalin voi olla noin ylhäällä?

Vastaus lukee hänen passissaan. Noitahan tulee Ruotsista nykyään joka vuosi. Viime vuonna Sebastian "41 peliä ja 0+0" meni kakkoskierroksen alussa. Eikä Filip Forsbergin tehotkaan päätä huimanneet. Sama juttu aiemmin Victor Raskin kohdalla. Noille kaikille yhteistä on se, että varausvuoro on ollut jonkin verran alempana mitä listat kauden aikana ovat osoittaneet.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
En tiedä, mutta toi varaus tuli pelkästään isän suhteilla. Ruuttu ei olisi edes saannut varausta ilman isäänsä.

Ruutun varausta itsessään ei pidetty minään ihmeenä, valtaosa Jokerien osiossa oli pistämässä häntä viimeisille kierroksille ja pari hieman ylemmäs. Isokokoinen (187cm/83kg) rightin pelaaja on melko kovaa valuuttaa, varsinkin kun esimerkiksi junnumaajoukkueissa tuli tulosta ennen varaus. Ruutun varaamattomuus olisi ollut suurempi ihme kuin varaus, mutta toki noin korkea varaus johtui vain isäpapan suhteista.

Jos Lamberg pystyy pitämään paikkansa Jokerien vakiomiehistössä, niin viimeisten kiekkojen varausta voisi pitää jopa todennäköisenä. Kova asenne, hyvä liike, rajut taklaukset ja kylmäpäisyys tekopaikassa ovat melkoinen yhdistelmä ja olemattomaan riskipotentiaalin nähden tuosta voi saada kovankin tekijän. Jo miehen "uraputken" perusteella uskaltaisin väittää, että tuo kaveri olisi valmis hakemaan paikkaa "vaikeimman kautta" ja tahkoamaan farmissa.

Mitä noihin edeltä mainittuihin ruotsalaisiin tulee, niin en ainakaan itse laittaisi noita pelkän passin piikkiin. Esimerkiksi u18-kisoissa Forsberg teki tehot 5+2 siinä missä toinen samanikäinen ykköskierroksen varaus Teräväinen teki tehot 2+6. Aina voidaan kiistellä varattiinko hänet "liian korkealla" numerolla vai ei, mutta esimerkiksi junnukisojen perusteella mistään liian suuresta passiedusta on turha puhua. Varsinkin, kun ottaa sellaisen seikan huomioon kuin intti. Ainakaan itse en antaisi plussaa siitä, että seuran ykkösprospektin kehitys saattaisi kärsiä tuollaisen "ylimääräisen" aktiviteetin tuoman rasituksen takia.
 
Mitä noihin edeltä mainittuihin ruotsalaisiin tulee, niin en ainakaan itse laittaisi noita pelkän passin piikkiin. Esimerkiksi u18-kisoissa Forsberg teki tehot 5+2 siinä missä toinen samanikäinen ykköskierroksen varaus Teräväinen teki tehot 2+6. Aina voidaan kiistellä varattiinko hänet "liian korkealla" numerolla vai ei, mutta esimerkiksi junnukisojen perusteella mistään liian suuresta passiedusta on turha puhua.

Ja samoissa kisoissa vuoden nuorempi Artturi Lehkonen teki 7+3 ja Forsbergin kanssa samanikäinen Henrik Haapala 4+6 sekä Rasmus Kulmala 5+4. Turha kai edes mainita, että Kulmala ja Haapala eivät saaneet varausta. Toisin sanoen pikkujunnukisojen tehoilla on lopulta aika vähän tekemistä varausvuoron kanssa. U21-kisoilla onkin sitten enemmän, mutta harvemmin varausiässä olevat pelaajat noissa kisoissa dominoivat. Teräväinen ei mahtunut joukkueeseen ollenkaan ja Forsberg saalisti kyseisistä kisoista tehot 0+1.
 

Kulmapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teukat, Jokerit, Flyers
Maalivahtien kohdalla unohtuu monesti puolustuksen ja muun joukkueen merkitys. Vain paikan päällä näkemällä pelaajia pystyy paremmin arvostelemaan. Husso on mielestäni loistava prospekti, mutta on sanottava, että viime kauden A:n suomen mestaruuden voitossa suurin osuus oli HIFK:n kovalla puolustuksella. Bluesilla on tällä kaudella tiivis puolustus A:ssa mitään ottamatta pois Kähköseltä. Lankinen on mielestäni hyvä veskari, mutta ongelmaksi NHL-unelman kannalta saattaa tulla "pieni" koko. Saros on mielestäni myös aivan loistava veskari. Hänet otettiin mukaan viime keväänä haistelemaan U18 kisoja, kun Husso jätettiin rannalle. Saroksella myös koko saattaa vaikeuttaa NHL-unelmaa. Olen ollut todistamassa useampaa peliä jokaiselta näistä junnuista viimeisen parin kauden aikana, ja kaikki ovat aivan loistavia talentteja mielestäni.

Mielestäni mikään fakta koon lisäksi ei puhunut varauksen puolesta. Vastaavia tai parempia tilastoja löytyy lähes jokaisen seuran varausikäisiltä junnuilta. Onko joku taas kussut muroihin, kun mies ei liigapaikkaa ole pystynyt lunastamaan.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mielestäni mikään fakta koon lisäksi ei puhunut varauksen puolesta. Vastaavia tai parempia tilastoja löytyy lähes jokaisen seuran varausikäisiltä junnuilta.
Paremmista piireistä olen kuullut, että tilastoiden merkitys ei ole kovin suuri alle 18-vuotiaan pelaajan scouttaamisessa. Kyllä minä ei-Jokerifanina muistelen että ennen 2011 varaustilaisuutta Ruuttua pidettiin todennäköisenä varattavana. Toki 2. kierroksen varaus oli varmaan kaikille yllätys.

Mitä isä-Ruuttuun tulee, niin mielestäni hän julkisuudessa ilmoitti jääviytensä poikansa varaamiseen ja antoi ymmärtää että päätös Alexanderin varaamisesta tuli muilta seurassa. Ja eikös Chrisu eronnutkin Phoenixin pelaaja-agentin virasta juuri tämän jääviyden vuoksi, vai muistanko väärin? Sitä ei toki tiedä, mitä kulissien takana on tapahtunut.
 

Kulmapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teukat, Jokerit, Flyers

Huhuissa kaveri oli toki mukana ja olihan hän myös top 100 prospektin leirillä myös ennen draftia. Se, miten kaveri sai niin paljon huomiota ennen draftia on minulle täysi mysteeri. Tilastojen ansiota se ei voi olla, mutta ei myöskään näkemieni peliesityksien perusteella ollut näyttöjä. Jokerifanien yleisestä fanituksesta en päättelisi kaverin potentiaalista mitään. Kaverihan oli viime kaudella monen fanin odotuksissa nousemassa vakiokokoonpanoon, ilman että kaverilta suurin osa oli nähnyt yhtään mitään. Mitään konkreettista jatkuvaa vahvaa näyttöä ei ollut. Esimerkiksi viime kesänä varaustilaisuudessa ei kelvannut Lukon Joni Nikko, joka on aivan eri luokan lahjakkuus (nähtyjen pelien ja tilastojen perusteella).
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Paremmista piireistä olen kuullut, että tilastoiden merkitys ei ole kovin suuri alle 18-vuotiaan pelaajan scouttaamisessa. Kyllä minä ei-Jokerifanina muistelen että ennen 2011 varaustilaisuutta Ruuttua pidettiin todennäköisenä varattavana. Toki 2. kierroksen varaus oli varmaan kaikille yllätys.

Mitä isä-Ruuttuun tulee, niin mielestäni hän julkisuudessa ilmoitti jääviytensä poikansa varaamiseen ja antoi ymmärtää että päätös Alexanderin varaamisesta tuli muilta seurassa. Ja eikös Chrisu eronnutkin Phoenixin pelaaja-agentin virasta juuri tämän jääviyden vuoksi, vai muistanko väärin? Sitä ei toki tiedä, mitä kulissien takana on tapahtunut.

Vaihtoi seuraa kyllä, mutta ei kukaan voi oikeasti nähdä mitään järjellistä syytä miksi Ruuttu olisi varattu jo toisella kierroksella, ilman nimeä ja perimää. Eri asia kuinka isossa roolissa isä oli, mutta isän ura varmasti ainakin vaikuttanut numeroon.

Hyvä toki Phoenixille että Ruuttu lähti pois, jos hänellä oli mitään vaikutusta, koska tuosta tulee hyvin todennäköisesti bust. Potentiaali kun on max 3kenttään, nin ei silloin varata kaveria, jos ei se 3.kenttä ole hyvin varma.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ruutusta sen verran, että kehitys draft-vuonna oli ihan huikeaa. Nousi vuodessa B-junnuista liigaporukkaan ja taisi päästä pelaamaankin pelin. Myös pituuskasvu oli aika kovaa, poikahan potkittiin aikoinaan HIFK:stä ulos, koska oli liian pieni(nyt 187/83). Tehotkaan eivät olleet ollenkaan huonoja, Jokerit-A:ssa eniten maaleja, Mestiksessä pariin peliin yhtä monta pojoa + maajoukkueessa(U19) hyvät tehot.

Siitä olen toki samaa mieltä, ettei olisi pitänyt mennä niin korkealla, mutta Ruutun tilanne oli huomattavasti parempi&lupaavampi silloin kuin nyt. Ja onhan se yleisesti tiedossa, että tietyt asiat nostavat varausta. Tässä tapauksessa isä oli entinen NHL-pelaaja, jolle jenkit/kanukit antavat aina yllättävän paljon painoarvoa. Eikä Chrisun Phoenix-pesti varmasti ainakaan heikentänyt pojan osakkeita.
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Eri asia kuinka isossa roolissa isä oli, mutta isän ura varmasti ainakin vaikuttanut numeroon.

Tuo on mielenkiintoista, miten näitä muitakin isänsä poikia on löytänyt tiensä juuri niihin seuroihin missä isä on vaikuttanut. Phil McRae Bluesiin, Basil oli ja on Bluesin skoutti, vielä huvittavimmin taisi jo osaomistaa tuolloin London Knightia, josta poika varattiin. David Musil Edmontoniin, Frank toimii kai edelleen skouttina siellä. Henrik Samuelsson Phoenixiin, jossa Uffe oli valmentanut juuri vuotta aiemmin. Nämä ainakin tuli ulkomuistista, ehkä oli muitakin. Poikkeuksena muistuu mieleen Keegan Lowe, jota isä ei halunnut suorista jääviyssyistä Oilersiin hommata.

Isät eivät varmaan ole näissä tapauksissa vaikuttaneet suoraan varaukseen, mutta auttanee paljon kun joukkue tietää tarkkaan pelaajan taustat, perimän ja ehkä jopa tuntee pelaajaa entuudestaan henkilökohtaisesti.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Craig Button sovittelemassa Barkovin harteilla ykköshaastajan viittaa.

Tsn Craig´s List video

Ja ihan syystä. Barkov on jo ominaisuuksiltaan suurin suomalaislupaus sitten Joni Pitkäsen, eikä Joni kuitenkaan esiintynyt SM-liigassa yhtä vakuuttavasti kuin Sasha tähän mennessä. Olisihan se hienoa, että Suomesta tulisi ykkösvaraus... Barkovin vain pitäisi pitää nykyinen tahti koko kauden, sillä pohjoisamerikkalaiset ovat lähtökohtaisesti johtoasemassa ja enemmän jalustalla draft-tilaisuuteen lähdettäessä. 17-vuotiaalle voi kuitenkin tulla niitä pisteettömiäkin kausia liigassa, vaikka poikkeuslahjakkuudesta onkin kyse.

(Toki täytyy huomioida, että liigakin oli tuolloin vähän kovempi).
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Ja ihan syystä. Barkov on jo ominaisuuksiltaan suurin suomalaislupaus sitten Joni Pitkäsen, eikä Joni kuitenkaan esiintynyt SM-liigassa yhtä vakuuttavasti kuin Sasha tähän mennessä.
Onko tämä nyt joku hassuttelu, sillä Jonia paremmaksi samassa draftissa pisti Kari Lehtonen? Kari esiintyi liigassakin vahvasti. Ei siinä, kovia sällejä jokainen omalla pelipaikallaan ja kaikki ykköskierroksella varatut suomalaiset ovat hienoa palkaa Suomen juniorityöstä.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Onko tämä nyt joku hassuttelu, sillä Jonia paremmaksi samassa draftissa pisti Kari Lehtonen?

Olisi kai pitänyt lisätä, että kenttäpelaajista. Barkovillahan on poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet yhdistettynä poikkeukselliseen taitotasoon. Pitkänenkin oli jo draft-vuotenaan iso, aivan poikkeuksellisen hyvä luistelija ja hyvät hyökkäyspään taidot omaava pelaaja. Eli täydet ainekset #1-pakiksi NHL:n (vaikkei noita lupauksia ole sitten kuitenkaan lunastanut, vaikka ihan hyvä pakki se on).

Barkov taas on potentiaalinen #1 sentteri, sellaisia ei koskaan ole liikaa tarjolla, kuten ei #1-pakkejakaan.
 

Schadowan

Jäsen
Onko tämä nyt joku hassuttelu, sillä Jonia paremmaksi samassa draftissa pisti Kari Lehtonen? Kari esiintyi liigassakin vahvasti. Ei siinä, kovia sällejä jokainen omalla pelipaikallaan ja kaikki ykköskierroksella varatut suomalaiset ovat hienoa palkaa Suomen juniorityöstä.

Vaikeahan näitä on verrata, mutta omissa kirjoissa Lehtonen on myös lupaavin suomalaisjunnu, jos draft-kauden meriittejä mitataan. Perässä tulee Granlund, Jokinen, Pitkänen, Ruutu ja Selänne. Barkov ohittaa näillä näkymin kaikki kenttäpelaajat tässä vertailussa ja haastaa myös Lehtosen.
 
Vaikeahan näitä on verrata, mutta omissa kirjoissa Lehtonen on myös lupaavin suomalaisjunnu, jos draft-kauden meriittejä mitataan. Perässä tulee Granlund, Jokinen, Pitkänen, Ruutu ja Selänne. Barkov ohittaa näillä näkymin kaikki kenttäpelaajat tässä vertailussa ja haastaa myös Lehtosen.
Maalivahtien ja kenttäpelaajien lahjakkuutta ja taitoja on lähes mahdoton verrata.

Historia osoittaa, ettei maalivahteja tulisi edes drafata ensimmäisellä kierroksella. Täyttä arpapeliä. Sama homma maalivahtien sopimusten suhteen. Maalivahtien välillä erot ovat niin marginaalisia.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Historia osoittaa, ettei maalivahteja tulisi edes drafata ensimmäisellä kierroksella. Täyttä arpapeliä. Sama homma maalivahtien sopimusten suhteen. Maalivahtien välillä erot ovat niin marginaalisia.

Tälläkin hetkellä taitaa olla kolmasosa NHL:n ykkösmaalivahdeista entisiä ykköskierroksen varauksia, joten en ihan allekirjoita tuota väitettä. Aika hyvällä prosentilla noista ykköskierroksella varatuista tulee NHL-veskareita, ja kärkikympissä varatuista ihan tähtimaalivahteja.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Toisaalta tarjonta maalivahdeista on yleensä suurempaa. Ykkösmaalivahdit taitavat(?) myös liikkua tämän takia treidi-rintamalla suuremmissa määrin kuin esimerkiksi ykkössentterit.

Maalivahtien kehitykset taitavat myöskin olla huomattavasti vaikeammin ennustettavissa kuin kenttäpelaajien. Esimerkiksi suomalaisista huippuvahdeista ainoastaan Lehtonen taitaa olla sellainen (ja hänkin murtautunut huipputasolle vasta parina viime kautena), jolla on alhainen varausnumero (=ykköskierros). Rask taitaa olla seuraava, ainakin toivottavasti. Sitten taas esimerkiksi Toivonen ja Helenius ovat osoittautumassa busteiksi.

Harvassa taitaa sellaiset todelliset tähtisentterit (tai muunkaan pelipaikan kenttäpelaajat) olla, jotka on varattu kaukaisemmilla kierroksilla. Maalivahdeista näitä on käsittääkseni suhteellisesti enemmän. Esim. Sabresin Miller.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Toisaalta tarjonta maalivahdeista on yleensä suurempaa. Ykkösmaalivahdit taitavat(?) myös liikkua tämän takia treidi-rintamalla suuremmissa määrin kuin esimerkiksi ykkössentterit.

Ei nyt äkkiseltään tule mieleen tasonsa osoittanutta ykkösveskaria, joka olisi viime kausien aikana vaihtanut treidin kautta maisemaa. Craig Andersen lähinnä, mutta oli floppi Coloradossa ennen treidiä, joten voiko sitä sitten laskea. Lehtostakaan tuskin voi tässä yhteydessä laskea?

Harvassa taitaa sellaiset todelliset tähtisentterit (tai muunkaan pelipaikan kenttäpelaajat) olla, jotka on varattu kaukaisemmilla kierroksilla. Maalivahdeista näitä on käsittääkseni suhteellisesti enemmän. Esim. Sabresin Miller.

Zetterberg, Datsyuk, B.Richards, Sharp, Benn, Pavelski, Bergeron, Krejci, Backes, Stastny, Plekanec.... Kyllähän noita tähtisenttereitäkin löytyy sieltä ykköskierroksen ulkopuolelta, vaikka toki suuri osa tähdistä onkin ykköskierroksen alkupään varauksia.
 

Marwin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres
Tein ajankuluksi pientä selontekoa näistä NHL-maalivahtien varausnumeroista. Poimin kaikki viime kaudella runkosarjassa vähintään 25 ottelua pelanneet maalivahdit, joten tuosta nyt jäi ainakin Tuukka Rask pois.

1. kierros: Cory Schneider, Kari Lehtonen, Jean-Sebastien Giguere, Roberto Luongo, Carey Price, Cam Ward, Devan Dubnyk, Marc-Andre Fleury, Semyon Varlamov, Martin Brodeur, Al Montoya
2. kierros: Ondrej Pavelec, Jimmy Howard, Jose Theodore, Josh Harding, Jhonas Enroth, Ilya Bryzgalov, Corey Crawford, Michal Neuvirth, Mathieu Garon
3. kierros: Jonathan Quick, Craig Anderson, Steve Mason
4. kierros: Ray Emery, James Reimer
5. kierros: Ryan Miller, Mike Smith, Miikka Kiprusoff
6. kierros: -
7. kierros: Henrik Lundqvist
8. kierros: Pekka Rinne, Scott Clemmensen
9. kierros: Brian Ellliott, Jarolav Halak, Tim Thomas, Johan Hedberg, Tomas Vokoun, Evgeni Nabokov, Nikolai Khabibulin
Varaamattomia: Niklas Bäckström, Antti Niemi, Curtis Sanford, Jonas Hiller, Jonas Gustavsson, Sergei Bobrovsky, Dwayne Roloson

Varaamattomat ml. veskareita on 45. 1. kierroksen varauksia näistä on 11 eli noin joka neljäs. Selkeämmän tästä olisi saanut, kun olisi eritellyt selkeästi ykkösmaalivahdin roolissa pelanneet jne.

edit: Kyllähän kahdella ensimmäiseltä kierrokselta NHL-molareita on suuremmalla todennäköisyydellä tullut. Toisaalta jälkipään varauksissa on muutamia todella nimiä, kuten Lundqvist, Rinne, Miller jne.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Ei nyt äkkiseltään tule mieleen tasonsa osoittanutta ykkösveskaria, joka olisi viime kausien aikana vaihtanut treidin kautta maisemaa. Craig Andersen lähinnä, mutta oli floppi Coloradossa ennen treidiä, joten voiko sitä sitten laskea. Lehtostakaan tuskin voi tässä yhteydessä laskea?

Tämähän ei varsinaisesti tarkoita sitä, etteikö tarjontaa ole. Käsittääkseni Luongoa on Vancouver kaupitellut. Pelkkä tarjonta ei riitä, täytyy olla myös kysyntää. Taas esim. tähtitason ykkössenttereistä on karjuva kysyntä, mutta kukaan ei luonnollisesti ole niistä valmis luopumaan. Tämän takia lähestulkoon ainoa tapa seuralla saada franchise-tason ykkössentteri, on draftata sellainen. Milloin muutes viimeksi on maalivahdin kanssa joku seura tehnyt todella pitkän (+5 vuotta) ja rahakkaan (yli 6 miljoonaa) sopimuksen? Näitähän on nähty jo lukuisia kenttäpelaajien keskuudessa jo tänä kesänäkin. (edit. nämä kriteerit näyttäis täyttävän Rinne sekä Price).

Zetterberg, Datsyuk, B.Richards, Sharp, Benn, Pavelski, Bergeron, Krejci, Backes, Stastny, Plekanec.... Kyllähän noita tähtisenttereitäkin löytyy sieltä ykköskierroksen ulkopuolelta, vaikka toki suuri osa tähdistä onkin ykköskierroksen alkupään varauksia.

Tuossa nyt taitaa olla myös muitakin kuin senttereitä. tähtisentteriksi laskisin noista ainoastaan ehkä kolme ensimmäistä. Suhteellisesti tuossakin on kuitenkin kohtalaisen vähän, kun miettii, että senttereitä karkeasti arvioiden viilettää taalajäillä puolet enemmän, laitureita sitten jo nelinkertainen määrä.
 
Viimeksi muokattu:

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Tämähän ei varsinaisesti tarkoita sitä, etteikö tarjontaa ole. Käsittääkseni Luongoa on Vancouver kaupitellut. Pelkkä tarjonta ei riitä, täytyy olla myös kysyntää. Taas esim. tähtitason ykkössenttereistä on karjuva kysyntä, mutta kukaan ei luonnollisesti ole niistä valmis luopumaan. Tämän takia lähestulkoon ainoa tapa seuralla saada franchise-tason ykkössentteri, on draftata sellainen. Milloin muutes viimeksi on maalivahdin kanssa joku seura tehnyt todella pitkän (+5 vuotta) ja rahakkaan (yli 6 miljoonaa) sopimuksen? Näitähän on nähty jo lukuisia kenttäpelaajien keskuudessa jo tänä kesänäkin.

Ei toki sano mitään tarjonnasta tai kysynnästä, mutta en siihen ottanutkaan kantaa. Ainoastaan toteuneiden treidien määrään, joka on melkein olematon.

Luongosta on kysyntää (ainakin Florida ja Toronto ovat miehen perässä olleet ihan tosisaan), mutta hintapyyntö on liian korkea. Luongo on lisäksi oikeastaan ainoa tarjolla oleva tasonsa osoittanut ykkösmaalivahti tällä hetkellä, joten ei se tarjonta ole kovin suurta.

Tämän kesän saldoa:

Carey Price, 6 vuotta 6.5 millin cap hitillä
Jonathan Quick, 10 vuotta 5.8 millin cap hitillä
Kari Lehtonen, 5 vuotta 5.9 millin cap hitillä
Pekka Rinne (teki jo viime syksynä tosin jatkon), 7 vuotta 7 millin cap hitillä

Onhan siinä jo hyvä määrä rahakkaita sopimuksia maalivahdeille yhden kesän osalta. Viime vuonna markkinoiden ykkösnimi Bryzgalov rahasti mukavasti pitkällä sopimuksella.

Siitä toki samaa mieltä, että paras keino franchise-sentterin löytämiseksi on draftata sellainen. Mutta kyllä samaa voi sanoa maalivahtien osalta hyvillä mielin. Tässä esimerkiksi Yzermanin lausunto tältä kesältä, joka vahvistaa pitkätli näkemykseni: "I would say there's probably five or six elite goaltenders in the league and then there's a group of good goaltenders, and then there's a group of teams searching for that guy to lock up and not worry about for the present and the future. "My philosophy is I'm trying to find that Hall of Fame goaltender. But good luck trying to do that, it takes time. We'll find that guy through the draft or unrestricted free agency — that guy isn't there at this time."

Eli kysyntää tähtimaalivahdeille olisi, tarjontaa ei niinkään, ja paras keino sellaisen löytämiseksi on draftata sellainen. Vapaille markkinoille niitä kun harvoin tulee, samoin kuin tähtisenttereitäkään. Nykypäivänä kun pitkälti pelaajat sidotaan sopimuksiin jo ennen kuin pääsevät UFA:ksi.

Tuossa nyt taitaa olla myös muitakin kuin senttereitä. tähtisentteriksi laskisin noista ainoastaan ehkä kolme ensimmäistä. Suhteellisesti tuossakin on kuitenkin kohtalaisen vähän, kun miettii, että senttereitä karkeasti arvioiden viilettää taalajäillä puolet enemmän, laitureita sitten jo nelinkertainen määrä.

Kaikki mainitsemani pelaajat pelaavat sentterin pelipaikalla, osa toki laiturinakin. Kyllä mielestäni Selke-tason sentterit Bergeron ja Backes menevät tähtipelaajista ihan heittämällä, ellei sitten määrittele tähtipelaajan statusta suhteessa Crosbyyn ja Stamkosiin.

Lista ei toki ollut tyhjentävä, joten suhdeluvuista on mahdotonta sanoa mitään sen perusteella.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Ei toki sano mitään tarjonnasta tai kysynnästä, mutta en siihen ottanutkaan kantaa. Ainoastaan toteuneiden treidien määrään, joka on melkein olematon.

Luongosta on kysyntää (ainakin Florida ja Toronto ovat miehen perässä olleet ihan tosisaan), mutta hintapyyntö on liian korkea. Luongo on lisäksi oikeastaan ainoa tarjolla oleva tasonsa osoittanut ykkösmaalivahti tällä hetkellä, joten ei se tarjonta ole kovin suurta.

Kaikki on tietenkin suhteellista, tottakai. Laskisin Luongon kuitenkin tähän elite-maalivahti kategoriaan. Koska viimeks on liikkunut oikeasti eliitti-tason sentteri (en laskisi tähän tapausta Forsberg, sen erikoislaatuisuuden vuoksi)? Taitaa olla Joe Thornton, ja siitäkin on jo muutama vuosi.

Tämän kesän saldoa:

Carey Price, 6 vuotta 6.5 millin cap hitillä
Jonathan Quick, 10 vuotta 5.8 millin cap hitillä
Kari Lehtonen, 5 vuotta 5.9 millin cap hitillä
Pekka Rinne (teki jo viime syksynä tosin jatkon), 7 vuotta 7 millin cap hitillä

Onhan siinä jo hyvä määrä rahakkaita sopimuksia maalivahdeille yhden kesän osalta. Viime vuonna markkinoiden ykkösnimi Bryzgalov rahasti mukavasti pitkällä sopimuksella.

Täytyy toki huomioida (molempien), että UFA-soppareihin vaikuttaa hyvin vahvasti juuri sen kesäinen pelaajatarjonta. Tämä tekee vertailun kieltämättä hankalaksi. Muuten kyllä kieltämättä muistelin, että aivan noin pitkiä ja rahakkaita sopimuksia ei olis tullut.

Siitä toki samaa mieltä, että paras keino franchise-sentterin löytämiseksi on draftata sellainen. Mutta kyllä samaa voi sanoa maalivahtien osalta hyvillä mielin. Tässä esimerkiksi Yzermanin lausunto tältä kesältä, joka vahvistaa pitkätli näkemykseni: "I would say there's probably five or six elite goaltenders in the league and then there's a group of good goaltenders, and then there's a group of teams searching for that guy to lock up and not worry about for the present and the future. "My philosophy is I'm trying to find that Hall of Fame goaltender. But good luck trying to do that, it takes time. We'll find that guy through the draft or unrestricted free agency — that guy isn't there at this time."

Eli kysyntää tähtimaalivahdeille olisi, tarjontaa ei niinkään, ja paras keino sellaisen löytämiseksi on draftata sellainen. Vapaille markkinoille niitä kun harvoin tulee, samoin kuin tähtisenttereitäkään. Nykypäivänä kun pitkälti pelaajat sidotaan sopimuksiin jo ennen kuin pääsevät UFA:ksi.

Tästä päästäänkin siihen alkuperäiseen kysymykseeni mielestäni. Eli kannattaako seuran "uhrata" ykköskierroksen varaus maalivahtiin?

Ketä mahdollisesti ovat nämä 5-6 eliittivahtia? Uskoisin, että ainakin Rinne ja Lundqvist kuuluvat sinne, samoin kuin Quick. Entä muut? Price, Fleury, Ward, Miller, Luongo?

Tuossakin otanta on jo (voi toki tuota listaa muuttaa tietenkin) kahdeksan kappaletta. Noista puolet on ykköskierroksen varauksia. Käsitykseni mukaan eliitti-tason (puhutaan ihan Stamkos, Malkin, Crosby jne.) ykkössenttereitä ei taida löytyä kuin Datsyuk (hänet sellaiseksi voinee lukea), joita ei ole varattu ensimmäisellä kierroksella.

Täten seurojen täytyy miettiä hyvin tarkkaan, kuinka käyttävät ykköskierroksen pickinsä.

Kaikki mainitsemani pelaajat pelaavat sentterin pelipaikalla, osa toki laiturinakin. Kyllä mielestäni Selke-tason sentterit Bergeron ja Backes menevät tähtipelaajista ihan heittämällä, ellei sitten määrittele tähtipelaajan statusta suhteessa Crosbyyn ja Stamkosiin.

Lista ei toki ollut tyhjentävä, joten suhdeluvuista on mahdotonta sanoa mitään sen perusteella.

Tuo kriteerin määrittely on toki problemaattista. En kuitenkaan esim. Stastnya tai Pavelskia pysty näkemään tähtitason sentterinä. Muuten esimerkiksi Derek Roy aivan hyvin olisi sellainen, ja se olisi mielestäni aika tavalla inflaatiota koko käsitteelle.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Näin esimerkkinä voisi sanoa, että Buffalolla ei ole ollut oikeasti tähtitason sentteriä sitten Pat LaFontainen, vaikka yritys on ollut kova kaikilla rintamilla. Maalivahtirintamalla on taas ollut tunnetusti aivan toinen tilanne. Voi toki olla sattumaa.

Kuitenkaan Buffalo ei ole päässyt miesmuistiin varaamaan todella alhaisilla varausvuoroilla, mikä mielestäni selittää tätä asiaa osaltaan. Vieläkin katkera Penguinsille lock-out-draftista, kun samalla kuponkimäärällä nappasitte Crosbyn, kun jotenkin uskomattomasti saatiin vasta 13 pick, joka käytettiin Marek Zagrapaniin. Ei sillä, etteikö scouttauksessa olisi parannettavaa, mutta Crosby olisi ollut niin pomminvarma valinta, että kukaan ei olisi voinut epäonnistua siinä.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Tästä päästäänkin siihen alkuperäiseen kysymykseeni mielestäni. Eli kannattaako seuran "uhrata" ykköskierroksen varaus maalivahtiin?

Ketä mahdollisesti ovat nämä 5-6 eliittivahtia? Uskoisin, että ainakin Rinne ja Lundqvist kuuluvat sinne, samoin kuin Quick. Entä muut? Price, Fleury, Ward, Miller, Luongo?

Tuossakin otanta on jo (voi toki tuota listaa muuttaa tietenkin) kahdeksan kappaletta. Noista puolet on ykköskierroksen varauksia. Käsitykseni mukaan eliitti-tason (puhutaan ihan Stamkos, Malkin, Crosby jne.) ykkössenttereitä ei taida löytyä kuin Datsyuk (hänet sellaiseksi voinee lukea), joita ei ole varattu ensimmäisellä kierroksella.

Täten seurojen täytyy miettiä hyvin tarkkaan, kuinka käyttävät ykköskierroksen pickinsä.

Ei tuokaan ihan reilua ole, että liigan 30 ykkösveskarista 8 laskee eliittimaalivahdeiksi, mutta samalla 60 top-6 sentteristä ainoastaan vain 4 on eliittisenttereitä.

Sekin on hyvä huomata, että on eri asia keskustella ykköskierroksen varauksen käyttämisestä maalivahtiin, kuin koko draftin ykkös-, kakkos- tai kolmosvuoron käyttämisestä. Crosby ja Stamkos (ja Tavares) ovat ykkösvarauksia, Malkinin ollessa koko draftin kakkosvaraus. Muista eliittisenttereistä Toews on kolmosvaraus, kuten myös H.Sedin, Spezza puolestaan kakkosvaraus, E.Staal kakkosvaraus, Thornton ykkösvaraus. Maalivahdeista ainoastaan Fleury on ykkösvaraus. Luongo varattu neljäntenä, Price viidentenä.

Että kuinka monta eliittisentteriä on varattu kärkikolmikon ulkopuolelta? Giroux, Datsyuk ja Kopitar? Vähissä ovat nekin.

Jos maalivahti on ikäluokkansa kärkeä, kuten Fleury, Luongo ja Price ovat olleet, niin totta kai näihin kannattaa ja pitää uhrata ykköskierroksen varaus. Kyllä nuo kärjessä varatut veskarit ovat aika hyvällä prosentilla osuneet kohdilleen. Se on kuitenkin aivan toisen keskustelun paikka, että kannattaako näihin uhrata koko draftin top-3 varausta, puhumattakaan ykkösvarauksesta. Pittsburghin osalta ainakin oli onnistunut varaus. Muutenkin vuoden 1998 jälkeen esimerkiksi top-5 joukossa varatut veskarit ovat DiPietro, Lehtonen, Fleury ja Price. Kaikki nousivat sittemmin tähtiveskareiksi, DiPietro toki loukkaantumisten vuoksi tippui nopeasti sieltä pois myös. Sitten löytyy näitä Raskia, Schneideriä ja Wardia, jotka ovat varattu ykköskierroksella, ja jotka ehdottomasti ovat ykköskierroksen varausvuoron "uhraamisen" arvoisia.

Näin esimerkkinä voisi sanoa, että Buffalolla ei ole ollut oikeasti tähtitason sentteriä sitten Pat LaFontainen, vaikka yritys on ollut kova kaikilla rintamilla. Maalivahtirintamalla on taas ollut tunnetusti aivan toinen tilanne. Voi toki olla sattumaa.

Sanoisin Brieren olleen ihan oikea tähtitason sentteri, mutta Buffalon johto päästi tämän sitten lähtemään vapaasti toisaalle.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
5. kierros: Ryan Miller, Mike Smith, Miikka Kiprusoff
6. kierros: -
7. kierros: Henrik Lundqvist
8. kierros: Pekka Rinne, Scott Clemmensen
9. kierros: Brian Ellliott, Jarolav Halak, Tim Thomas, Johan Hedberg, Tomas Vokoun, Evgeni Nabokov, Nikolai Khabibulin
Varaamattomia: Niklas Bäckström, Antti Niemi, Curtis Sanford, Jonas Hiller, Jonas Gustavsson, Sergei Bobrovsky, Dwayne Roloson

Yhtään sen enempää tarkistamatta, niin ulkomuistista näistä maalivahdeista suurin osa on ollut "yläikäisiä" varausvuonna joka on varmasti suurin syy heidän myöhäiseen varaukseen tai varaamattomuuteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös