Sen verran mielenkiintoinen draft on jälleen takana, että täytyy vielä näin jälkijunassa heittää omat kommentit. Aivan kolmen kärjen osalta varaukset menivät ennakko-odotusten mukaisesti; Stamkos ykkösenä ja Doughty ja Bogosian seuraavina. Mutta neljäntenä varanneen St. Louis'n valintaa voidaan pitää jonkinlaisena yllätyksenä, sillä St. Louis varasi Alex Pietrangelon, eikä Luke Schenniä tai Nikita Filatovia.
Pietrangelon on tietysti erittäin lupaava puolustaja, mutta olisi jotenkin luullut, että St. Louis olisi napannut Schennin puolustavana puolustajana Erik Johnsonin tulevaisuuden pakkipariksi tai taitavan Filatovin tuomaan ratkaisuvoimaa laituriosastolle.
Jos pitäisi veikata ensimmäisen kierroksen todellista löytöä, meikäläisen veikkaus olisi Michael Del Zotto, jonka NY Rangers sai vielä vuorolla 20. Hyökkäävä puolustaja, joka teki enemmän pisteitä kuin aivan kärjessä varatut Doughty, Bogosian ja Pietrangelo. Del Zotto ei ole vielä yhtä valmis paketti kuin edellä mainitut, etenkin puolustuspelaamisessa on puutteita. Mutta potentiaalia on hurjasti ja jos kehitystä tapahtuu voidaan puhua todellisesta ryöstöstä.
Lisäksi ensimmäisen kierroksen lopulla varatut Jordan Eberle, Mattias Tedenby ja Tyler Ennis on syytä nostaa esille. Kaikki ovat erittäin taitavia hyökkääjiä, mutta pienikokoisia, jonka vuoksi heidät pääsi ottamaan vielä kohtalaisen myöhäisessä vaiheessa. Pieni koko ei ole kuitenkaan lopulta mikään este menestymiselle NHL:ssä, joten tulevaisuuden tähtiä voi hyvinkin löytyä tästä kolmikosta.
Merkille pantavaa tämän kesän draftissa on myös se, että yli-ikäiset pelaajat menevät nykyisin jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Tämä juontaa juurensa draftin muuttuneista säännöistä, joiden mukaan varaus raukeaa jo kahden vuoden kuluttua.
Phoenix varasi 28. vuorolla Viktor Tihonovin ja St. Louis 65. vuorolla Jori Lehterän. Molemmat ovat kovia pelaajia, Tihonov valittiin alle 20-vuotiaiden kisoissa turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja Lehterä pelasi hienon kauden SM-liigassa. Vaan kyse on siitä, että aikaisemmin ei olisi tullut mieleenkään varata kaksi vuotta yli-ikäistä pelaaja jo ensimmäisellä kierroksella tai käyttää kolmannen kierroksen vuoroa pelaajan, jonka saa vapailta markkinoilta vuoden päästä (jolloin pelaaja on aikaisintaan valmis NHL:ään).
Nykyisin itse varausikäisten pelaajien täytyy kuitenkin olla käytännössä NHL-valmiita jo 20-vuotiaana, muuten heidän varaamisestaan ei ole mitään hyötyä. Jos jo tuossa vaiheessa on valmis NHL:ään, täytyy olla täysin poikkeuksellinen lahjakkuus ja näitä pelaajia on todella vähän. Kuinka moni esimerkiksi tämän kesän ykkös- ja kakkoskierroksen varauksista on valmis NHL:ään jo kahden vuoden kuluttua? Ensimmäisten kierrosten jälkeen varatuista tällaista pelaaja saakin sitten haaveilla oikein urakalla, joku aivan yksittäinen poikkeus saattaa löytyä, mutta ei muuta.
Joku aivan mieletön onnenpotku sieltä tämän draftin myöhemmiltä kierroksilta löytynee, mutta vaikea mennä vielä tässä vaiheessa sanomaan kehen se kohdistuu. Sen verran täytyy kuitenkin lähteä lottoamaan, että se todellinen kultakimpale voisi hyvinkin löytyä nelikosta Jyri Niemi (72:s varaus), Kirill Petrov (73), Johan Motin (103) tai Harri Säteri (106) tai sitten joku aivan muu.
Tällaisessa tilanteessa on suorastaan järkevää varata näitä yli-ikäisiä pelaajia, joilla on sentään 21- tai 22-vuotiaaksi asti aikaa kehittyä NHL-pelaajiksi. Tietyllä tavalla koko draftin perusajatus kuitenkin katoaa, käytännössä se on aivan sama millä tavalla varaat itse varausikäisiä pelaajia ensimmäisten kierrosten jälkeen.
Otetaan esimerkikkitapaukseksi Eero Elo, jonka Minnesota varasi 5.kierroksella numerolla 145. Nimimerkki eagle osasi tuossa aikaisemmin kertoa, että kyseessä on ihan potentiaalinen pelaaja. Mutta siltikin olen 99 % varma (se yksi prosentti on jätettävä aina varalle), ettei hän tule kirjoittamaan NHL-sopparia kahden vuoden päästä. Vaikka pidemmällä aikavälillä on sitä NHL-potentiaalia, niin nykyisillä säännöillä ei ole mitään järkeä varata tällaisia pidemmän tähtäimen pelaajia, koska se sopimus täytyy tehdä jo kahden vuoden sisällä.
Varaamisessa pitäisi olla kuitenkin nimenomaan kyse siitä, että näkee pidemmälle ja pystyy arvioimaan pelaajan tulevan kehityskaaren. Nykyisillä säännöillä ei ole kuitenkaan järkevää katsoa sen pidemmälle, kun aikaa kehittyä huipputasolle on ainoastaan se kaksi vuotta. Esimerkiksi Elon kaltaisten pelaajien sijaan kannattaisi varata Tomi Sallisen ja Ville Lajusen kaltaisia yli-ikäisiä pelaajia, jotka ovat huomattavasti valmiimpia pelaajia ja omaavat sentään jonkunlaiset mahdollisuudet parissa vuodessa NHL:ään.
Jostain syystä Sallinen ja Lajunen eivät kuitenkaan kelvanneet viimeisillä kierroksilla, kuten ei mennyt Lehterä viime vuonna. Ehkäpä Sallinen ja Lajunen varataan sitten näiden ihmettelyjen jälkeen vuoden kuluttua samalla tavalla kuin Lehterä nyt.
Toivottavasti noihin draftin sääntöihin saadaan kuitenkin ihan lähitulevaisuudessa muutoksia, sillä nykyisellään hommasta on lähtenyt suurin viehätys pois. Se on ilmaan muuta hyvä asia, että yli 22-vuotiaat voivat siirtyä vapaasti NHL:ään, eikä heitä tarvitse varata entisaikojen tapaan. Säännöt voisivatkin mennä tulevaisuudessa sillä tavalla, että varaus umpeutuu pelaajan ollessa juurikin 22 vuotta. Näin seuroilla olisi neljä vuotta aikaa tehdä sopimus varaamiensa pelaajien kanssa, vastaavasti vuoden yli-ikäisillä pelaajien kohdalla aikaa olisi kolme vuotta.
Tähän loppuun vielä muutama sana ensi kesän draftista, jolle olisi syytä kyllä avata ihan omakin ketjunsa. Nimittäin ensi kesän draft on kyllä ennakkoon aivan huikea niin suomalaisittain kuin maailmanlaajuisestikin. Suomalaisista on syytä mainita Toni Rajala, Erik Haula, Joni Karjalainen, Joonas Nättinen, Nico Manelius, Tommi Kivistö ja Sami Vatanen. Vaikka taso on poikkeuksellisen kova maailmanlaajuisestikin, niin tuosta joukosta löytynee kaiken järjen mukaan useampi ensimmäisen kierroksen varaus.
Koko draftissa kaksi nousee siis ylitse muiden, kun John Tavares ja Victor Hedman taistelevat ykkösvarauksesta. Mutta todella kova taso on sen jälkeenkin siitä pitävät huolen muiden muassa; Brayden Schenn, Magnus Svensson-Pääjärvi, Jordan Schroder, Olivier Roy-Bellavance, Ryan Ellis, Anton Lander, Tomas Vincour, Jeremy Morin, Jacob Josefsson, Matt Duchene, Anton Mylläri, Richard Panik, Andrei Kuchin, William Wallen ja moni muu.