Olen
@FinDevil kanssasi samoilla linjoilla, eli 50/50 Kakon ja Hughesin välillä. Olen erittäin tyytyväinen, tulee sieltä sitten kumpi tahansa. Siinä mielessä ei todellakaan vituta esim. Hughesin valinnan jälkeen yhtä paljoa kuin Torinon olympialaisten jälkeen, kuten erästä toista nimeltä mainitsematonta (wink wink) kirjoittajaa toisen ketjun perusteella. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin, kun tässä ollaan varaamassa joka tapauksessa huippulupausta, jonka joka ikinen GM ottaisi enemmän kuin mielellään omaan joukkueeseensa.
Kakko on huikea pelaaja, eikä alla ole todellakaan tarkoitus dissata häntä.
@Barcelona n kirjoitukset antavat Hughesista mielestäni kuitenkin vähättelevän kuvan, minkä takia haluan vähän kehua häntäkin.
Aika paljon aiheesta olen tälle palstalle kirjottanut ja kyllähän Kakko pitäisi napata. Koska:
- Ainoa asia jossa Hughes on mielestäni ollu parempi on luistelu ja tähts it.
Aika dramaattisesti ilmaistu. Luistelu on Hughesilla parempaa, minkä lisäksi hän myös hanskaa kiekonkäsittelyn kovassa vauhdissa (toki niin hanskaa Kakkokin, mutta onhan heidän nopeudessaan ihan selkeä ero). Myös kiekon kuskaamisessa omalta tai keskialueelta hyökkäysalueelle sekä siihen liittyvässä pelinrakentamisessa Hughes voittaa Kakon selvästi. Hyökkäyspäädyssä ja kulmissa Kakko on ylivoimainen Hughesiin nähden. Yv:llä alustavasti samaa luokkaa.
- Hyökkäyssuuntaan Kakko on vähintään Hughesin tasoinen pelimies. Kolme highlight maalia turnauksessa Hughesin kolmea syöttöpistettä vastaan. Kakko osotti MM-kisoissa että omaa myös tätä wow-factoryä jonka piti siis olla Hughesin etu. Nyt jäi Hughesilta ne vastaavat näytöt suoritukset U18 kisoihin. Itse en nyt ihan hirveesti arvoa anna Hughesin pistenätykselle U18 kisoissa sen takia koska esim. Teemu Pulkkinen on suunileen samoissa pistemäärissä ja on pelannut pikkasen paremmalla piste/per matsi keskiarvolla. Toki hieno suoritus ei siinä mitään. Mutta mm. Pulkkisen ja Rajalan korkeat sijoitukset kyseisen turnauksen pistepörssin kärjessä on saanut mut miettimään että kuinka paljon merkitystä hyvällä luistelutaidolla ja nopeudella on tossa turnauksessa.
No, olihan siellä MM-kisoissa myös Hughesilla sitä wow-factorya nähtävissä etenkin Venäjä-matsissa, mutta aikaisemmin myös Slovakiaa ja jotain jämäjengiä vastaan. Aika kovat värilasit saa olla, jos niitä ei pysty sieltä erottamaan. Toki Hughes on miesten tasolla vielä aika raakilemainen pelaaja Kakkoon nähden, minkä takia hän ei pystynyt hyödyntämään kunnolla kaikkea osaamistaan etenkään ekoissa matseissa.
Muutenkin Kakko ja Hughes ovat täysin erilaisia pelaajia keskenään, myös hyökkäyssuuntaan. Olen kritisoinut Kakkoa hieman siitä, että hän on ainakin tällä hetkellä Hughesia enemmän riippuvainen ketjukavereistaan. Silloin kun hän saa kiekon hyökkäysalueella, hän pääsee tekemään taikojaan kiekon kanssa. Mutta jos kiekko ei tule siellä hänen lapaansa, hän jää vähän pelin ulkopuolelle. Kakko ei siis ole varsinainen hyökkäyspelin moottori, vaan täydentävä palanen (erinomainen sellainen). Molempia pelaajia tarvitaan parhaissa ketjuissa, mutta jos Devilsilla on hakusessa hyökkäyksen moottori (vrt. Manninen, mutta x kertaa parempana), niin silloin Hughes on mielestäni ihan ymmärrettävä valinta.
Lisäksi Rajalan (4. kierros) ja Pulkkisen (4. kierros) scoutit näkivät U18-kisojen tehopisteiden taakse. Jännä että nyt eivät sitten ole huolissaan Hughesista. Ehkä sieltä on oikeasti kova pelaaja tulossa.
- Puolustussuntaan taas Kakko on ainakin tällä hetkellä pikkasen parempi ja aktiivisempi. Toi nyt on pitkälti asennekysymys, joten Hughes voi päästä tässä samalle viivalle. Mutta koska noin puolet matsista on yleensä puolustamista niin kyllä tällä asialla on merkitystä.
Molemmilla herroilla on puolustuspelin osalta vielä tekemistä. Antaisin Hughesille tällä hetkellä pienen edun takakarvauksesta, mutta Kakolle muilla osa-alueilla, eikä vähiten fyysisten ominaisuuksien takia. Ei Kakon puolustustyöskentely tehnyt silti ainakaan meikäläiseen mitään älyttömän suurta vaikutusta MM-kisoissa. Toki Hughesilla oli omissa vielä isompia vaikeuksia, eikä häntä peluutettu esim. Venäjää vastaan juuri puolustuspään aloituksissa. Veikkaan, että kohtuullisen kookkaana pelaajana (etenkin tulevaisuudessa) Kakko tulee olemaan parempi pelaaja omaan päähän, mutta nopeutensa sekä myöhemmin kehittyvien fyysisten ominaisuuksien myötä Hughesiakin uskaltaa peluuttaa omissa – ainakin muulloin kuin omaa maalia suojellessa viimeisellä minuutilla.
- Fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja kamppailupelaamisessa Kakko on aivan varmasti nyt ja tulevaisuudessa Hughesia parempi. Toi on ominaisuus joka nyt korostuu pleijareissa ja ratkaisuotteluissa. Mielenkiintosta on kyllä sitten nähdä mikä se Hughesin pituus ja paino on kun ne siellä combainessa mitataan. Toi Hughesin ilmotettu 179 cm kun jotenkin näyttää vähän yläkantiin olevalta. Kaapo Kakko taas on 187 cm eli kaksi senttiä Forsbergia pidempi.
Tämä on ihan selvä juttu. Tiettyyn pisteeseen asti nopeudella ja tietynlaisella röyhkeydellä voi paikata kokoeroa, mutta Kakko tulee olemaan kamppailupelissä aina selvästi parempi.
- Kakko on proven winner. Kolme maailmanmestaruutta 13 kuukauteen ja ennen drafti-ikää on aivan käsittämötön suoritus. Toki pitää olla oikeassa joukkueessa oikeaan aikaan, mutta Kakko on kuitenkin ollu noissa joukkeissa isossa roolissa. Ratkaisumaali U20 finaalissa ja sm-liigan pleijareissa 4+1 tehot 5 matsissa osottaa että Kakko ei jäädy painetilassa.
Tästä pieni plussa Kakolle. Asian merkitystä ylikorostetaan silti helposti (vrt. Ovechkin ja kumppanit). Jossain NBA:ssa yksilöt ratkaisevat mestaruuksia, mutta NHL:ssä kyse on joukkueurheilusta. Toki Crosbylla, Bergeronilla ja muilla ns. pudotuspelipelaajilla saa pientä etua vastustajiin nähden, mutta esim. Bluesissa mahdolliseen mestaruuteen tarvitaan yhtä lailla Tarasenkoa ja Schwartzia kuin O'Reillya.
- Kakko on valmiimpi NHL:lään kun taas Hughesia saattaa joutua odottamaan vuoden. Jos Hughes heitetään fyysisesti raakileena kaukaloon niin siitä ei kyllä hyvä seuraa. Toki Kakon kohdalla on kysmysmerkkinä kieli ja sopeutuminen mutta siinä tietenkin Vatasen läsnäolo auttaa pikkasen.
Kakko on valmiimpi. Toisaalta varaus tehdään sen perusteella, kumman pelaajan Devilsin scoutit uskovat tekevän paremman uran NHL:ssä ja auttavan joukkuetta enemmän kohti Stanley Cupin voittoa. Monet scoutit ja draft-kirjoittajat pitävät yhä Hughesia Kakkoa lupaavampana pelaajana. Itse en uskalla sanoa asiasta mitään suuntaan tai toiseen. Luotan, että Shero, Castron ja kumppanit tekevät asiassa oikean päätöksen.
- En ole vakuuttunut että Hughesista tulee sena. Hughesista tulee mieleen Mitch Marner joka kyllä junnuissa oli sena, mutta joutui Torontossa laidalle. Ensinnäkin Hughesin aloitusprossa oli U18 kisoissa 47% ja NHL tasolla se ois varmaan jotain 33% luokkaa. Lisäksi en näe Hughesin pärjäävän puolustusuuntaan Barkovin ja Malkinin kokoisia kaverita vastaan. Siksi ohitan nää puheet siitä että Hughes pitäisi ottaa kun on sena.
Eli hommahan ei mennyt Marnerin kohdalla noin, vaan Torontossa ajateltiin, että laidassa pääasiassa pelanneesta Marnerista voisi tehdä sentterin: "Mitch Marner has spent the majority of his junior career as a winger with the London Knights, but Toronto Maple Leafs management envision him as an NHL centre." (Sportsnet)
Itse näen Hughesissa tosiaan Sakari Mannista, mutta vain monta kertaa parempana versiona. Hän on hyökkäyspelin moottori, joka tekee peliä koko kentän leveydeltä. Luistelunsa ansiosta hän pääsee ajoissa takaisin myös omaan päähän, joskaan siellä puolustuspelitaidot eivät tule olemaan koskaan parasta A-luokkaa. Näiden syiden takia kuitenkin uskon, että hän tulee jatkossakin pelaamaan keskellä.
Kakon ongelmat sentterinä liittyvät mm. ns. zone entry -ylityksiin, joissa hän ei ole ollut käsittääkseni kovin hyvä. Toisaalta nuo zone entryt voi hoitaa myös laituri, mutta silti tuntuu vähän siltä, että sentterinä Kakko joutuisi uhraamaan kovimpia vahvuuksiaan, kun hän ei voisi dominoida lisääntyneiden puolustusvelvollisuuksien takia yhtä paljoa laidassa ja kulmissa kuin nyt. Mutta mistäpä minä mitään tiedän, voihan se olla, että hän dominoi muutaman vuoden kuluttua molemmissa päissä kenttää, ja vähän siinä välissäkin.
Mitä tulee aloituksiin, niin niillä on NHL:ssä oma roolinsa, mutta toisaalta McDavid, MacKinnon ja kumppanit ovat yhä melko heikkoja aloittajia, ja silti he viilettävät siellä keskellä. Selvää on, että aloitusprosentin olisi hyvä nousta parin vuoden kuluessa edes sinne 45 prosentin tienoille. Jos Devils valitsee Hughesin, niin alussa joku Zacha saattaa jakaa hänen aloitus- ja puolustusvelvollisuuksiaan.
Summa sumaaru. Itse valitsen paljon mielummin Lehtisen, Forbergin ja Towesin tyypisen kokonaisvalteisen pelaajan joukkueseen kuin Kanen, Gaudreau taikka Marnerin tyyppisen pistelingon. Toki, tunnustan avoimesti että onhan mulla suomalaiset värilasit päässä myös ja olen toivonut suomalaista superstaraa Devilsiin siitä asti kun seuraa rupesin fanittamaan. Mutta koska Kakko on mielestäni myös kokonaisvaltaisempi pelaaja niin tää on itselle aika selkeä valinta.
Devilsilla on se kokonaisvaltainen sentteri jo Hischierissa, ja miksei myös Zachassa. Heidän kaverikseen sopii hyvin sellainen pisteiden tekoon kykenevä sentteri, etenkin kun Zacha on ollut hyökkäyspäässä aikamoinen pettymys. Jos Devils varaa Kakon, niin kakkosketjun keskellä on ensi kaudella edelleen iso aukko, ellei Shero sitten onnistuttaisi hankkimaan sentteriä UFA-markkinoilta tai treidin kautta.
Toisaalta, kuten jossain aikaisemmassa viestissäni kirjoitin, Devilsin hyökkäyksessä olisi tilausta myös Kakon kaltaiselle, fyysiseen peliin ja maalintekoon kykenevälle pelaajalle. Tällaisia pelaajia on lähes yhtä vaikeaa hankkia UFA-markkinoilta tai treidin kautta kuin kovia keskushyökkääjiä. Jos Devils varaa Hughesin, Sheron täytyy yrittää etsiä kokoa ja maalintekovoimaa joukkueeseen muualta. Muussa tapauksessa Devilsin TOP6 on mielestäni liian pienikokoinen. Tosin vielä enemmän sitä kokoa tarvitaan pakistoon.
Tämä on kyllä vähän kaksipiippuinen juttu. Usein sanotaan, että kovalla keskikaistalla voitetaan mestaruuksia. Jos Kakko olisi keskushyökkääjä, niin silloin etu saattaisi olla jopa hänellä. Nyt pelipaikka saattaa kuitenkin maksaa hänelle ykkösvarauksen, kun Hughesia pidetään, kaikista Barcelonan (heh) epäilyksistä huolimatta, yhä todennäköisenä sentterinä. Toisaalta usein sanotaan, että fyysiset pelaajat voittavat mestaruuksia, ja tällöin vaakakuppi kallistuisi Kakon puolelle.
Uskon Sheron rakentavan Devilsin hyökkäystä nopeuden ja keskikaistan kautta, minkä takia valinta kohdistuu lopulta Hughesiin. Tai ainakin itse laittaisin sen puolesta rahani likoon. Mutta toistetaan nyt vielä loppuun se, että minulle käy ykkösvaraukseksi yhtä hyvin niin Kakko kuin Hugheskin.
Asiat voisivat olla paljon, paljon huonomminkin! Sieltä ollaan kuitenkin potentiaalista 80-100 pisteen kaveria varaamassa.