Kirjoittamisen vimma iski ja tuloksena syntyi tämä jokseenkin yhdentekevä jaarittelu NBA-joukkueitten palkkabudjeteista ja toisaalta menestyksestä.
Viitteet löytyvät viestin lopusta, kuten hyviin tapoihin kuuluu.
NHL:n lakkoillessa onkin hyvä hieman tarkastella NBA:n palkkamenoja ja miettiä sitä mitä niillä oikeastaan saadaan.
Toki on selvää, että NBA-joukkueen rosteri on n. puolet jääkiekkojoukkueesta, joten siltä osin menojenkin pitäisi olla pienempiä.
Toisaalta taas, koska pelissä usein 5 pelaajaa pelaavat 80-90% oman pelipaikkansa peliajasta, näitten pelaajien rooli on korostunut ja se näkyy palkoissakin[1].
NBA kävi ovat palkkaneuvottelunsa jokin aika sitten ja silloin palkkakehitystä hillittiin tuntuvasti ja maksimipalkat tipahtivat käytännössä n. 10 M dollaria[2].
Tällä hetkellä käytössä on pehmeä palkkakatto, jossa rajana on n.45 miljoonaa dollaria.
Nykyään suurimmat palkat ovat ajoilta ennen uutta CBA:ta ja näitten sopimusten loputtua uusia vastaavankokoisia vuosipalkkoja saadaankin odottaa tovi. NBA ei toisaalta myöskään elä missään onnelassa, vaan "halpa" NCAA-yliopistokoripallo on nostanut suosiotaan ja syönyt hieman NBA:n katsojamääriä lippuhintojen kallistuessa. Kuitenkin NBA on silti lähes National past time, joskaan ei aivan samassa tilanteessa kuin Jordanin aikana. Tämä takaa sen, että rahaa löytyy käyttöön aivan eri tavalla kuin NHL:lle, mutta toisaalta holtittomaan käyttöön ei ole varaa.
NBA:ssa joukkueet voidaan palkkabudjettiensa perusteella jakaa karkeasti kolmeen ryhmään, tai neljään.
Ryhmät ovat summittaisesti
1. Rebuilderit/Builderit
- Joitten budjetit ovat vain muutamia kymmeniä miljoonia joukkueen koostuessa pääosassa nuorista pelaajista ja yleensä yhdestä kovapalkkaisesta tähdestä. Laajennusjoukkueita, tai joukkueita jotka ovat läpikäyneet totaalisen muutoksen pelaajissa (esim. Bulls MJ:n, Pippenin ja Rodmanin jälkeen, tai Jazz Malonen ja Stocktonin jälkeen).
2. Keskikasti
- Franchise-pelaaja ja pari jo kokenutta roolipelaajaa. Näitten joukkueitten budjetit ovat suurinpiirtein 40-60 Miljoonan tienoilla, eli käytännössä siis palkkakaton molemmin puolin. Todettakoon ettei NBA:ssa monikaan "varteenotettava" joukkue pysy palkkakaton alapuolella.
3. Tuhlarit
- Kovapalkkaisia tähtiä, ylipalkattuja veteraaneja isojen sopimustensa loppuvuosilla, järjettömiä palkkoja keskitason pelaajille...omistajina yleensä yksittäinen miljardööri (aivan, miljardööri) jolla on liikaa rahaa ja suuri rakkaus koripalloon.
Palkat ovat 60 miljoonasta ylöspäin.
(4. New York Knicks)
- Joukkueen budjetti ei noudata mitään talouselämän lakeja, vaan on aina taivaissa. Tässä joukkueessa juomapullojen täyttäjäkin ajaa Mersulla töihin. MSG:n yleisö vaatii tähtiä ja tähtiä saa rahalla.
Menestyksen ja palkkabudjetin suhde taas on monimutkaisempi kysymys, mutta yleensä voittajalla ei ole ollut suurinta budjettia, mutta ei kylläkään pienintäkään.
Ennen Detroitin mestaruutta viime vuonna, NBA-titteliä ei ollut pariinkymmeneen vuoteen voitettu ilman dominoivaa (lue: myös kallista) isoa miestä tai Michael Jordania (96-98 kausilla myös kallis). Eikä Detroitkaan hiluilla pelannut, vaikka joukkueessa ei supertähtiä ollutkaan. Tasainen materiaali vaati myös hyvien=hyvin palkattujen rivimiesten hommaamista penkille.
Detroitin palkkabudjetti kuitenkin asettui keskitasolle, ylittäen palkkakaton n. 10 miljoonalla.
Tarkastelkaamme sitten kuluvaa kautta runkosarjan osalta, joka ei toki sano mitään pudotuspeleistä, mutta NBA-mestaruus on kuitenkin usein mennyt runkosarjaakin dominoineelle joukkueelle.
Jos tarkastelu aloitetaan erikoisryhmästä 4. elikä Knickseistä, voidaan todeta, että rahalla saa lähinnä kourallisen ulostetta.
Knicks jää ulos pudotuspeleistä huolimatta valtavasta 104 miljoonan dollarin budjetista. New Yorkin riesana on lähinnä järkyttävät sopimukset keskitason pelaajille vuosia sitten, jotka ovat tällä hetkellä huipussaan.
Heittäjä Allan Houston, 17M.
Toinen saman paikan pelaaja Penny Hardaway 14M.
Stephon Marbuty 14M jne.
Traagisinta on, että ellei treidejä tehdä, ensi vuonna palkkabudjetti tullee ylittämään 110 miljoonaa ja pudotuspelit ovat aivan yhtä kaukana kuin nytkin.
Mutta koska raha on vain rahaa ja kyllähän miljardööriomistajilla sitä riittää, tarkastellaan asiaa ensin menestyksen kannalta.
Idän ja Lännen sarjataulukot[3], joihin ei enää 10 ottelun aikana tulle suuria muutoksia pudotuspelijoukkueitten osalta, palkkabudjetit ja sijoitus budjettilistassa perässä.
Koodi:
[b]Itä[/b]
1. Miami - 59M 13.
2. Detroit - 52M 19.
3. Boston - 63M 10.
4. Washington - 48M 22.
5. Chicago - 54M 17.
6. Cleveland - 49M 21.
7. Indiana - 65M 8.
8. Philadelphia - 74M 4.
(9. Orlando/Nets - 66M/61M)
Koodi:
[b]Länsi[/b]
1. Suns - 44M 25.
2. Spurs - 46M 24.
3. Seattle - 52M 18.
4. Dallas - 91M 2.
5. Houston - 58M 14.
6. Sacramento - 57M 15.
7. Denver - 43M 26.
8. Memphis - 73M 5.
(9. Minnesota -70M)
Kuten havaitaan, yleisesti pudotuspeleihin pääsevät joukkueet ovat keskikastia budjeteiltaan. Huomionarvoista onkin Lännen johtajien matalat budjetit (joita tarkastelen myöhemmin) sekä toisaalta isompibudjettisten joukkueitten sijainti taulukon alaosissa pl. Dallas. Voi siis sanoa, että joukkueen omistajan ei tarvitse olla Roope Ankka voidakseen pärjätä NBA:ssa, tärkeämpää on pelaajien (ja valmentajan) laatu...Ylläri, eikö. Toisaalta Jääkiekosta Detroitin ja Coloradon tähtisikermien "ostomestaruudet" viime vuosina ovat antaneet toisenlaisen kuvan menestysreseptistä.
Hauskaksi tarkastelu menee kun katsotaan sarjataulukon pohjille.
Idästä löytyy tosiaan Knicks sijalla 11. 104 miljoonan budjettinsa kanssa (kirkas ykköstila budjettirankissa), muut pudotuspelien ulkopuoliset joukkueet ovatkin pääasiassa uudelleenrakennusvaiheessa. Toisilla uudelleenrakennus lähtee pienellä budjetilla toisilla suuremmilla.
Laajennusjoukkue Charlotte Bobcats pitää perää budjetissa 25M palkkabudjetillaan ja 14. sijalla Idässä, Atlantalla 37M ja viimeinen sija Idässä. Toronto taasen edustaa toista päätä 61 miljoonalla ja 12. sijalla.
Lännessä kaikki Espoon Bluesin ostojoukkuetta haukkuneet pääsevät todenteolla vauhtiin, kun heille kerrotaan Portlandin tilanteesta. 78 miljoonan budjetilla saa hankittua kolmanneksi viimeisen runkosarjasijoituksen. Noh Microsoftin rahojahan ne ovat, Paul Allenin pistäessä haisemaan. Mainittakoon kuitenkin, että Portlandin budjetti lähenteli sataa miljoonaa vielä viime kaudella.
Lännen pohjalta löytyy avainpelaajansa myynyt New Orleans 35 miljoonan budjetilla, sekä Utah 39 miljoonalla.
Kun tarkastellaan NBA:n kärkijoukkueita tarkemmin on helppo nähdä, miten Suns tai Spurs voivat olla minibudjeteillaan sarjan kärjessä.
Länsi
Phoenix Suns - 44M
Phoenixin joukkue on nuori ja sen suurin tähti Amare Stoudamire (26PPG 9RPG) nauttii vielä kolmannen vuoden pelaajana vaatimatonta 2 miljoonan dollarin vuosipalkkaa, samoin kuin tasoaan nostanut/tasonsa löytänyt Joe Johnson [vrt. Lebron 4,3 M].
Ennen kautta päiviteltiin Nashin miltei 9M/vuosi sopimusta, mutta ehkä ei enää. Palkkarohmuna toimii kuitenkin Marion 11 miljoonallaan.
Muu joukkue sitten ottaakin ihan hiluja ja käytännössä avausviisikon palkalla saisi juuri ja juuri Knicksin takamieskaksikon Marbury (ex-Suns), Houston.
Huikean runkosarjamenestyksen taustalla ovat siis loistavat omat junnut JJ ja Amare, sekä onnistuneet veteraanihankinnat Nash Ja QRich. Joukkue ei silti kauaa pysy näin halpana, koska JJ ja Amare odottavat parin vuoden kuluttua tuntuvia korotuksia.
San Antonio Spurs -46M
Spurs on hieman samassa tilanteessa kuin Suns, joskin luonnollisesti Tim Duncan on suurempi tähti kuin yksikään Sunsin pelaajista ja tämä näkyy myös palkassa. Duncan ottaa yksin 14M/v siinä missä Ginobili vain 6,6M. Kuitenkin todellinen ryöstö on Tony Parker 1,5 miljoonan sopimuksellaan, johon tosin tullee kova korotus tämän kauden jälkeen.
Spurs on palkkabudjeteiltaan samanlainen joukkue kuin on kentälläkin, TD tekee eniten töitä ja saa eniten liksaa, muitten säestäessä pienemmillä palkoilla.
Dallas Mavericks - 91M
Mark Cubanin polttaessa joukkueeseen rahaa joka taskusta budjetti on myös paisunut veteraanien palkkavaatimusten takia, mutta toisaalta joukkue myös pärjää...runkosarjassa.
Finley 14M kuulunee ylipalkattujen pelaajien kategoriaan, mutta ei pahimpaan joukkoon.
Keith Van Horn 14M pistää raavaan miehen itkemään, koska se parempi pitkä valkoinen mies, Herman The German eli Dirk Nowitzki tienaa 12 M ja on _hieman_ eri tason pelaaja kuin rikkaan miehen Hanno.
Ilman KVH:ta budjetti olisi jo lähes siedettävä ja joukkue ei olisi olennaisesti heikompi.
Yleislinjana Dallasissa on, että kaikki tienaavat kivasti ja varsinaisesti alipalkattuja pelaajia ei ole. Kuitenkin kun isketään kymmenen kappaletta "hyviä diilejä" yhteen niin summaksi muodostuu tuo 90 miljoonaa.
No, Cuban summan katoamista tuskin huomaa hyppiessään otteluissa vaihtopenkin keskellä.
Seattle, Houston ja Sacramento ovat käytännössä kahden miehen joukkueita myös palkkamenojensa osalta eikä niissä ole erityisemmin tarkasteltavaa.
Denverissä Martinin jättisoppari vie suurimman osa palkoista, muu joukkue nauttii normaalipalkkoja.
Memphisin omistajalla on lievä Cuban-syndrooma, mutta vähemmän rahaa, koska joukkueessa on peräti 9 yli 5M/v tienaavaa pelaajaa, jotka nostavat budjetin liigan kärkipäähän.
Portlandissa taas maksetaan tolkuttomasti rahaa keskinkertaisille pelaajille, mutta kenties 1Timer osannee kertoa asiasta tarkemmin. Jättisopimukset kuitenkin loppuvat tähän vuoteen ja ensi vuonna joukkuetta tuskin budjettirankin kärkipäässä nähdään...tai mistä sitä tietää mitä Allen päättää tehdä.
Itä
Miami Heat - 59M
Joukkueen palkkabudjetissa on Shaqin mentävä musta aukko, joka syö lähes puolet koko budjetista 27 miljoonallaan...joskin raha myös tuo NBA:n kovimman joukkueen tittelin, joten...
Toinen raharohmu Eddie Jones nauttii 13 miljoonan palkkaa, joten helpolla laskutoimituksella voi nähdä, ettei Miaminkaan menestys perustu tolkuttomaan rahankäyttöön.
Super-Sophomore Wade tienaa hilkun alle 3M ja muut lähinnä saavat palkkansa tarjouskuponkeina.
Shaq on kallis, mutta jää nähtäväksi onko palkkansa arvoinen, vain mestaruus on riittävä palkka Isosta pojasta (Miami tekee tappiota, eivätkä täydet katsomot riitä kattamaan Shaqin palkkaa, mutta mestaruuden hintaa ei tietenkään voi mitata rahassa). Ensi kaudella vielä 30 M, mutta sen jälkeen on odotettavissa radikaali pudotus palkassa...ellei jopa eläke.
Eddie Jonesin palkkaneuvottelut hoitanut taho kiroaa tekemisiä samalla kun agentti viettää lomaa Bahamalla provisioitten kanssa.
Detroit - 52M
Tasainen materiaali, ei suuria palkkarohmuja ja kun vielä Okur lähti pois isohkon palkkatoivomuksensa kanssa, on Detroitin taloudenhoitajalla vähemmän stressiä.
Rip Hamilton, Ben Wallace ja Chauncey Billups tienaavat kohtalaiset 5-7M kukin ja Portlandin sopimus tuo 'Sheedille reilu 9M vuodessa. (ts. yhden Penny Hardawayn verran)
Huomioitavaa kuitenkin on, että keskimäärin vaihtopelaajillekin maksetaan hyvin rahaa.
Naurettavin on tietenkin Darko "Mikä peliaika, mitkä tehot" Milicicin miltei 4M/v palkka...no mikäs siinä sluibaillessa, kun mestaruus on jo plakkarissa ja pianhan voikin alkaa nauttia eläkettä alta 25:sena.
Sarjassamme ryöstöjä on myös Princen 1M/v sopimus, joka on suht vähän liigan parhaalle? puolustajalle.
Boston sai rasitteekseen Walkerin ison sopimuksen ja Piercen ottaessa Franchise-pelaajan palkkaa, joukkue on samaa sarjaa Houstonin, Seattlen yms. joukkueitten kanssa.
Chicago Bulls -54M
Aika ilman MJ:tä&Co:ta oli ankeaa, mutta nyt on valoa nähtävissä.
Junnukaarti ja superrookie Gordon yhdistettynä kivenkoviin veteraaneihin on viemässä Bullseja hyvää vauhtia pudotuspeleihin ja palkkabudjettikin on kohtalainen, joskin Antonio Davisin 13M on lähes tuplat seuraavaksi tienaavaan nähden. Lisäksi joukkue maksaa yhä 5M tämän vuoden ajan Scottie Pippenille "eläkesopimuksesta".
Hindrich 2M sopimuksellaan on myös halpaa tavaraa, eikä edes pariin vuoteen pääse sopimustaan korottamaan.
Philadelphia 76ers - 74M
Phillyn rasitteena on AI:n ja vastahankitun Webberin jättisopimukset, jotka nostavat palkkabudjetin pilviin. Lisäksi kestoloukkaantunut Mashburn 9 miljoonallaan lievästi v*tuttaa palkanmaksajaa. Helpotusta budjettiin ei ole tiedossa lähivuosina, joten menestystä olisi parempi tulla. Toisaalta Allen vain vanhenee ja hidastuu, Webberin lähinnä maatuessa...Philadelphiassa tultaneen näkemään treidejä lähivuosina, mikäli joukkue haluaa menestyä.
Noin, siinäpä pieni katsaus tämänhetkisiin palkkabudjetteihin yms. Mikäli jotakuta kiinnostaa, voisin raapustaa kasaan pientä tarinaa pelaajien palkoista/tehot...niin tai sitten voisi hankkia elämän/tyttöystävän tms.
Ohimennen, luettuasi tekstin klikkaa allaolevaa tiedostoa, jonka lukukertojen perusteella saan jonkinlaisen käsityksen tämänkin ketjun lukijamäärästä...tietääpähän summittaisen eksaktisti miten hyödyttömästi sitä yönsä käyttää.
Viitteet
[1]
http://www.hoopshype.com/salaries.htm
[2]
http://members.cox.net/lmcoon/salarycap.htm#1
[3]
http://www.sportsline.com/nba/standings