Eli kumman linjan Suomi valitsee? Ollaan sotilaallisesti puolueeton ja luotetaan, sekä panostetaan omaan puolustukseen & siihen, että mahdollisen invaasion koittaessa saamme liittolaisia ja apua, vai sotilaallinen liittoutuminen jo rauhan aikana Natoon, jolla on hintalappunsa ja joka ainakin alkuun kenties ärsyttäisi Venäjää ja aiheuttaisi jännitettä alueella.
Molemminpuolisesta luottamuksesta osapuolten välillä näissä asioissa on pohjimmiltaan kysymys. Eiköhän sekä Venäjälle, että Suomelle olisi parasta rakentaa luottamuksen kautta kauppasuhteita. Kieltämättä Venäjän toiminta Ukrainassa asettaa kysymysmerkkejä sen kaikkiin rajanaapureihin, mutta vaikea on nähdä tilannetta, jossa esim. Venäjä hyökkäisi yksinään Suomeen ja jos näin tapahtuu, niin se olisi äärimmäisen paha virhearvio ja hinta olisi kova kaikella tavoin. Olen melko vakuuttunut, että maamme saisi apua tälläisessä skenaariossa.
Enemmän kyse on siitä onko puolustuksemme uskottava tällä hetkellä.
Koska NATO-jäsenyys ei kuitenkaan käytännössä miltään osin mahdollista puolustusvoimien alasajoa, kuin mahdollisesti resurssien kohdentamista nykyistä enemmän esim. maavoimiin.
Eli kyse on siitä onko meidän uskottava puolustus riittävän uskottava jo nyt.
Vaihtoehtoinahan on käytännössä nykyinen puolustus, merkittävä korotus puolustusmäärärahoihin (eli puolustuksen saattaminen uskottavammalle tasolle, joka toki on merkittävästi NATO-jäsenyyttä kalliimpi vaihtoehto) tai nykyinen puolustus + NATOn tuoma selkänoja.
NATO-jäsenyys ei mahdollista puolustusmäärärahojen merkittävää leikkaamista.
Ukrainan kriisi osoitti karulla tavalla
A) EU:n hampaattomuuden
B) "Turvatakuiden" olemattomuuden.
Itse näkisin että Venäjän nykyjohto on sen verran arvaamatonta, että investointi NATO-jäsenyyteen on vakuutusturva joka Suomen kannattaa ottaa.