Varmaankin jokseenkin ainoa järkevä asia jota Sipilän hallitus saa aikaan. Vähän yllättävää, olisin luullut että keskusta ja persut pakoilisivat vastuuta. Hyvä jos ovat tulleet järkiinsä.Olisi kiva kuulla jengin mielipiteitä näistä Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden uusista käänteistä eli siitä, että hallitus tekee asiasta kattavan selvityksen. Mitä mieltä olette? Kuten itse jo omana mielipiteenäni kerroin, uskon selvityksen olevan erittäin positiivinen ja jäsenhakemusta puoltava.
Olisi kiva kuulla jengin mielipiteitä näistä Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden uusista käänteistä eli siitä, että hallitus tekee asiasta kattavan selvityksen. Mitä mieltä olette? Kuten itse jo omana mielipiteenäni kerroin, uskon selvityksen olevan erittäin positiivinen ja jäsenhakemusta puoltava.
Tähän komppausta. NATO-selvitys on täysin itsestäänselvä toimenpide, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia (itse asiassa voitaneen jo puhua vuosikymmenistäkin) sitten, mutta syystä tai toisesta ei edes tällaista esiharkintatoimea ole voitu toteuttaa. UM:n virkamiehistö on tosin jo selvityksiä tehnyt ja (ulkoministerin mielipiteen vastaisesti) niitä välillä julkistanutkin, eli selvityksen tulos on jo etukäteen tiedossa (olettaen että selvitys teetetään samoilla puolueettomilla asiantuntijoilla, voihan sekin toki olla mahdollista että selvitys tilataan Lehtomäeltä ja selvitystyöryhmässä on parhaat voimat SN-seurasta ja antifasta). Kun selvitys nyt ilmeisesti tilataan, niin varovaisen positiivisella mielellä voisi sitten odottaa myös jonkunlaista kannanottoa hallituksen puolelta selvityksen tuloksiin (jotka, kuten jo kirjoitin, ovat todennäköisesti 100% NATO-jäsenyyttä puoltavia) ja mahdollisesti jopa joitakin toimenpiteitä maamme epäselvän tilanteen korjaamiseksi.Varmaankin jokseenkin ainoa järkevä asia jota Sipilän hallitus saa aikaan. Vähän yllättävää, olisin luullut että keskusta ja persut pakoilisivat vastuuta. Hyvä jos ovat tulleet järkiinsä.
Huomioin saman, mutta täällä oli nopeampia.Nyt taitaa mennä lahjakkaasti sekaisin Irakin ja Afganistanin sota.
Kunhan hallitus valitsee sopivan virkamiehen, niin se saa haluamansa kaltaisen selvityksen. Puolesta tai vastaan. (Kanta selviää kys virkamiehen puoluejäsenkirjasta...)Olisi kiva kuulla jengin mielipiteitä näistä Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden uusista käänteistä eli siitä, että hallitus tekee asiasta kattavan selvityksen. Mitä mieltä olette?
No niinpä menikin. Tämä on tosiaan se ainoa tapaus, jolloin vitospykälää käytettiin, mutta kaikki eivät operaatioon osallistuneet.Nyt taitaa mennä lahjakkaasti sekaisin Irakin ja Afganistanin sota.
Tämä selvitys on erittäin hyvä asia. Pelkäsin hallituspohjan olevan hyvinkin NATO-vastainen, mutta ainakin sen verran myönteisyyttä löytyy, että ollaan valmiita selvittämään asiaa. Itselleni jopa tätä selvitystä tärkeämpi asia on kunnollinen kansalaiskeskustelu puolustusliitosta, jos NATO:sta tehdään kansanäänestys.Olisi kiva kuulla jengin mielipiteitä näistä Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden uusista käänteistä eli siitä, että hallitus tekee asiasta kattavan selvityksen. Mitä mieltä olette? Kuten itse jo omana mielipiteenäni kerroin, uskon selvityksen olevan erittäin positiivinen ja jäsenhakemusta puoltava.
Minulta meni kanssa vähän ohi tuo @Zalmonella n listaus. Mikä siinä nyt oli se pointti? Oli mikä oli, niin tuskinpa Nato joukot ovat yhtään missään ilman kohdemaan suostumusta. Ukrainan en ole havainnut hyväksyvän venäläisjoukkojen olemista omalla maaperällään.
Kai nyt saksalaisia joukkoja ainakin Saksassa on, vai mikä kumman lista tuo on?.
Pointti oli se, että missä kaikissa maissa on ulkomaalaisia joukkoja.
Myöskin huomiota kiinnitettiin siihen, että mikä kansallisuus operoi eniten NATO-lipun alla.
Olipa hieno pointti joo. Ei nyt avautunut mitä tekemistä sillä on Naton kanssa. Edelleen, ne USAn sotilaat on missä nyt ovatkaan ihan kohdemaan suostumuksella. En nyt ymmärrä mitä pahaa siinä on. Venäläisjoukkojen oleskelu ja yleinen pelleily Ukrainassa ilman lupaa sen sijaan on mielestäni erittäin paha asia.
Koska ovat siellä NATO-kortin "velvoittamana". Eikä kyseessä ollutkaan mistään laittomasta tapahtumasta joten miten sait väännettyä tuosta edes sellaista?!
Aika hyvin listauksesta käy iömi, että kuka pääpirteittäin NATO-lipun alla eniten melskaa...
Melskaus on mielestäni aika huono termi kuvaamaan sitä tosiasiaa, että moni itäisen Euroopan maa on täysin riippuvainen Yhdysvalloista, mitä näiden maiden puolustamiseen tulee.
Tässä katsantokannassa tärkein huomioitava asia on se, miten näihin joukkoihin suhtaudutaan, yhdysvaltalaisia joukkoja mangutaan lisää hyvin monessa valtiossa.
Venäjän hyökkäyksen ehkäisy on joissain piireissä melskausta. Tämä "melskaus" on alkanut vasta kun Venäjä on lähtenyt höökimään länteen. Nyt sitten sodan kannattajat, kuten nimimerkki @Zalmonella , itkevät krokotiilin kyyneliä pahasta NATOsta, kun se estää Venäjää laajentamasta sotaa.
Siis se on jenkkien syy joka tapauksessa, sijoitta NATO-maa rahaa armeijaan tai ei? Koitas nyt pitää ohjaksia hiukan tiukemmalla...Onhan USA toki kehoittanut jokaista jäsenmaata hankkimaan itsenäisemmän puolustuksen itselleen mutta miksi hankkia kun sopimukset mairittelee maita luopumaan omista aseistaan kun jenkit kuitenkin tuovat omansa kun tarve vaatii...Tai siis kun jenkit katsoo osallistumisen "satavan heidän laariin".
NATO on aika iso osanen maailman voimapolitiikkaa ja se lakkaisi olemasta, jos jäsen ei saisi apua hyökkäyksen sattuessa. USA katsoo NATOn tärkeämmäksi kuin muutaman tuhannen sotilaan hengen, tästä voi olla varma.
Idän aivot on haaveilleet NATOn hajottamisesta heti sen perustamisen jälkeen. Aivan kuten haaveilee ja suunnittelee nytkin. Sillä yksittäisiä maita vastaan Venäjä olis vahvoilla, mutta NATO-kimppaa vastaan ei. Onko esim sodassa kuolleet sellainen uhraus, joka hajottaisi NATOn? En usko. Mutta politiikka voi olla elokuvaa ihmeellisempää..Uskon vahvasti, että esimerkiksi Venäjällä käydään erilaisia skenaarioita läpi sen suhteen, milloin NATO on hoitanut velvoitteensa puolustusliittoa ajatellen, mutta uhrauksien takia ei poliittista tahtoa enää suuremmille tappioille ole.
Yhdysvallat hävisi Vietnamissa, koska poliitikot veti sellaiset reunaehdot, että voittaa ei voinut ja lopulta tappiot vie voiton sosialistiseen leiriin. Afganistanissa taisi tosiaan käydä mainitsemallasi tavalla ihan pilkulleen. Näissä sodissa meni vain sotijan maine, kumpikaan ei vaarantanut laajempaa liittoumaa ts NATOa tai Varsovan liittoa. Eli panokset ei ole lähellekään Vietnamin tai Afganistanin tasoa vaan paljon suuremmat, kun puhutaan Venäjän hyökkäyksestä Baltiaan.Omat sotansahan sekä Yhdysvallat Vietnamissa että Neuvostoliitto Afganistanissa jättivät tavallaan "kesken" kun verta oli vuodatettu liikaa, sodan kustannukset karkasivat ja poliittinen tahto ei enää riittänyt. Jos siis Venäjä järjeistäisi "uuden Vietnamin" hyökkäämällä pienen NATO-maan kimppuun, voisi kuvitella vetoavun loppuvan nopeammin kuin suurvalloilla kävi omissa sodissaan.
Taidat olla turhan optimistinen. Baltiasta on varoiteltu Venäjästä jo pitkään ja Puola on samassa leirissä. Minä uskon, että ei siellä kenraalit turhaan suutaan auo julkisesti "pienten vihreiden miesten" ampumisesta terroristeina. Minä nään nämä siten, että kohdemaat ilmaisevat havainneensa offensiivisia valmisteluja. Jos Putler keksii keinon poliittisesti neutraloida NATOn, niin arvaas mitä sitten tapahtuu? Minun arvaus on synkkä.Toki NATO nostaa Venäjän (Ja Moldovan, ei aliarvioida tätä uhkaa...) kynnystä lähteä avoimeen konfliktiin jäsenmaiden kanssa, parantaen tällä tavoin jäsenmaiden turvallisuutta. Tosin kun esimerkiksi Venäjä on toiminut yllättävän irrationaalisesti viime aikoina, ei mielestäni mitään vaihtoehtoa voi pitää täydellisenä turvallisuustakuuna. Ehkä nykyisellään Venäjän johto ei olisi kiinnostunut lähtemään NATOn leikkikentille, mutta tilanne voi muuttua yllättävän nopeastikin.
Onko esim sodassa kuolleet sellainen uhraus, joka hajottaisi NATOn? En usko. Mutta politiikka voi olla elokuvaa ihmeellisempää..
Näissä sodissa meni vain sotijan maine, kumpikaan ei vaarantanut laajempaa liittoumaa ts NATOa tai Varsovan liittoa. Eli panokset ei ole lähellekään Vietnamin tai Afganistanin tasoa vaan paljon suuremmat, kun puhutaan Venäjän hyökkäyksestä Baltiaan.
Baltiasta on varoiteltu Venäjästä jo pitkään ja Puola on samassa leirissä. Minä uskon, että ei siellä kenraalit turhaan suutaan auo julkisesti "pienten vihreiden miesten" ampumisesta terroristeina. Minä nään nämä siten, että kohdemaat ilmaisevat havainneensa offensiivisia valmisteluja.
Siis se on jenkkien syy joka tapauksessa, sijoitta NATO-maa rahaa armeijaan tai ei? Koitas nyt pitää ohjaksia hiukan tiukemmalla...
Eurooppalaiset maat pääosin olivat tuudittautuneet pitkään rauhaan, koska NL lakkasi ja Venäjä ei ole sotilaallinen uhka. No tämä perusolettamus on osoittautunut vääräksi ja se on saman tien vaikuttanut monen maan suunnitelmiin. Esim Hollannissa on jo harmiteltu tankkien myymistä Suomeen. Joten yleiseurooppalaisittain rahankäyttö aseisiin on lisääntymässä EU:n rauhaa rakastavissa maissa. Kiitos Venäjän.
Nuo mairittelevat pykälät sanoo, että kukin maa hoitaa puolustuksensa itse ja NATO auttaa. Koska NATOn joukot = sen jäsenvaltioitten joukot, niin mikään ei liiku ilman poliittista päätöstä ko maassa, joka joukkoja aiotaan käyttää.
NATO on aika iso osanen maailman voimapolitiikkaa ja se lakkaisi olemasta, jos jäsen ei saisi apua hyökkäyksen sattuessa. USA katsoo NATOn tärkeämmäksi kuin muutaman tuhannen sotilaan hengen, tästä voi olla varma. Sama koskee muitakin jäseniä. Pienet on rakentaneet sotilaallisen turvallisuutensa pitkälti NATOn varaan ja suuret tekee NATOlla politiikkaa. HYvää ja järkevää politikkaa tähän asti. Lännellä ei yksinkertaisesti ole varaa luopua NATOsta.
Siinä NATOn hienous piileekin, että hyökkäämällä sen kimppuun, aggressiivinen asettaa itsensä alttiiksi 3. maailmansodalle. Pystyykö Venäjä välttämään tämän poliittisilla liikkeillä ja hypridisodalla? Aikaa tulee näyttämään.Helpolla ei esimerkiksi puolusliittoa hajotettaisi, mutta toisaalta se voi olla pienempi hinta kuin kolmas maailmansota. Hienosta puolustusliitosta kun ei ole iloa jos jäljellä ei ole mitään puolustettavaa tai puolustuksen hintaa arvioidessa vaihtoehdot ovat liiton hajoaminen ja vaikka nyt ydinsodan toteutuminen tai kolmannen valtion (kuten Saksan tai Ranskan) joutuminen miehitetyksi pienen itäisen maan takia.
Minun nähdäkseni sodan aloittamiseen tarvitaan vain se aloittaja. 1MS tuntui sopivan kaikille, joten yhtä syyllisiä on kaikki eurooppalaiset tuolloiset suurvallat. 2MS taas menee NL:n ja natsien kimppapiikkiin, sillä minusta tuo sota alkoi Saksan ja NL:n yhteisestä hyökkäyksestä Puolaan. (Molotov-Ribbentropp pakti)Vaikka ensimmäisen maailmansodan "juhlavuosi" menikin, niin tuon sodan syttymissyitä ei pidä mielestäni unohtaa. Taustalla oli toki monia syitä, mutta yksi merkittävä tekijä oli "liian tehokas" puolustusliittoajattelu.
Tämä on niin paljon kiinni odottamattomista tekijöistä. 2MS sodassa jenkkien kaatuneet oli lähellä ½ miljoonaa ja baletti pysyi kasassa, Vietnamissa riitti kotirintaman romahdukseen 1/10 tästä.Jos kyse on omaan maahan suoraan kohdistuvasta uhasta, ollaan todennäköisesti valmiita maksamaan kovempaa hintaa. Mutta jos uhka kohdistuu kolmanteen osapuoleen, todennäköisemmin ollaan valmiita tulemaan nopeammin vastaan.
NATOn uskottavuus menisi välittömästi, jos rajoja siirreltäisiin asein. Silloin olisi jäljellä pelkät keisarin vaatteet ja itse keisari olisi kuollut.. Menisikö NATOn uskottavuus jos se tuhansia sotilaita vaatineen avustuksen jälkeen toteaisi, että sodan voittaminen tulisi liian kalliiksi ja jopa vaaralliseksi? Ehkä tietyiltä osin, mutta silti artiklan 5 vaatimukset olisi täytetty.
Saanen olla erimieltä. Afganistanin sota toki edisti neukkulan hajoamista syömällä resursseja. Talous kaatoi sirpin ja vasaran, ei kansallisuusaatteet. Toki hajoamisen jälkeen ratsastettiin paljon kansallisuudella, mutta se on seuraus, ei syy.Panoksien suuruudesta voidaan sitten olla montaakin mieltä. Vaikka muitakin syitä oli, Afganistanin sota omalta osaltaan edesauttoi Neuvostoliiton hajoamista. Yhtäällä se loi hallintoa vastustavaa ilmapiiriä, toisaalta taas kiihdytti eri kansojen kiinnostusta itsemääräämisoikeuteen.
Ja nykyään se kynnys on noussut uudelleen Irakin takia uudelleen.Vietnam taas omalta osaltaan muutti Yhdysvaltojen sotilasdoktriinia ja voimapolitiikkaan. Esimerkiksi Reaganin aikakaudella toki asevarustelu kävi kuumana, mutta kynnys puuttua sotilaallisesti oli aiempaa korkeampi juurikin Vietnamin traumojen takia.
Ilman NATOa voidaan 100% varmuudella sanoa, miten konflikti baltit vs venakot päättyisi. Jos lasketaan pelkkää potentiaalia, niin lännellä ei pitäisi olla vaikeuksia päihittää Venäjää, mutta pöydällä on muitakin tekijöitä, tästä lienemme yhtä mieltä.NATO ei paskan osuessa tuulettimeen ole kuitenkaan takuu sodan päättymisestä onnellisesti.
Aito vaara saa punnitsemaan asioita uudessa valossa.Ei siinä, itse olen kääntänyt rotsini ja kannatan Suomen NATO-jäsenyyttä. Aikataululla ei niin väliä kunhan se saadaan mahdollisimman nopeasti tehtyä. Mielummin niitä rajan yli tulevia pieniä vihreitä miehiä ammutaan rinnakkain muiden länsimaiden kanssa kuin metsästetään yksin.
Siinä NATOn hienous piileekin, että hyökkäämällä sen kimppuun, aggressiivinen asettaa itsensä alttiiksi 3. maailmansodalle. Pystyykö Venäjä välttämään tämän poliittisilla liikkeillä ja hypridisodalla? Aikaa tulee näyttämään.
Minun nähdäkseni sodan aloittamiseen tarvitaan vain se aloittaja. 1MS tuntui sopivan kaikille, joten yhtä syyllisiä on kaikki eurooppalaiset tuolloiset suurvallat. 2MS taas menee NL:n ja natsien kimppapiikkiin, sillä minusta tuo sota alkoi Saksan ja NL:n yhteisestä hyökkäyksestä Puolaan. (Molotov-Ribbentropp pakti)
NATOn uskottavuus menisi välittömästi, jos rajoja siirreltäisiin asein. Silloin olisi jäljellä pelkät keisarin vaatteet ja itse keisari olisi kuollut.