Ottamatta nyt kantaa siihen ketä pitää tukea ja millä summalla, niin kyllähän suurin ongelma tällä hetkellä Naisten SM-Liigan kasvattamisessa ja samalla Naisten maajoukkueen tason nostamisessa on Jääkiekkoliiton toiminta.
Voin ottaa omasta näkökulmastani eriin Korisliigan, joka oli pitkään kadonnut jonnekin Elisan omien kanavapakettien taakse ties kuinka pitkäksi aikaa. Eipä tullut pieneen mieleenkään hankkia tällaista kanavapakettia vain koripalloa varten, varsinkin kun en sitä koskaan edes katsonut muutenkaan. Pari vuotta sitten tähän tuli muutos ja Korisliiga siirtyi Ruutu+:n alle. Sen lisäksi tuli podcastia, erilaista somesisältöä ja ylipäätään näkyvyyttä, minkä ansiosta aloin hieman kiinnostumaan ja nyt katson sellaiset 15-25 ottelua kaudessa ja ensi kaudella aion myös käydä ensimmäistä kertaa 20 vuoteen ihan katsomassa Korisliigaa paikanpäällä. Kaikki tämä johtui pelkästään siitä, että Korisliiga siirtyi kanavapaketin alle, jonka olin hankkinut jo muutenkin.
Naisten SM-Liigan televisiointi ja näkyvyys on tällä hetkellä suorastaan käsittämättömän huono. Kuten
@lunde on aiemmin todennut, Naisten SM-Liigaa näytetään liiton omassa, huonosti toimivassa ja laatuun nähdeen kalliissa Leijona-tv:ssä, maajoukkueen harjoituspelit on jossain Vierumäellä ja sarja on kokonaisuudessaan haudattu tilastopalveluineen muiden juniori-, harraste- ja divarisarjojen taakse. Potentiaalinen katsojaryhmä on siis on lapsien vanhemmat, jotka haluavat katsoa omien lapsiensa pelejä. Ei ole podcasteja, ei ole mitään merkittävää somepöhinää sarjan ympärillä, eikä edes omia verkkosivuja. Saati sitten, että sarjalla olisi pääsponsori, jonka hankkimisesta on puhuttu 5 vuotta. Aiemminhan Naisten SM-Liiga näkyi myös Ruutu+:sta ja jopa näitä pelejä tuli ihan mielellään katsottua silloin tällöin.
Omien kokemuksieni mukaan myöskään yhdelläkään Ry:llä ei ole intressiä tehdä tyttöjen harrastamisesta vaikeaa tai vaikeuttaa harrastajamäärien kasvua. Jokainen harrastaja (tyttö tai poika) ja sitä myötä joukkue tuo seuralle lisää rahaa, enemmän jäävuoroja ja resursseja, joilla voivat parantaa harjoitusolosuhteita, palkata valmentajia tai käyttää muuten seuran toimintaan. Tämähän on nähtävissä jo ihan siinä, että liigajoukkueet perustavat ns. harrastejoukkueita, joissa kausimaksut ovat pienempiä, mutta kuitenkin sellaisia, että Ry kerää niistä voittoa ja pystyy lisäämään tarvitsemiaan jäävuoroja, joita voidaan sitten jakaa myös niille A-, B- ja C-junnujen edustusjoukkueille. Ry:n kannalta on sitten toisaalta myös ihan yhdentekevää tuleeko näistä harrastajista ammattipelaajia vai pysyvätkö harrastelijoina. Edustusjoukkueiden ylläpitäminen niin naisissa kuin miehissä taas auttaa siinä, että pelaajamääriä on helpompi pitää korkealla ihan jokaisessa ikäluokassa, kun on teoriassa suora polku luistelukoulusta edustusjoukkueeseen.
Siitä olen tosin myös samaa mieltä, että Oy:n pitäisi antaa naisten edustusjoukkueelle ainakin sellaiset toimintaedellytykset, että Liigajoukkueella olisi oma edustusjoukkue myös Naisten puolella, joko SM-Liigassa tai ainakin Naisten Mestiksessä. Tästä Oy:lle tulisi ainakin imagohyötyjä, mahdollisia lisätuloja katsojien ja harratajamäärien potentiaalisen kasvun seurauksena ja toki myös paremmin voiva Ry hyödyttää pidemmän päälle myös Oy:tä. Tarkennan vielä, että toimintaedellytykset tarkoittaa mielestäni vain a) päätoiminen valmentaja, b) ilmainen pelaaminen naisten edustusjoukkueessa ja c) päätoiminen kehityspäällikkö/urheilutoimenjohtaja/mikä titteli nyt onkaan sopiva, jonka tehtävänä on markkinoida seuraa, hoitaa sponsoreita, hommata pelaajia ja tehdä muita joukkuetta kehittävää toimintoja. Nämäkin tosin mielestäni vain siinä määrin kun naisten edustusjoukkue ei pysty kattamaan kuluja itse, eli Oy toimii vain "takaajana" sille, että kyseiset toiminnot saadaan hoidettua vaikka naisten joukkueen tulovirrat sakkaisivat. Kaikki ylimenevä raha taas sitten menisi suoraan niihin pelaajien palkkioihin, lisäresurssien hankkimiseen ja palkkaamiseen, mutta tämä pitää tulla naisten edustusjoukkueen työllä, eikä Oy:n tukemana. Nythän vaikuttaa päällepäin siltä, ettei Naisten SM-Liigassa ihan älyttömästi tehdä mitään sellaista näkyvää, joka saisi potentiaalisia katsojia, jääkiekon seuraajia tai sponsoreita kiinnostumaan.
Näillä edistysaskelilla voisi sitten olla mahdollista saada jollain aikavälillä ammatillaispelaajia tai puoliammattilaispelaajia Naisten SM-Liigaan, jotka voisivat auttaa myös maajoukkuetta. Nyt vain vaikuttaa siltä, että suurin keskustelu pyörii 20 apurahaurheilijan ympärillä, mikä on isossa kuvassa vain pieni murunen parantaa naisten jääkiekon tasoa tai ammattimaisuutta Suomessa.