Naisten Liigan otteluohjelmaa on muutettu melko reippaasti. Viittä ottelua lukuun ottamatta pelit on siirretty pelattavaksi Pekingin olympialaisten jälkeiseen aikaan. Kiekko-Espoo ja HIFK eivät pelaa yhtään ottelua ennen 26.2.
Kun liitto, sarja tai kotijoukkueet eivät vaivaudu tiedottamaan ottelusiirroista, niin palapelin palaset alkavat paljastua vierasjoukkueiden somepäivityksistä tai
Ylen uutisesta, jossa äänessä on maajoukkueen joukkueenjohtaja. Naisten Liigalla taitaa olla joku johtoryhmäkin ja sillä puheenjohtaja, mutta en ole ihan varma, kun useaan kauteen ei ole kuulunut mitään sieltä suunnasta. Asiat vaan tapahtuvat sen kummemmin tiedottamatta tai perustelematta.
Onhan tässä taas sellaiset farssin ainekset, että ei pysty kuin ihmettelemään tätä puuhastelua. Kaikki HIFK:n ja K-Espoon tammikuun ottelut on siis siirretty pelattavaksi olympialaisten jälkeen. Syyksi kerrotaan olympiakanditaattien tartuntojen välttäminen.
Tämä ilmeisesti koskee kuitenkin vain HIFK:n ja K-Espoon pelejä. Olympiakandidaatteja pelaa kaikesta maajoukkuepelaajien hamstraamisesta huolimatta ainakin vielä toistaiseksi myös muissa Naisten Liiga -joukkueissa. Muilla joukkueilla näyttäisi olevan pelejä normaalisti myös tammikuussa. Etenkin alemmassa jatkosarjassa otteluilla on ihan panostakin, kun seurat pelaavat pudotuspelipaikasta ja ylipäätään suorasta sarjassa säilymisestä.
Alemmassa jatkosarjassa pelaa joukkueissaan todella tärkeässä roolissa mm. KalPan Tanja Niskanen, HPK:n Noora Räty ja RoKin Aino Karppinen. Ylemmässä jatkosarjassa Ilveksen Anni Keisalalla ja Kuortaneen Sofianna Sundelinilla on myös tärkeä rooli joukkueessaan, mutta ylemmän jatkosarjan otteluiden merkitys ei ole niin suuri, kun joukkueet pääsevät joka tapauksessa pudotuspeleihin kummallisesta sarjajärjestelmästä johtuen.
Ylen uutinen ei vastaa, ovatko muiden joukkueiden olympiakandidaatit myös sivussa tammikuun otteluista. Uutinen ei myöskään vastaa, miksi HIFK ja K-Espoo eivät olisi voineet pelata tammikuun lähes merkityksettömiä pelejä ilman maajoukkuepelaajia. Kummallakin seuralla on Naisten Liigassa, Mestiksessä ja Suomi-sarjassa joukkueet, joten pelaajien määrästä tuo ei ainakaan olisi jäänyt kiinni. Tuo olisi ollut myös johdonmukaista, kun lokakuussa HPK pakotettiin karanteeneista huolimatta lähtemään Rovaniemen ja Oulun vierasreissulle 12 kenttäpelaajan kokoonpanolla.
Toki tuo ilman Naisleijonia pelaaminen olisi tarkoittanut sitä, että tartuntoja välttelevällä maajoukkuepelaajalla ei olisi välttämättä ollut mahdollisuutta voittaa pistepörssiä tai parhaan maalintekijän palkintoa, kun Naisten Liiga jakaan palkinnot kaikessa viisaudessaan 10 ottelun ylemmän jatkosarjan perusteella. Tai viime kaudella 7 ottelun tilastojen perusteella otteluiden peruutuksista johtuen.
Onko tilanne nyt siis se, että pääosin ei-ammattilaiset maajoukkuepelaajat ovat olympialaisiin asti karanteenissa neljän seinän sisällä tartuntoja välttääkseen? Miten pelaajien siviilielämä mahdollistaa tuon, kun moni heistä opiskelee tai käy töissä? Miten pelaajat harjoittelevat kuukauden ajan ennen olympialaisia, jos he välttelevät tartuntoja? Jos nuo kaikki muut osa-alueet jatkuvat arjessa ihan normaalisti, niin sarjapelien jättäminen pelaamatta tammikuussa ja joulukuinen maaotteluiden pelaaminen suljetuin ovin tuntuvat ainakin maallikosta aika turhalta varotoimelta. Mutta ilmeisesti liitossa ajatellaan niin, että kun tiedotteessa sanotaan taikasana
terveysturvallisuus, niin silloin voidaan tehdä ihan mitä huvittaa ottamatta huomioon urheilullisuutta tai muita näkökulmia. Ja vielä kun kyse on naiskiekosta, niin vastalauseiden määräkin jää hyvin pieneksi ja siten voidaan tehdä kaikenlaisia lyhytnäköisiä päätöksiä ilman, että juuri kukaan kyselee niiden perään.
Vielä jos sattuisi käymään niin ikävästi, että olympialaiset joudutaan perumaan koronatilanteen vuoksi, niin näillä tammikuun ottelusiirroilla aiheutetaan ihan turhaa otteluruuhkaa maaliskuulle.
* * *
Jotta huonot uutiset eivät loppuisi, niin kirsikkana kakun päälle leijonat.tv muuttui vuoden 2022 alusta maksulliseksi. Palvelu oli vielä joulukuussa ennen joulupyhiä yhtä surkealla tasolla kuin se on ollut koko syksyn. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että joukkueiden rinnakkaisia omia kameratuotantoja ei sallita enää palvelun ulkopuolella. Esimerkiksi HIFK:n YouTube-lähetykset eivät ole
liiton tiedotteen mukaan enää mahdollisia. Sen sijaan HIFK voi kaiketi jatkaa omalla kustannuksella selostetun monikameratuotannon tekemistä, mutta se pitää välittää maksullisen leijonat.tv:n kautta. Minulla ei ole tiedossa, mitä HIFK aikoo tehdä asian kanssa.
Vähän tuota suoratoistopalvelua sivuten tämän viikonlopun otteluihin ei päästetä ollenkaan katsojia Turussa ja Kuortaneella. Kuopiossa katsomoon pääsee 50 kausikorttilaista. Onnittelut Naisten Liigalle mahtavasta kampanjasta, jolla lisätään maksavaa yleisöä ja tehdään ylipäätään lajia näkyvämmäksi.
* * *
Joulu- ja tammikuu eivät ole olleet kovin mukavia naiskiekon seuraajalle. Vaikka kaiken luulee jo nähneensä, niin sekä kansainvälinen, että kansallinen liitto pystyy silti aina vaan yllättämään, että riman voi alittaa vielä aiempaakin matalammalta. Mitähän touhu mahtaisikaan olla, jos nais- ja tyttökiekko eivät olisi Jääkiekkoliiton strategian painopisteitä?