Elokuvien genre, ohjaaja ja asiallinen ammattilaiskritiikki kertovat elokuvasta riittävästi, ei mikään suuren yleisön satunnaisesti lätkimä keskiarvo, ei varsinkaan jenkkipainotteisen yleisön lätkimä. Eikä varsinkaan silloin kun ei ole yhtään mitään takeita, että arvosanan antaneet nettikäyttäjät ovat edes kyseistä elokuvaa koskaan nähneet.
Jokainen megahitti saa etukäteen IMDB-"arvostelijoilta" eli fanipojilta sen kympin jolloin joku Transformers 7 viettää aina oman etsikkoaikansa IMDB:n kärkisijoilla ja "maailman parhaimpien elokuvien" top-listalla. Sitten se tippuu listalta taas aikanaan alas kun Fast & Furious 12 tai Star Wars Rip-Off: Chewbacca's Cousin ilmestyy. Vastaavasti jos jostain tekijästä ei tykätä tai elokuva ei tuota rahaa tarpeeksi niin kansa antaa huonointa mahdollista arvostelua näkemättä elokuvaa.
Hyvänä esimerkkinä tämän vuoden IMDB-arvosanojen perusteella parhaat elokuvat: viidennelle sijalle ylsi paska jättihai-katastrofielokuva The Meg ja kuudenneksi onneton supersankariräpellys Venom. Ei tuollaisilla kriteereillä ole kuin huumoriarvo, ja sekin on huonoa huumoria.
Sitten ottaisin IMDB-pisteet paremmin huomioon jos niitä pääsisi antamaan vain todistettuaan katsoneensa kyseisen elokuvan. Esimerkiksi elokuvalipun tosite kelpaisi, tai joku muu vastaava hyväksytty todiste.
FAKE NEWS!
Ensinnäkin Venom 6,9 ja The Meg 5,8 ei kumpikaan ole lähelläkään sijaa viisi vuoden parhaana elokuvana IMDb-arvosanan mukaan.
Toisekseen "jokainen megahitti", saati yksikään Transformers-elokuva ei ole "etukäteen" (elokuvia ei voi tuolla arvostella ennen niiden julkaisua) Top 250 listalla "fanipoikien" takia.
Myöskään "jos elokuva ei tuota tarpeeksi rahaa" ei ole mikään tapa saada huonoa arvosanaa. Esimerkiksi tuolla Top 250-listalla ei alkuperäisten Star Warsien ja sormusten herrojen lisäksi ole juurikaan suuria blockbuster elokuvia. "Jenkkipainotteisen yleisön lätkimien arvosanojen" perusteella tuolla listalla on todella suuri edustus mm. indie-, eurooppalaisilla, intialaisilla, japanilaisilla ja klassikko-elokuvilla.
Kyllä noille arvosanoille voi jonkin verran painoarvoa antaa. Alle kutoset yleensä voi jättää välistä ja päälle kasit ovat käytännössä aina hyviä elokuvia. Noita ei tietenkään pidä mustavalkoisesti tuijottaa, vaan niitä täytyy hieman osata tulkita. Esimerkiksi iso osa varsinkin Marvelin supersankarielokuvista on erittäin pidettyjä ja kerää isot katsojamäärät ja sitä kautta myöskin yleensä hieman liian hyvän arvosanan. Myös eräät klassikkoelokuvat on saaneet todella hyvän arvosanan lähinnä tuon klassikkostatuksensa johdosta. Elokuvan sivulta löytyy IMDb-arvosanan lisäksi metacritic.comin elokuvakriitikoiden arvosanojen keskiarvo Metascore. Kun elokuvan käy tsekkaamassa IMDb.comista niin kannattaa vilkaista nämä molemmat arviot niin saa hieman paremman käsityksen elokuvan todellisesta tasosta.
Myöskin on ihan ok myöntää, että jokin elokuva on oikeasti todella huono, mutta silti itse nauttii siitä todella paljon.
PS. tuo IMDb-arvosana ei ole täysin sama kuin kaikkien äänensä antaneiden keskiarvo. Esimerkiksi tästä linkistä löytyy lisää tietoa.
https://www.quora.com/How-does-IMDbs-rating-system-work