Käsittääkseni yksikään rikosepäilyistä ei koske vääriä mielipiteitä.
Mutta niistä kuulemma "tulee syylliseksi" Suomessa tänä päivänä. Olen huolissani.
Käsittääkseni yksikään rikosepäilyistä ei koske vääriä mielipiteitä.
... Kyse on tasan siitä, että kohteena on mvlehti ja se halutaan vaientaa. Ja tänne kirjoittavista ihan tasan 100% tietää sen asian. Mutta ei se mitään, leikitään vain tätä lapsellista trollailu ja vittuiluleikkiä jatkossakin, toivottavasti tähän alkaisi moderaattorit pikkuhiljaa puuttumaan. Pilaa tämän palstan kyllä aivan totaalisesti.
Mitäs nyt on varastettu? Minun tietääkseni laki eelleen sallii referoida "tarvittavissa määrin", mitä ei muuten ole edes sen tarkemmin selitetty laissa, että mikä on tarivttavissa määrin ja mikä ei, jos vain lähdeviittaukset on kunnossa. Lisäksi kyseessä ei voi edes olla varkaus, vaan tekijänoikeusrikkomus, koska fyyisesti ei olla varastettu. Toki tämä on saivartelua, mutta perustelen sitä sillä, että allekirjoittanutta vituttaa esim. väte että laiton lataaminen on varastamista, sitä kun se ei lain mukaan ole.Rikosilmoituksen tehneet tahot tai ainakin osa heistä haluaa varmasti lakkauttaa MV-lehden, ei kai siinä mitään ihmeellistä ole? Poliisi sen toimii näiden rikosilmoitusten ja omien havaintojensa pohjalta. Poliisi ja oikeuslaitos toimii Suomen lain mukaan, tarvittaessa asiaan haetaan päätös KO:sta.
Ymmärrän myös toimittajien katkeruuden MV-lehteä kohtaan, tuskin kukaan pitää siitä, että oma työ varastetaan.
Ei välttämättä, koska asiasta ei oikein ole ennakkotapauksia. Lisäksi mvlehti on käsittääkseni pätkinyt niitä juttuja osiin ja kirjoitellut ainakin useissa tapauksissa sinne sekaan jotain. Toki en tiedä mikä on tämän hetken, sekä menneen ajan tilanne. Tosin, esim. muropaketissa (otavamedia) on osio, mihin jokaiseen uutiseen pitää linkittämisen lisäksi pasteta koko sisältö, siellä on kopioituna ollut myös näiden valtamedioiden juttuja, vielä ei ole tullut mitään ongelmia asiasta. Sen sijaan siitä syystä kokonaisten verkkosivujen sulkeminen tämän takia kuulostaa hieman yliampuvalta.Referointi tarvittavissa määrin, on hiukan eri kuin lainata juttu alusta loppuun sanasta sanaan.
Tiedän, mutta enpä tiennyt että Espanjalaisen sivuston, Ranskassa (muistaakseni saa korjata) sijaitsevalle palvelimelle, Suomeksi kirjoitettu viesti, voi tuoda Espanjassa asuvalle tuomion. Olisin toki voinut ymmärtää, että se suomalainen joka on asian kirjoittanut sinne, voisi tulla tuomituksi Suomessa ja tältä sivustolta voitaisiin pyytää tämän tunnistetietoja.Jos et @BlackWolf tiedä, lehti ja viime kädessä päätoimittaja ovat vastuussa myös lukijoiden tuottamasta sisällöstä, varsinkin jos sitä ei pyynnöistä huolimatta poisteta.
Kyllä tästä olen täysin samaa mieltä. Valitettavasti ne paskatkin mielipiteet ja niiden esittäminen nyt vaan kuuluu siihen sananvapauteen ja niiden kanssa pitää pystyä elämään.Ennakkosensuuri on kaikesta huolimatta väärä tie, vaikka MV-lehti onkin ryssäpropagandaa suoltava iljettävä valemedia jonka olemassaolo on sananvapauden valitettavia varjopuolia.
Mitäs nyt on varastettu? Minun tietääkseni laki eelleen sallii referoida "tarvittavissa määrin", mitä ei muuten ole edes sen tarkemmin selitetty laissa, että mikä on tarivttavissa määrin ja mikä ei, jos vain lähdeviittaukset on kunnossa. Lisäksi kyseessä ei voi edes olla varkaus, vaan tekijänoikeusrikkomus, koska fyyisesti ei olla varastettu. Toki tämä on saivartelua, mutta perustelen sitä sillä, että allekirjoittanutta vituttaa esim. väte että laiton lataaminen on varastamista, sitä kun se ei lain mukaan ole.
Näihin tietääkseni tuo oikeus perustuu. Koko lakihan on hyvin sekalainen ja helvetisti aikaansa jäljessä, vaikka sitä onkin parsittu kasaan. Erittäin mielenkiintoinen case joka tapauksessa.Aiemmin tein paljon juttuja ns. freenä. Vaikka tuosta on jo aikaa, ja laki on muuttunut, luin nykyisen tekijänoikeuslain. Asiaa paremmin tuntevat korjatkoon, mutta näin se menee nyt esillä olevan MV-lehden luvatta julkaiseman kirjallisen materiaalin osalta tiivistetysti:
1. Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen.
2. Tekijänoikeus tuottaa, jäljempänä säädetyin rajoituksin, yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen
3. Rangaistus tekijänoikeusrikoksesta säädetään rikoslain (39/1889) 49 luvun 1 §:ssä, teknisen suojauksen kiertämisestä luvun 3 §:ssä, teknisen suojauksen kiertämiskeinorikoksesta luvun 4 §:ssä ja oikeuksien sähköisten hallinnointitietojen loukkausrikoksesta luvun 5 §:ssä.
4. On tuomittava, jollei teko ole rangaistava rikoslain 49 luvun 1 §:ssä tarkoitettuna tekijänoikeusrikoksena, tekijänoikeusrikkomuksesta sakkoon.
5. Joka vastoin tätä lakia tai 41 §:n 2 momentin nojalla annettua määräystä käyttää teosta taikka tuo maahan tai Suomen alueelle edelleen kolmanteen maahan kuljetettavaksi teoksen kappaleen, on velvollinen suorittamaan tekijälle kohtuullisen hyvityksen.
Lakia siis on rikottu. Kannattaa muistaa se, että laki suojaa muotoa, ei sisältöä. ideaa, tietoja tai aihetta ei voi suojata.
Lähteenä:
Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®
11 § (14.10.2005/821)
Yleiset säännökset (22.5.2015/607)
Tämän luvun säännöksillä ei rajoiteta tekijälle 3 §:n mukaan kuuluvaa oikeutta laajemmin kuin 25 e §:stä johtuu.
Jos tämän luvun säännöksen nojalla teoksesta valmistetaan kappale tai teos saatetaan yleisön saataviin, tekijän nimi ja lähde on mainittava siinä laajuudessa ja sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii. Teosta ei saa tekijän suostumuksetta muuttaa enempää kuin sallittu käyttäminen edellyttää.
Tässä luvussa säädetyn tekijänoikeuden rajoituksen nojalla valmistetun teoksen kappaleen saa rajoituksen mukaisessa tarkoituksessa levittää yleisölle ja kappaletta käyttää julkiseen esittämiseen.
Mitä 3 momentissa säädetään, sovelletaan vastaavasti myös sopimuslisenssin nojalla tapahtuvaan käyttämiseen.
Tässä luvussa säädetyn tekijänoikeuden rajoituksen nojalla ei saa valmistaa kappaleita sellaisesta teoksen kappaleesta, joka on valmistettu tai saatettu yleisön saataviin 2 §:n vastaisesti tai jota suojaava tekninen toimenpide on 50 a §:n 1 momentin vastaisesti kierretty. Mitä tässä momentissa säädetään, ei kuitenkaan koske teosten käyttämistä 11 a, 16, 16 a–16 c tai 22 §:n tai 25 d §:n 2 tai 5 momentin nojalla.
23 § (24.3.1995/446)
Ajankohtaiskirjoitus (22.5.2015/607)
Sanomalehteen tai aikakauskirjaan saa toisesta sanomalehdestä tai aikakauskirjasta, jollei siinä ole jälkipainantakieltoa, ottaa uskonnollista, poliittista tai taloudellista päivänkysymystä koskevan kirjoituksen.
Tekijän nimi ja lähde on aina mainittava. (14.10.2005/821)
25 § (24.3.1995/446)
Julkistetun tai luovutetun taideteoksen käyttäminen (22.5.2015/607)
Julkistetuista taideteoksista saa ottaa tekstiin liittyviä kuvia:
1) arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen; sekä
2) sanomalehteen tai aikakauskirjaan selostettaessa päiväntapahtumaa, edellyttäen ettei teosta ole valmistettu sanomalehdessä tai aikakauskirjassa toisinnettavaksi.
Kun taideteoksen kappale on tekijän suostumuksella myyty tai muutoin pysyvästi luovutettu, taideteoksen saa sisällyttää valokuvaan, elokuvaan tai televisio-ohjelmaan, jos toisintamisella on valokuvassa, elokuvassa tai televisio-ohjelmassa toisarvoinen merkitys. (14.10.2005/821)
Sitaattioikeus – Wikipedia (linkki wikipediaan) En tiedä miten sinä asian näet. Minä edelleen perustelen siis väitettäni sillä, että tietääkseni mvlehti ei ole, ainakaan laajamittaisesti, vain kopioinut muiden tekstejä, vaan siellä on tehty jotain niille, eli siis pätkitty vaikka osiin tai kommentoitu niitä. Tämän enempää en osaa sinulle vastata. Enkä osaa sanoa, miksi otavamediaan saa kopioida toisten tekstejä kokonaisuudessaan ilman että pitää maksaa korvausta.Nyt saat @BlackWolf kyllä selittää mulle, miten olisi mahdollista (kuten Aamulehden toimittaja raportoi) julkaista vaikkapa Tiina Tiinasen Lapin Kansaan myymä juttukokonaisuus sellaisenaan, kokonaan, luvatta, suoja-aikana ja korvauksetta ilman, että rikottaisiin lakia, Heikki Heikkisen toimesta Karjalan Sanomissa. Aiemmin tämä oli sanktioitu ja ihan en osta sitä, että laki ja sopimukset olisivat niin paljon muuttuneet.
Kannattaa muuten lukea myös ajatuksella tuossa Seppo Rothin uutisessa linkattu Sananvapauslaki.Kyllä Suomessa on sananvapaus ja sitä sananvapauttahan MV-lehtikin on käyttänyt. Sananvapauden rinnalla kuitenkin laki ja vastuu. Kannattaa lukea tämä teksti ajatuksella: MV-lehden lakkautus, media, sananvapaus ja muut vaikeat kysymykset
Sieltä erityisesti kohta:
"Perustuslain 12 pykälässä on määritelty sananvapaus: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla."
Ja tuo toteutuu Suomessa. Kuka tahansa voi perustaa blogin tai uutissivuston. Mutta tähän liittyy myös vastuu, joka on määritelty Sananvapauslaissa.
Laissa on määritelty mm. verkkojulkaisun päätoimittajan vastuut ja velvollisuudet. Ja laissa on myös määritelty mahdolliset sanktiot, jos lakia ei noudateta. Siellä ovat mm. vastineoikeudet, oikaisuoikeudet, päätoimittajarikkomukset - suosittelen tutustumista.
Laissa on lueteltu myös mahdolliset pakkokeinot, jos verkkopalvelu vaikkapa välittää lainvastaiseksi epäiltyjä viestejä, eikä suostu niitä poistamaan. Pakkokeinoja ovat mm. tunnistetietojen luovuttaminen tai juuri jakelun keskeytys, jota poliisi nyt hakee..
Tässä casessa ei ole kyse sananvapauden rajoittamisesta vaan lain toteuttamisesta."
Kun MV-lehti ei noudattanut poliisin käskyä poistaa rikostutkinnan alla olevat artikkelit, ryhtyi poliisi järeämpiin toimiin, eli vaati koko julkaisun sulkemista.
18 § (13.5.2011/463)
Verkkoviestin jakelun keskeyttämismääräys
Tuomioistuin voi syyttäjän, tutkinnanjohtajan tai asianomistajan hakemuksesta määrätä julkaisijan tai ohjelmatoiminnan harjoittajan taikka lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän keskeyttämään julkaistun verkkoviestin jakelun, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi. Tuomioistuimen on käsiteltävä hakemus kiireellisenä. Ennen määräyksen antamista tuomioistuimen on varattava sille, jolle määräystä on haettu annettavaksi, ja verkkoviestin lähettäjälle tilaisuus tulla kuulluksi, jollei asian kiireellisyys välttämättä muuta vaadi.
Tuomioistuimen määräys on annettava tiedoksi myös siinä tarkoitetun verkkoviestin lähettäjälle. Jos lähettäjä on tuntematon, tuomioistuin voi määrätä lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän huolehtimaan tiedoksiannosta.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu määräys raukeaa, jollei kolmen kuukauden kuluessa sen antamisesta nosteta syytettä määräyksen kohteena olevan viestin sisältöön perustuvasta rikoksesta, esitetä 22 §:ssä tarkoitettua vaatimusta tai nosteta kannetta viestin sisällöstä aiheutuneen vahingon korvaamisesta. Tuomioistuin voi syyttäjän tai asianomistajan edellä tarkoitettuna määräaikana esittämästä vaatimuksesta pidentää tätä määräaikaa enintään kolmella kuukaudella.
Sillä, jolle on annettu määräys keskeyttää verkkoviestin pitäminen yleisön saatavilla, samoin kuin verkkoviestin lähettäjällä on oikeus hakea keskeyttämismääräyksen kumoamista siinä tuomioistuimessa, jossa määräys on annettu. Määräyksen kumoamista koskevan asian käsittelyssä noudatetaan, mitä oikeudenkäymiskaaren 8 luvussa säädetään. Tuomioistuin huolehtii kuitenkin tarpeellisista toimenpiteistä syyttäjän kuulemiseksi. Kumoamista on haettava 14 päivän kuluessa siitä, kun hakija on saanut tiedon määräyksestä. Verkkoviestiä ei saa saattaa uudelleen yleisön saataville kumoamista koskevan asian käsittelyn ollessa vireillä, ellei asiaa käsittelevä tuomioistuin toisin määrää. Myös syyttäjällä on oikeus hakea muutosta päätökseen, jolla määräys on kumottu.
Tuomioistuin voi syyttäjän tai asianomistajan vaatimuksesta antaa 1 momentissa tarkoitetun määräyksen myös käsitellessään julkaistun viestin sisältöön perustuvaa syytettä, vaatimusta 22 §:n mukaisen seuraamuksen määräämisestä tai kannetta viestin sisällöstä aiheutuneen vahingon korvaamisesta. Tässä tarkoitettuun määräykseen ei saa hakea erikseen muutosta valittamalla
Sitaattioikeus – Wikipedia En tiedä miten sinä asian näet. Minä edelleen perustelen siis väitettäni sillä, että tietääkseni mvlehti ei ole, ainakaan laajamittaisesti, vain kopioinut muiden tekstejä, vaan siellä on tehty jotain niille, eli siis pätkitty vaikka osiin tai kommentoitu niitä.
Kyllä olen tuon lukenut, siinä nyt vaan on kaikki linkit rikki ja asiaa ei voi mitenkään varmistaa. Tällöin ollaan vain tuon kirjoittajan sanan varassa. En toki väitä, että tuo väite olisi väärä, mutta jos tämä on se ainoa esimerkki mikä löydetään ja siis esimerkkiä ei edes löydy, niin mitkä on perusteet sulkea sivusto? Tuossa Aamulehden jutussahan on linkki tuohon lainaamis juttuun ja JSN:n ohjeistukseen. Lainaaminen - Periaatelausumat - JSN (linkki julkisen sanan neuvostoon)Olettaen, että aiemmin tässä ketjussa muutama sivu sitten esitetty esimerkki pitää kutinsa, kyseessä on tekijänoikeuslain piiriin kuuluva asia:
Kiistanalainen vaihtoehtomedia julkaisi sivuillaan jutun, joka julkaistiin tässä blogissa alun perin viime lokakuussa. Lupaa MV ei kysynyt. Minä en olisi sellaista edes voinut antaa blogista Kaksplussan* kustantajan Otavamedian kanssa tekemäni sopimuksen puitteissa.
Juttuani ei siteerattu. Siihen ei viitattu. Sitä ei referoitu. Se julkaistiin kokonaisuudessaan.
Minun työni varastettiin. Joku muu tekee sillä nyt rahaa.
MV-lehti takoo rahaa varastetulla materiaalilla - Isän pikajuna
Paatuneelta rattijuopolta otetaan auto pois todella harvoin ja sekin vasta sitten, kun hänet on tuomittu oikeudessa lukuisia kertoja siitä rattijuoppoudesta."
Samaten ihmetyttää nämä väitteet sen sadasta väärin lainatusta uutisesta, kun niiden uutisten julkaisun jälkeen ihan lain mukaan niitä saa tarvittavaissa määrin referoida, kunhan vain lähteet ja niiden maininta on kunnossa ja
Ei ole edelleenkään varastettu mitään. Vai ovatko he fyysisesti murtautuneet jonnekkin? He ovat voineet laittomasti kopioida/käyttää, eli kyseessä on tekijänoikeusrikkomus, jos on. Koska edelleen en tiedä mitä laki Espanjassa asiasta sanoo. Julkisesti internetissä olevaa sivustoa kun voi kopioida eri maissa eri lakien mukaan. Rikos tapahtuu aina siellä missä se toteutetaan. Eli jos Espanjassa asuva henkilö kopioi serverille, mikä sijaitsee vaikka Indokiinassa jotain suomalaiselta sivustolta, niin lakia ei todellakaan sovelleta Suomen lain mukaan. Jos suomalainen taasen kirjoittaa ulkomaiselle sivustolle jotain rasistista, niin silloin voidaan tulkita asiaa meidän laeilla. Mutta se ulkomaalainen sivusto ja sen ylläpitö ei todellakaan ole vastuussa siitä sisällöstä minkään Suomen lain perusteella.Lainaamisen ja referoimisen sijaan MV-lehti on suoraan copy-pastennut kokonaisia uutisia.
Tuon lisäksi muista medioista, blogeista ja yksityishenkilöiden nettisivuilta on varastettu kuvia ilman lupaa.
Ei ole edelleenkään varastettu mitään. Vai ovatko he fyysisesti murtautuneet jonnekkin? He ovat voineet laittomasti lainata, eli kyseessä on tekijänoikeusrikkomus, jos on. Koska edelleen en tiedä mitä laki Espanjassa asiasta sanoo. Julkisesti internetissä olevaa sivustoa kun voi kopioida eri maissa eri lakien mukaan. Rikos tapahtuu aina siellä missä se toteutetaan. Eli jos Espanjassa asuva henkilö kopioi serverille, mikä sijaitsee vaikka Indokiinassa jotain suomalaiselta sivustolta, niin lakia ei todellakaan sovelleta Suomen lain mukaan. Jos suomalainen taasen kirjoittaa ulkomaiselle sivustolle jotain rasistista, niin silloin voidaan tulkita asiaa meidän laeilla. Mutta se ulkomaalainen sivusto ja sen ylläpitö ei todellakaan ole vastuussa siitä sisällöstä minkään Suomen lain perusteella.
En tunne tuota lakia niin hyvin, että osaisin sanoa. Mutta jos jossain maassa vaikka internetistä lataaminen on sallittua, niin et sinä voi asiaan vaikuttaa yhtään millään tavalla, jos ne vaikka sinun biisisi kopioisi. Se on vain silloin vähän kyynel, kun se siellä on laillista ja "rikos" (eli ei rikosta) tapahtuu siellä, ei täällä.Tekijänoikeuslait Espanjassa ja Suomessa eivät tältä osin taida kyllä juuri merkittävästi poiketa. Jos suomalainen valokuvaaja on ottanut valokuvan tai suomalainen bändi tehnyt kappaleen, ja joku Espanjalainen media alkaa tuota valokuvaa tai kappaletta käyttää ilman lupaa, syyllistyy tuo taho lain rikkomiseen ja voi joutua siitä vastuuseen. Eikös tekijänoikeuslait ole EU-maissa säädetty aika yhtenäisiksi?
Kyllä olen tuon lukenut, siinä nyt vaan on kaikki linkit rikki ja asiaa ei voi mitenkään varmistaa. Tällöin ollaan vain tuon kirjoittajan sanan varassa. En toki väitä, että tuo väite olisi väärä, mutta jos tämä on se ainoa esimerkki mikä löydetään ja siis esimerkkiä ei edes löydy, niin mitkä on perusteet sulkea sivusto?
On, se etten tunne Espanjan lakia, mitä ollaan ilmeisesti rikottu. Sitä en ymmärrä miksi asiaa yritetään puida Suomessa. Mutta se ei liity tuohon. Se toki liittyy, että minun on vaikeaa sanoa asiaan varmasti juuta tai jaata, eli tehdä tuollaista päätelmää mihin sinä olet pystynyt päätymään, jonkun toimittajan sanomisen peruteella, kun minä en voi asiaa todeta mistään. Sinä ilmeisesti pystyt sen toteamaan, en kyllä tiedä mistä, olet varmaankin aikanaan molemmat jutu lukenut tai jotain?Jos siis et väitä, että kirjoittajan teksti poikkeaisi siitä mitä on tapahtunut, sinulla ei taida enää olla yhtään mitään sen taakse, että lakia ei olisi rikottu?
On, se etten tunne Espanjan lakia, mitä ollaan ilmeisesti rikottu. Sitä en ymmärrä miksi asiaa yritetään puida Suomessa.
Palvelin firma on Suomessa, mutta palvelin sijaitsi fyysisesti ulkomailla. Suuntaus ei liity asiaan millään tavalla, jos liittyisi, niin miksi niitä kasinoita ei haasteta kun nehän sitä markkinointia suuntaa Suomeen kun on kerran Suomeksi kaikki tekstitkin, miksi niitä köyhiä blogeja yms. pitää vainota? Tässä tapauksessahan siis palvelin firmaa ei tietääkseni olla haastamassa oikeuteen?Miksi asiaa pitäisi käsitellä Espanjassa, jos MV-lehti on Suomeen suunnattu, suomenkielinen ja palvelimet on Suomessa (ainakin ex-pavelinfirma on Suomessa)? Tämä ihan uteliaisuudesta, koska en tunne syytä, mikä käsittely pitäisi siirtää Espanjaan.