Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Muistisääntöjä

Viestiketju osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Vuokralainen, 17.10.2009 klo 10.28.

 1. Vuokralainen Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kerho!
  Muistisäännöt helpottavat huomattavasti asioiden muistamista.

  Eilen mietin, että mihin suuntaan kelloja siirretään ensi viikonloppuna. Vastaus on helppo muistaa: kelloja siirretään kesää kohti, tässä tapauksessa siis taaksepäin.
  Toinen esimerkki muistisäännöstä on, että sydämeen ei mahdu kahta ämmää. Sitä ei siis kirjoiteta sydämmeen.

  Mitä muistisääntöjä sinä käytät?
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2009 klo 22.07
 2. Nauha Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Tämä on ehkä hieman vaikea selittää, mutta itse käytän muistisääntöä siinä, kasvaako vai pieneneekö kuu. En tiedä, mitä silläkin tiedolla tekee, mutta voihan siitä joskus olla hyötyä. Koitan selittää mahdollisimman yksinkertaisesti:

  Kuun sirpin vasemmalle puolelle kuvitellaan suora viiva, jolloin sirppi ja tämä kuviteltu viiva muodostavat joko K- tai P-kirjaimen. Tästä saadaan sanat kasvaa ja pienenee. Vielä kuitenkin pitää muistaa, että kuu "huijaa", eli muuttuu toiseen suuntaan kuin nämä kirjaimet antaisivat olettaa. K-kirjaimesta pienenee ja P-kirjaimesta kasvaa.

  Tälle on varmaan helpompiakin muistisääntöjä, mutta joskus ala-asteella kummisetäni kertoi tämän muistisäännön minulle, enkä ole sitä sen jälkeen unohtanut.
   
 3. pongo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Usein joutuu käyttämään kätevää muistisääntöä miettiessään montako päivää missäkin kuukaudessa on.

  Käsi nyrkkiin ja laskemaan etusormen ja pikkurillin välisistä rystysistä ja 'kuopista' kuukausia. Korkean rystysen kohdalle sattuvat kuukaudet ovat 31 päivän kuukausia, ja kuoppaan sattuvissa kuukausissa on 30 päivää. Poislukien tietysti helmikuu joka täytyy vain muistaa 28-29 päivän kuukaudeksi.
   
 4. Olleri Jäsen

  Kello on hyvä muistiluntti, jos pitää tietää kuinka vanha vaikka 6-luokkalainen on. Eli Sääntä toimii 1-luokalta---9-luokkaan. 6 vastakohta kellotaulussa on 12. 1 vastakohta 7 jne...
   
 5. ferro Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans, NY Rangers, Liverpool, 49ers
  Veneen perästä katsottuna pAarpuuri on vAsen puoli ja styyrpuuri oikea. Eli siis noista A-kirjaimista nuo muistan, sillä styyrpuurissa A-kirjainta ei esiinny.
   
 6. Gagne Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vatsallaan makaavat naamansapitelijät
  Lainaus:
  Kesy marhu=30.
   
 7. pata13 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, Lajinsa Viimeiset, Polk High
  Ei variksessa valkoista eikä harakassa harmaata.

  Se, että tarvitsen muistisäännön tähän, on jo sitten toinen asia.
   
 8. Harri2001 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Lainaus:
  Kuulun myös tähän Luonnon Ystävät -kerhoon, joka ei ilman muistisääntöä erota varista ja harakkaa.
  Kuulin radiosta tämän säännön, jota olen alkanut käyttämään: Muhava - mustaharmaa varis ja Muvaha - musta-valkoinen harakka.

  Muhava-Muvaha.
   
 9. Iker Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Olen jo pitkään huomannut, että itsessään se muistisäännön miettiminen jättää ko. asian sen verran hyvin mieleen, että tuo ajatusprosessi kokonaisuudessaan toimii hyvin muistisääntönä kun sen palauttaa tarpeen tullessa mieleen.

  Jos ja todennäköisesti kun jäi epäselväksi mitä haen, saatan nyt esimerkiksi miettiä miten muistan puolen tunnin päästä jonkun nelinumeroisen numerosarjan. Esim. 6331.

  Yleensä numeroiden osalta mietin asian automaattisesti ensimmäisenä ko. numeroista mieleen juolahahtavien keikkoilijoiden pelinumeroiden kautta, tuossa tapauksessa tulisin siihen tulokseen että siinähän on Granlund ja Ikoni Petrell ja molemmista vaan -1 eli yksi pois. No, siinä parissa sekunnissa mitä tuon pohtimiseen kului, numerot ja pelaajien nimet jäivät jo sen verran hyvin mieleen että lopulta sitten sitä numerosarjaa tarvittaesa ei ole enää tarve alkaa miettimään että "ai niin, ketäs ne olikaan tällä kertaa, muistaakseni Granlund ja Lennu ja molemmista miinus yksi", vaan se aiemmin tapahtunut mietiskelyprosessi itsessään on jättänyt asian mieleen riittävän hyvin ja säästää kummemmilta muistilokeroiden tonkimisilta.

  Näin kaikenlaiset muistisäännöt toimivat ainakin omalta osaltani, muiden ajatuksista ja muistin pelaamisesta on luonnollisesti helvetin vaikea sanoa mitään, joten saattaahan olla että noin se muillakin menee. Muistisääntöhän on siis tuossakin tapauksessa täysin toimiva, vaikka itse sitä kehittelemäänsä "sääntöä" ei lopulta sitten koskaan tarvikaan palautella mieleen. Mutta joo, muistisääntöhän tuokin, sillä se kerran auttaa muistamaan.
   
 10. ukkometso Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Helpompi: Oikea uusi alkava, vasen vanha vähenevä. Siis sirppi. Ja tärkeintähän on, että täysikuuta saa ulvoa.
   
 11. Moto Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Kolmosen reittimuutoksen jälkeen jotkut sekoilevat Rautatieaseman pysäkillä, että mihin spåraan pitää nousta, kun molempia kirjaimia menee molempiin suuntiin. No, ainakin helsinkiläisen se on helppo muistaa T Töölöön ja B Bulevardille. Ja toiseen suuntaan T (Kauppa)Torille ja B Berghälliin.
   
 12. scholl Jäsen

  Mitä helvettiä, onko kolmosen spårasta kadonnut Brunnsparken jonnekin?

  Itse en mitään muistisääntöjä kyllä käytä. Ihmekikkailua.
   
 13. Tykki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Lapsena koulussa opeteltiin loru noihin kuukausien päivien lukumääriin:

  Syys-, huhti-, kesä-, marraskuus on päivää kolmekymmentä, kahdeksan kolmatta helmikuus ja muissa yksi neljättä.

  Onko tuo nyt sitten helppo kaikille, en tiedä, mutta mulle ainakin toimii edelleen.
   
 14. fiftyeight Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Iddrott Förskott Puukädet
  Väli-ilmansuunnat: Kokalolu, melkein kuin Coka-cola.

  Pohjoisesta kellon mukaan koillinen, kaakko, lounas, luode.
   
 15. gebardi Jäsen

  KONSUKIEPRE

  Muistaakseni saksan tai englannin kielen, voi olla myös ruotsin kielen, pää- tai sivulauseen sanajärjestys. Ehkä.
   
 16. Kommentaattori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK ja brändin juojat. NP#35.
  Lainaus:
  Fysiikan opettajani yläasteella (rauha hänen poismenneelle sielulleen) opetti näin. Kuun sirppi C="cutistuu" ja D="durboaa". Muistan tämän aina ja ikuisesti. Muuta en taida fysiikantunneista muistaakaan ;-)
   
 17. Teho Ton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Osa lapsista on syntynyt tammikuussa ja ja osa joulukuussa, ei päde siis tämä muistisääntö.
   
 18. TKO Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa
  Lainaus:
  Tämä käytäntö oli erityisen toimiva, kun historian kokeisiin piti opetella vuosilukuja ulkoa. Huomattavasti helpompaa palautella vuosilukuja mieleen jääkiekkoilijoiden ja jalkapalloilijoiden numeroiden kautta kuin alkaa takoa niitä päähän.
   
 19. Johan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät
  Venäjän viimeiset tsaarit: bANAANi. Eli Aleksanteri I, Nikolai I, Aleksanteri II, Aleksanteri III ja Nikoloai II. Alkukirjaimet, joihin lisätään alkuun B ja i.
   
 20. Dynamo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Muistisääntö 1)
  Useille maavoimissa varusmiespalvelunsa suorittaneille tuottaa vaikeuksia muistaa merivoimien arvoja tai arvomerkkejä. Tähän pätee oiva muistisääntö: arvosta ja arvomerkeistä riippumatta merivoimissa palvelevia voi kutsua stuerteiksi. Sama pätee tietysti myös ilmavoimiin.

  Muistisääntö 2)
  Kun muija tulee sänkyyn ilman pikkuhousuja, pesän saanti sujuu (melkein) ilman lämmittelyä. Jos muijalla on sänkyyn tullessaan päällään pikkuhousut, pesän saanti vaatii pikkuisen lämmittelyä.
   
 21. Uleåborgir Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
  Lainaus:
  Todellakin! Itse opin tuon englanninkielisenä: "Moon lies". Eli jos Kuu näyttää d-kirjaimelta (decrease) se päinvastoin increases.

  Suomen kielessä on 18 diftongia. Kolmanneksen noista muistaa, kun tietää että kaikki :hin päättyvät vokaaliparit pl. [ii] ovat diftongeja ts. ne kuuluvat samaan tavuun toisin kuin vaikkapa [ye]. Esim. Koi-ra, ke-vy-et. Täysin turhaa tietoa kaikille muille kuin niille, jotka tienaavat leipänsä tällaisten asioiden ääressä olevalta pöydältä.
   
 22. Twite Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hämeenlinnan Pallokerho
  Lainaus:
  Kilpaileva muistisääntö: Vasemmalla L-alkuiset (muistaa siitä että myös L-alkuinen länsi on vasemmalla) ja alhaalla syötävät, eli kaakao ja lounas.
   
 23. kone82 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Lainaus:
  Meille opetettiin tämä sama sanajärjestyssääntö KOSSUKIERTEENÄ. Jäi mieleen :)

  Edit: Eli kyseessä ruotsin kielen kielteisen sivulauseen sanajärjestys
   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2009 klo 16.04
 24. Twite Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hämeenlinnan Pallokerho
  Ka-ke-ki 1-2-3


  Kastike, keitto, kiisseli. Jonkun aineen, oisko perunajauhon, määrä joissakin yksiköissä jotakin yksikköä kohti.

  Ford on biili
  F = BIL (voima on mangneettikentän voimakkuus kertaa virta kertaa johtimen pituus )
   
 25. Miguel Jäsen

  Lainaus:
  Juu, ja päälauseessa sanajärjestys on SPOTPA.

  Kun kirjoitetaan englanniksi "kolmetoista", laitetaan t hirteen. Rooman (6 kirjainta) palo (4 kirjainta) oli vuonna 64 jKr. Onhan noita, mm. tämä viimeksi mainittu on ollut itselleni aivan hyödyllinen muistisääntö. Hieno ketju tämä.

  Ja Volvoa ajaessa vasemman ja oikean sijainnin muistaa siitä, että ratissa V on vasemmalla ja O oikealla. Minä en tosin aja Volvoa, kun muistan nuo ilmankin.