Prospekteista ei ole tullut kirjoiteltua pitkään aikaan mitään, joten käynpä nyt vähän läpi joidenkin tulevaisuuden toivojemme otteita tällä kaudella.
Aloitetaan vaikka tuosta lähimpänä viimeistä askelta NHL:aan olevasta joukkiosta, elikkäs Hamiltonin Bulldogeista. Koko joukkueen osalta kausi on ollut uuden valmentajan Guy Boucherin johdolla erinomainen, sillä nuori joukkue johtaa omaa konferenssiaan kuuden pisteen erolla Chicagoon. Tällä hetkellä joukkue ratsastaa seitsemän pelin mittaisessa voittoputkessa. Dogs on koko liigan vähiten maaleja päästänyt joukkue (138 ga 63 ottelussa), mistä saadaan hyvän joukkuepuolustuksen ohella kumartaa myös maalivahtikaksikon suuntaan. Päästettyjen maalien keskiarvon osalta Cedrick Desjardins (1.90) ja Curtis Sanford (2.05). Nollapelejä Desjardins on torjunut kuusi kappaletta ja Sanford neljä.
Kenttäpelaajienkin joukosta onnistujia toki löytyy. Suurimmaksi voinee laskea P.K. Subbanin, joka on tällä hetkellä aivan huikeassa vireessä; 43 edellisessä pelissä hän on paukutellut 39 pistettä ja merkkauttanut tehotilastoon +35. Kaiken kaikkiaan Subbanilla on kasassa 13+32=45 pistettä, millä hän rikkoo Dogs-pakkien yhden kauden piste-ennätyksen, jota aiemmin pitivät hallussaan Yannick Weber ja Andre Benoit 44 pisteellä. Ennätyksen haltijaksi Subban nousi viime yönä upealla esityöllään J.T. Wymanin maaliin, jonka voi katsella
Dogs TV:sta (2-1 -osuma). Tehotilastossa Subban (+37) on liigan jaetulla kärkitilalla.
Dogsin pisteykkönen ja liigan kutonen on Brock Trotter (59 ott 28+34=62), joka on onnistunut nostamaan tasoaan hienosti viime kaudesta, jolloin hän teki 76 ottelussa 49 pistettä. Miniatyyrisentteri David Desharnais oli alkukaudesta pitkään sivussa loukkaantumisen vuoksi, mutta on parikymmentä peliä missanneenakin AHL:n pörssin yhdestoista pistein 20+38=58 vain 44 ottelussa! Seuraavana Dogsin pistepörssissä tuleekin Subban, ja häntä seuraavat Ben Maxwell (55 ott 16+27=43) ja Tom Pyatt (41 ott 13+22=35). Aaron Palushaj pelasi viime yönä ensimmäisen ottelunsa Hamiltonissa, ja näyttää keränneen ihan mukavasti kehuja suorituksestaan.
Canadiensin takapihalla QMJHL:ssa pelaa tällä hetkellä vain kaksi Habs-prospektia, kumpikin Guy Boucherin viime kaudella mestaruuteen valmentamassa Drummondvillessa. Viime kesänä vitoskierroksella varattu Gabriel Dumont pelaa huippukautta, sillä lähinnä raudanlujan työmoraalinsa ja asenteensa vuoksi varattu hyökkääjä on mättänyt 58 ottelussa hulppeat 45 maalia ja kaikkiaan 83 pistettä, jolla irtoaa pistepörssissä viides tila. Vertailun vuoksi Dumont teki viime kaudella 51 pelaamassaan ottelussa tehot 28+21=49.
Maalimäärällään Dumont on liigan kakkonen, vain yhden maalin päässä kärkipaikalla keikkuvasta Sabres-varauksesta Luke Adamista. Maalinteon ohella Dumont on ehtinyt hoitamaan ärsyttäjän rooliaan ihan kohtalaisesti, sillä jäähyminuutteja on kertynyt 119, mukana jokunen tappeluvitonen. Vitoskiekan pickiksi Dumont vaikuttaa erinomaiselta löydöltä, ensi kaudella sitten nähdään, miten pienikokoinen laituri pärjää AHL:ssa. Hyvien leiriotteidensa ansiosta viime syyskuussa vapailta markkinoilta napattu Dumontin tiimikaveri Philip Lefebvre on tehnyt 62 ottelussa 49 pistettä.
OHL:ssa kautensa aloitti kaksi Habsin varaamaa veskarijättiä, Jason Missiaen ja Petteri Similä, joista jälkimmäinen on sittemmin siirtynyt KalPan junnuihin. Similä ei paljoa Niagarassa päässyt pelaamaan, eikä se ole mikään ihme, kun 11 pelatun ottelun GAA näyttää 4.14. Eipä tosin Niagaran maalinsuulla päävastuuta tällä kaudella kantaneen Marc Visentininkaan lukema 3.16 kovin huikea ole. Similä treidattiin isomman kaupan ohessa mestaruutta tavoittelevaan Barrie Coltsiin, jossa peliaikaa ei olisi ollut luvassa yhtään, joten siirto Suomeen oli varmasti paras ratkaisu. Pelit A-nuorten liigassa ovatkin sujuneet hyvin, seitsemässä runkosarjapelissä Similä päästi vain 11 kiekkoa taakseen. Pudotuspelien kahdessa ottelussa Similä on joutunut antautumaan kuudesti.
Missiaenin kausi Peterborough'ssa on ollut aika karmea. Tililtä löytyy mm. ottelut, joissa hän on päästänyt 8 ja 9 kiekkoa selkänsä taakse. Kehno joukkue hänen edessään laskee joka ilta hirveän määrän vetoja, ja Missiaenilla onkin eniten torjuntoja koko OHL:ssa. Torjuntaprosentti on karvan alle 90% ja GAA 3.77. Missiaen on tällä hetkellä kahdeksan pelin tappioputkessa ja verkko on heilunut aika tiuhaan tahtiin (päästettyjä maaleja noissa otteluissa 5, 6, 4, 4, 5, 3, 6, 5).
WHL:ssa ei tällä kaudella yhtään Habs-prospektia nähdä, joten siirrytään rajan eteläpuolelle yliopistokiekkoilijoihin. Kahden viime kesän ensimmäiset Habs-varaukset Danny Kristo ja Louis Leblanc pelaavat kumpikin tulokaskauttaan hyvissä merkeissä. Leblanc valittiin tällä viikolla ECAC:n vuoden tulokkaaksi, ja vaikka viime aikoina pistetahti onkin ollut hiipumaan päin, on hänen saldonsa 11+11=22 28 ottelussa Harvardin joukkueen paras. Varsin hyvää suorittamista siis tulokaspelaajalta heikohkossa joukkueessa. 11 osumasta kolme on ollut voittomaaleja.
Danny Kristoa odottanee myös valinta vuoden tulokkaaksi WCHA:ssa, sillä kausi on sujunut varsin mukavasti. 33 ottelussa tehoja on paukkunut 13+15=28, millä hän on joukkueensa toiseksi paras pistemies. Kriston kauden kohokohta osui vuoden vaihteeseen, jolloin hän oli mukana voittamassa jenkeille nuorten MM-kultaa. A-kirjain paidassaan pelannut Kristo teki 7 ottelussa 5 maalia ja antoi 3 syöttöä, joista kaksi finaaliottelussa Kanadaa vastaan.
Muista yliopistomiehistä vuoden 2006 ykköskiepin varaus David Fischer ei suurempia kehityksen merkkejä ole osoittanut, ja voipi olla että hänet jätetään signaamatta. Pisteiden valossa viime kauteen nähden on tullut jopa takapakkia, mikä on tietysti huolestuttava merkki, vaikka kyseessä onkin puolustava puolustaja. Hyvän tulokaskauden viime talvena pelannut Steve Quailer loukkaantui jo harjoituspeleissä ja hän palaa tositoimiin vasta ensi kaudeksi. Kriston joukkuekaverina pelaava USHL:ssa viime vuonna loistanut Michael Cichy ei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa kokoonpanossa ja on jämäminuuteilla jäänyt tehoihin 2+2. Dartmouthissa niin ikään tulokaskauttaan pelaava iso sentteri Dustin Walsh on pärjännyt ihan kelvollisesti viimeistellen 8 maalia 20 ottelussa. Samassa joukkueessa pelaava puolustaja Joe Stejskal on kerännyt 30 pelissä pojot 3+9=12, mutta hänen vahvuutensa löytyvät puolustuspelistä.
Venäjän suunnalla toissa kesänä varattu Maxim Trunev on pelannut sekä KHL:ssa, että farmisarja MHL:ssa. KHL:n puolella 29 ottelussa tehoja on kertynyt vaatimattomasti 3+1=4, MHL:ssa saldo on 13 ottelua 9+13=22. Viime kesän varaukselle Alexander Avtsinille pelejä KHL:ssa on kertynyt 30 ja pisteitä niissä 3+5=8. MHL:ssa hän on pelannut 12 ottelua pinnoin 4+5=9. Avtsin loukkaantui tammikuun puolivälissä ja on vielä parisen viikkoa poissa pelikentiltä. Käsittääkseni molemmilla nuorukaisilla sopimus päättyy tähän kauteen, joten toivottavasti heidät saadaan kärrättyä Pohjois-Amerikkaan pelaamaan. Ainakin Avtsinin osalta siirto QMJHL:n Montrealiin pitäisi olla aika selkeällä pohjalla, mutta eihän näistä koskaan tiedä. Esimerkistä käy Alexei Emelin, joka on suunnilleen joka vuosi hehkuttanut intoaan siirtyä ison veden yli, mutta aina vaan allekirjoittanut uuden sopimuksen Venäjälle.
Kolmosrundilla viime kesänä varattu Joonas Nättinen on palloillut Sm-liigan, Mestiksen ja A-junnujen väliä tällä kaudella. Kahdessa jälkimmäisessä pisteitä on syntynyt ihan kivasti, ensimmäisessä ei. Länsinaapurissamme siniviivapommikone Nichlas Torp on tehnyt 43 ottelussa yhden maalin, antanut viisi syöttöä ja kerännyt 87 jäähyminuuttia. Erittäin hyvin kauden aloittanut sentteri Andreas Engqvist on 51 ottelussa kerännyt tehot 13+11=24.