MM-kisojen nykyinen malli on varsin hyvä, koska World Cupia ei pelata. Jos tuo kuitenkin astuu kuvioihin, muutoksia on tarvis tehdä.
Mikäli oletetaan, että MM-kisoja pelataan jatkossakin joka vuosi, niin pidän tätä kaksi kahdeksan joukkueen lohkoa-systeemiä varsin mainiona. Tämä tuo tärkeitä pelejä noille ns. "pikkumaille" ja yllätykset ovat silti mahdollisia, kuten viime vuonna nähtiin Slovakian osalta, ja nyt Sveitsi on tekemässä vielä suurempaa pommia. Jos ja kun World Cup tulee vielä mukaan, niin ilman muuta kv. pelit kokevat inflaation, elleivät ole sitä tehneet jo. Siltä ainakin vaikuttaa monen kiekkofanit puheista päätellen. Minulle ei ähkyä ole tullut, mutta kyllähän se on ymmärrettävää, mikäli tulee.
Kuinka järkevää on sitten tällainen monen ison turnauksen pitäminen yllä samanaikaisesti? Aikamoista sillisalaattia verrattuna esimerkiksi jalkapallon konseptiin, joka toimii täydellisesti. Futiksessahan MM-kisat ovat joka neljäs vuosi, samalla kun eri maanosat pelaavat, ketkä kulloinkin, maanosan mestaruudesta.
Jääkiekon osalta olisivat samaan aikaan kilvoittelemassa olympialätkä, World Cup ja MM-kisat. Tälläkin hetkellä Kanada on hallitseva olympiavoittaja sekä World Cupin voittaja, ja kohta kruunataan uusi maailmanmestari. Jotenkin tämä nippu pitäisi saada nidottua yhteen järkeväksi kokonaisuudeksi.
Moni puhuu, että MM-kisojen osallistujamäärää pitäisi vähentää. Olen sitä mieltä, että korkeintaan kahdella. Nythän on selkeästi havaittavissa, että MM-tasolle on vakiintumassa 14 joukkuetta, ja satunnaisesti yksi näistä voi alempaan sarjaan pudota. Slovenia, Itävalta, Kazakstan ja Italia vaihtavat paikkoja keskenään vuosi toisensa jälkeen. Nämä maat eivät liene ihan samalla tasolla noiden isojen kanssa.
MM-kisojen järjestämisvuosia ajatellen pitää aina muistaa, että pienemmille lätkämaille MM-kisat ovat suurin juttu. World Cupiin ne eivät voi osallistua ja olympialätkäkin on käytännöllinen mahdottomuus. MM-kisat voitaisiin pelata 14 maan kesken joka toinen vuosi, kahden lohkon järjestelmällä. Divisioonalätkää pitäisi kuitenkin samalla muuttaa.
Ihan sivuhuomautuksena haluaisin, että IIHF:n rankingille annettaisiin jonkinmoista arvoa. Sen saavat päättäjät ihan itse pohtia.
A-taso: Kanada, Venäjä, USA, Ruotsi, Suomi, Tshekki, Slovakia, Sveitsi, Tanska, Saksa, Norja, Latvia, Valko-Venäjä, Ranska. Kaksi seitsemän joukkueen lohkoa.
B-taso: Itävalta, Slovenia, Kazakstan, Italia, Unkari, Japani, Etelä-Korea, Ukraina, Iso-Britannia, Puola. Kaksi viiden joukkueen lohkoa.
C-taso: Hollanti, Romania, Liettua, Kroatia, Viro, Belgia, Islanti, Australia, Serbia, Israel. Kaksi viiden joukkueen lohkoa.
D-taso: Espanja, Uusi-Seelanti, Meksiko, Kiina, Turkki, Etelä-Afrikka, Bulgaria, Pohjois-Korea (Luxemburg, Arabiemiraatit, Hongkong ym. voivat karsia, kuten tämän vuoden III-divarin kisoihin karsittiin). Kaksi viiden joukkueen lohkoa.
Siitä saavat lähteä päättäjät suunnittelemaan, pohjatyö on tehty.