Yksinkertainen on kaunista sarjajärjestelmissäkin. Jos halutaan 16 maan sarja, silloin voidaan käyttää entistä futiksen systeemiä: 4 lohkoa, kaksi parasta jatkoon, sitten pleijarit ja homma on siinä (32 matsia). Jos joskus kv. kiekossa järki voittaa ja NHL:kin taipuu osallistumaan MM-kisoihin koko voimallaan, silloin tämä järjestelmä voisi sopia heillekin. Sarja on lyhyt, voitaisiin pelata vaikka joulutauolla ja mestari olisi ilman kitinöitä maailman paras joukkue.
Minun mielestä nykymalli on hyvä. Jääkiekontason pitää laajentua, sillä ainakin minua puuduttaa samojen maiden menestys ja lähes automaatio puolivälieräpaikat. On hyvä, että jääkiekkoa yritetään levittää. Kehittymiseen pitää tarjota mahdollisuuksia. Tilannehan muuttuu kokoajan parempaan suuntaan. Hitaasti, mutta varmasti. Onneksi naurettava 4 joukkueen EHT:kin tajuttiin viimein kuopata.
Jääkiekon taso ei laajene hokemalla. Jos tarkastellaan MM-kisojen historiaa, niin todellisia merkkejä tason laajennuksesta ei löydy. Viimeisin uusi mitalisti oli Slovakia (v. 2000), jonka jääkiekko sai tähtensä entisen Tshekkoslovakian kovasta kiekkokulttuurista. Täysin omin keinoin on jääkiekon huipulle noussut uusista maista vain Suomi, joka voitti tuon mitalin v. 1992.
Tarkastellaanpa nyt pudotuspelien ulkopuolelle jääneitä maita, nehän sitä oletettua tasoa tuovat. Neuvostoliiton romahdus toi muutaman hyvän kiekkomaan lisää, siis Latvian, Ukrainan, V-Venäjän, Kasakstanin ja tietenkin Venäjän. Mutta kuka muistaa vielä Ukrainan saavutuksia kiekossa, oli viimeksi A-sarjassa v. 2002. Latvia on hiipuva kiekkomaa ja Kasakstan on suunnilleen entisensä, eli hissijoukkue. V-Venäjäkin näyttää olevan laskusuunnassa. Neuvostoliiton perintö ei sittenkään nostanut jääkiekon tasoa merkittävästi.
Saksa on L-Saksan nimellä voittanut viimeksi mitalin 60 vuotta sitten, kuten myös Sveitsi. Saksalla on kaikki eväät jääkiekon kehittymiselle, vaan se ei kehity kuitenkaan. Futis vie paljon lahjakkuuksia. Maan jääkiekko polkee aina vain paikallaan, useimmin sijoilla 9-12. Ranska on ollut A-sarjassa 20 vuotta pienin keskeytyksin, eivätkä senkään sijoitukset osoita mitään suuria kohenemisen merkkejä. Itävaltakin omaa pitkän kiekkokulttuurin, mutta maa on samoin hissijoukkue, vaikka pelannut pitkään A-sarjassa. Ei mitään kehitystä nähtävissä. Sloveniaan pätee sama ja maan resurssit kiekkoon ovat todella pienet. Italia oli aiemmin A-sarjan vakiomaa, nyt maa seilaa A-sarjan ja divarin välillä. Ja kun vielä muistetaan Puolaa, joka joskus oli vakiomaa A-sarjassa, mutta tarpoo nyt syvällä, ovatkin lähes kaikki mainitsemisen arvoiset maat käyty läpi.
Pohjoismaat ovat lievä poikkeus. Norjalla on pitkä kiekkokulttuuri, mutta maan taso on vakiintunut 10-12 paikkeille. Tanska on ainoa maa, joka on selkeästi nostanut tasoaan viimeisten 20 vuoden aikana.
Jos katsotaan sitten kovien maiden jengiä, niin Sveitsiltä uupuu vielä nykykiekossa mitali. Sillä on hyviä sijoituksia arvokisoissa joitakin, mutta silti heiluriliike on myös aika kova.
Näin ollen, en näe mitään urheilullista perustetta ylläpitää 16 maan A-sarjaa. Kun kuitenkin päätösvaltaa kiekkoasioissa on jopa Intialla, ei tarvitse ihmetellä, miksi reilu ja tiukan kilpailullinen A-sarja jää vain pöytälaatikkounelmaksi minulle ja muutamalle muullekin tosipelien ystävälle.