MM-kisat 2013: Suomi

  • 926 174
  • 3 108
Tila
Viestiketju on suljettu.

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Morukara: Valmentajalla nyt ei ole yleensä vain yhtä mahdollisuutta käytettävänään kun puhutaan pelaajista, joita ei ole aivan pakko valita, joutumatta samalla naurunalaiseksi. Kun puhutaan pelaajista, jotka hierarkiassa ovat hyökkääjistä sijoilla 13-14, enpä usko, että sopivia pelaajia tosiaan on vain kaksi näille paikolle. Niitä voi olla kymmeniä. Ja silloin tietysti korostuu valmentajan valinta: pelkääkö hän yli kaiken pelaajan tekevän virheitä, jolloin hän valitsee pelaajan, jolla on paljon kokemusta tietynlaisista rooleista vai haluaako hän esim. "high risk, high reward" pelaajan, joka voisi periaatteessa nousta vaikka ykköseen, jos onnistuu.

Eivät kaikki pelaajat kehity MM-kisoissa. Mutta tulevan tähden tunnistaa siitä, että pelaaja kasvaa näytönpaikassaan. Täällä JA:ssa oli monta ja olipa tuo johtavakin sitä mieltä, ettei Mikael Granlundia pidä valita kisoihin. Kun oli liian nuorikin jne. jne. Täytti kuitenkin paikkansa, vai mitä. En ole roudaamassa koko U20 miehistöä MM-kisoihin. On pelaajia, jotka piiloutuvat mailansa taakse kovassa paikassa, sekä vanhoja että nuoria. Ja on niitä, jotka rakastavat kovia haasteita, kehittyvätkin niissä.

Täytyy nyt vielä kerran korostaa, että ylipäätään kaveri, joka on pelannut monet arvokisat, kuten Hagman ei ole liigajyrä. Minä en pidä palkintomatkana sitä, että joku maajoukkuekonkari ollessaan kunnossa tulee kisoihin. Ymmärrän nämä valinnat. Vaan liigajyränä pidän tyyppejä, jotka tulevat kisoihin yhden hyvän liigakauden perusteella ilman maajoukkuenäyttöjä ja -edustuksia. Näistä pelaajista ei vain kannata odottaa enää mitään, joten heidän marginaaliroolinsa MM-kisoissa voisi hyvin jättää jollekin potentiaaliselle tähdelle.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
IceWalker: meillä näyttää olevan selkeä näkemysero. Mielestäni Granlund ei erityisesti kasvanut Slovakian kisoissa. Hän pääsi kisoihin koska oli ollut hyvä ja jatkoi kisoissa samaan malliin. Ei minullakaan ole mitään nuorien mukaanottamista vastaan jos tarkoitus on rakentaa paras mahdollinen joukkue, eikä suorittaa jotain mystistä sisäänajoa nuorille, joista ehkä voi joskus tulla jotain.

Tänä vuonna mielestäni Barkoville olisi ollut tonttia tarjolla MM-kisoissakin. Hän on toki nuori, mutta pelaajana jo kokonaisvaltaisesti hyvä ja riskitasoltaan melko pieni. Ei MM-kisoihin ole järkeä ottaa korkean riskin pelaajia jos ei ole odotettavissa isoa hyötyä. Armiasta puhutaan kovasti ratkaisupelaajana ja maalintekijänä mutta ne on vain puheita joita mies ei ole ainakaan vielä lunastanut.

Barkov lätki runkosarjassakin enemmän maaleja kuin Armia mutta ei häntä silti pidetä kovana maalintekijänä. Tämä onkin erona kun verrataan vaikka Granlundia ja Barkovia Armiaan. He ovat jo Armiaa nuorempina latoneet 20 häkkiä vaikka maalintekoa ei edes pidetä heidän erityisvahvuutenaan. Heistä ei tarvitse puhua potentiaalisina ratkaisijoina kun he ovat jo olleet sitä. Armia on hyvää liigatasoa, mutta puheet muusta ovat tällä hetkellä unelmointia ilman todellisuuspohjaa. Alemmissa ketjuissa Armialla ei olisi MM-kisoissa käyttöä ja ylempiin ketjuihin löytyy parempia (ja ennenkaikkea riskittömämpiä) vaihtoehtoja.

Täälläkin on monesti kritisoitu sitä miten arvokisaputkeen on vaikea päästä kun sinne otetaan niitä vanhoja naamoja. Sinun mukaasi taas on väärin se että hyvin liigassa pelannut, ei maajoukkuenäyttöjä omaava, otetaan mukaan MM-kisoihin. Minun mielestäni MM-kisoihin pitää nimenomaan ottaa ne jotka ovat hyviä ja sopivia tällä hetkellä. Jalosen joukkueen tehtävä on menestyä kisoissa mahdollisimman hyvin ja sen pohjalta hän tekee valintansa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kimmo Timonen sanoo Maikkarin nettisivuilla suoraan, että todennäköisyys hänen MM-reissuunsa on pieni ja jättää mielellään kisat nuorempien hoidettavaksi. No, eipä tämä yllätys ole, mutta kyllähän sitä mielellään näkisi tuon tason staroja kisoissa. Juuri nyt tuntuu siltä, että änärivahvistusten määrä tulee jäämään todella pieneksi. Rinne on ehkä todennäköisin, myös Petrell lienee saatavilla, mutta työsulkuotteiden perusteella hän ei ole mikään vahvistus Leionille. Korpikoski ja Leino ovat loukkaantuneina ja Salon kisamatka lienee suunnilleen yhtä todennäköinen kuin Timosen kohdalla. Tuomo Ruutu olisi tietty yksi potentiaalinen nimi, mutta hänenkin kohdallaan kausi on ollut jumalattoman rikkonainen. Antti Miettistä taas en osaa nähdä sellaisena pelaajana, jota Leijonat kaipaa rosteriinsa.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Täälläkin on monesti kritisoitu sitä miten arvokisaputkeen on vaikea päästä kun sinne otetaan niitä vanhoja naamoja. Sinun mukaasi taas on väärin se että hyvin liigassa pelannut, ei maajoukkuenäyttöjä omaava, otetaan mukaan MM-kisoihin. Minun mielestäni MM-kisoihin pitää nimenomaan ottaa ne jotka ovat hyviä ja sopivia tällä hetkellä. Jalosen joukkueen tehtävä on menestyä kisoissa mahdollisimman hyvin ja sen pohjalta hän tekee valintansa.

Kritiikkiäni Jalosen valintoja kohtaan ei pidä tulkita niin, että ajattelisin Jalosen pääsääntöisesti epäonnistuneen valinnoissaan. Päinvastoin. Kun kävin lävitse Jalosen kauden MM-joukkueet 2009-12 plus nykyisen leiriryhmän, niin en löytänyt valinnoista kovinkaan paljon purnattavaa.

Maalivahtivalinnat olivat olosuhteisiin nähden ok. Puolustajavalinnat onnistuivat mainiosti. Kilpailu paikoista oli kovaa ja tarjolla oli vankkaa maajoukkuekokemusta omaavia pakkeja, esim. Väänänen, Niskala, Jaakola, Puistola ja Kukkonen, joilta löytyy myös NHL-kokemusta ja nuorten maailmanmestaruutta ym. Tosiasia on, että ikäluokista 1990-93 ei vain Vatasta lukuunottamatta löytynyt tarpeeksi hyviä nuoria pakkeja, jotta heidän valintaansa MM-kisoihin olisi voitu edes ajatella. Muutama kehityskelpoinen liigapakkikin pääsi kisoihin, kuten Järvinen, joka myöhemmin todennäköisesti siirtyy AHL:n kautta KHL:n.

Kritiikkini kohdistui hyökkääjien valintaan. Joukkueisiin valittiin aivan liian monta turhaketta, jotka pelasivat vain yhdet MM-kisat ja se siitä sitten. Ainakin näiden pelaajien sijaan olisi voitu valita nuoria pelaajia: he olisivat hyödyttäneet joukkuetta enemmän kuin nämä liigajyrät. Edelleenkin haluan lukea vastauksen kysymykseeni: mitä hyötyä nämä varsin kokeneet liigajyrät Vahalahti, Kerman, Lahti, Tuppurainen ja Kiiskinen toivat joukkueelle? Toki huonojen valintojen joukossa oli myös kokeneita maajoukkueratsuja, mutta näiden valitseminen kisoihin oli sentään rationaalisempaa. Tuskin koskaan valinnat menevät täysin putkeen.

Itse tietenkin preferoin voimakasta nuorennusta, koska en nyt ota näitä Kalen keväthöntsiä ihan haudanvakavasti. Tärkeimmät kisat ovat kuitenkin taas tulossa, Sothissa ensi vuonna. Mutta paljon kiintoisammat MM-kisoistakin tulisi, jos joukkueessa olisi edes joku nuori pelaaja, jonka suorituksia voisi seurata mielenkiinnolla.

Barkovin suhteen, itse en odottanut häntä vielä aikuisten MM-kisoihin. Sen sijaan U18-kisoihin odotin, koska hän olisi hyvin voinut dominoida niissä kisoissa, mikä on aika harvinaista herkkua suomalaiselta pelaajalta. Granlundista tietenkin kaikki jälkikäteen tietävät, että hänen hienot esityksensä Slovakiassa olivat odotettuja. Minä en muuten sitä tiennyt etukäteen, mutta uskoin Granlundiin. MM-kisat ovat aikakin finaalien osalta astetta kovempia kuin liigafinaalit, joten Granlundin piti nostaa tasoaan niihin kisoihin. Toivotaan varmaan kaikki, että myös seuraava kova tasonnosto onnistuu, jotta edes yksi suomalainen olisi NHL:ssä tulevaisuudessa top 50. Armia on arvoitus kaikille, niinhän ne huippulupaukset yleensä ovat: jos ei NHL:ssä potentiaali realisoidu, sen harmillisempaa se meille maajoukkueenkin kannattajille sitten on.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Laskeskelin tuossa keskustelun pohjaksi pelaajakohtaiset tilastot Suomen maajoukkuepeleistä tältä kaudelta. EHT-otteluita on pelattu kaikkiaan yhdeksän ja sen lisäksi neljä harjoituspeliä Tanskaa ja Norjaa vastaan, kaksi kutakin. Vielä ennen MM-kisoja on edessä kaksi treenipeliä Sveitsiä vastaan ja kauden viimeinen EHT-höntsä.

Kaikkiaan 56 pelaajaa on ehtinyt Suomen A-maajoukkuepaitaa tällä kaudella jo kantaa. Heistä neljä livahti sittemmin NHL:ään. Hieman yllättävänä voitaneen pitää sitä, että kauden kaksi tehokkainta Leijonaa ovat puolustajat Hietanen ja Mäenpää. Hyökkääjien pörssikärki on Juha-Pekka Haataja. Merkillepantavaa on ilman muuta myös Oskar Osalan komeat tilastot ja upea plusmiinus-saldo +9. SM-liigan finalisteista maajoukkueeseen joidenkin toivomia Armiaa, Raantaa tai Niemistä ei ole kauden aikana maajoukkueessa nähty.

Jaoin tilastot pelkkiin EHT-otteluihin ja sitten kaikkiin kauden aikana pelattuihin peleihin. Hyökkääjät, puolustajat ja maalivahdit ovat omana ryhmänään. Sulkeissa oleva luku tilastojen yläpuolella on pelaajien kokonaismäärä ko. kategoriassa. Tilastoissa luvut ovat järjestyksessä ottelut, maalit, syötöt, pisteet, plusmiinus ja jäähyminuutit.

EHT:

(27)
Juhamatti Aaltonen 6 3+0=0 0 0
J-P Haataja 6 1+2=3 -1 2
Oskar Osala 5 1+2=3 +6 4
J-P Hytönen 3 1+2=3 +3 6
Ilari Filppula 6 0+3=3 0 0
V-M Savinainen 3 2+0=2 +2 2
Sakari Salminen 6 1+1=2 +1 0
Tuomas Kiiskinen 5 1+1=2 0 0
Teemu Ramstedt 6 1+1=2 -3 0
Antti Pihlström 6 1+1=2 -3 2
Jonas Enlund 6 1+1=2 -4 2
Teemu Laine 3 1+0=1 0 2
Jesse Joensuu 3 0+1=1 +1 0
Ville Viitaluoma 3 0+1=1 0 0
Miika Lahti 6 0+1=1 -1 0
Kristian Kuusela 6 0+1=1 -4 0
Mikko Koivu 2 0+1=1 +1 2
Petri Kontiola 3 0+1=1 +1 2
Marko Anttila 3 0+1=1 +1 4
Jori Lehterä 6 0+1=1 -4 18
Toni Kähkönen 3 0+0=0 +1 0
Petteri Wirtanen 3 0+0=0 +1 0
Niklas Hagman 3 0+0=0 0 0
Tommi Huhtala 3 0+0=0 0 0
Jani Tuppurainen 3 0+0=0 -1 0
Jere Sallinen 3 0+0=0 -1 0
Jarno Koskiranta 3 0+0=0 -1 2

(16)
Mikko Mäenpää 6 3+1=4 -2 2
Juuso Hietanen 6 2+1=3 -1 0
Ville Lajunen 3 1+2=3 +2 4
Petteri Nummelin 3 1+1=2 -1 0
Kristian Näkyvä 3 0+1=1 -2 0
Janne Niskala 3 0+1=1 +4 2
Lasse Kukkonen 6 0+1=1 -1 2
Sami Lepistö 3 0+0=0 +2 0
Mikko Kousa 6 0+0=0 0 0
Janne Jalasvaara 3 0+0=0 -1 0
Teemu Eronen 6 0+0=0 -2 0
Ilari Melart 3 0+0=0 +2 2
Ilkka Heikkinen 3 0+0=0 +1 2
Ossi Väänänen 6 0+0=0 -2 2
Teemu Laakso 6 0+0=0 -2 4
Atte Ohtamaa 6 0+0=0 -2 4

(6)
Juha Metsola 1 100,00
Pekka Rinne 2 97,40
Tuukka Rask 1 94,12
Atte Engren 2 93,06
Ari Ahonen 2 89,13
Joni Ortio 1 86,36

Kaikki kauden A-maaottelut toistaiseksi

(30)
J-P Haataja 10 4+3=7 +1 2
Antti Pihlström 9 4+2=6 0 4
Oskar Osala 9 3+3=6 +9 8
Ville Viitaluoma 7 1+5=6 +2 0
Juhamatti Aaltonen 6 3+0=0 0 0
Niklas Hagman 7 2+1=3 0 2
Pekka Jormakka 4 1+2=3 +3 0
J-P Hytönen 5 1+2=3 +3 6
Ilari Filppula 6 0+3=3 0 0
V-M Savinainen 3 2+0=2 +2 2
Sakari Salminen 7 1+1=2 +1 0
Tuomas Kiiskinen 5 1+1=2 0 0
Teemu Ramstedt 7 1+1=2 -4 0
Jonas Enlund 6 1+1=2 -4 2
Marko Anttila 6 1+1=2 +3 8
Teemu Laine 3 1+0=1 0 2
Jesse Joensuu 3 0+1=1 +1 0
Miika Lahti 6 0+1=1 -1 0
Kristian Kuusela 10 0+1=1 -4 0
Mikko Koivu 2 0+1=1 +1 2
Petri Kontiola 3 0+1=1 +1 2
Miikka Salomäki 4 0+1=1 +1 2
Petteri Wirtanen 7 0+1=1 +4 4
Jori Lehterä 6 0+1=1 -4 18
Toni Kähkönen 5 0+0=0 +1 0
Tomi Sallinen 4 0+0=0 +1 0
Tommi Huhtala 3 0+0=0 0 0
Jani Tuppurainen 3 0+0=0 -1 0
Jere Sallinen 7 0+0=0 -2 0
Jarno Koskiranta 3 0+0=0 -1 2

(19)
Juuso Hietanen 10 4+4=8 0 0
Mikko Mäenpää 8 4+4=8 -3 2
Ville Lajunen 3 1+2=3 +2 4
Petteri Nummelin 3 1+1=2 -1 0
Sami Lepistö 7 0+1=1 +5 0
Kristian Näkyvä 3 0+1=1 -2 0
Janne Niskala 3 0+1=1 +4 2
Lasse Kukkonen 6 0+1=1 -1 2
Ossi Väänänen 7 0+1=1 -1 2
Teemu Laakso 9 0+1=1 -2 4
Ilari Melart 7 0+1=1 +4 6
Mikko Kousa 10 0+1=1 +3 6
Ville Pokka 2 0+0=0 +1 0
Topi Jaakola 1 0+0=0 0 0
Janne Jalasvaara 3 0+0=0 -1 0
Teemu Eronen 6 0+0=0 -2 0
Ilkka Heikkinen 3 0+0=0 +1 2
Rasmus Ristolainen 3 0+0=0 +1 2
Atte Ohtamaa 10 0+0=0 -1 6

(7)
Juha Metsola 1 100,00
Mika Järvinen 1 100,00
Pekka Rinne 2 97,40
Tuukka Rask 1 94,12
Atte Engren 4 92,00
Ari Ahonen 2 89,13
Joni Ortio 2 90,48

Edit. Näiden tilastojen valossa on helppo todeta, että ihan oikeasta päästä JJ lähti joukkuetta karsimaan, kun Norja-matsien jälkeen hyvät kesälomat toivotettiin Jaakolalle, Kuuselalle, Ohtamaalle, Salomäelle ja T.Salliselle.
Mielenkiintoista on muuten, kuinka vähän Suomen arvokisoissa kokenein osasto on tällä kaudella ollut mukana. Jaakola ei tosiaan ehtinyt pelata kuin yhden ottelun, ja Janne Pesonen tulee vasta nyt ensimmäistä kertaa mukaan. Koko kauden ajan poissa maajoukkuekuvioista on ollut mm. Jarkko Immonen, Niko Kapanen, Mika Pyörälä, Anssi Salmela, Pasi Puistola, Karri Rämö ja Petri Vehanen.

Edit2. Kauden aikaisemmissa kolmessa EHT-turnauksessa pelaamattomia pelaajia on muuten mukana leirityksessä vain neljä: Mika Järvinen, Rasmus Ristolainen, Pekka Jormakka ja Janne Pesonen. Tätäkin taustaa vasten tuntuu aika epätodennäköiseltä, että SM-liigan finalisteista "noin vain" tultaisiin puskista mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Hyvä esimerkki nuoren pelaajan ottamisesta kisohin oli aikoinaan Jarkko Varvio. Valinta kisoihin 1992 tuli puskista. Takana oli kyllä läpimurtokausi liigassa tehoin 25+9 ja kahdet nuorten MM-kisat. Silti, valinta oli jättiyllätys, osin johtui tietenkin lukuisista kieltäytymisistä, mutta Matikainen myös antoi kisojen alusta saakka vastuuta Varviolle. Mihinkään penkinlämmittäjän rooliin Varviota ei valittu eikä tietysti ollut syytäkään, koska kyse oli suomalaisittain aika poikkeuksellisesta maalintekijästä tuolloin.

Ja onhan niitä toki muitakin esimerkkejä. Varvion valinta kuitenkin kävisi suht hyvin esimerkistä, mitä tulee tapaus Armiaan.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
En edelleenkään ymmärrä millä muulla perusteella Armia on tuleva maalipyssy? Teinivuosina annettujen näyttöjen perusteellako? Ei huomisen sääennustettakaan tehdä sen mukaan miltä virtaukset näyttivät kaksi viikkoa sitten.

Varvioonkin voi Armiaa verrata, mutta siihen liittyy kyllä aika paljon ironiaa. Niissä yksissä kisoissa Varvio voitti pistepörssin, mutta sen jälkeen kaksissa MM-kisoissa hän teki 16 pelissä 2 pistettä, pelasi NHL:ssä yhteensä 14 peliä, oli 90-luvun loppupuoliskolla enää kelpo liigapelaaja ja vuosituhannen vaihteessa siirtyi bundesliigaan. Vaikka suhtaudunkin varauksella Armian maalintekopotentiaaliin niin Varvioon vertaaminen on jotenkin masentavaa: suonenveto yksissä kisoissa ja sen jälkeen alamäki.

On aika kaukaa haettua ajatella että viime runkosarjoissa 18 ja 19 maalia tehnyt 20-vuotias pelaaja olisi MM-kisojen kovemmassa seurassa yhtäkkiä joku ratkaisija. Kun 1991-1992 kaudella varvio teki 25 maalia runkosarjassa (44 ottelua) niin maalipörssin voitti muuan Selänne joka teki 39 maalia. Siinä oli (ja on) suomalainen "poikkeuksellinen maalintekijä". Niitä 20-30 maalin tekijöitä oli parikymmentä tuolla kaudella.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Jännä muuten huomata että Salmela ja Rämö (tosin taisi kieltäytyä) ei ole mahtunut mukaan leiritykseen. Oisko sittenkin ollu jotain perää niissä pilvi hommissa...

Yritin jo aiemmin vihjata että välttämättä jotkut pelaajat eivät ole tyytyväisiä siihen että maajoukkueen päävalmentajan hölmön ja puolihuolimattoman kommentin perusteella koko kansakunnan silmissä ollaan nyt pilvenveikkoja.

Itseasiassa nämä kisat voitaisiin vaikka nyt vetäistä kasvatuskisoina, eli annetaan nuorisolle isoa roolia tuloksenkin hinnalla. Valitettavasti vain tuolla leirityksellä ei löydy nyt oikein muita nuoria lupauksia Ristolaisen lisäksi ja luultavasti Jabba The Kummola ei hyväksyisi tuollaista ratkaisua kotikisoissa, sattaisi ylihintaisen lonkeron ostajia olla liian vähän katsomoissa.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
En edelleenkään ymmärrä millä muulla perusteella Armia on tuleva maalipyssy? Teinivuosina annettujen näyttöjen perusteellako?

No, Armian maalisaldot kolmella liigakaudella ovat olleet 18, 18 ja 19 ja tämä kaikki siis alle 20-vuotiaana joten kai tämä jotakin potentiaalia osoittaa? Ei mielestäni kannata pelaajan koko uraa dumata vain siksi ettet halua häntä mm-kisoihin.

Lisäksi katsoisin hyvin paljon pelaajan ominaisuuksia puhuttaessa siitä mitä kenestäkin voi tulla. Suomella ei ole koskaan ollut kansainvälisen tason maalintekijätyyppiä joka olisi sekä iso, vahva että taitava. Joel Armialla olisi potentiaalia olla tämä tyyppi. Kun Ville Leinon taito ja epäortodoksisuus yhdistyy Mikko Koivun raameihin ja Teemu Selänteen laukaisutaitoon, on käsissä Joel Armia. Siis parhaimmillaan: en todellakaan väitä että hän olisi tuota juuri nyt.

Ihan tulevaisuuden kannalta on harmi ettei Armia ole saanut näyttöpaikkaa maajoukkueessa, toki tähän ovat vaikuttaneet epätasaiset esitykset, se yksi kokonainen huippukausi on jäänyt puuttumaan.

Edit. Ja koska tilastoista huutaminen jatkunee kohta taas, tarkennettakoon että edellä mainittuihin pelaajiin verratessassani tarkoitan vain pelityyliä ja ominaisuuksia, en sitä että Armia olisi välttämättä Leinon tai Selänteen veroinen.

On aika kaukaa haettua ajatella että viime runkosarjoissa 18 ja 19 maalia tehnyt 20-vuotias pelaaja olisi MM-kisojen kovemmassa seurassa yhtäkkiä joku ratkaisija. Kun 1991-1992 kaudella varvio teki 25 maalia runkosarjassa (44 ottelua) niin maalipörssin voitti muuan Selänne joka teki 39 maalia. Siinä oli (ja on) suomalainen "poikkeuksellinen maalintekijä". Niitä 20-30 maalin tekijöitä oli parikymmentä tuolla kaudella.

Vastaavasti Janne Lahti teki kaudella 2010-2011 liigassa 37 maalia, mutta ei kuitenkaan ollut mm-kisoissa mikään ratkaiseva pelaaja joten mikä loppujen lopuksi on liigatilastojen arvo tällaisissa vertailuissa? Mielestäni niillä saa pyyhkiä persettä. Pelaajat tulee valita sen mukaan mikä on heidän mahdollinen antinsa kansainvälisissä ympyröissä, miten heidän ominaisuutensa sopivat juuri sinne. Armian koon, taidon ja maalinteko-osaamisen yhdistelmä on kansainväliselläkin mittapuulla poikkeuksellinen, millä en kuitenkaan tarkoita että hänet pitäisi välttämättä kisoihin valita. En itse asiassa usko että niin tapahtuu, koska alla ei ole eht-edustuksia ja viimeisiä kisojaan valmentava Jukka Jalonen haluaa taatusti pelata valinnoissaan varman päälle.
 
Viimeksi muokattu:

Rici

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, D, Pönttövuoren Peikot
Suomen sentterit

Omat valintani Suomen senttereiksi olisivat seuraavat nykyisillä näkymillä:

1. Petri Kontiola pelasi ehjän KHL-kauden hurjilla tehoilla. 63 ottelussa syntyivät tehot 21+27. Plusmiinustilasto on vielä hurjempi +33. Varmin sentterivalinta mielestäni. Playoffseissa tahti vain parani ja oli lähes piste per peli.

2. Mikko Koivu olisi tässä tilanteessa kultaakin kalliimpi vahvistus Suomelle. Minnesota kamppailee pudotuspelipaikasta, ja jos noutaja tulee, niin olisi parasta saada mies MM-kisoihin. Tietääkö kukaan hänen tilanteestaan enempää?

3. Ville Viitaluoma, vahva kausi takana SM-liigassa tehoin 18+38. Pelaa juuri nyt uransa parasta kiekkoa. Vahva alivoimapelaaja.

4. Juha-Pekka Hytönen, pelaa tasaisen varmasti vain hyviä pelejä. Hyvä joukkuepelaaja ja tärkeä hengenluoja kopissa. Mies jolla työmoraali on varmasti kohdallaan.

Bubbling under: Miika Lahdelle voisi olla tarjolla rotan rooli. Tavoitteena olisi rikkoa vastustajan peliä ja saada aikaan ylivoimaa omalle joukkueelle. Kehittynyt monipuoliseksi kauden aikana ja pystyy erinomaisen alivoimapelinsä lisäksi myös maalintekoon ja ylivoimaan. Voidaan heittää tilanteeseen kuin tilanteeseen. Jarno Koskiranta on sentteritilanteen kriisiytyessä nousemassa mustaksi hevoseksi. Alla on hyvä kausi. Harkintaan. Ramstedt "floppasi" hyvän alkukauden jälkeen loppukaudesta KHL:ssä, mutta omaa silti mahdollisuudet nousta vielä joukkueeseen. Mikael Granlund, vaikea kausi takana, mutta jos Minnesota putoaa jatkosta, voidaanko Granlundia jättää valitsematta? Tommi Santalalla on hyvä kausi NLA:ssa takana. Toisi voimaa ja ryminää hyökkäykseen.

Poissa laskuista ovat seuraavat huiput: Jori Lehterä, Niko Kapanen ja Jarkko Immonen. Lisäksi Tuomo Ruutu on puolikuntoinen ja Ville Leino toipilaana.
 
Viimeksi muokattu:

Rici

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, D, Pönttövuoren Peikot
Pakisto

Timonen-Jalasvaara
Salo-Mäenpää
Mäntylä-Melart
Laakso varamieheksi.

Kimmo Timonen olisi ykkösvalintani. Valitettavasti mies pitää lähtemistään kisoihin epätodennäköisenä. Pidän kuitenkin listallani.

Janne Jalasvaara olisi myös puolustajien listani kärkipäässä. Moskovan Dynamon tärkeimpiä pakkeja. Puolustaja, jolta voi odottaa myös tehoja.

Sami Salo toivottavasti tulee kisoihin. Tampa tipahtaa jatkosta - siltä se vahvasti näyttää. Salo tuo pakistoon kokoa, näköä ja kokemusta. Ehdottomasti joukkueeseen.

Mikko Mäenpää on pelannut tasaisen nousujohteisesti ja myös onnistunut EHT-turneella. Koska joukkueeseen ei kuitenkaan valita Numppaa, Vatasta, Heikkistä tai Lajusta, niin Mäenpää siellä on ainakin oltava.

Tuukka Mäntylä on riskivalinta jäähyherkkyytensä vuoksi, mutta parempaakaan ei ole tarjolla.

Ilari Melart pienempään rooliin maalineduspelotteeksi.

Ja sitten vielä lopuksi bubbling under:
Petteri Nummelinin nostan protestiksi tälle listalle. Kuuluisi myös nykykunnossaan joukkueeseen. Ylivoimalla hän olisi edelleen joukkueen parhaimmistoa.

Ilkka Heikkinen puuttuu myös Jalosen listalta, mutta on omallani. Miten ihmeessä Suomella voi olla varaa tiputtaa näin monta kiekollista pakkia kokoonpanosta? Sami Vatasta ei päästetä Atlantin toiselta puolelta tänne, joten NLA:n suomalaispakeille olisi tilausta. Tarjolla olisi myös Ville Lajunen.

Teemu Laakso?Salmela? Meriittejä löytyy, mutta ei taida

Seuraavat miehet voitaisiin jättää pois, vaikka meriittejä aiemmilta vuosilta onkin: Lasse Kukkonen on ollut epävarma omassa päässä sekä Elitserienissä että EHT-turnauksissa. Kotiin tällä kertaa. Sami Lepistön kausi on ollut laskusuuntainen ja KHL:ssä ei ole peli kulkenut entiseen malliin. Tuskinpa se avautuisi MM-jäilläkään.

Joni Pitkäsestä olisi ollut apuja, mutta mies on loukkaantuneena.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vehasesta seuraava kieltäytyjä. Ei ehkä ollut SM-liigassa odotetun maaginen, mutta kyllä Vehanen olisi kelvannut vanhoilla meriiteillään helposti kakkosvahdiksi. Nyt kaikki katseet kohdistuvat Pekka Rinteeseen, mitäpä jos hänkään ei tule?

Vehasta parempia maalivahteja löytyy liigasta ainakin kaksi. Vanhat näytöt joo, kyllä Raanta ja/tai Metsola ansaitsivat sentään tilaisuuden.

Rinne on tietysti oma lukunsa, siitä ei pääse mihinkään.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suurin kiima MM-kisoihin taitaa olla aika moneltakin pelaajalta ohitse. Ainakin niiltä, jotka ovat olleet mukana viimeiset 3-4 vuotta. Ja jos taskussa on vieläpä MM-kulta, ei varmaan kauheasti nappaa lähteä kisohin, osa koki kotikisojenkin huuman jo vuosi sitten.

Mutta kuten monasti jo todettu, tämä voi kääntyä myös joukkueen eduksi.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Suurin kiima MM-kisoihin taitaa olla aika moneltakin pelaajalta ohitse. Ainakin niiltä, jotka ovat olleet mukana viimeiset 3-4 vuotta. Ja jos taskussa on vieläpä MM-kulta, ei varmaan kauheasti nappaa lähteä kisohin, osa koki kotikisojenkin huuman jo vuosi sitten.

Mutta kuten monasti jo todettu, tämä voi kääntyä myös joukkueen eduksi.

Niin, sukupolven vaihdosta tarvitaan, nuoria nälkäisiä jätkiä. Olen ylipäätään ollut jo vuosia sitä mieltä että mm-kisoihin pitäisi asettaa ikäraja olympiafutiksen tapaan, nähtäisiin todennäköisesti mielenkiintoisemmat kisat.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vehanen oli erittäin heikko viime keväänä ja meiltä nyt muutenkin löytyy maalivahteja ihan hyvin. Ei menetys ja ymmärrän, ettei välttämättä luukkuvahdin hommat tuossa iässä enää kiinnosta.
 

Ralph

Jäsen
Joko Teemu Lassila on kieltäytynyt? Tuttu ja turvallinen valinta kakkosmokeksi, kun NHL:stä tulee ykkösveska ja kolmonen on joku nykyisestä kolmikosta, veikkaan Atte Engreniä.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mielenkiintoista nähdä, kelpaako SM-liigan finaaleja pelaavista veskareista kumpikaan kolmosveskariksi kisoihin. Metsolahan oli jo maajoukkueessa tällä kaudella, joten ehkä mahdollinen valinta kääntyy häneen, jos jompi kumpi finalisteista valitaan. Molempia ei missään nimessä valita mukaan.

Pekka Rinne on Suomen selkeä ykkösmaalivahti kisoissa, jos vaan mukaan viitsii tulla. Todennäköisesti kisoissa pelaavat siis Rinne, kakkosena Ortio tai Engren ja kolmosena Metsola tai Raanta.
 
...
Tuukka Mäntylä on riskivalinta jäähyherkkyytensä vuoksi, mutta parempaakaan ei ole tarjolla.

...
Minkä jäähyherkkyyden?? Mäntylän ei tarvitse rikkoa, koska on hyvä jalalla, fysiikka kunnossa ja pystyy taklaamaan isojakin ukkoja. Lisäksi on kiekkovarma ja osaa syöttää. Tällä kaudella ehkä SM-liigan paras pakki, lockoutit pois laskien. Ehdottomasti kisakamaa, mutta ei taida olla Jalosen kirjoissa mukana.
 

Lampinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Jere Lassilan joukkueet
Mielenkiintoista nähdä, kelpaako SM-liigan finaaleja pelaavista veskareista kumpikaan kolmosveskariksi kisoihin.

Ihan ylipäätään ketä Jalonen kelpuuttaa sieltä, on mielenkiintoista. Itse huudan tällä hetkellä ehdottomasti kolmikon Ville Niemisen, Jarko Koskirannan ja Joel Armian puolesta. Koskiranta on tällä hetkellä eurosenttereistä Kontiolan jälkeen toiseksi kuumin ja ehdottomasti ansaitsee paikkansa joukkueesta, jos änäristä ei apuja tule. Armia on myös niin poikkeuksellinen pelaaja ja yksinkertaisesti niin hyvä, että mahtuu kärkiketjuihin. Samalla lailla kuin Mikael Granlund 2011. Nieminen pelaa elämänsä kiekkoa ja kuten sanottua, pystyy vetää ketjussa kuin ketjussa.

Puolustukseen olisi tosiaan tarjolla Tuukka Mäntylä. Tässä tilanteessa, pitäisi mahtua 8 puolustajan joukkoon, jollei änäristä ole ryntäystä tulossa. Ja tässä kohtaan puhutaan Sami Salosta ja Kimmo Timosesta.
 

Kynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
AHL:n runkosarja päättyy tosiaan jo tulevana sunnuntaina, joten periaatteessa sieltä voisi ehtiä vaikka EHT:lle. Seuraavat suomalaiset olisivat periaatteessa saatavilla:

- Juuso Puustinen (lh) 69 15+14=29 14 -7 Milwaukee Admirals on tällä hetkellä aivan pudotuspelirajalla, joten jännätä pitää loppuun asti. Näytöt eivät siltikään välttämättä MM-kisoihin riitä. Siinä kinthaalla. Sopimus katkolla.
- Harri Pesonen (lh) 60 12+15=27 24 +4 Pesonen on pelannut lisäksi neljä peliä myös NHL:ää. Voisi olla varsin mielenkiintoinen lisä MM-ryhmään. Kisaisi samasta paikasta Puustisen kanssa? Sopimus katkolla.
- Joonas Nättinen (kh) 24 5+4=9 8 +6 Vaikea nähdä, että nostettaisiin NHL-miehistöön playoffien ajaksi, mutta vaikea on uskoa kisapaikkaankaan.
- Jani Lajunen (kh) 59 2+5=7 18 -10 Maailmanmestarin on vaikea kuvitella mahtuvan tämän kauden näytöillä MM-joukkueeseen.
- Joonas Järvinen (p) 71 2+5=7 116 -3 Puustisen kanssa samassa seurassa playoff-rajalla. Viime vuoden kisoista tuttu mies, joka saattaisi tulla tänä vuonnakin kyseeseen.
- Jani Hakanpää (p) 10 1+3=4 4 +4 Kukaan tuskin kovin tosissaan Hakanpäätä kisoihin esittää?
- Petteri Nokelainen (kh) 14 2+1=3 13 -6 Vaikea kausi alla, joten tuskin tulee tänä vuonna kyseeseen. Sopimuskin katkolla.
- Jyri Niemi (p) 10 1+1=2 9 +2 Sekä AHL- että NHL-seura ihan playoff-rajalla, mutta ei taida noilla näytöillä tulla vielä tänä vuonna kyseeseen. Sopimus katkolla.
- Harri Säteri (mv) 38 peliä, 90,4% Ei taida nousta NHL-miehistöön, mutta ei myöskään aja Euroopassa pelaavien maalivahtien edelle. Sopimus katkolla.
- Sami Aittokallio (mv) 26 peliä, 90,3% Kausi päättyy runkosarjaan, mutta ei asiaa MM-kisoihin

Tiivistetysti, eipä AHL:sta taida paljon apuja tulla. Kolmea pelaajaa voisin kuvitella ajateltavan - Järvistä, Puustista ja Pesosta - mutta melko epätodennäköistä on heidänkään tulo.

Entäs NHL:

- Olli Jokinen (kh): Kieltäytymispäätös pitänee
- Antti Miettinen (lh): En näkisi käyttöä, ja sopimuskin katkolla
- Ville Leino (kh): Mikä ettei, ihan harkitsemisen arvoinen pelaaja
- Kimmo Timonen (p): Olisi huippuvahvistus, mutta antanut haastatteluissa vähän ymmärtää, ettei nappaa
- Sami Salo (p): Kelpaisi myös riemusta kiljuen, mutta voi olla, ettei kiinnostu
- Joni Pitkänen (p): Loukkaantunut
- Tuomo Ruutu (lh): Ottaisin mukaan, jos haluaa lähteä
- Sean Bergenheim (lh): Koko kausi meni sairastellessa
- Kari Lehtonen (mv): Jos terve, ja haluaa tulla, niin sekaan vaan
- Lauri Korpikoski (lh): Pelikuntoisena hyvä vahvistus, mutta onko toipunut?
- Lennart Petrell (lh): Voisi istua joukkueeseen, mutta sopimus katkolla.
- Miikka Kiprusoff (mv): Ei maajoukkue kiinnosta
- Pekka Rinne (mv): Jos jaksaa, niin pääsee mukaan

Summa summarum, eipä tuolta taida paljon apuja tulla. Itse kelpuuttaisin mukaan Rinteen ja/tai Lehtosen, Timosen ja Salon sekä Leinon, Ruudun, Korpikosken ja Lehtosen.

Veikkaan sen sijaan, että kisoihin saadaan vain Leino ja varauksella Rinne.

Edit. Ja joo, tiedän että playoffeistakin ehtii mukaan, mutta toisaalta luulen, että a) pleijarisarjan jälkeen pudonneita pelaajia kisat kauden päätteeksi kiinnostavat vielä vähemmän ja b) Jalonenkin saattaa tyytyä vetämään kisat vähän eurooppalaispainotteisemmin.
 

Fordél

Jäsen
Jalosen joukkue osaa perinteisesti kyllä teoriassa pelata, mutta joukkue kaipaa sytyttäjää, kiimaa ja johtajuutta. Tällöin Ville Niemiselle on mielestäni ehdottomasti käyttöä leijonaryhmässä. Nieminen pelaa elämänsä kevättä ja näyttää vain paranevan vanhetessaan. Olisi arvokas lisä hyökkäykseen alempien kenttien laituriksi ja vaikka J-P Hytösen aisapariksi.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luulen, että Rinne on ykkösmaalivahti. Jotenkin luulen, että Lehtonen ei viime kevään jälkeen ole hirveän kiinnostunut kisoista ja hänellä kaiketi myös jotain vammoja ollut. Petrellin uskon lähtevän mukaan - oli viime keväänäkin mukana yrittämässä joukkueeseen, vaikka sopimusta ei ollut tulevalle kaudelle.

Ville Leino ja JM Aaltonen olisi hauska nähdä samassa joukkueessa - ovat ainakin omaan silmääni todella samanlaisia pelaajia luistelutyylistä lähtien.
 

migsuu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL
Entäs NHL:

Unohdit listasta Teemu Hartikaisen. Itse ottaisin "Härskin" avosylin vastaan, jos vain on terveenä. Sopii rooliin, kuin rooliin. Call him Jari!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös