Mainos

MM-kisat 2013: Päivä 14 - välierät (18.5.2013)

  • 148 264
  • 925
Tila
Viestiketju on suljettu.
Toi sveitsi on niinkuin Suomi 2000-luvulla. Turnauksen ylivoimaisesti liikkuvin joukkue ja iloista katsottavaa, mutta rahkeet ei kuitenkaan riitä ihan kultaan asti. Finaalissa kuitenkin astuu vastaan aina rutinoitunut joukkue, joka iskee voittoon tarittavat maalit.

Suomihan on 2000-luvulla ollut finaalissa peräti kolme kertaa, saldona 1 voitto ja 2 häviötä.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Oli lievästi sanottuna ihan helvetisti viihdyttävämpi peli tuo Sveitsi-USA katsella kuin Suomi-Ruotsi-nyhjäys. Tuo oli jääkiekkoa omaan makuun. Edes USAn hieman heikko peli ei haitannut, koska tilanteita oli kuitenkin molempiin päihin ja ihan älytön vauhti ja tunne päällä kokoajan. Suomelle Pohjois-Amerikkalainen valmentaja ja Sveitsi voittoon huomenna, kiitos.

Sitten kun vielä kerrot, että mistä löytyy Suomesta ne pelaajat, jotka osaa pelata tollasta Sveitsin pelityyliä menestyksellisesti. On meinaan todella vaativaa hommaa.

Se on toki totta että tämä peli oli todella paljon mukavampaa seurattavaa kuin Suomi-Ruotsi.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kisoissa pelasi Ruotsi, Sveitsi ja Länsi-Saksa. Kanada boikotoi, Neukut ei vielä ollut mukana ja Tsekkoslovakkia vetäytyi kisoista, kun heidän pressa sai keuhkoåutkentulehdulsen Stalinin hautajaisissa :)

Sveitsi tosiaan osallistui neljän maan kisoihin ja sijoittui kolmanneksi. Kaikki kunnia tuolle saavutukselle, mutta hiukan eri ajoista ollut kyse, ja tosiaan tuolloin puuttuivat käytännössä kaikki ns. kovat kiekkomaat Ruotsia lukuunottamatta. Suomikin tietysti puuttui, mutta Suomi oli tuolloin jääkiekon kääpiö, ja jätti mystisesti monia turnauksia väliin (samoin kuin vuoden 1956 talviolympialaistenkin jääkiekkoturnauksen).

Tshekkoslovakian presidentti muuten ei saanut keuhkoputkentulehdusta vaan keuhkokuumeen ja kuoli kesken kisojen, jolloin Tshekkoslovakian joukkue vetäytyi ja sen pelaamat pelit mitätöitiin.

Presidenttiä voi täten pitää Josef Stalinin vihonviimeisenä kuolonuhrina, viimeisenä noin 20 miljoonasta uhrista. Sori nyt vaan TOJ, arvostettujen historioitsijoiden mukaan uhrien määrä oli 20 miljoonan pinnassa kun lasketaan mukaan nälänhädän lukuisat uhrit, Ukrainan kansanmurhaksi luokiteltava kohtelu, gulagien uhrit sekä kaikkien muiden maiden kansalaiset, jotka Isä Aurinkoinen roudasi Siperiaan kuolemaan, mm. iso osa Latvian silloisesta väestöstä. Jo saksalaisia sotavankejakin kuoli leireillä noin miljoonan verran. Se ilmoittamasi 700 000 uhria meni jo Stalinin 1930-luvulla suorittamissa sisäisissä puhdistuksissa, jossa väkeä murhattiin mielivaltaisesti satoja tuhansia.

Jotta ketju ei lievällä offtopicilla sotkeennu, niin tässä spoiler-tagin takana jokunen lähde edellämainitulle. Se on sitten näiden tutkijoiden, myös venäläistutkijoiden, sana vastaan TOJ. Ja kaikkihan me tiedämme, miten vastaava faktat vs. ideologia -asetelma näissä ketjuissa on yleensä edennyt:
* Montefiore (2004) p. 649: "Perhaps 20 million had been killed; 28 million deported, of whom 18 million had slaved in the Gulags"
* Volkogonov, Dmitri. Autopsy for an Empire: The Seven Leaders Who Built the Soviet Regime. p. 139. ISBN 0-684-83420-0. "Between 1929 and 1953 the state created by Lenin and set in motion by Stalin deprived 21.5 million Soviet citizens of their lives."
* Yakovlev, Alexander N.; Austin, Anthony and Hollander, Paul (2004). A Century of Violence in Soviet Russia. Yale University Press. p. 234. ISBN 978-0-300-10322-9. "My own many years and experience in the rehabilitation of victims of political terror allow me to assert that the number of people in the USSR who were killed for political motives or who died in prisons and camps during the entire period of Soviet power totaled 20 to 25 million. And unquestionably one must add those who died of famine – more than 5.5 million during the civil war and more than 5 million during the 1930s."
* Gellately (2007) p. 584: "More recent estimations of the Soviet-on-Soviet killing have been more 'modest' and range between ten and twenty million." and Stéphane Courtois. The Black Book of Communism: Crimes, Terror Repression. Harvard University Press, 1999. p. 4: "U.S.S.R.: 20 million deaths."
* Brent, Jonathan (2008) Inside the Stalin Archives: Discovering the New Russia. Atlas & Co., 2008, ISBN 0977743330 Introduction online (PDF file): Estimations on the number of Stalin's victims over his twenty-five year reign, from 1928 to 1953, vary widely, but 20 million is now considered the minimum.
* Rosefielde, Steven (2009) Red Holocaust. Routledge, ISBN 0-415-77757-7 p.17: "We now know as well beyond a reasonable doubt that there were more than 13 million Red Holocaust victims 1929–53, and this figure could rise above 20 million."
* Naimark, Norman (2010) Stalin's Genocides (Human Rights and Crimes against Humanity). Princeton University Press, p. 11: "Yet Stalin's own responsibility for the killing of some fifteen to twenty million people carries its own horrific weight..."

Lähteet revin ajan säästämiseksi englanninkielisestä wikipedia-artikkelista, mutta sehän ei niitä muuksi muuta.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Onhan se taas mielenkiintoista, että nämä voimakkaimmin NHL-pitoiset joukkueet Kanada, USA ja Tshekki jäivät finaalin ulkopuolelle. Kanada muuten jäänyt jo neljissä kisoissa putkeen mitalipelien ulkopuolelle. Jenkit puolestaan saavuttanut vain yhden mitalin koko tämän vuosituhannen aikana. Mielestäni NHL:n ylipalvominen on saanut tässä maassa aivan liian massiiviset mittasuhteet. Empiiria osoittaa sen, että NHL-tähtisikermät usein epäonnistuvat MM-jäillä. Viime vuonna Ruotsilla oli noin 15 änärijätkää ja tuloksena oli floppi, nyt mukana on noin puolet änärimiehiä ja tuloksena on todennäköisesti kultaa.
 
Viime vuonna Ruotsilla oli noin 15 änärijätkää ja tuloksena oli floppi, nyt mukana on noin puolet änärimiehiä ja tuloksena on todennäköisesti kultaa.

Viime vuoden ja tämän vuoden kisat eivät taida olla keskenään ihan vertailukelpoiset, mitä NHL-miesten lukumäärään tulee. Silloin oli kaikilla mailla kahdeksan NHL-joukkuetta enemmän, joista pelaajia valita.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Loistavaa Sveitsi! Ehdottomasti kisojen paras juttu, josta riittää iloa pitkään. Kovien maiden joukko sai yhden maan lisää: nyt joukkoon liittyi viimein Sveitsi. Mitali 60 vuoden tauon jälkeen on kova asia. Viimeksi jotain näin hienoa tapahtui v. 1992, jolloin Suomi sai ensimmäisen MM-mitalinsa. Sveitsi on pelannut A-sarjassa yhtäjaksoisesti v. 1998 alkaen ja oikeastaan maa alkoi vakiinnuttaa paikkaansa A-sarjassa 90-luvun alussa.

Jos Suomea luonnehdittiin puulaakijoukkueeksi, Sveitsi on sitten varmaan satunnaisesti luonnonjäällä pelaavan harrastelijaneppailijoiden joukkue. Joukkueessa kun pelaa noita Sveitsin liigan pelaajia enimmäkseen. Sveitsi on mainio antiteesi Meidän Pelille: nyt saatiin viimein todiste siitä, että ei ole olemassa vain yhtä pelitapaa, joka johtaa keskinkertaisella materiaalilla menestykseen. Tähän kaipaisin kattavaa analyysia, mutta en varmaan sitä saa, koska silloin pitäisi taas luopua yhdestä dogmista, jota on sitkeästi juurrutettu meihin. Sveitsi ei pelaa jääkiekkoa oikealla tavalla ja siksi, se ei oikeasti voittanut: syy menestykseen täytyy löytyä jostakin muualta.

Jotkut veljet todistivat, että Tukholman lohko oli Helsinkiä selvästi huonompi. No niin, maalit 0-5 Tukholman hyväksi. Jos puolivälierät olisi käyty lohkojen välillä, olisikohan yksikään Helsingin maa jatkossa. Kiitos Kalervo, sinä se osaat!

Loppuotteluun Sveitsi menee altavastaajan asemassa. Ensimmäinen mitali voi maistua liian hyvälle ja Sedinien vire on ollut pelottavan kova. Mutta silti, tällä kertaa finaalikin on ihan katsottavaa kamaa.
 
Jos puolivälierät olisi käyty lohkojen välillä, olisikohan yksikään Helsingin maa jatkossa. Kiitos Kalervo, sinä se osaat!

Voi jestas. Eikös nää joidenkin rankingien mukaan laadita. Kummolako se viime vuonna voitti kultaa Venäjälle ja hopeaa Slovakialle ja tipautti Sveitsin mitalipeleistä? Tiesin, että se on kova, mutta että noin kova!
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Viime vuoden ja tämän vuoden kisat eivät taida olla keskenään ihan vertailukelpoiset, mitä NHL-miesten lukumäärään tulee. Silloin oli kaikilla mailla kahdeksan NHL-joukkuetta enemmän, joista pelaajia valita.

No miten sen nyt ottaa. USA:lla ja Kanadalla on suunnilleen yhtä paljon änärimiehiä kuin viime vuonna, Tshekillä jopa selkeästi enemmän kuin vuosi sitten.

Onkohan se muuten sattumaa, että Suomen heikko jakso MM-tasolla osui siihen 2000-luvun alkupuolelle, kun meillä oli eniten änärivahvistuksia MM-joukkueessa? Kotikisoissa 2003 oli esimerkiksi mukana 16 NHL-miestä.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Suomikin tietysti puuttui, mutta Suomi oli tuolloin jääkiekon kääpiö, ja jätti mystisesti monia turnauksia väliin (samoin kuin vuoden 1956 talviolympialaistenkin jääkiekkoturnauksen).

Ei mitään mystiikkaa, vaan Suomen jääkiekkoliitolla ei ollut aina rahaa lähettää joukkuetta MM-kisoihin. Ensimmäisen kerran oli tarpeeksi ylimääräistä vasta vuonna 1939 ja vuodesta 1957 lähtien Suomi on osallistunut kisoihin jatkuvasti. Toisen maailmansodan jälkeen yksi Euroopan köyhimmistä maista oli saanut taloutensa kasvuun, kun sotakorvausten jälkeen päästiin kunnolla tekemään elintasoa.
 
No miten sen nyt ottaa. USA:lla ja Kanadalla on suunnilleen yhtä paljon änärimiehiä kuin viime vuonna, Tshekillä jopa selkeästi enemmän kuin vuosi sitten.

Ilman työsulkua Kanadalla ja USA:lla olisi näissä kisoissa kovempia NHL-miehiä kuin mitä nyt oli. Ekalla pleijarikierroksella ruotsalaisista lähtivät lauluun tänä vuonna Sedinien lisäksi mm. Nicklas Bäckström, Marcus Johansson, Alexander Steen, Patrik Berglund ja Jonas Brodin. Uskotko tosissasi, että Ruotsi olisi ollut näissä kisoissa heikompi, jos 3-4 noista jätkistä olisi laitettu Elitserien-pelaajien tilalle?
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
No miten sen nyt ottaa. USA:lla ja Kanadalla on suunnilleen yhtä paljon änärimiehiä kuin viime vuonna, Tshekillä jopa selkeästi enemmän kuin vuosi sitten.

Onkohan se muuten sattumaa, että Suomen heikko jakso MM-tasolla osui siihen 2000-luvun alkupuolelle, kun meillä oli eniten änärivahvistuksia MM-joukkueessa? Kotikisoissa 2003 oli esimerkiksi mukana 16 NHL-miestä.

Paljonko Suomella oli NHL-pelaajia 2006, 2007 tai 2008? Muistan, että aika lailla kuitenkin.

Suomelle tai ei varmaan muillekaan ole paskan väliä, montako NHL-pelaajaa Suomella tai muilla on MM-kisoissa mukana. Ihan yhtä lailla Suomi voi kisoissa mennä päätyyn saakka. Ei sillä, Ruotsin NHL-jätkät ratkaisi tänään ylivoimalla, mutta ei ne 5 vs 5 pelissä niin suvereeneja kuitenkaan olleet.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Voi jestas. Eikös nää joidenkin rankingien mukaan laadita. Kummolako se viime vuonna voitti kultaa Venäjälle ja hopeaa Slovakialle ja tipautti Sveitsin mitalipeleistä? Tiesin, että se on kova, mutta että noin kova!

Venäjähän vaihdettiin muistaakseni Kanadan kanssa päikseen Helsingin lohkoon. Ilmeisesti juurikin että saadaan enempi venäläisiä katsomoon Suomeen. Tämä ihan vaan kuriositeettina, oliko Kummolan touhuja vai kenen, en uskalla sanoa. Mutta tältä osin ei menty rankingin mukaan.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Loppuotteluun Sveitsi menee altavastaajan asemassa. Ensimmäinen mitali voi maistua liian hyvälle ja Sedinien vire on ollut pelottavan kova. Mutta silti, tällä kertaa finaalikin on ihan katsottavaa kamaa.
Minun mielestäni Sedinit eivät ole olleet pelottavan kovia. Tänäänkään he eivät olleet kovia kuin ylivoimalla, ja Koskirannan puulaakiketju onnistui pimentämään tuon NHL-ketjun aikalailla hyvin. Ylivoimalla he saivat lyötyä kiekon tuurilla persauksien kautta maaliin ja toinen Erikssonin hienon kutin ansiota vaikka kyllä siihenkin syöttö tarvittiin.

Jos Sveitsi jatkaa samaan tyyliin huomenna, Ruotsi on vastaantulija jos ei pysty parantamaan peliään. Jos Ruotsin pakisto oli vähän vaikeuksissa Suomenkin kanssa niin tuo Sveitsin peli on myrkkyä Ruotsille. Mitä kokemuksen tuomaan etuun tulee niin Sedineillä sitä on ja Lundqvistillä MM-kullan muodossa, mutta muulla porukalla ei ole mitään arvokisavoittojen tuomaa varmuutta (en laske junnukisoja). Kokemusta MM-finaalin häviämisestäkin löytyy.

Eiköhän tuo ratkota korvien välissä. Ruotsilla on paineet ja Sveitsi voi vetää höyryjyrällään paineettomassa tilassa. Lähinnä tulee mieleen että Sveitsillä on maha täynnä mutta en usko siihen. En usko että Ruotsi pystyy pysäyttämään Sveitsi-nimistä jyrää. Se olisi eri asia jos Sveitsi olisi puolituurilla taistellut tiensä finaaliin, mutta ei ole kyse siitä.
 

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Olen melko varma, että Sveitsissä muistetaan mainita aina tästä menestyksestä puhuttaessa, että nämä olivat heikkotasoisimmat MM-kisat evö, johtuen mm. työsulusta. Suomeltakin mukana joku puulaakijoukkue.
 
Venäjähän vaihdettiin muistaakseni Kanadan kanssa päikseen Helsingin lohkoon.

Venäjä on IIHF:n rankingissa ykkönen ja Kanada vitonen. Ja ennen näitä kisoja Kanada ja Venäjä taisivat olla ennakkoarvioissa keskenään aika tasavahvoja. Joten ei voi sanoa, että tuollainen vaihdos olisi ennakkoon arvioiden Helsingin lohkoa heikentänyt.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Venäjä on IIHF:n rankingissa ykkönen ja Kanada vitonen. Ja ennen näitä kisoja Kanada ja Venäjä taisivat olla ennakkoarvioissa keskenään aika tasavahvoja. Joten ei voi sanoa, että tuollainen vaihdos olisi ennakkoon arvioiden Helsingin lohkoa heikentänyt.

Mutta kyllähän tuo että rankingin mukaan lohkosta häviää ranking ykkönen ja tilalle tulee viitonen, niin kyllähän se paperilla homman muuttaa helpommaksi. Sitten kun korvataan sanat ykkönen Venäjällä ja viitonen Kanadalla niin ei se enää niin pahalta näytäkkään. Mitään tosiaan pois miltään ottamatta muutenkaan, alunperin puutuin vain kohtaan missä mainittiin että rankingin mukaan ne lohkot menee, mutta niinkuin tässä nyt esiin tuli niin muutoksiakin voi tulla, jopa jonkun mielestä mielivaltaisia.
 

Rushlow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Olen melko varma, että Sveitsissä muistetaan mainita aina tästä menestyksestä puhuttaessa, että nämä olivat heikkotasoisimmat MM-kisat evö, johtuen mm. työsulusta. Suomeltakin mukana joku puulaakijoukkue.

Kyllä. Lisäksi voittoa juhlivia muistutetaan, että jääkiekko on marginaalilaji eli ei mikään juhlan paikka lainkaan.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Tsekki taisi olla se maan, jonka kanssa Venäjä vaihdettiin. Ykkönen ja viitonen ovat normaalisti samassa lohkossa.
 

Risa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SoJy vuodesta-61, Jokerit 1972-2013; 2022, Україна
...Jos puolivälierät olisi käyty lohkojen välillä, olisikohan yksikään Helsingin maa jatkossa. Kiitos Kalervo, sinä se osaat!

Tää agenda ei kyllä mulle aukea??? Molemmat viime vuoden finalistit Helsingin lohkossa...?!?!?
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tää agenda ei kyllä mulle aukea??? Molemmat viime vuoden finalistit Helsingin lohkossa...?!?!?

Eipä kai tuossa muuta agendaa ole kuin käsistä karannut Kale-viha, jossa syytellään Kummolaa kaikesta muusta paitsi nyt tulleista hellepäivistä, ja kaiketi nekin ovat Kalen vika, kun pelaajat eivät saa helteeltä nukutuksi. Ja jos ei ole Kalen vika, niin sitten se on Jutilan vika.

Ei Kale voi tätä voittaa. Oli sarjasysteemi sitten minkälainen tahansa, niin aina joku kaivaa siitä jonkun näennäisen vian ja pistää sen Kummolan syyksi. Onhan koko kerrasta poikki -pudotuspeli siitä epäreilu ja epäoikeudenmukainen, että jonain vuonna finaalissa olleet joukkueet voivatkin karahtaa turnauksesta ulos heti, mutta ei nyt ihan kaikki ole Kalervo Kummolan aiheuttamaa, eivät ainakaan joukkueiden otteet kentällä. Ja jos kahdessa kaupungissa/maassa pelataan, niin ei olisi mitään järkeä lennellä edestakaisin pelaamaan lohkojen välisiä puolivälieriä. Systeemi on kaikkien tiedossa, ei siinä ole ollut kenelläkään mitään ongelmaa paitsi tietysti kiekkofoorumeilla.

En ole mikään Kale-fanikerhon jäsen, ja aika aikaansa kutakin, mutta kohtuuttomaksi on mennyt hänenkin niskaansa syydetty paska Jatkoajalla. Ei ihme, että Kale vähät välittää mistään mediasta tai palautteesta ja mennä örähtelee eteenpäin omalla painollaan ja oman tahtinsa mukaan.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
Mielestäni NHL:n ylipalvominen on saanut tässä maassa aivan liian massiiviset mittasuhteet........

Mitä sä tarkoitat tällä? Ehdottomasti maailman paras liiga ja esim. ruotsin parhaat,jotka ratkaisivat myös suomen pelissä pelaavat nhl:ssä. Olympialaisissa se todellinen taso tullaan mittaamaan,kun kaikilla on parhaat mukana ja veikkaan siellä olevan enemmän kuin 2-3 suomalaista nhl pelaajaa mukana.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mitä sä tarkoitat tällä? Ehdottomasti maailman paras liiga ja esim. ruotsin parhaat,jotka ratkaisivat myös suomen pelissä pelaavat nhl:ssä. Olympialaisissa se todellinen taso tullaan mittaamaan,kun kaikilla on parhaat mukana ja veikkaan siellä olevan enemmän kuin 2-3 suomalaista nhl pelaajaa mukana.

NHL:ssä pelaavat maailman parhaat pelaajat, mutta jokainen NHL-pelaaja ei kuulu maailman parhaisiin pelaajiin.

Joidenkin - ja yllättävän monen - mielestä NHL-status kuitenkin avaa jo taivaan portit ja tarkoittaa, että kuka tahansa NHL-jäille päässyt tai siellä pelaava on oletusarvoisesti parempi pelaaja kuin missä tahansa muussa liigassa pelaava jääkiekkoilija.

Siinä tämä asia eli NHL:n suhteettomuuksiin paisunut ylipalvonta pähkinänkuoressa.

Ei siinä ole mitään kiistämistä, etteivätkö maailman parhaat pelaajat pelaisi NHL-joukkueiden avainpelaajina. Kukaan (paitsi ehkä TOJ) ei myöskään väittäisi, että esimerkiksi KHL olisi kovatasoisempi liiga kuin NHL. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vaikkapa KHL:ssä pelaisi pelaajia, joiden taitotaso on korkeampi kuin huomattavan monen NHL-pelaajan ja etteikö näistä pelaajista olisi maajoukkuetasollakin enemmän hyötyä kuin rivitason NHL-miehistä - myös silloin, kun "kaikki parhaat" pelaavat.

Esimerkiksi Radulov on asennevammailustaan huolimatta taitotasoltaan sellainen pelaaja, jonka hyökkäyspään kyvyt ylittävät aika monen NHL:n perusjyrän taidot.

Suomen joukkueen osalta Euroopan jäiltä löytyy monia pelaajia, jotka ovat etusijalla tietyille pelipaikoille myös olympialaisiin sen sijaan, että mukaan haalittaisiin jokainen muutaman pelin alle saanut "NHL-ammattilainen" jostain nelosketjusta tai vaihtopenkiltä (tai AHL-farmista). Näin ei valmennusjohto tietysti teekään, mutta monesta ns. fantasiarosterista tämän NHL-ylipalvonnan huomaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei paljoa väliä Suomen tappiolla, huikea Sveitsi saa kaiken tukeni.

Kisojen paras joukkue!!

Huomenna maailmanmestaruus menee alppimaahan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös