Kai sinä sentään eron tajuat vaikka Olympialaisissa ja MM-höntsässä? Olympialaisissa ei olleet parhaat mukana, mutta kaikilla parhailla oli mahdollisuus osallistua. NHL oli tauolla, KHL oli tauolla yms. Jos sieltä joku puuttui, niin se johtui loukkaantumisista tai siitä että pelaajan kotimaa ei kisoihin selvinnyt. MM-kisoihin saapuu paikalle ne, jotka eivät samaan aikaan pelaa NHL:ssä, joita ehkä kiinnostaa, joilla ei ole sopimus katkolla, eivät ole väsyneitä tms. Eli oikeastaan hyvin harva niistä kenellä ylipäätään on mahdollisuus. Nuorten MM-kisoista puuttuvien määrä on pieni. Puhutaan edelleen muutamista pelaajista, jotka ovat NHL:ssä sillä tasolla, että heitä ei seura halua päästää. Tällaiset 18-19 -vuotiaat ovat todella harvassa. Sen vaikutus on todella marginaalinen.
Et taida oikein tajuta mitä ajan takaa. Turnauksen ja siellä pelattavien pelien kannalta on sama mikä on poissaolojen syy. Turnauksessa on kyse niistä pelaajista jotka ovat mukana, ei niistä jotka ovat poissa. Sinä, kuten monet muutkin, ajat takaa sitä että poissaolojen syy vaikuttaa turnauksen statukseen ja siitä vedetään näitä lapsellisen alentavia "höntsä"-johtopäätöksiä, ja sen pohjalta myös oletetaan ettei mukana olevia kiinnosta, peliin laitetaan vain max. 81,221% ja tuloksena on huonoa kiekkoa. Jos Kanada häviää, se johtuu koska heitä ei kiinnosta. Jos Kanada voittaa, johtuu se siitä kun NHL-starat voittaa europorukat puolivaloillakin. Tuo argumentointi on todella huonoa.
Nuo olettamusten pohjalta tehdyt hatarat päättelyketjut ovat niin naurettavia että ihme miten niitä jaksetaan täällä toistella vuodesta toiseen. Kaikkia pelaajia ei kiinnosta lähteä MM-kisoihin. Se toisaalta vain tarkoittaa ettei sinne tule höntsääjiä, eli ei ole niitä jotka menevät sinne raskaan kauden jälkeen koska on pakko, tai niitä joilla on pikkuvammoja, tai niitä jotka eivät viitsi vetää täysillä kun sopimus on katkolla. Ei ne poisjäävät määritä kuinka paljon mukana olevat haluavat pelata jääkiekkoa.
Voi olla joillekin vaikea ymmärtää, mutta moni jääkiekkoilija rakastaa jääkiekkoa ja haluaa pelata sitä vielä sarjakauden jälkeenkin. Monille pelaajille se tarjoaa mahdollisuuden pelata isommassa roolissa erilaisessa ympäristössä kuin yleensä. Moni kanadalainen ei voi edes haaveilla olympiajoukkueessa pelaamisesta, joten vaahterapaidassa pelaaminen MM-kisoissa kiinnostaa, ja tarjoaa mahdollisuuden rajatapauksille antaa näyttöjä miten peli sujuu isolla jäällä. Huonossa sarjajoukkueessa pelannut (tai huono kauden pelannut) voi kaivata onnistumisia ennen kesää. Vaikka MM-kulta tai MM-kisoissa tehoilu ei ole kovin mahdollinen meriitti, voi se tuoda pelaajalle paljon itseluottamusta ja uskoa tulevaan.
Ollaan aika heikoilla jäillä kun aletaan foorumilla olettamaan millä motivaatiolla itse kukin pelaaja MM-kisoissa pelaa. Legendaarisin yleistys on se "kanadalaiset lähtee vaan ryyppäämään kahdeksi viikoksi". Se on faktaa että kanadalaisia on joskus nähty baarissa, mutta on typerää yleistää ja on typerää arvailla paljonko on juotu ja kuinka usein. Selänteen mukaan suomalaisia NHL-pelaajia oli Naganossa viihteellä välierää edeltävänä yönä. Suomalaisia ei vissiin olympialaiset kiinnosta ja selittää miksi ei ole tullut vielä yhtään kultaa kun oltiin vain höntsäämässä puolivaloilla. Niinkö? Itävaltalaiset juhlivat kesken Sotsin turnauksen.
Nuokin esimerkit ovat vain jäävuoren huippuja jotka ovat sattuneet tulemaan esiin. En tiedä mistä jotkut ovat saaneet käsityksen että esimerkiksi suomalaispelaajat asuvat joka turnauksen ajan jossain munkkiluostarissa jääkiekkojumalia rukoillen samalla kun muut vetävät valkovenäläisiä baarissa. Koripallon EM-kisoissa viime vuonna Koponen kävi ennen tärkeää peliä kaljoittelemassa puolisonsa kanssa (kertoi tämän haastattelussa). Pelissä hänellä upposi heitot paljon paremmin kuin aiemmin ja oli muutenkin huippuvedossa. Ei ole niin mustavalkoista missä menee liian viihteen raja, mikä on haitaksi, mikä eduksi, mikä on huonoa/hyvää valmistautumista jne.
Getzlaf on yksi esimerkki pelaajasta jonka MM-turnausten pohjalta on vedetty mitä käsittämättömämpiä johtopäätöksiä. Minä olen nähnyt Getzlafilta satoja otteluita. Tarkoitan nimenomaan niitä kuuluisia NHL-pelejä missä eräiden foorumilaisten mukaan vedetään sata lasissa. Valitettavasti Getzlaf ei ole kuuluisa siitä että hän näyttäisi vetävän sata lasissa. Eräillä kausilla hän on näyttänyt erityisen veltolta, mutta en minä ainakaan vieläkään kykene päältä päin arvioimaan milloin häntä ei kiinnosta ja milloin hän vain näyttää siltä. Jos olisin yhtä taitava arvioimaan hänen motivaatiotaan kuin tietyt nimimerkit, voisin väittää että NHL:n runkosarja ei kiinnosta häntä pätkääkään puolina aikoina. Toisaalta hän on sitä pelaajatyyppiä joka näyttää verkkaiselta pihapelaajalta suurimman osan ajasta.
Sekin on kummallista kun MM-kisoja vastaan argumentoidaan sillä ettei puolikuntoiset ja väsyneet pelaajat tule mukaan. Miten vajaakuntoiset pelaajat sitten nostaa olympiapelien tasoa mutta MM-kisoissa ne laskee tasoa? Selänne tuli melkein suoraan saikulta ja liemiruokinnasta Vancouverin kisoihin. Toisaalta Koivu jäi pois Sotsista vaikka pystyi pelaamaan NHL:ssä. Näkökulmasta riippuen Koivu siis joko nosti tai laski olympialaisten höntsäkerrointa. Se täysillä pelaamisesta höpiseminen on muutenkin vain pelkkiä olettamuksia. Jokainen NHL:ää seuraava tietää varsin hyvin että täysillä pelaaminen on hyvin liukuva käsite.
Tuntuu ettei osa täällä edes tiedä mitä höntsä tarkoittaa vaikka kovasti sitä sanaa silti viljellään. Sanan väärinkäyttö halventavassa merkityksessä osoittaa ainakin ettei ole paljon tietoa siitä mitä urheilijan päässä liikkuu kun tällä on peli ja hypätään jäälle. Olympialaiset ovat pelaajille isompi juttu kuin MM-kisat, mutta on täysin naurettavaa vetää tästä johtopäätös että toinen on höntsää ja toinen ei. Maailma ei ole mustavalkoinen vaikka sitä sellaiseksi yritetään Jatkoajan eri keskusteluissakin vääntää.
Mikään turnaus ei osoita maailman parasta maata. On vain turnauksen voittaneita joukkueita. Kun hyväksyy tämän faktan, ei tarvitse laskeskella ketä pelaajia ei ole mukana ja mikä heidän vaikutus olisi turnauksen lopputulokseen. MM-kisojen etu on että ne on joka vuosi, joten siksi ei ole tarvetta yrittää nostaa niitä jalustalle tai yrittää vetää jotain ihme johtopäätöksiä mitä yritetään tehdä olympiaturnauksen pohjalta, jossa pelataan muutama hikinen peli neljän vuoden välein.