Mainos

MM 2019: Latvia

  • 17 467
  • 60

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
12.5. Latvia-Sveitsi 1-3

33:44 0-1 Hofman (Kurashev, Martschini)
34:15 1-1 Indrašis (Balcers) YV
56:21 1-2 Hischier (Praplan, Josi)
59:19 1-3 Moser TM

LAT 5x2min
SUI 6x2min

Maalivahdit
Elvis Merzlikins 34/36
Leonardo Genoni 20/21

Latvia pelasi hyvän ottelun ja matsi eteni pitkät pätkät heidän käsikirjoituksen mukaisesti, mutta joukkue hävisi lopulta kauden tärkeimmän ottelunsa. Sveitsi voitti kevään kaikki kolme ottelua aika samanlaisella kaavalla, joten se ei jätä paljoa selittelylle sijaa. Heidän ykkösketju oli liian hyvä, ja Latvia teki liikaa pieniä virheitä + pelasi surkeaa ylivoimaa.

Onneksi ottelu ratkesi pelaamalla. Ensimmäisen 40 minuutin aikana oli MM-kisoille tyypillistä perseilyä tuomariston osalta, mutta ne eivät lopulta ratkaisseet mitään. Kolmannessa erässä Sveitsin rikkeet otettiin pois ja siinä oli paikat tappaa ottelu, mutta ei maistunut. Bukarts päätti vielä antaa kiekon menno pitkäksi vaikka olisi voinut ottaa aloitusken keskialuuelta paitsiolla. Kiekko oli maalissa 6 sekuntia tuon omanpään aloituksen jälkeen. Peli oli valumassa hyvää vauhtia kohti jatkoaikaa ilman tuota ajatuskatkosta. Dzierkals ja Bukartsin veljekset tuntuvat olevan liian suuressa roolissa tällä hetkellä. Ri.Bukarts olisi hieno pelaaja neloseen, mutta nyt nämä kaikki joutuvat pelaamaan kärkiketjuissa eivätkä he ole sillä tasolla. Miks Indrasis on myös outo lintu isoksi taitopelaajaksi. Hän tykkää surffailla osan otteluista ja luistelusta puuttuu muutenkin räjähtävyyttä. Tämä onkin syy miksi hän ei ole pelannut yhtään ottelua NHLssä. Idrasis meni aikanaan Vancouverin leirille yhtä aikaa Ronalds Keninsin kanssa, mutta vain Kenins sai sopimuksen koska hän on työmoraalin ja luistelun puolella niin paljon parempi vaikka häviääkin puhtaassa taidossa.

Elvis Merzlikins pelasi hienon ottelun vaikka pelitaukoa olikin takana viikkotolkulla. Torjuntamäärä hämää hieman, koska Sveitsi laukoi paljon turhia kuteja. Moni 25 torjunnan matsi tulee olemaan jenkeissä yhtä paha kuin eilinen. Hänelle olisi kuulunut kakkonen, kun mies taklasi kärkikarvaajaa oman maalin takana. Tuo tilanne kuitenkin osoittaa Merzlikinsin taisteluilmetta ja tietynlaista show-meininkiä. Bob Hartley ei aivan turhaan verrannut Elvistä kaikkien aikojen maalivahti Patrick Roy’han. Merzlikins ei tule tietenkään nousemaan tuolle tasolle, mutta heillä on pelissään paljon samaa. Häviämisen vihaaminen yli kaiken, johtajuus kentällä ja kopissa (ikävä kyllä veskarit eivät voi olla kapteeneja) sekä vastustajien täydellinen alistaminen ja heidän pään sisälle pääseminen jäällä. Columbuksessa tullaan varmasti pitämään Elviksestä, koska siellä kuolataan enemmän näyttävien pelaajien perään kuin tylsien suorittajien.

Rodrigo Abols oli yllättävän näkymätön Sveitsiä vastaan, ja syy selvisi tänään kun jääkiekkoliitto uutisoi hänen loukkaantuneen blokatessaan laukausta. Abolsin turnaus on todennäköisesti ohi! Tämä kaventaa sentteriosaston takavuosilta tuttuun surkeaan jamaan, ja Maris Bicevskis lienee samalla viimeinen leimattava hyökkääjä. Pakkeja voi myös leimata vielä yhden, ja sen voisi mielestäni käyttää Edgars Siksnaan. Latvian ylivoima on sen verran huonoa, että Siksnan vaivattoman nopeasti lähtevät lämärit olisivat hyvä vaihtoehto sinne. Omassa päässä lienee vaikeaa näin korkealla tasolla, mutta Siksna voisi olla Zilen tilalla 7. pakki ja pelata tasakentin rajoitetusti.

Ennen kuin Latvia pääsee haastamaan Tshekkiä torstaina, pitää huomenna hoitaa pakkopulla nimeltään Italia. En muista takavuosilta yhtään mieleenpainuvaa Italia-ottelua, ja tästä on muutenkin vaikea tehdä ennakkoa kun tuo joukkue on aika HMV B-tason ryhmä Unkarin, Brittien ja Korean tavoin. Italia on hävinnyt ensimmäiset 2 ottelua yhteismaalein 17-0, joten pitää toivoa etteivät he ainakaan sorru sikailemaan viime vuoden Korean tavoin. Paras kanadalainen Brian Ihnacak loistaa poissaolollaan, mikä vaikeuttaa Italian tilannetta. Ässistä tuttu Marco Insam taitaa olla vaarallisimpia kavereita tänä keväänä, joka kertoo jo paljon. Norjan liigassa vetelevä pakki Sean McMonagle on kärkiparien tuontimies. Hyökkäykseen on löydetty täksi kevääksi uudet vahvistukset Anthony Bardaro ja Marco Rosa. Rosa ei ole ymmärrettävästi mahtunut koskaan Kanadan maajoukkueisiin, joten hän tekeekin kansainvälisen debyyttinsä kypsässä 37-vuoden iässä. Ässistä tutun Bernardin torjuntavire on tärkeässä roolissa huomenna. Latvia voisi puolestani peluuttaa Alaskan Yliopiston Gustavs Grigalsia, mutta pelaavaa veskaria ei ole vielä ilmoitettu.

Toivottavasti joukkue pääsee Italia-ottelun myötä yli tuosta Sveitsi-tappiosta paremmin kuin esim. minä. Kun kauden päätavoite on käytännössä menetetty, niin tästä ei ole helppo/hyvä jatkaa eteenpäin. Nyt pitää vain mennä ottelu kerrallaan ja toivottavasti huomisen jälkeen pistesarakkeesta löytyy luku 6 ja maalierokin saisi nousta jonkin verran!
 
Viimeksi muokattu:

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Italia - Latvia 0-3

Latvia otti vaikeuksien kautta pakkovoiton Italiasta, laukausten määrä (65) kertoo kaiken oleellisen. Tuo määrä on muuten kolmanneksi kovin MM-tasolla, ykkösenä on Kanadan suoritus Belgiaa vastaan vuonna 1950, jolloin Kanada laukoi ottelussa peräti 114 kertaa.

Italia-ottelu pelattiin myös ilman Abolsia, joka lähti Riikaan leikkaukseen. Bicevskisin tulo ei vahvista Latviaa millään tavalla, joten jatkohaaveet ovat nyt aika kortilla. Gints Meija pelasi mielestäni kohtalaisen ottelun kolmosketjun keskellä, mutta muuten Latvian ns. ykkösketjun (Dzierkals - Indrašis - Dārziņš) pelaaminen ei vakuuta yhtään, eivät oikein saa mitään aikaiseksi. Latvian kakkonen on selkeä ykkönen, tänään oli ihailtavaa katsoa Blugersin jatkuvia aloitoisvoittoja, tällä hetkellä miehen FO% on 79,07, joka on MM-kisojen paras. Myös Balcersin MM-pisteputki sai jatkoa. Bukartsin veljekset olivat taas näkyvästi esillä ja tänään Roberts Bukarts oli mielestäni hyvin aktiivinen ja pelasi hyvän ottelun. Ylivoimakoostumuksissa ei suurempia muutoksia näkynyt, mutta kerran Latvian 4. ketju pääsi pelaamaan ylivoimaa. Hieman ihmetyttää Zilen rooli joukkueessa, hän saa keskimäärin varmaan alle minuutin peliaikaa ottelua kohden - eikä päässyt kunnolla kentälle edes Italia-pelissä. Kulda on ollut mielestäni hyvä ja Italia-pelissä jopa erinomainen, samoin Cibulskis on ollut puolustuksessa hyvä.

Seuraavaksi on vastassa Tšekki, joka olisi jatkon kannalta vähän niin kuin pakko voittaa. Tällä hetkellä tehtävä tuntuu liki mahdottomalta, mutta katsotaan minkäläisiin huipputorjuntoihin venyy Merzlikins ja herääkö ykkösketju tähän peliin. Edelleen kaipailen enemmän laadukaampia laukauksia Roberts Bukartsilta.

ozon Italia-pelin parhaat:

*** Ro. Bukarts
** Kulda
* Blugers

MM-2019:

***** Balcers
*** Merzlikins
*** Blugers
*** Ro. Bukarts
** Gudlevskis
** Kulda
* Ri. Bukarts
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
14.5. Italia-Latvia 0-3

29:11 0-1 Ro.Bukarts (Ri.Bukarts, Meija)
38:14 0-2 Marenis (Ģēģeris, Freibergs)
59:04 0-3 Bļugers (Balcers, Ķēniņš) TM

ITA 3x2min
LAT 2min

Maalivahdit
Andreas Bernard 62/64
Kristers Gudlevskis 15/15

Latvia hoiteli pakkopullan ihan tyylikkäästi. Peli oli näennäisen tasainen, mutta Italia oli yllättävän paljon perässä niin pitkään kun Latvia jaksoi pelata. Viimeinen erä meni jo säästöliekillä, kun peli oli ratkennut. Italialla puuttuu toki joitakin tärkeitä pelaajia, mutta odotin enemmän kuin vain puhdasta selviytymistä. Tuollaista näkee yleensä heikoilta B-sarjan mailta tai C-sarjan ryhmiltä.

Ottelua on turha analysoida sen enempää, onneksi kukaan ei loukkaantunut ja Italia pelasi siis puhtaasti. Ykkösketju ei tosiaan toimi, ja siihen voisi laittaa vähän enemmän rytinää ja suoraviivaisuutta. Dzierkalsin tilalle voisi pistääkin jonkun yleispelaajan. Jos valinnanvaraa olisi enemmän, Kenins olisi hyvä, mutta ei kannata rikkoa hyvää kakkosketjua. Ainoat vaihtoehdot ovatkin Ri.Bukarts ja Meija. Vaikka Bukartsin veljekset pelaavat hyvin yhteen, niin toimiva ykkönen on joukkueen menestyksen kannalta tärkempää, joten kentät voisivat olla jotain:

Ri.Bukarts-Indrasis-Darzins
Balcers-Blugers-Kenins
Dzierkals-Meija-Ro.Bukarts
Gegeris-Bicevskis-Batna/Marenis

Roberts Bukartsilla on kyllä maalintekijän vaistot, ja hän löytää hyvin paikoille. Tehokkuus on kuitenkin heikon puoleista, mikä lienee syy miksi hän pelaa Tshekin liigassa eikä KHLssä. Bicevskis on täysin eri tyypin pelaaja kuin Abols, joten hänet laitetaan alaketjuihin ja laiturit joutuu pelaamaan keskellä ylempänä. Meija on hieno joukkuepelaaja, mutta kyllähän tuo menee taas hyvin repaleiseksi. Kristaps Zile on joukkueen 7 pakki, joten hänen istuminen penkillä on ihan ymmärrettävää. Jenkeissähän puetaan vaan 6 puolustajaa, joten jos he pelaavat hyvin, niin ei sinne tarvitse mennä ylimääräisen sotkemaan. Jos ylivoima jatkaa yskimistä, niin katsoisin edelleen Edgars Siksnan puoleen. Hän voisi pelata viivalla yvtä ja istua muuten penkillä Zilen tilalla.

Seuraavaksi vastaan asettuu tänään Tshekki! He ovat toinen jäljellä oleva joukkue (Kanadan ohella), jota Latvia ei ole voittanut merkityksellisessä ottelussa. 8 tappiosta seitsemän on tullut luvuin 3-1 tai 4-2, joten Latvia on pelannut sinällään hyvin heitä vastaan. Tästä ottelusta voikin odottaa aika samanlaista kuin Sveitsi-koitoksesta. Vastustajat eivät ole hirveän erilaisia. Tshekki hävisi hyvien voittojen jälkeen Venäjälle nollilla, joten ylimielisyyttä ei varmaan ole nähtävissä.

Tshekki ei ole saanut tällä kertaa jalkeille isoimpia tähtiään, mikä avaa mahdollisuuden. Sebastian Aho dominoi viime vuoden turnauksessa, ja tuon tapaisia ykköskorin kavereita ei tule nyt vastaan kuin Jakub Voracek. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että Tshekin materiaali on tasaisen hyvä. Jos kolmosketju on Kubalik-Kovar-Repik Sklenicka-Gudas, niin ratkaisuvoimaa ja laatua löytyy läpi rosterin vielä Sveitsiäkin enemmän. Latvian pitää pystyä puolustamaan yhtä rauhallisesti kuin Sveitsiä vastaan, ja eilen vuoden jatkosopimuksen Columbukseen tehnyt Elvis Merzlikins pystyy lyömään vastustajan veskarin. Elvis saa nyt vuoden aikaa näyttää tasonsa vajaan 800.000 palkalla, ja sitten tulee joko iso sopimus ykkösvahtina, tai maltillinen tandemsoppari. Ylivoima on illan lopullinen ratkaisija, sen pitää toimia jos voitosta aiotaan taistella!
 
Viimeksi muokattu:

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
16.5. Tshekki-Latvia 6-3

06:04 0-1 Indrašis (Dārziņš, Cibuļskis) YV
13:08 0-2 Dārziņš (Balcers, Cibuļskis) YV
25:41 1-2 Hronek (Vorāček) YV
31:01 2-2 Kovār (Palāt, Zamorsky)
37:38 3-2 Vorāček (Simon, Hronek)
38:40 4-2 Vrāna (Faksa, Gudas)
45:44 5-2 Simon (Vorāček, Frolīk)
55:28 5-3 Dārziņš (Cibuļskis) YV
58:28 6-3 Vorāček (Frolīk, Simon) TM

CZE 7x2min
LAT 2x2min+5+20+5+20min

Maalivahdit
Patrik Bartosak 21/24
Elvis Merzlikins 33/38

Historian ensimmäinen arvokisavoitto Tshekistä oli näennäisen lähellä, mutta se vietiin toisen erän alussa alkaneeseen löysään ulosteryöppyyn, joka putosi jälleen vain pienemmän niskaan. Viimeisessä erässä kärsivänä osana oli myös Tshekki, mutta peli oli jo silloin ratkennut, eikä Latviaa voi myöskään syyttää hermostumisesta jos joukkueen peli pilataan ammattitasolla näin huvittavasti. Ihan kuin olisi katsonut amatöörien peliä jossain pikkukylän ulkojäällä. Ei se vaan voi mennä niin että KHLssä on heittämällä paremmat tuomarit kuin ”mestaruuskisoissa”. Dinamo Riga häviää usein koska he ovat huonompi joukkue ja joku yksittäinen kakkonen on helppo, mutta ei siellä perseillä näin pahasti, että vihellykset menee järjestelmällisesti vihkoon toiselle joukkueelle ja vielä 5 minuuttisia päälle. Hartley on tehnyt tämän ohella uraa NHLssä, ja sen jämäkän menon jälkeen tämä Euroopan kura maistuu varmasti hunajalta hänen kitalaessaan. Varsinkin Darzinsin vitonen oli haamu, koska hän tööttäsi kevyesti vastustajaa laidassa. Freibergsille olisi voinut antaa tilanteesta kakkosen, mutta Darzins ei tehnyt mitään. Bicevskisin vitonen oli taas SM-liiga tasoa, eli katsottiin seurausta eikä tekoa. Jos Repik olisi pelannut pystyssä ei mitään jäähyä, mutta kun oli pää munissa niin 2 min olisi ollut oikein pitkin hampain annettuna. Kun pelaaja lähtee taklaamaan, ei hän voi odottaa että vastustaja on kohta pää alhaalla. Repik oli normaalissa asennossa vielä taklauksen aloittamisen hetkellä. Repik myös makoili sopivasti ulosajoon asti ja jatkoi sitten peliä normaalisti. Tshekit eivät ole vielä päässeet kaatuilusta eroon, sitä tapahtui jatkuvasti siihen asti kunnes pääsivät peliin takaisin kiinni.

Ennen kuin IIHF tarjoaa jonkinlaisen selityksen, anteeksipyynnön, ja hyllytyksiä, niin en suostu analysoimaan tätä ”ottelua” millään tavalla. 2 vuotta sitten Latviaa kusetettiin yhtä pahasti, kun Saksa päästettiin pudotuspeleihin 55min jälkeen alkaneilla huumorivihellyksillä. ”Haista paska”-tason jäähy, paitsiomaalin hyväksyntä ja Daugavinsin ronkkimiset läpiajossa menivät läpi ottelun ratkaisuhetkillä, ja Saksa kiitti. Nyt nähty farssi oli vähintään samaa tasoa, sillä erolla että leikki alkoi toisessa erässä eikä vasta sitten kun nähtiin ettei Faselin haluama tulos synny omin voimin. Pelleily olisi voitu säästää viimeisille minuuteille, koska Tshekki olisi saattanut voittaa muutenkin. Äärimmäisen oksettavan ulosajon ohella Batnaa ja Keninsiä hakattiin maillalla naamaan (Batnalta aukesi naama) ja Balcersia estettiin kuin Dufvan pelikirjassa konsanaan. Kaikki tapahtuivat kiekon luona, joten ei ole mitään selityksiä ummistaa silmiä vain, koska kuriton isompi joukkue olisi istunut silloin yli 10 kpl kakkosia. Sitä ei vain voida antaa, koska silloin tapahtuisi yllätyksiä useammin kuin nykyään. Tshekki pelasikin pitkät pätkät tänään huonosti, ja olisi ansainnut paljon vähemmän.

Positiivisia asioita ovat Lauris Darzinsin tämän illan 3 pistettä + komea soolomaali ja Rudolfs Balcersin yltäminen yhteensä jo 7 pinnaan. Heillä onkin täysi mahdollisuus puhkaista 10 pisteen raja, johon vain harva on pystynyt A-tasolla Latvian paidassa. Mm Daugavins ja nykyään Znaroksin apurina toimiva Vitolins ovat pystyneet 9 pisteen turnaukseen, mutta vain Darzins vuonna 2015 ja itse Znaroks 1997 ovat saaneet kasaan tasan 10 pistettä. Muuten lopputurnauksessa ei ole jännitettävää. Lähinnä IIHFn tulevat kommentit on hauska nähdä. Nämä ottelut jotka satavat Faselin laariin eivät yleensä saa mitään mediahuomiota. Se on aina tapahtunut niin, eikä se muutu ennen kuin puolueeton elin astuu ruoriin. Eikä sitä tapahdu ihan hetkeen kun rahalehmä on tärkein asia eikä urheilu. Kaiken kruunaisi se, että Kulda saisi pelikieltoa (ja vaikka isompana vitsinä myös Bicevskis) eikä kukaan muu mitään.

Suurin toive tässä on kuitenkin se, että Bob Hartley ei menetä hermojaan sirkuspelleilyyn! Raudanluja ammattilainen on varmasti kovilla, kun joutuu todistamaan naurettavia farsseja vuodesta toiseen. Hän ei varmasti lähtenyt töihin sen takia, että häntä voitaisiin kohdella halpamaisesti, paskoa päälle ja nauraa vielä päin naamaa kun hän yrittää kysyä minkä sääntöpykälän mukaan tämä vihellys nyt tällä kertaa tuli. Turnausta kutsutaan MaailmanMestaruusKisoiksi, joten siitä pitäisi saada sen arvon mukainen tapahtuma eikä pelkkää rahan pesua. Latvialla on kohta kotikisat, ja olisi elintärkeää että legenda pysyisi penkin takana siihen asti. Hänelle täytyisi vain tähdentää, että MM-kisat ovat eräänlainen sirkus, eikä sillä ole niiiiin paljon jääkiekon kanssa tekemistä. Silloin hän saattaisi malttaa mielensä, ja pysyä mukana kotikisoihin asti. Latvia saisi Rigaan kovan joukkueen kasaan kun kieltäytymisiä ei silloin tule. Toisaalta kotijoukkue hyötyy yleensä järjestelmän aiheuttamasta perseilystä, joten playoffpaikka on silloin minimivaatimus, kunhan vain Columbus ei mene liian pitkälle pudotuspeleissä.

Jos haetaan muuta hyvää, niin 6 pistettä tarkoittaa sitä, että Latvia on varmistanut paikkansa ylimmällä tasolla taas pariksi vuodeksi. Absoluuttinen minimi on siis saavutettu. Kotikisat häämöttävät lähellä 2021, joten ensi kisoista tulee jännät kun Latvia ja nousija V-Venäjä eivät voi tippua. Ne sijoitetaan luonnollisesti eri lohkoihin, joten Latvian kanssa pelaa Kazakstan ja toisesta lohkosta tulee monelle pelottava. Norjan ja Ranskan tapaiset kapeat joukkueet ovat vaarassa, kun Belarus on turvassa. Kotikisoista luulisi tulevan kauniit, kun yksi laatusukupolvi on silloin taas lähellä auringonlaskua. Olettaisin että Karsums, M.Redlihs ja ehkä jopa Darzins tai Galvins pelaavat silloin viimeiset kisansa..

Seuraavana vastassa on Venäjä lauantain aamupelissä. Sita on turha ajatella, ennen kuin IIHF kertoo ottaako se mitään vastuuta tästäkään illasta. Toivottavasti ottelussa on ainakin tunnetta, ja venäläisten kukkopoikien ei anneta ajaa Merzlikinsin päälle miten haluavat. Turpaan pitää antaa silloin kun on sen paikka! Jotta tähän iltaan tulee jotain positiivista, niin YouTubesta voi katsella kaikkien aikojen parasta Venäjä-Latvia peliä Pietarista vuodelta 2000. Se löytyy sieltä kokonaisuudessaan! Bryzgalov vs Irbe, Gonchar vs Skrastins , Zhitnik vs Ingnatijevs, Bure vs Nizivijs, Yashin vs Vitolins, Zhamnov vs Fanduls, Kamensky vs Kercs.. Muistelin että Ozolins ja Zholtoks olisivat olleet mukana, mutta olivat näemmä kiinni NHLn pudotuspeleissä. Latvian joukkue ei olekaan niin nimekäs kuin muistelin. Znarokskin oli lopettanut maajoukkueuran edelliseen kauteen, vaikka mätti vielä 99-00 kaudella 87 pistettä Freiburgin riveissä (sitä edelliset 6 kautta olivat tuottaneet 850 pistettä, joten Znaroksin taso alkoi hiljalleen laskea iän myötä). Pasaules čempionāts hokejā 2000, Latvija-Krievija, pilna spēle
 

J.J.Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kahden ensimmäisen erän aikana Tsekki siis istui viisi kakkosta ja Latvia kaksi + viitosen. Ja yhteensä kakkoset menivät: Tsekille seitsemän ja Latvialle kaksi. Olisi siis pitänyt mennä tyyliin 12 Tsekille ja Latvialle kaksi?

Tsekki teki koko ottelussa vain yhden yv-maalin ja se tuli sen viitosen aikana. SVT:n asiantuntija ainakin piti kyseistä taklausta rumana.

Latvia johti 2-0 ja sai pelata enemmän ylivoimaa, mutta otti viisi maalia tasakentällisin omiin. Kuulostaa kyllä vähän muulta kuin tuomareiden syyltä.
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
18.5. Venäjä-Latvia 3-1

10:28 0-1 Cibuļskis (Indrašis) YV
20:27 Orlov (Kovaļčuk, Plotņikov)
23:50 Gusev (Dadonov, Kučerov) YV
32:40 Kučerov (Aņisimov)

RUS 4x2+10min
LAT 6x2min

Maalivahdit:
Andrei Vasilevski 26/27
Elvis Merzlikins 30/33

Venäjä oli parempi viikonlopun aamupelissä. He käyttivät Latvian isot virheet tehokkaasti hyväkseen ja Latvia ei puolestaan pystynyt hyödyntämään omia etsikkoaikojaan. Merzlikins hoiteli Venäjän tavalliset maalipaikat mallikkaasti, ja myös tolpat pelastivat Elviksen pari kertaa. Tämä oli kolmas ottelu kovia vastaan, jossa nähtiin todella outoja vihellyksiä vastustajan hyväksi. Tähän on nyt vain totuttava ja Venäjä ei toisaalta ollut oikein lyötävissä tällä kertaa. He olivat parempi joukkue kuin Sveitsi tai Tshekki.

Tuore Tshekin mestari Guntis Galvins loukkantui ja hänen turnauksensa on ohi! Tämä selittää miksi sekä Kristaps Zile että Janis Jaks joutuivat isoon rooliin Venäjää vastaan. Nuoret onnistuivat yllättävän hyvin. Zile aiheutti yhden maalin omiin höntyilyllään, mutta Jakilta en nähnyt suurempia virheitä. Nuorille on ihan saada isoja otteluita nyt kun panosta ei enää oikein ole.

Tshekki ottelusta ei oletetusti tullut mitään virallisia jälkilausuntoja. Täysin päin persettä vedetty ottelu oli siis IIHFn mielestä normaalia toimintaa, eikä tähän ole täten tulossa mitään muutosta lähivuosina. Ralfs Freibergsille arvottiin pelikielto, Arturs Kulda oli oikeasti se joka oli lähimpänä pelikieltoa. Lauris Darzinsin haamu-ulosajoa ei ole ymmärtääkseni peruttu, eikä edes sitä ole pahoiteltu mitenkään. Tshekin valmentaja Milos Riha on aika vastenmielinen käskyttäjä. Hän riehui koko ottelun ajan, vaikka hänen joukkue hyötyi räikeasti tuomareista. Matsin jälkeen hän oli vielä huono voittaja. Laadukkaat valmentaja kuten Bob Hartley älyävät antaa vastustajalle kunniaa kun heidät on lyöty, mutta Riha jaksoi itkeä medialle sitä miten Latvia sai liian vähän jäähyjä mikä helpotti heidän peliään! Rihalle ei siis riittänyt 2 täysin tuulesta temmattua 5+20minuuttista, ja Tshekin kurittoman hakkaamisen sormien läpi katsomista. Heiltä jäi viheltämättä laskutavasta riippuen 5-8 kakkosta, ja 3 heidän ratkaisevasta 4 ensimmäisestä maalistaan syntyi näiden paskavihellysten/viheltämättömyyksien ansiosta..

Seuraavaksi vastaan asettuu tänään iltapäiväottelussa Ruotsi. He ovat olleet aina Latvialle yksi vaikeimmista vastustajista. Viime vuoden puolivälierä oli yksi harvoista kerroista kun Latvialla oli täysi mahdollisuus voittaa keskinäinen ottelu. Toivottavasti nyt syntyy kuitenkin jännittävä ottelu ja harvat jäljellä olevat kärkipelaajat saisivat hommaa kulkemaan myös tasakentin pelatessa. Latvian ainut merkittävä voitto Ruotsista on vuosikymmenen vaihteesta Olegs Znaroksin alaisuudessa, kun ääritaitava Aleksandr Nizijivs kikkaili pisteet rankkarikisan päätteeksi. Tämän ottelun pelaajista Stefan Liv ja Karlis Skrastins kuolivat Lokomotiv Jaroslavlin lento-onnettomuudessa. Latvia vs. Sweden 2009

Kahden ensimmäisen erän aikana Tsekki siis istui viisi kakkosta ja Latvia kaksi + viitosen. Ja yhteensä kakkoset menivät: Tsekille seitsemän ja Latvialle kaksi. Olisi siis pitänyt mennä tyyliin 12 Tsekille ja Latvialle kaksi? Tsekki teki koko ottelussa vain yhden yv-maalin ja se tuli sen viitosen aikana. SVT:n asiantuntija ainakin piti kyseistä taklausta rumana. Latvia johti 2-0 ja sai pelata enemmän ylivoimaa, mutta otti viisi maalia tasakentällisin omiin. Kuulostaa kyllä vähän muulta kuin tuomareiden syyltä.

Kannattaa katsoa ottelu, niin näet mitä tapahtui. Latvia johti 2-0, jonka jälkeen Tshekille tarjottiin ilmainen vyörytys koko erän ajaksi, joka ratkaisi ottelun. Tshekki oli todella kuriton (oliko asenne huono?), ja he eivät jaksaneet luistella vaan huiskivat mailallaan ihan kuin Latvian luisteluvoima olisi ollut yllätys kun olivat ensin hakanneet heikompia joukkueita. Jäähyt olisivat voineet mennä 10-4 jos peli olisi ollut vaikka Tshekki-Venäjä samoilla ukoilla.

Tshekki teki tosiaan vain 1 yv-maalin, mutta tuomarit auttoivat koko erän rummutuksen synnyssä ja 3 maalia menee vihellysten piikkiin. En tiedä mitä SVTllä on puhuttu, mutta Bicevskisin taklaus oli ihan normaali. Repik sattui vain laittamaan päänsä laidan korkeudelle mistä pleksi alkaa. Kun olet lähtenyt taklaamaan, et voi odottaa että kaveri on yht'äkkiä alhaalla. Repik ei luistellut kääpiöasennossa, joka olisi sinällään ollut jo urpoa. Euroopan säännöt ovat hassut, joten olisin hyväksynyt 2+10, joka ei olisi tuottanut kavennusta jolla Tshekki sai hengen päälle turhaan. Bicevskis ei myöskään saanut pelikieltoa, joten IIHF taisi tajuta jotain, vaikka ei toki esittänytkään mitään anteeksipyyntöjä kuten NHL tekee jos jotain ilmenee. 2 toisen erän tasakentällisin tullutta maalia olivat myös lahjoja, koska niitä edelsi räikeä rike Tshekin päässä. Kun pari latvialaista oli ajanut syvälle ja kiekon riisto tapahtuu mailalla hakkaamalla, niin vastaisku syntyy ilmaiseksi ja taitava Tshekki osaa käyttää niitä. Johtaneen pikkujoukkueen ylivoimien sijaan saatiinkin taululle joko heti iskusta tai sitä seuranneesta vaihdosta suosikin tasoitus/johtomaali. Naurettavin kaikista viheltämättä jättämisistä oli Batnan naaman huitaisi, joka avasi hänen kasvonsa. Kaikki tietävät, että Latvia olisi ottanut samanlaisella mailankäytöllä ainakin 5-6 kakkosta enemmän.

Tshekki on totta kai taitava joukkue, ja olisi voinut voittaa ottelun muutenkin. Heidän kuitenkin ongittiin peliin mukaan täysin naurettavasti. Nousu olisi ollut paljon kivikkoisempi, jos ei olisi annettu ilmaisia pyörityksiä. Myös Latvia olisi saanut 4-8min ylivoimaa, joista olisi voinut kasvattaa johtoa, eikä se olisi ainakaan vähentänyt Tshekin laiskaa puolustamista. 2 viimeistä maalia olivat kosmetiikkaa. Latvia joutui ottamaan riskejä ollessaan tappiolla, ja viimeinen taisi mennä vielä tyhjiin.

Surullsinta tässä on se, että näitä perseilyitä ei tapahdu jos kentällä on vaikka Suomi-Tshekki matsi. Tshekki saattaa toki pelata silloin myös paremmalla asenteella, mutta ei se ole mikään selitys pelastaa huonona iltana. Ne "sattuvat" tapahtumaan vain silloin kun pieni yrittää horjuttaa isoa rahaliittoa. Fasel voisi peittää kähmintänsä hieman paremmin. Venäjä selvisi edellisessä matsissa 2 ulosajolta istumalla vain 2+10min. Minun mielestäni 2+2+10+10 olisi riittänyt, mutta kaikki tietävät mitä olisi vihelletty jos Latvia olisi ajanut samalla tavalla vaikka Anisimovia ja Gusevia. Noiden tilanteiden valossa Tshekkiä vastaan tulleet 2 ulosajoa asettuvat entistä naurettavammiksi.

Puolueettomat NHL-tuomarit olisi loistava hankinta, koska siellä ei enää moni ole töissä ja kisat tekee paljon rahaa joten ei olisi sitäkään estettä. Tätä ei kuitenkaan haluta käyttää, koska nyt on helppo myötävaikuttaa tekemisiin. Jos hoidat asiat huonosti Faselin silmissä, voi aina palkata uusia. Tilanne sama kuin nyrkkeilyssä, jossa pistelaskijat hoitavat homman "oikein" kaikessa hiljaisuudessa, jotta saisivat lisää töitä tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:

Luisu

Jäsen
Joka vuosi on upeaa lukea näitä Jatkoajan Latvia -experttien kirjoituksia! Hienoa duunia äijät!

Teidän takia on Latvia se jengi jota symppaan kisoissa. Ja tulee seurattua erityisen tarkkaan. Tänä vuonna hieman vähemmän, kun pelaavat eri lohkossa. Jäi jopa harmittamaan ettei Suomella ollut mahdollisuutta kohdata Latviaa kisoissa.

Mistä teidän Latviafanitus kumpuaa, jos saa kysyä? Oletteko kotoisin sieltäpäin?
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
20.5. Ruotsi-Latvia 5-4

10:15 1-0 Petterson (Landeskog, Lindholm) YV
29:35 1-1 Ro.Bukarts (Ri.Bukarts, Freibergs) YV
33:38 2-1 Kempe (Nylander, Klingberg)
41:11 2-2 Ro.Bukarts YV
43:42 2-3 Jaks (Ri.Bukarts, Dārziņš)
49:00 3-3 Lander (Kempe)
50:09 4-3 Hörnqvist (Nylander, Wenberg)
56:36 4-4 Ro.Bukarts (Indrašis, Sotnieks)
59:26 5-4 Rasmusen TM

SWE 3x2min
LAT 3x2min

Maalivahdit:
Henrik Lundqvist 25/29
Kristers Gudlevskis 30/34

Latvia kaatui neljännen kerran näissä kisoissa tiukan taistelun jälkeen, ja lähtee täten kotimatkalle tänään. Ruotsi-matsi oli kuitenkin hyvä ja viihdyttävä pläjäys, näitä saisi olla useammin MM-kisoissa. Kyseessä oli myös kolmas kerta historiassa kun Latvia pääsi pisteille Ruotsia vastaan. Omituinen otteluohjelma pakotti Hartleyn ottamaan lopussa veskarin pois, joka toi Ruotsille voiton. Playoffpaikan ratkaiseva ottelu Sveitsiä vastaan olisi pitänyt olla turnauksen huipennuksena tänään, jolloin jännitys olisi säilynyt ja Latvia olisi ottanut eilen 1-2 pistettä.

Hartley laittoi Gudlevskisin maalille, joka kertoi vähän joukkueen luovutusmentaliteetista raakojen tappioiden jälkeen. Ottelu lähti kuitenkin kulkemaan aika hyvin, ja lopulta oli mahdollisuus ottaa jopa kaikki pisteet. Jälkikäteen onkin helppo sanoa, että Merzlikinsillä olisi saanut aikaan yllätyksen. Jos Vasilevski torjui hyvin lauantaina, niin Lundqvist teki saman eilen. Hän hoiteli hyvin Latvian tilanteita, ja lopun ylivoima ei toisaalta toiminut. Ottelu oli kuitenkin mukava, koska Ruotsi puolusti puhtaasti, mikä mahdollisti taidon käyttämisen hyökkäyspäässä. Tshekkiä vastaan oli vaikea saada tilaa kun mailankäyttö oli rajua. Latvia ei myöskään kunnioittanut liikaa NHL-tähtiä. Esim. pehmeää Pettersonia otettiin sopivasti laidoissa vaikka hän onkin tuleva supertähti.

Roberts Bukarts iski hattutempun ja maalit maistuivat selvästi heikon kauden pelanneelle sniperille. Hattutemppu ei ole muutenkaan yleinen näky Latvian maajoukkueessa merkityksellisissä peleissä. Rudolfs Balcersin pistetehtailu on hyytynyt viime matseissa, joten Darzinsin ja Znaroksin hallussa oleva yhden turnauksen ennätys taitaa taas säilyä. Balcersin pitäisi tehdä tänään 3 pistettä, joka ei ole mahdotonta mutta epätodennäköistä.

Kauden viimeisessä ottelussa vastaan asettuu Norja. Ikävää ettei ottelu ollut turnauksen alussa, milloin tässä olisi ollut molemmille panosta. Norja tulee otteluun 2 päivän tauolta, mutta sillä ei liene väliä kun heidän turnaus loppui jo viikonlopun alun säilymiseen. Viime vuoden avausmatsi meni jännittäväksi, kun Norja karkasi ikävän helppoon johtoon ja sumputti sen jälkeen oman sinisen tukkoon. Toivottavasti Latvia pääsee tällä kertaa sanelemaan pelin kulkua, mikä tekisi Norjan selviytymisestä paljon vaikeampaa. Patrik Thoresen on myös mukava nähdä vielä Norjan paidassa. Hän on joutunut vetämään kivirekeä perässään viime vuosina, eikä olisi suuri ihme jos legenda ei jaksaisi enää lähteä räpiköimään mukaan, kun kotikisojakaan ei ole näköpiirissä.


Mistä teidän Latviafanitus kumpuaa, jos saa kysyä? Oletteko kotoisin sieltäpäin?

Ainakin minulle suosikkijoukkueiden muodostuminen on yhtä outo prosessi, kuin näyttelijöiden, bändien ja vastaavien löytäminen. Sitä on joskus vaikea selittää miksi juuri joku iskee ja toinen ei. Asuinpaikalla ei yleensä ole mitään tekemistä noiden kanssa. En fanita myöskään musiikkia tai elokuvia kotimaan perusteella.

Latvian tapauksessa kaikki taisi alkaa Suomen kotikisoista 1997, kun olin todella nuori. Seuraavina vuosina homma syveni kun latvialaisia oli hyvin SM-liigassa ja vähän NHLssä. Vaikuttavina tekijöinä olivat varmaan: Hieno neuvostoliittomainen taitopeli, pienen joukkueen urhoollinen taistelu isoja vastaan, hyvät pelipaidat, fanikulttuuri, upea kansallislaulu, Arturs Irbe.

En sitten tiedä loittoninko samalla Suomen joukkueesta kun joka keväinen mediahöpötys ja karjalippiksien esiin nousu on niin yliampuvaa, Mertaranta on ollut pitään paska selostaja hypeen nähden ja Aravirta kusi paljon asioita valmentajana (liian pitkä pesti, Jokerien suosiminen ja mestaruus sivusuun kun Sulanderia piti peluuttaa vaikka Kiprusoff oli paljon parempi. Kipper vähensi myös tuon takia maajoukkueeseen tuloa; kiitos Aravirran!)
 

Pecinjsh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Latvia
Kiitos Latvia-ketjun kirjoittajille. Mukava lukea juttuja. Minäkin olen kannattanut Latviaa sieltä 1990-luvun lopulta. Opiskelin Virossa, sain siellä latvialaisia kavereita ja kävin aina välillä Latvian puolella. Siitä syntyi kiinnostus Latviaa kohtaan ja kun sitten huomasin, kuinka Latvia omalla taitolätkällään aina kiusasi isompiaan MM-kisoissa ja sitkeästi pysyi A-sarjassa, niin sieltäpä se Latvian fanitus juontaa. Ja vielä se kevät tulee, kun Latvia yllättää isosti MM-kisoissa. Kenties 2021?
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
21.5. Norja-Latvia 1-4

15:18 1-0 Lindström (Holos, Martinsen) YV
22:43 1-1 Indrašis (Balcers, Bļugers) YV
46:59 1-2 Jaks (Balinskis, Indrašis)
47:55 1-3 Marenis (Kulda, Balcers)
54:13 1-4 Ķēniņš (Indrašis)

NOR 2x2min
LAT 3x2min

Maalivahdit:
Henrik Haukeland 34/38
Elvis Merzlikins 19/20

Latvian maajoukkue päätti kautensa suhteellisen tyylipuhtaaseen voittoon Norjasta. Vastustaja oli pelin päällä ottelun alussa ja kolmannen erän lopulla kun Latvia nosta jalkaa kaasulta ottelun ratkettua. Joukkue hallitsi kuitenkin peliä hyvin 40 minuuttia matsin keskeltä, ja kaivoi lopulta tarvittavat maalit. Kisojen linjaa mukaillen ottelu mentiin sallivalla pelillä. Ottelu olisi voinut ratketa ajoissa kunnollisella ylivoima-ajalla, mutta nuoret Jaks ja Marenis ratkaisivat lopulta ennen kolmannen erän puoltaväliä. Elvis Merzlikins päätti kautensa helpohkoon otteluun, ja hän pääsee täten valmistautumaan uransa ensimmäiseen NHL-kauteen voitto taskussaan. Turnaus oli Elviksellekin vaikea, kun Latvialle sattui ikävästi kovempi lohko jossa ei ollut oikeastaan yhtään oman tasoista vastusta.

Sisäinen pistepörssi:
17. Rudolfs Balcers 1+8
25. Miks Indrasis 3+4
32. Lauris Darzins 3+3
62. Oskars Cibulskis 1+4
73 Roberts Bukarts 4+0
83. Ronalds Kenins 2+2
95. Teodors Blugers 1+3

Nämä herrat mahtuivat kisojen top100 pistemiehiin. Aika odotetunlainen lista, joukkueen isot nimet olivat toivotun hyviä, mutta syvyys ei riittänyt. Kaspars Daugavinsin ja Rodrigo Abolsin loukkaantumiset kisojen kynnyksellä olivat tappavat iskut joukkueelle, he olisivat tuoneet ryhmään kolmannen laadukkaan kentän. Nelosketju muuttui loppua kohti myös niin huonoksi, ettei sitä oikein uskallettu peluuttaa. Muut poissaolot olivat tiedossa jo hyvissä ajoin, joten heidän puuttumiseen pystyi valmistautumaan paremmin.

Latvian onnistujat:

Puolustus. Joukkueen aloittava kuusikko näytti paperilla hyvältä, ja vetivät hienon turnauksen. Kokenut puolustus antoi joukkueelle selkänojan, joka auttoi hyökkäyksen ollessa lopulta hieman heppoinen. Kristaps Sotnieks palkittiin joukkueen kolmen parhaan pelaajan palkinnolla. Sotnieks jatkoi siitä mihin jäi Rigassa pelaten isot minuutit näkymättömän hyvin. Kiekollisista pakeista Balinskis ja Cibulskis olivat positiiviset yllärit. Olen haukkunut Cibulskisia viime kausina, mutta hän ei tehnyt tällä kertaa karkeita virheitä. Toivottavasti hän pystyy pelaamaan täysiä kausia jatkossa. Myös yliopistossa vuosikaudet pelannut Janis Jaks oli hyvä Galvinsin loukkaantumisen avattua hänelle tilaisuuden. Jaks vaikutti nopealta ja kiekollisesti rohkealta, palkintona myös 2 maalia 3 ottelussa. Toivottavasti Jaks pääsisi pelaamaan hyviä pelejä ensi kaudella kehityksen kannalta ja häntä näkisi myös silloin enemmän.

Nuoret hyökkääjät Balcers,Blugers,Kenins. Jo viime keväänä loistaneet uuden sukupolven hyökkääjät olivat taas teräviä. Jalka liikkui ja kädey pysyivät myös mukana joka loi kauniita yhdistelmiä silloin kun tilaa oli tarpeeksi. Balcersin passit löysivät ketjukaverit, mutta he eivät upottaneet hirveän hyvin. Latvian yhden turnauksen ennätys 10p olikin lähellä rikkoutua. Varsinkin puolustajilla oli vaikeksia upottaa maaleja tässä turnauksessa. He tukivat hyvin hyökkäyksiä ja saivat laadukkaita vetopaikkoja, mutta laukausten laatu jätti toivomisen varaa. Helmuts Balderis mätti toki 80-luvulla kaikissa turnauksissaan 10-15p, mutta sitä on vaikea laskea kun Neuvostoliitto oli niin ylivoimanen Latviaan verraten. Kokeneet hyökkääjät Darins ja Indrasis tekivät hyvän määrän pisteitä, mutta heidän turnaus oli ailahteleva. Enemmän olisi tarvittu kun poissaoloja oli muutama liikaa. SHL-sentteri Rodrigo Abols näytti hyvältä pelaamissaan 4 erässä, mutta turnaus jäi ikävästi kesken. Roberts Bukartsin peli ei ole silmiä hivelevää koska hänellä on sniperin ominaisuudet. Mies ui kuitenkin tässä turnauksessa yllättävän hyvin paikoille, ja teki lopulta jopa 4 maalia. Toivoa paremmasta huomisesta on siis myös hänen kohdallaan olemassa!

Maalivahdit. Lohko oli Latvialle vaikea kun se lähti jokaiseen otteluun suosikkina tai altavastaajana. Tämä ei tehnyt myöskään veskarien urakasta helppoa, mutta he suoriutuivat urakastaan silti hyvin. Molemmat antoivat joukkueelle mahdollisuuden voittoon, ja muuta ei voi vaatia. Latvia hölmöili itse ottelut Sveitsiä ja Ruotsia vastaan, ja muissa matseissa oli itsestä riippumattomia outouksia. Pienet maat kaatuivat tyylikkäästi, ja niissä ei ollut veskareille hirveästi tehtävää. Nollapelejä ei nähty tällä kertaa kuin 1, josta voi antaa pienen miinuksen.

Kisojen pettymykset:

Martins Dzierkals. Nuori Toronton varaus sai ison näyttöpaikan kärkiketjussa, mutta ei onnistunut täyttämään suuria saappaita. Oikeastaan mikään ei onnistunut, ja löysi itsensä lopulta ylimääräisen hyökkääjän paikalta. Dzierkals pääsi kisoihin ilman suurta kilpailua, kun monet samoista paikoista taistelleen putosivat rivistä. E.Kulda sekä Razgals loukkaantuivat ja Jevpalovsilla oli sopimus katkolla jenkeissä. Seuraavat kaudet ovat tärkeitä Martinsin uralla. Potentiaalia on aika paljon, mutta se pitäisi saada nyt kaivettua esille.

Kristaps Zile. Nuori puolustaja pääsi jälleen mukaan joukkueseen, mutta kehitystä ei tunnu tapahtuvan millään. Zile on junnannut paikalla jo jotain 3 vuoden ajan ja hän nyt pienelle peliajalle 7.pakkina. Puolustus on Latvian kapein pelipaikka sentterien ohella, mutta Zilen pitää silti olla huolissaan pelipaikastaan kotikisojen lähestyessä. Muista nuorista pakeista ainakin Balinskis, Bindulis, Rubins ja Cukste näyttävät tällä hetkellä mielenkiintoisemmilta nimiltä.

Ylivoima. Latvian pakkopeli oli aika munatonta läpi turnauksen. Lopulta tehoja tuli yllättävänkin hyvin, mutta ei se ollut kovin kaunista ja myös ratkaisevilla hetkillä tuli pahoja jäätymisiä. Sveitsi-ottelu oli erittäin voitettavissa mutta ylivoima ei toiminut. Myös Tshekki tarjosi paikkoja huolimattomalla pelillään, joten se peli kaatui käsittämättömän tuomaroinnin ohella myös ylivoimaan. Tämä on yksi osa-alue missä Kaspars Daugavinsista olisi ollut paljon apua. 2 edellistä turnausta ovatkin olleet yllättävän hyvät siihen nähden että joukkueen kapteeni ja paras kenttäpelaaja on ollut sivussa loukkaantumisten takia!



Turnaus oli siis aika odotettu 9 pisteen rypistys. Tehottomuus ja typerästi päästetty voittomaali Sveitsiä vastaan kaatoivat lopulta turnauksen. Välieräpaikka ei tosin olisi ollut otettavissa tuolla hyökkäyksellä ilman Merzlikinsin maagista peliä, joten ei jäänyt harmittamaan ihan niiiin Paljoa. Viime aikojen hyvät otteet nostivat myös Latvian pykälän ylemmäksi rankingissä, joten Norja joutuu Olympiakarsinnassa vaikeampaan lohkoon mm. Tanskan kanssa. Rigassa pelattavassa lohkossa tulevat vastaan Ranska, Italia ja 2. paras karsija (todennäköisesti Kazakstan/Slovenia). Kisapaikan saavuttaminen ei ole mahdotonta, mutta Ranska on aiheuttanut välillä ongelmia jos he vain saavat kaikki pelaajansa mukaan. NHL-pelaajat saavat näillä näkymin pelata turnauksessa, joten tuossa olisi harvinainen tilaisuus nähdä paras mahdollinen Latvia kotikentällä! Laivareissun tilaus voi olla lähellä jos ei sitten tule lähdettyä kotikisoihin missä voi olla myös hyvä joukkue jalkeilla!
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Tämän ketjun piti olla alunperin Latvian kautta koskeva, mutta se siirrettiin MM-kisojen alle joten en luonut toista ketjua erikseen kuten oli tarkoitus. Täten tähän ketjuun tulee nyt loppuun tulevan kauden mielenkiintoisimmat seurattavat:

NHLssä ensi kaudella pelaavat Balcers, Blugers, Girgensons ja Merzlikins ovat luonnollisesti suurennuslasin alla. Kehitystä luulisi tapahtuvan ja Girgensonsin ura on jollain tavalla vedenjakajalla. En tiedä kuinka monta kautta hän voi pelata Buffalon alaketjuissa varsinkin jos joutuu vetämään laidassa. Merzlikinsin tilanne on herkullinen, koska Kekäläinen on antanut lausuntoja ettei kokenutta ykköstä olisi tulossa. Elvis voi siis olla ykkönen jopa kauden alusta lähtien.

Nuoret Kristians Rubins, Renars Krastenbergs, Janis Jaks ja Haralds Egle aloittelevat ammattiuriaan (todennäköisesti) Amerikassa. Kaikilla on potentiaalia nousta Latvian mittapuulla merkittäviksi tekijöiksi, mutta monet takavuosien nuoret ovat näyttäneet että kovempikaan lahjakkuus ei aina riitä jos askelia ei oteta eteenpäin yleispelin parantamiseksi ammattitasolla. Martins Dzierkals lienee mielenkiintoisin kyssäri vanhalla mantereella. Hänen uransa voi lähteä jyrkästi kumpaan suuntaan tahansa. Kesällä 22-vuotta täyttävä Karlis Cukste ei voi pelata loputtomiin yliopistossa, mutta sopimuksesta San Josen kanssa ei ole myöskään kuulunut. Ensi kausi voi vielä mennä junnuissa, vaikka hän onkin raa’asti yli-ikäinen.

Euroopassa voi katsella hallitsevaa Tshekin mestaria Guntis Galvinsia tai hyvän turnauksen pelannutta Oskars Cibulskisia. Myös Roberts Bukartsin luulisi saavan nostetta ihan hyvästä turneestaan. Muutamalla konkarilla ei ole vielä sopimusta, joten Sotnieksin, A.Kuldan ja vastaavien osoitetta pitää vielä odotella. Tällä kertaa kisoista pois jääneet Daugavins ja Karsums aloittavat ensi kauden Olegs Znaroksin alaisuudessa, joten siinä on kiinnostava juttu KHL-kaudelle. Rodrigo Abols lienee todennäköisin tuleva latvialainen NHL-pelaaja. Hän ei ikävä kyllä saanut antaa näyttöjä näissä kisoissa sormen hajoamisen takia blokkauksen yhteydessä. Canucksin pitäisi olla kiinnostunut, ja ensi kausi menee joko heidän farmissa tai sitten SHLn Örebrossa.

Veskariosastolla on paljon kysymysmerkkejä jotka herättävät kiinnostusta. Kristers Gudlevskis saisi onnistua lopulta isommin kuin kerran viikossa. Janis Kalnins ja Ivars Punnenovs kärsivät loukkaantumisista keväällä, joten heille voi toivoa tervettä kautta. Antti Niemi on myös hyvin jännä ykkösvahti Jokereille, joten Kalnins pääsee haastamaan kokenutta mutta huonosti liikkuvaa veskaria. Matiss Kivlenieksin tilanne on auki vaikka sopimus jatkuu Columbuksen kanssa. Pelipaikka voi löytyä vaikka ECHLstä. Lupaavista nuorista pisimmällä kehityksessä on kesällä 22-vuotta täyttävä Gustavs Grigals. Kisoissa kolmosvahdin tehtävän täyttänyt nuorukainen jatkaa ainakin ensi kauden Alaskan yliopistossa. Tämä kausi oli herran ensimmäinen USAn korkeimmalla junnutasolla, joten jatko on ihan hyvä ratkaisu.



Vaikka kausi on periaatteessa ohi, niin muutama latvialainen jatkaa vielä kauttaan. Kristians Rubins taistelee ECHLn mestaruudesta Toronton organisaatiossa. Hän nappasi tililleen syöttöpisteen avausfinaalin voitossa. Myös Toronton AHL-joukkue taistelee paikasta Calder Cupin finaaleihin, joten Rubins saatetaan nostaa sinne jos kausi päättyy ja ylempi joukkue jatkaa yhä kauttaan.

Latvian U20-joukkue on myös aloittanut valmistautumisen ensi kauden V-Venäjän MM-divarikisoihin jo ennen kesää pelattavassa ”Mustan Meren turnauksessa”, jossa he kohtaavat Sotchissa juurikin Valko-Venäjän sekä 2 Venäjän maajoukkuetta. Karlis Zirnis jatkaa joukkueen päävalmentajana myös ensi kaudella, joten 18-vuotiaat puolivälieriin vieneen Olegs Sorokinsin aika ei ole ainakaan vielä.

Vaikka pelaajien kausi on ollut ohi jo hyvän tovin, niin Latvia on saanut houkuteltua mukaan paljon 00-01 ikäluokan parhaita poikia. Muutamia kavereita toki puuttuu, mutta joukkueesta löytyy ennen kesäloman todellista alkua mm jenkeistä tulleet maalivahti Janis Voris (Springfield jr Blues, NAHL) sekä hyökkääjä Danila Larionovs (Boston jr Rangers, EHL). Muita tunnistettavia nimiä ovat esim. veskari Bruveris (2002), puolustajat Ozols, Tumanovs, Bergs, Osenieks sekä hyökkääjät Svanenbergs, Fjodorovs, Zabusovs, Ansons(2002), Polcs, Millers, Skrastins.



Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa kohti kiekkokautta 2019-20. Bob Hartleyn pitäisi jatkaa lippulaivan peräsimessä ja Olympiakarsintoihin on toisaalta aikaa vielä yli vuosi. Pelaajien kehitystä on jännä seurata ja Sveitsin kisoista tulee myös mielenkiintoiset kun Latvia ei voi pudota. Suostuuko kokeneet kehäketut mukaan kun kotikisat häämöttävät lähellä? Hartleyllä on toki vetovoimaa, ja eurooppalaisten veskarien kausi on myös suurennuslasin alla jos Elvis vaikka vie Columbuksen pitkälle ensi keväänä!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös