Britit käyttävät yankeeta juurikin haukkumatarkoituksessa, yanker wanker etc. . Amerikassa käsittääkseni puhutaan yankseista vain puhuttaessa tiettyjen pohjoisten osavaltioiden ihmisistä, siellä se ei ilmeisesti ole negatiivissävyinen.
Tuo naapurinmies rupesi kiinnostamaan, soittaako hän jollekin yankeefriendille eli jollekin ihmiselle? Vai milläköhän sanalla hän viittaa Jenkkeihin maana, Yankeeland vai Yankland? Enpä ole koskaan kuullut puhuttavan muilla termeillä kuin States tai America.
- Minä olen enenevissä määrin huomannut, etteivät ihmiset edes tiedä, mihin tällä "yankeella" edes viitataan. Ensinnäkin on syytä sanoa, että minun mielestäni termin "jenkki" käyttäminen yhdysvaltalaisista vaikka täällä Suomessa, siinä ei ole mitään loukkaavaa. Emme edes tarkoita sillä sellaisia asioita, mitä termin on ajateltu pitävän sisällään 1800-luvulla ja siitä eteenpäin.
- 1800-luvulla USA:n koostuessa kahdesta hyvin erilaisesta "maailmasta", Pohjoisesta ja Etelästä, kutsuttiin etelävaltiolaisten toimesta näitä pohjoisia serkkuja nimellä "jenkki". Tämä ei ole ihan älyttömän negatiivissävytteinen sana, vaan sisältää ennemminkin naljailua siitä, miten pohjoisen serkkujen koettiin pitävän itseään älykkäämpinä, olivat tärkeileviä, mutta ennen kaikkea opportunisteja ja taloudesta, tehtaista jne kiinnostuneita yrittäjiä.
- Tämä "yankee" nähtiin vastakohtana syvän etelän "aristokraattiselle" elämälle Mason-Dixon-linjan eteläpuolella, Etelä edusti nostalgiaa ja hienostuneisuutta, Pohjoinen eteenpäinmenoa, kehitystä jne. Tietysti on ihan asiallistakin huomauttaa, että tämä ajatus sisälsi ison paradoksin, sillä todellisuudessa köyhässä etelässä asui paljon myös vähän vähemmän hienostunutta valkoista roskasakkia. 1860-luvun alussa noin 80-85% jenkkien teollisuudesta ja tuotannosta sijaitsi pohjoisessa, joka oli samalla väkirikkaampi, koulutetumpi jne.
- Yhdysvaltain sisällissota 1861-1865 ikään kuin laminoi termin käytön, termejä oli toki muitakin. Sota kiteytyi kahteen lempinimeen, pohjoisen pojille annettuun yleisnimikkeeseen
Billy the Yank (stereotypia piti sisällään ajatuksen nuoresta idealistisesta miehestä, jolla varusteet ovat kunnossa ja univormu kiiltää, mutta ei oikein itsekään tiedä, minne on matkalla) sekä etelän poikien vastaavaan,
Johnny Reb (Reb, viitaten kapinallisuuteen, Johnnyt Rebin ajateltiin olevan tällainen valkoisen roskasakin edustaja, tyhmä mutta urhea).
- Kumpikin lempinimi sisälsi myös positiivisia elementtejä, vaikka Johnny Rebiä pidettiin tyhmänä, niin sotilaana hän oli urhoollinen.
- Sanan "jenkki" käyttämisessä pahin herja taitaa kohdistua tuohon heidän pidettyyn opportunismiinsa ja tässä yhteydessä kannattaa tutustua vaikka wikipedian kautta termiin "
carpetbagger", joka keksittiin sisällissodan aikana ja sen jälkeen, mutta sana on yhä edelleen käytössä, kuvailemassa kaikkein opportunistisimpia "yankee"-porukan edustajia..
- Ihan tänäkin päivänä tilanne on se, että jos menet Mason-Dixon-linjan alapuolella puhumaan ihmisille "jenkkeinä" , niin kyllä siinä saattaa moni hämmästyä, että meitäkö muka tarkoitat.