Mainos

Miten uudistaa sosiaaliturvaa - ratkaisuja?

  • 2 691
  • 32

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Niin no, kyllä työttömänä oleminen, ainakin pitempiä aikoja, on usein omaa laiskuutta ja saamattomuutta.

Kyseessä on aivan yksinkertainen matematiikka. Työttömät miinus avoimet työpaikat = edelleen työttömiä. Lisäksi näiden työttömien joukossa on suuri määrä sellaisia, joita kukaan ei ottaisi töihin edes ilmaiseksi, koska heidän elämänhallintansa on kateissa.

Tämä ongelma on rakenteellinen, jota myös jotkut yrittäjät tahtovat pitää yllä. Siksi he kaipaavat Suomeen lisää (kouluttamattomia ja kielitaidottomia) ihmisiä. Työttömyys kun on aina yrittäjien etu. He eivät halua päästää työntekijöitä hinnoittelemaan työtään.

Rakenteellisen ongelman lisäksi työttömyyteen liittyy asenteellinen ongelma, sillä vajaakuntoisia tai mielenterveyden ongelmista toipuneita ei palkata. Myös repaleinen CV tai selittämättömät aukot siinä ovat työnantajille nounou. Myös ylikoulutus on monesti kielteinen seikka. Maisteria ei helposti varastotyöhön oteta - en tiedä miksi.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Tuloerot kasvavat ja mielipiteet vain kovenevat. Pahasti näytää siltä että jonkun asteinen amerikanmalli, missä tuet loppuvat täysin tietyssä pisteessä on hiljalleen kasvattamassa suosiotaan.

Yksi syy tähän voi olla se, että politiikassa ei ole ollut todellista vaihtoehtoa muutoksen ajamiseen. Demarit ovat keskittyneet ajamaan työssä olevien etua sen sijaan että he olisivat pyrkineet kehittämään työllisyyttä. Työllisyyden kehittämisessä Kokoomus on ollut demareita edellä ja siten se on ajanut myös heikompiosaisten etuja, mutta toisaalta Kokoomus myös ajaa alas työn ulkopuolisia turvaverkkoja. Se voi tietenkin olla pakonkin sanelemaa.

Toiseksi arvelen, että nuoret ovat tottuneet pätkätöihin ja joustavuuteen. Ongelmana on kuitenkin se, että he eivät ehkä tajua perspektiivin puutteen vuoksi sitä, miten yhteiskunnan turvaverkot rapistuvat. Kun nuoruus on takana ja joustavuus ei enää riitäkään työpaikan saamiseen, niin olo voi tuntua petetyltä.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Niin no, kyllä työttömänä oleminen, ainakin pitempiä aikoja, on usein omaa laiskuutta ja saamattomuutta. Varsinkin jos on työkykyinen. Vaikka oman alan työt loppuvat, niin ei se saisi mielestäni olla tekosyy sille, että lopetetaan työntekeminen kokonaan. Jos olet kouluttautunut pitkälle, etkä kertakaikkiaan pääse mihinkään oman alan töihin, niin silloin voit vaihtaa alaa, kouluttautua lisää, perustat oman firman tai keksiä jotain muuta. Jotkut eivät näin tee, vaan jäävät kotiin murehtimaan tilannetta jopa vuosikausiksi.
Pitkäaikaistyöttömiä on työttömistä noin neljännes. Heistä suurin osa on ikääntyviä ihmisiä, tai muuten töihin kykenemättömiä, joita ei ole luokiteltu eläkeläisiksi. Suurimmalla osalla heistä on elämänhallintaongelmia, osalla enemmän, osalla vähemmän. Ratkaisusi heidän takiansa on siis työttömyysturvan alasajo, joka koskettaisi kaikkia työttömiä, myös niitä, jotka irtisanotaan massoissa työpaikoiltaan. Voi olla esimerkiksi Kajaanissa suhteellisen vaikeaa löytää töitä tällä hetkellä, kun yhtäkkiä 500 henkeä paukahtaa työttömäksi. Kai sitten pitäisi vaan lähteä viisikymppisenä koulunpenkille tai perustaa se firma. Tai sitten poimia niitä mustikoita.
Vanha kliseiseltä kuulostava sananlasku 'kyllä tekevälle töitä löytyy', pitää edelleen paikkansa. Mielestäni olisikin tärkeää, että näille tekeville osoitettaisiin työtä, pikemminkin kun keskitytään voivottelemaan irtisanomisia ja sitä että sitä rahakasta unelmatyötä ei ole tarjolla.
Sehän olisikin optimitilanne, että työvoimatoimistosta saisi ihan oikeasti töitä. Nyt ei saa, siksi että se saatanan paperisota vie kaiken ajan joka ikiseltä työvoimatoimiston asiakkaalta ja työntekijältä. Ei mikään optimitilanne, mielestäni.
Tosiaan ironisesti voidaan kysyä miksi Venäjältä ja Thaimaasta täytyy tulla tänne asti poimimaan marjoja? Kyllä olisin itse valmis marjoja poimimaan tai tekemään esim. metsän kunnostustyötä, mikäli jäisin työttömäksi, ja jos työttömyyskorvaus olisi tarpeeksi mitätön ja jos saisin korvausta tekemästäni työstä.
Boldaus minun. Nyt ilmoitat, että tästä saisikin korvauksen? Tähän asti olet sanonut, että työttömyyskorvausta vastaan joutuisi tekemään pakkotyötä. Etkö siis itse olisikaan valmis pelkällä työttömyyskorvauksen summalla (n. 800€ / kk yksin asuvalta) poimimaan mustikoita?
Muutosten kautta sosiaaliturvassa (turvan pienentäminen, yhteiskunnan hyväksi tehtävän työn parempi tarjoaminen) voitaisiin työhön kannustaa paremmin, varsinkin kun muutosten kautta yksinkertaisempaa työtä puskuroitaisiin tehokkaammin työttömille ja siitä tulisi näin myös tavanomaisempaa.
Tässä nimenomaan ei kannusteta töihin, vaan pakotetaan. Syrjäytetään kerran omasta tahdostaan riippumattomasti työttömäksi joutunut ihminen täydellisesti normaalista työelämästä. Yhtenä päivänä olet Nokian insinööri, sinulla on uusi omakotitalo, vaimo viimeisimmillään raskaana ja hyvä palkka. Yksikkösi lakkautetaan, jolloin jäät työttömäksi. Heti seuraavana aamuna lähdet poimimaan mustikoita metsästä, että saat 800€ kuussa kasaan perheesi elättämiseksi. Tämähän se kuulostaa todelliselta yhteiskunnan turvaverkolta, onneksi elämme sivistysvaltiossa!

Edelleen ihmettelen, että mitä tuo "yhteiskunnan hyväksi tehtävä työ" on? Miten mustikoiden poiminta metsästä tai metsänhoito on yhteiskunnan hyväksi? Ja mihin ne ihmiset jotka sitä nyt tekevät, siirrettäisiin?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ja vertauksista orjatyövoimaan, sanoisin että parempi vaihtoehto sekin "orjatyövoima", kuin se että syyttömät ja sivulliset (eli työssäkäyvät veronmaksajat) kustantavat sen että ei tehdä mitään. Vuorenvarmasti yksi isoimmista syistä keski- ja ylempiluokkaisten ammattihenkilöiden tyytymättömyyteen on juuri verotuksen taso. Kyllähän se luonnollisesti ottaa pattiin kun tiedät että kovalla työllä ansaistuista rahoistasi maksat osan esim. työttömille, varsinkin sellaiselle jotka kieltäytyvät ottamasta vastaan heille tarjottua työtä. Verorahoja menee siinä mielessä todella väärään tarkoitukseen, kun henkilöt kuittaavat rahan humanitaarisella perusteella ilman mitään yleishyödyllistä palvelusta. Kaipaisin tähän valtion puolelta jotain brutaalia aivoriiheä, jossa mietittäisiiin selkeästi mitä työtä on tarjolla ja miten ohjata työkykyiset sinne missä heille on käyttöä. Huimat työttömyyslukemat jatkavat vain kasvuaan, vaikka yksinkertaisiakin ratkaisuja voisi olla tarjolla.

Edelleen, suurin osa työttömistä haluasi tehdä töitä mutta kun sitä tarjolla oelva työ ja tekijä eivät kohtaa toisiaan. Tiedän lukemattomia tapauksia joissa esim. yli 50-vuotiaat eivät saa töitä koska ikää on niin paljon - pistettäisikö heidät sitten "rangaistuksenomaisesti" poimimaan marjoja tai sieniä koska eivät saa töitä vaikka haluaisivat sitä tehdä, siis oikeaa työtä eikä vaan jotain "orjatyötä" tai työtä jolla ei ole merkitystä? Lähinnäkin nämä marjanoimintaehdotukset kuuluvat juuri kategoriaan "orjatyötä". Jos työttömiä laitetaan raivaamaan ja kunnostamaan metsiä tms. niin usein se merkitsee pahimmillaan sitä, että joku metsuri taasen jää työttömäksi - onko tämäkään hyvä systeemi? Jos työttömille koetetaan löytää yleishyödyllistä työtä on sen oltava sellaista mikä ei aiheuta työttömyyttä toiselle/toisaalla.

Jotain on tehtävä mutta siirtojen ei pidä olla sellaisia jotka toisaalla lisäävät työttömyyttä tai aiheuttavat muita ongelmia. Toisaalta työttömien kohdalla luukulta toiselle juoksuttaminen pitäisi saada loppumaan - tämä nimittäin ennemminkin lamaannuttaa kuin innostaa hakemaan töitä. Kenties tässä suhteessa kannattaisi miettiä kansalaispalkkaa tietyn tuololuokan alapuolella oleville henkilöille sekä pienyrittäjille, joiden tulotaso ei ole vielä vakiintunut tjsp.

vlad.
 

Lexa

Jäsen
Niinpä. Tuloerot kasvavat ja mielipiteet vain kovenevat. Pahasti näytää siltä että jonkun asteinen amerikanmalli, missä tuet loppuvat täysin tietyssä pisteessä on hiljalleen kasvattamassa suosiotaan. Tulevaisuudessa valtiontalous todennäköisesti joutuu isollekin leikkauskuurille ja tämän seurauksena lienee kaikkein heikompiosaiset taas saavat suurimmat leikkaukset.

Jotenkin tuntuu siltä, että mitä pidempään ihmiset ovat työelämässä sitä kriittisemmiksi he tulevat työtä tekemätöntä kansanosaa kohtaan, varsinkin kun puhutaan työttömistä ja opiskelijoista.

En tiedä sumentaako tämä ns. kohtuullinen toimeentulo aivot vai mikä, mutta yleensä kovimmat "töitä tekevälle löytyy" ja "opiskelijat istuvat kaikki illat baarissa" huutelijat ovat sitä porukkaa joka on oman erinomaisuutensa kyllästämää. Osa ehkä aiheesta, suurin osa ei. Voisin väittää, että aika iso osa tästä porukasta olisi kusessa nilkkoja myöden mikäli he saisivat kenkää nykyisestä suojatyöpaikastaan tai alkaisivat kokopäivätoimisiksi opiskelijoiksi.

Väitän että tästä yhteiskunnasta löytyy se tietty porukka joka pärjää aina suhdanteista riippumatta. Sitten löytyy se isompi porukka joka pärjää normaaliolosuhteissa ok. Kolmantena tulevat nämä väliinputoajat jotka kyvyttömyyttään tai laiskuuttaan eivät kykene tuottamaan yhteiskunnalle veroeuroja. Osa on sairaita (henkisesti tai fyysisesti) ja osaa ei vain yksikertaisesti nappaa.

Minä olen vahvasti JZZ:n kansalaispalkka-ajatuksen kannalla. Tässä on vain se huono puoli, että tämä saattaisi tuottaa tuhansia "töitä tekevälle löytyy" työttömiä byrokratian koneiston keventyessä. Ratkaisu olisi myöskin taloudellisesti kallis, mutta olisi ratkaistavissa verotusta kiristämällä. Kansalaispalkasta voisi myöskin kieltäytyä ja epäilemättä osa näin tekisikin erinäisistä syistä.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Niin no, kyllä työttömänä oleminen, ainakin pitempiä aikoja, on usein omaa laiskuutta ja saamattomuutta. Varsinkin jos on työkykyinen. Vaikka oman alan työt loppuvat, niin ei se saisi mielestäni olla tekosyy sille, että lopetetaan työntekeminen kokonaan.

Menepä sanomaan tämä lukuisille yli 55-vuotiaille jotka ovat työttöminä. Monilla löytyy halua tehdä töitä mutta kun kukaan ei palkkaa sen ikäistä enää töihin. Kokemusta on kun kuntoutuksessa olen tutustunut tämän ikäluokan ihmisiin ja likimain kaikille on sanottu firmoissa "Kiitos mutta ei kiitos". Mieltäylentävää ja kannustavaa, ja samalla osa kansasta vielä leimaa heidät laiskureiksi.

vlad.
 

Oiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, HIFK
Kuka sen sitten määrittelisi, kuinka paljon työttömän niitä marjoja pitäisi kerätä päivässä, että olisi oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Ja millä rahalla palkattaisiin heille työnjohtajat. Vai hoidettaisiinko homma siten, että työnantajat voisivat aamulla soittaa työnvälitykseen ja pyytää, että tänne tänään 10 työtöntä kiitos.

Asiasta ihan kolmanteen, itselläni on punavihervärisokeus, ja minulta ei esim. puolukoiden poimiminen onnistu ollenkaan, kun nään sen marjan kun silmät on siinä n. 20 sentin päässä puolukanvarvusta. Voin taata, että oli aika nöyryttävää, kun alakoululaisena opettaja osoitti metsäretkellä viereiseen mäkeen ja sanoi, että käykääpä poimimassa tuosta puolukoita ja minä olin että höh, missä niitä on. Luulenpa, että monella työttömällä on samantyyppinen vaiva, joka tekee heille tietyt työt mahdottomiksi.

Parhaan työttömät tekemään jotain hyödyllistä ehdotuksen kuulin edellisen laman aikana eräältä silloiselta kolleegaltani. Jokaiselle työttömälle annetaan tietty alue kaupungista vastuulle, jossa he valvovat ettei rikoksia tehdä työttömyyskorvauksen menettämisen uhalla. No kysäisin, että miltäs se sitten tuntuisi kun korttelin viinaan menevä pitkäaikaistyötön tulisi pidättämään häntä epäiltynä rikoksesta x, niin sain kuulla olevani lälly viherpiipertäjä, joka hyväksyy muiden verovarojen väärinkäytön eikä halua järjestystä yhteiskuntaan. Sen jälkeen ei ole enää tarvinnut ihmetellä, miten eräät hirvittävät tapahtumat ovat olleet maailmanhistoriassa mahdollisia.

Aiemmin jo kirjoitin, että kyllä se on näkemys paremmasta ja tulevaisuudenusko, joka saa ihmisiä toimimaan, ei pakko ja rangaistuksen uhka, vaikka monet niin tuntuvat uskovankin.

Ja kun joku sanoo, että ihminen on luonteeltaan laiska niin jos luvataan 10 000 €, jos kävelee Helsingistä Joensuuhun, niin uskon, että aika moni laiska työtön lähtisi yrittämään. Eli kyse on kuitenkin vain oikeanlaisesta motivoinnista työntekoon, kaikilla se ei kuitenkaan ole raha.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Vähän vanhempi postaus, mutta laitetaan kuitenkin:
Eli tietyt alat ja yrittäjät saisivat ilmaista orjatyötä valtion rahoittamana? Mitä niille henkilöille tapahtuu, jotka nyt tekevät näitä töitä? Potkitaanko heidät pois ja otetaan uudestaan ilmaisena orjatyövoimana tekemään samaa työtä kolmasosan "palkalla"? Kuka valitsee nämä tuottoa tavoittelevat yritykset, jotka saavat valtiolta orjatyövoimaa?
Esimerkiksi tulli voisi palkata näitä kavereita, poliisi yms. työtä olisi hirveästi. Vasta tulli ilmoitti että potkii porukkaa pois, kannattaisi tehdä toisinpäin?

Boldaus minun. Nyt ilmoitat, että tästä saisikin korvauksen? Tähän asti olet sanonut, että työttömyyskorvausta vastaan joutuisi tekemään pakkotyötä. Etkö siis itse olisikaan valmis pelkällä työttömyyskorvauksen summalla (n. 800€ / kk yksin asuvalta) poimimaan mustikoita?
Olisikohan ajatus sellainen että kotona kattoon sylkemisestä saisi pienempää korvausta ja sitten jos tekisi yhteishyödyllistä työtä niin korvauksen saisi isompana? Järkevää ainakin mielestäni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös