Enpä nyt ihan aukottamasti usko, että tässä olisi kaikki faktat pyöritetty siihen liittyen miltä toiminta juuri tuolloin näytti ja että olisi ollut järkevää tai näyttänyt järkevältä että tuolloin olisi tehty sen erityisempiä investointeja. Ehkä oli todettu, että aikaisemmasta suunnitelmasta pidetään kiinni, jottei välittömästi tehdä turskaa kun tilanne on vakautettu. Tai että myynnissä oli epävarmuutta. Se on ihan tyhjän kanssa huudella tällaista kaksi vuotta jälkeenpäin ulkopuolelta.Se on hienoa, että tuolloin organisaatio osasi asettaa pitkän aikavälin tavoitteeksi taseen tervehdyttämisen. Menestyvä organisaatio osaa kuitenkin muokata strategiaansa, mikäli liiketoiminnallisessa ympäristössä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Suurempaa muutosta on vaikea kuvitella kuin TPS:n yllätysmestaruus vuodelta 2010, ja sitä seurannut Suikkasen myynti. Yhtäkkiä HC TPS Turku Oy:n tilanne oli merkittävästi muuttunut. Enää ei tarvinnut keskittyä kassavirran maksimointiin, vaan oli oikeasti kykyä investoida. Silti organisaatio seisahti kahdeksi vuodeksi. Kuten olen jo todennut, tämä oli räikeä virhe hallitukselta. Siitä ei ole kahta sanaa. Normaalissa pörssiyrityksessä tämä olisi johtanut koko hallituksen välittömään vaihtoon.
Tämä yhtiö ei ole pörssiyhtiö, joten kyseinen vertailu ei toimi: Osakaskunta kuvastaa paikallista liike-elämää, joka on keskeisessä asemassa rahoittamassa TPS:n edustusjoukkueen jääkiekkotoimintaa, jonka on kertaalleen pelastanut. Edellytykset menestyksekkääseen liigajoukkueeseen ovat kiinteästi sidoksissa tähän keskittymään. Löytyy hyvinkin loogiset syyt siihen, miksi tietyt tahot ovat edustettuina hallituksessa. Eli jos tämä olisi pörssiyhtiö, jolla olisi osaavat omistajat, niin ei tätä nykyistä hallitusta mihinkään edes vaihdettaisi.
No tämä ei todellakaan ole niin tai näin, kattavat perustelut toistettu jo tarpeeksi monta kertaa tällä ja edellisellä sivulla. Paikallinen historia näyttää miten käy kun valta on keskitetty osaamattomalle taholle. Eiköhän jokaisessa organiaatiossa ole aina omat valtapelinsä. Se että kaikkia ei voi miellyttää on paljon pienempi murhe kuin se ettei nykyinen omistajakunta olisi tiukasti sitoutettu tukemaan TPS:ää. Olkoon nämä nyt riittävästi omistusrakenteesta osaltani.Niin tai näin, mutta myönnät siis kuitenkin, että valtapeliä HC TPS Turku Oy:n sisällä on ja sillä on vaikutuksensa päivittäiseen toimintaan?
Ensinnäkin Barkov on sen tason lupaus, ettei mitkään panostukset takaa sitä että samantasoinen kaveri osuisi kohdalle pitkään aikaan. Ristolaisen osalta oli olemassa halpa juniorisopimus ensi kaudesta, joka oli pakko purkaa ja alkaa maksamaan miehelle huippupalkkaa ettei lähde lätkimään saman tien (eli tee kuten Granlund). Ei tässä ole mitään säästöä, meillä on huippulupaus ja kaikki tiesivät millainen myrsky nousisi jos se häipyisi toiseen liigaseuraan - sen mukaisesti maksetaan agentin tekemän kilpailutuksen jälkeen. Oikeanaikaisilla/oikeanpituisilla pelaajasopimuksilla pystyy todellakin säästämään, eivätkä nämä nykyiset yksivuotiset sopimukset varmastikaan toimi pitkällä aika välillä menestyvän joukkueen rakentamisessa. Sen takia pitää olla taloudellista selkänojaa, taitoa ja uskallusta tehdä pitempiä sopimuksia.Barkov tienaa varmasti hyvin tällä hetkellä, sitä en kiistä. Mutta hän ei varmasti tienaa Azevedo-tasoista palkkaa. Barkovin sopimus on tehty 25.1.2012, ja vaikka palkka todennäköisesti on nousujohteinen, hän ei varmasti tienaa tällä eikä ensi kaudella yli 300.000 kaudessa. Tappara säästää siinä merkittävästi kun mestaruudesta taistelevassa joukkueessa ykkössentteri ei tienaa samaa, mitä esimerkiksi Filppula Jokereissa. Ihan sama tilanne on Ristolaisen kanssa. Mikäli hän ottaa kesällä ne odotetut kehitysaskeleet ja on ensi keväänä koko SM-liigan johtava pakki, säästää TPS merkittävästi siinä, että ykköspakille ei tarvitse maksaa samaa, mitä esimerkiksi Teemu Aallolle Tapparassa. Vaikka hyvin Rasmus jo ensi kaudella tienaakin. Kyllä sillä, että tekee oikeaan aikaan hyville pelaajille monivuotisia sopimuksia pystyy säästämään vielä merkittävästi joukkueen rakentamisessa, vaikka itse siirtokorvaus-järjestelmä onkin muuttunut.
Tottakai pelaajahankinnoissa on riskinsä, pitää muistaa että niin Stone kuin Lockekin potkittiin pois ennen kuin koko vuosipalkkaa maksettin. Kyse on ennen kaikkea siitä, että jos pelaajahankintoihin käytetään vähemmän rahaa ja kohdistetaan sama raha junioritoimintaan, niin en usko että siitä seuraa parempia pelaajia. Miten paljon parempia junioreita pystytään Turussa rahalla tekemään kuin mitä nyt tehdään? Ja miten paljon halvempia ne ovat sitten kun kelpaavat liigaan? Tätä olen ajanut koko ajan takaa, kun en yksinkertaisesti näe sitä valtavaa junioriorganisaatiota realistisena. Tilanne voisi olla erilainen, mikäli pelaajabudjetti olisi ensiksi esim. liigan 4. suurin. 90-luvulla se oli suurin / toiseksi suurin kun menestyttiin. Tällä hetkellä vain yksinkertaisesti annetaan niin paljon etua pelaajabudjetissa, ettei sitä nostamatta saada muodostettua säännöllisesti kilpailukykyistä joukkuetta, vaikka TPS kasvattaisi keskimääräisesti parempia junioreita kuin muut liigaseurat.Liiketoiminnan investoinnit tulevaisuuteen kantavat aina riskiä, sillä tulevaisuuteen ei pysty kukaan näkemään. Tämä pätee ihan samalla tavalla AHL-pelaajahankintoihin kuin junioriorganisaatioon panostamiseen. Loppupeleissä menestyvän organisaation salaisuus piilee siinä, että se osaa oikeassa suhteessa panostaa näihin kumpaankin. Ilman mitään vittuilua, ihan oikeasti, otan nyt kuitenkin esille vielä tämän Corey Locken tapauksen. Mikäli lehdistöä on uskominen, hänen palkkakulunsa tällä kaudella on ollut 330.000 euroa. Väität kovasti, että sille ei ole mitään takeita, että junioritoimintaan panostaminen toisi yhtään mitään tuloksia. Samaan hengenvetoon mun on kuitenkin sanottava, että ei nämä AHL-pelaajahankinnat nyt ilmiselvästi mitään tulosautomaatteja ole. Kyllä nekin kantavat riskiä, ja HC TPS Turku Oy:n tilanteessa riskit ovat aika monesti realisoituneet (Locke, Stone) . Yhteenvetona haluan siis muistuttaa, että kyllä investoinnissa pelaajahankintoihin on ihan samalla tavalla riskiä kuin junioritoimintaan investoimisessa. Jotenkin itseäni korpeaa miettiä, että minkälaista kehitystä junioritoiminnassa oltaisiin tuolla 330.000 eurolla pystytty saamaan?
Mallinnus tietysti auttaisi, ja toivottavasti joku miettii sitä tarkasti ennen kuin lähtee ilmoittamaan oikeasti päättävillä foorumeilla että tässä meillä on pojat tie takaisin huipulle. Itse en ihan oikeasti usko, että sellainen yhtälö toimii, jossa merkittävästi resursseja kohdistetaan pelaajabudjetin kustannuksella juniorivalmennukseen. Kuten sanottua, tilanne voisi olla eri jos pelaajabudjetti olisi kilpailukykyinen, mutta sitä ennen en vaan näe realistisena. Pahoittelut :)Näitä kumpaakin puolta pitäisi pystyä mallintamaan numeroina, jotta voisi järkevästi keskustella siitä, kumpaan rahan laittaminen on järkevämpää. Olisi esimerkiksi hienoa nähdä, kuinka suurilla panostuksilla junioritoimintaan, voitaisiin ajatella päästävän tasolle, jossa mestaruudesta taistelemaan kykenevän joukkueen voisi rakentaa merkittävästi muita pienemmällä budjetilla. Samoin olisi hienoa nähdä, että paljonko HC TPS Turku Oy tarvitsisi lisää rahaa taloon per kausi, jotta se kykenisi taistelemaan mestaruudesta ihan puhtaiden hankintojen avulla. Mun on vaan jotenkin vaikeaa nähdä, että HC TPS Turku Oy onnistuisi taloudellisesti heikkenevässä Turussa nostamaan pelaajabudjettia sille tasolle, että se pystyisi tasapäisesti taistelemaan mestaruudesta Helsingin, Tampereen ja Oulun seurojen kanssa.