Miten suunta kääntyisi, muutoksia toimintaan, ehdotuksia

  • 65 838
  • 201

Thriller

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Se on hienoa, että tuolloin organisaatio osasi asettaa pitkän aikavälin tavoitteeksi taseen tervehdyttämisen. Menestyvä organisaatio osaa kuitenkin muokata strategiaansa, mikäli liiketoiminnallisessa ympäristössä tapahtuu merkittäviä muutoksia. Suurempaa muutosta on vaikea kuvitella kuin TPS:n yllätysmestaruus vuodelta 2010, ja sitä seurannut Suikkasen myynti. Yhtäkkiä HC TPS Turku Oy:n tilanne oli merkittävästi muuttunut. Enää ei tarvinnut keskittyä kassavirran maksimointiin, vaan oli oikeasti kykyä investoida. Silti organisaatio seisahti kahdeksi vuodeksi. Kuten olen jo todennut, tämä oli räikeä virhe hallitukselta. Siitä ei ole kahta sanaa. Normaalissa pörssiyrityksessä tämä olisi johtanut koko hallituksen välittömään vaihtoon.
Enpä nyt ihan aukottamasti usko, että tässä olisi kaikki faktat pyöritetty siihen liittyen miltä toiminta juuri tuolloin näytti ja että olisi ollut järkevää tai näyttänyt järkevältä että tuolloin olisi tehty sen erityisempiä investointeja. Ehkä oli todettu, että aikaisemmasta suunnitelmasta pidetään kiinni, jottei välittömästi tehdä turskaa kun tilanne on vakautettu. Tai että myynnissä oli epävarmuutta. Se on ihan tyhjän kanssa huudella tällaista kaksi vuotta jälkeenpäin ulkopuolelta.

Tämä yhtiö ei ole pörssiyhtiö, joten kyseinen vertailu ei toimi: Osakaskunta kuvastaa paikallista liike-elämää, joka on keskeisessä asemassa rahoittamassa TPS:n edustusjoukkueen jääkiekkotoimintaa, jonka on kertaalleen pelastanut. Edellytykset menestyksekkääseen liigajoukkueeseen ovat kiinteästi sidoksissa tähän keskittymään. Löytyy hyvinkin loogiset syyt siihen, miksi tietyt tahot ovat edustettuina hallituksessa. Eli jos tämä olisi pörssiyhtiö, jolla olisi osaavat omistajat, niin ei tätä nykyistä hallitusta mihinkään edes vaihdettaisi.
Niin tai näin, mutta myönnät siis kuitenkin, että valtapeliä HC TPS Turku Oy:n sisällä on ja sillä on vaikutuksensa päivittäiseen toimintaan?
No tämä ei todellakaan ole niin tai näin, kattavat perustelut toistettu jo tarpeeksi monta kertaa tällä ja edellisellä sivulla. Paikallinen historia näyttää miten käy kun valta on keskitetty osaamattomalle taholle. Eiköhän jokaisessa organiaatiossa ole aina omat valtapelinsä. Se että kaikkia ei voi miellyttää on paljon pienempi murhe kuin se ettei nykyinen omistajakunta olisi tiukasti sitoutettu tukemaan TPS:ää. Olkoon nämä nyt riittävästi omistusrakenteesta osaltani.

Barkov tienaa varmasti hyvin tällä hetkellä, sitä en kiistä. Mutta hän ei varmasti tienaa Azevedo-tasoista palkkaa. Barkovin sopimus on tehty 25.1.2012, ja vaikka palkka todennäköisesti on nousujohteinen, hän ei varmasti tienaa tällä eikä ensi kaudella yli 300.000 kaudessa. Tappara säästää siinä merkittävästi kun mestaruudesta taistelevassa joukkueessa ykkössentteri ei tienaa samaa, mitä esimerkiksi Filppula Jokereissa. Ihan sama tilanne on Ristolaisen kanssa. Mikäli hän ottaa kesällä ne odotetut kehitysaskeleet ja on ensi keväänä koko SM-liigan johtava pakki, säästää TPS merkittävästi siinä, että ykköspakille ei tarvitse maksaa samaa, mitä esimerkiksi Teemu Aallolle Tapparassa. Vaikka hyvin Rasmus jo ensi kaudella tienaakin. Kyllä sillä, että tekee oikeaan aikaan hyville pelaajille monivuotisia sopimuksia pystyy säästämään vielä merkittävästi joukkueen rakentamisessa, vaikka itse siirtokorvaus-järjestelmä onkin muuttunut.
Ensinnäkin Barkov on sen tason lupaus, ettei mitkään panostukset takaa sitä että samantasoinen kaveri osuisi kohdalle pitkään aikaan. Ristolaisen osalta oli olemassa halpa juniorisopimus ensi kaudesta, joka oli pakko purkaa ja alkaa maksamaan miehelle huippupalkkaa ettei lähde lätkimään saman tien (eli tee kuten Granlund). Ei tässä ole mitään säästöä, meillä on huippulupaus ja kaikki tiesivät millainen myrsky nousisi jos se häipyisi toiseen liigaseuraan - sen mukaisesti maksetaan agentin tekemän kilpailutuksen jälkeen. Oikeanaikaisilla/oikeanpituisilla pelaajasopimuksilla pystyy todellakin säästämään, eivätkä nämä nykyiset yksivuotiset sopimukset varmastikaan toimi pitkällä aika välillä menestyvän joukkueen rakentamisessa. Sen takia pitää olla taloudellista selkänojaa, taitoa ja uskallusta tehdä pitempiä sopimuksia.
Liiketoiminnan investoinnit tulevaisuuteen kantavat aina riskiä, sillä tulevaisuuteen ei pysty kukaan näkemään. Tämä pätee ihan samalla tavalla AHL-pelaajahankintoihin kuin junioriorganisaatioon panostamiseen. Loppupeleissä menestyvän organisaation salaisuus piilee siinä, että se osaa oikeassa suhteessa panostaa näihin kumpaankin. Ilman mitään vittuilua, ihan oikeasti, otan nyt kuitenkin esille vielä tämän Corey Locken tapauksen. Mikäli lehdistöä on uskominen, hänen palkkakulunsa tällä kaudella on ollut 330.000 euroa. Väität kovasti, että sille ei ole mitään takeita, että junioritoimintaan panostaminen toisi yhtään mitään tuloksia. Samaan hengenvetoon mun on kuitenkin sanottava, että ei nämä AHL-pelaajahankinnat nyt ilmiselvästi mitään tulosautomaatteja ole. Kyllä nekin kantavat riskiä, ja HC TPS Turku Oy:n tilanteessa riskit ovat aika monesti realisoituneet (Locke, Stone) . Yhteenvetona haluan siis muistuttaa, että kyllä investoinnissa pelaajahankintoihin on ihan samalla tavalla riskiä kuin junioritoimintaan investoimisessa. Jotenkin itseäni korpeaa miettiä, että minkälaista kehitystä junioritoiminnassa oltaisiin tuolla 330.000 eurolla pystytty saamaan?
Tottakai pelaajahankinnoissa on riskinsä, pitää muistaa että niin Stone kuin Lockekin potkittiin pois ennen kuin koko vuosipalkkaa maksettin. Kyse on ennen kaikkea siitä, että jos pelaajahankintoihin käytetään vähemmän rahaa ja kohdistetaan sama raha junioritoimintaan, niin en usko että siitä seuraa parempia pelaajia. Miten paljon parempia junioreita pystytään Turussa rahalla tekemään kuin mitä nyt tehdään? Ja miten paljon halvempia ne ovat sitten kun kelpaavat liigaan? Tätä olen ajanut koko ajan takaa, kun en yksinkertaisesti näe sitä valtavaa junioriorganisaatiota realistisena. Tilanne voisi olla erilainen, mikäli pelaajabudjetti olisi ensiksi esim. liigan 4. suurin. 90-luvulla se oli suurin / toiseksi suurin kun menestyttiin. Tällä hetkellä vain yksinkertaisesti annetaan niin paljon etua pelaajabudjetissa, ettei sitä nostamatta saada muodostettua säännöllisesti kilpailukykyistä joukkuetta, vaikka TPS kasvattaisi keskimääräisesti parempia junioreita kuin muut liigaseurat.

Näitä kumpaakin puolta pitäisi pystyä mallintamaan numeroina, jotta voisi järkevästi keskustella siitä, kumpaan rahan laittaminen on järkevämpää. Olisi esimerkiksi hienoa nähdä, kuinka suurilla panostuksilla junioritoimintaan, voitaisiin ajatella päästävän tasolle, jossa mestaruudesta taistelemaan kykenevän joukkueen voisi rakentaa merkittävästi muita pienemmällä budjetilla. Samoin olisi hienoa nähdä, että paljonko HC TPS Turku Oy tarvitsisi lisää rahaa taloon per kausi, jotta se kykenisi taistelemaan mestaruudesta ihan puhtaiden hankintojen avulla. Mun on vaan jotenkin vaikeaa nähdä, että HC TPS Turku Oy onnistuisi taloudellisesti heikkenevässä Turussa nostamaan pelaajabudjettia sille tasolle, että se pystyisi tasapäisesti taistelemaan mestaruudesta Helsingin, Tampereen ja Oulun seurojen kanssa.
Mallinnus tietysti auttaisi, ja toivottavasti joku miettii sitä tarkasti ennen kuin lähtee ilmoittamaan oikeasti päättävillä foorumeilla että tässä meillä on pojat tie takaisin huipulle. Itse en ihan oikeasti usko, että sellainen yhtälö toimii, jossa merkittävästi resursseja kohdistetaan pelaajabudjetin kustannuksella juniorivalmennukseen. Kuten sanottua, tilanne voisi olla eri jos pelaajabudjetti olisi kilpailukykyinen, mutta sitä ennen en vaan näe realistisena. Pahoittelut :)
 

Thriller

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kysytään vielä palstaveli Thrilleriltä, että mitkä olisivat sinun lääkkeet HC TPS Turku Oy:n tämänhetkisen tilanteen korjaamiseksi? Siitä nyt varmaan ollaan samaa mieltä, että tällä hetkellä ei hyvältä näytä. Omistuksesta on jo puhuttu ja sen suhteen lähdet selkeästi siitä, että nykyinen omisajapohja on hyvä. Siihen nyt tuskin on enää lisättävää.
Iso TPS:n vahvuus on tällä hetkellä, ihme kyllä, turkulainen yleisö. Jos ihan rehellisesti sanon, niin keskimääräinen turkulainen oli aika vaikea asiakas vielä ennen 2010-mestaruutta. Menestykseen tottunut, finaalien (ei runkosarjan tai playoffien alkupuolen) seuraaja. Nyt tätä Kulta on värimme -yleisöä on naarattu pitkin Aurajoen pohjaa jo niin kauan, että hieman vähempikin menestyminen alkaa taas maistua. Eli kun Palloseura seuraavan kerran menestyy, niin se tuottaa liikevaihtoa ja tulosta tehokkaasti. Jaakon sanoin rekyyli on suuri. Eli tältä osin en näe tulevaisuutta lainkaan synkkänä. En tällä missään nimessä tarkoita, etteikö toimintaa tulisi kehittää, tarkastella junioritoiminnan resursseja ja arvioida mitä milläkin panostuksella saadaan aikaan, sekä harkita strategiaa.
Mutta mikä siis tulisi olla HC TPS Turku Oy:n strategia tulevaisuudessa? Pelaajabudjetin korottaminen? Mille tasolle mielestäsi HC TPS Turku Oy:n pelaajabudjetti voidaan korottaa ilman että otetaan merkittäviä taloudellisia riskejä? Miten varmistetaan se, että nämä investoinnit tuottavat parempaa tulosta kuin investoinnit Corey Locke:een tai Ryan Stone:een? Viittaamasi Oulun Kärpät Oy on viimeiset neljä vuotta vetänyt yhdellä liigan kovimmista pelaajabudjeteista, mutta silti vauhtia on jouduttu hakemaan säälipleijareista joka kerta. Mistä me tiedämme, että me emme samanlaiseen tilanteeseen joudu ja vaikka joutuisimmekin niin taloutemme olisi silti turvattu?
Jos minulta kysytään, niin 1. ja tärkein asia olisi pelaajabudjetin kohottaminen. Se tulisi nostaa niin korkealle kuin keskimääräinen nollatulos mahdollistaa. Eli huomioiden varovaisesti sen, mitä playoff-paikasta tuloutuisi. En tähtäisi tasoon joka tarkoittaa vuosittain automaattisesti vähintään nollatulosta, vaan esim. tasoon, joka yhteensä tuottaa nollatuloksen jos päästään kerran kolmessa vuodessa 8. parhaan joukkoon. Eli euromäärää en osaa sanoa, mutta veikkaan että menestyksen myötä tarpeeksi kilpailukykyinen pelaajabudjetti on saavutettavissa. Mielestäni nykyinen tase mahdollistaa tällaisen riskinoton, eli muutaman sadantonnin tappio jonain kautena ei yhtiötä kaataisi. Pitäisi tietysti analysoida lukuja tarkemmin, mutta periaate käynee tuosta ilmi.

2. Palloseuralla pitäisi olla selkeä urheilutoimenjohtaja, joka vastaa perseellään siitä että urheilullinen menestys vastaa hänelle annettuja resursseja. Tämän vaatimustason on oltava ohjenuora, jos halutaan että joku pätevä henkilö tätä suostuu hoitamaan. Jätän viisaammille arvioitavaksi, onko nykyinen henkilö tarpeeksi pätevä.

Kärppiä käytin esimerkkinä siitä, että pelaajabudjetilla on keskeinen merkitys menestysmahdollisuuksiin. Osaaminen joukkueen kokoamisessa on sielläkin notkahtanut, mutta 2000-luku on kuitenkin aika vakuuttavaa jälkeä. Kärppien iso pelaajabudjetti perustuu valtakunnan parhaaseen yhteistyökumppaneiden sitouttamiseen ja muutenkin yhteisöllisyyteen. 3. asiana keskittyisin tulevaisuudessa yhä vahvemmin siihen, että yhteisöllisyyden tunne ja sidosryhmäyhteistyö on toiminnan keskipisteessä.

4. asiana Mestisyhteistyö ja Tuto. On käsittämätöntä ettei tätä saada toimimaan. Tutolla on omistajat, jotka eivät varmasti ole yhteistyötä vastaan. Tälle yhteistyölle pitäisi löytää tehokas muoto, jossa turkulaiset juniorit voisivat pelata naapurissa miesten pelejä ennen liigaa. Lienee selvää että julkisesti mitään todellista farmijärjestelyä ei voida tehdä, vaan tähän pitäisi löytää hienovaraisempi yhteistyömuoto.

Siinä muutamia päälimmäisiä päähän pälkähtäneitä juttuja.
Onko SM-liigassa menestymisen kaava: menestys = pelaajabudjetti x pelaajahankintojen onnistuminen? Pystymmekö me nousemaan näissä kahdessa tekijässä niin voimakkaaksi, että pystymme vielä joku päivä haastamaan ihan kaikki muut seurat? Vai onko olemassa joitain muitakin reittejä?
Ekaan kysymykseen arveleva vastaus, että taitaa pääosin olla. Loput: ks. yllä.
 

Sebbee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rohkeat maljan nostajat
Eiköhän jokaisessa organiaatiossa ole aina omat valtapelinsä. Se että kaikkia ei voi miellyttää on paljon pienempi murhe kuin se ettei nykyinen omistajakunta olisi tiukasti sitoutettu tukemaan TPS:ää. Olkoon nämä nyt riittävästi omistusrakenteesta osaltani.

Ok.

Ristolaisen osalta oli olemassa halpa juniorisopimus ensi kaudesta, joka oli pakko purkaa ja alkaa maksamaan miehelle huippupalkkaa ettei lähde lätkimään saman tien (eli tee kuten Granlund). Ei tässä ole mitään säästöä, meillä on huippulupaus ja kaikki tiesivät millainen myrsky nousisi jos se häipyisi toiseen liigaseuraan - sen mukaisesti maksetaan agentin tekemän kilpailutuksen jälkeen.

Silti väitän, että mikäli Rasmus ottaa kesällä odotetut askeleet ja on jo ensi kaudella SM-liigan johtava puolustaja, säästämme merkittävästi kun tämän tason kaverille maksetaan ainoastaan 150.000 euron palkkaa, kun vastaavan taidon omaavat vanhemmat pelaajat tienaavat 250.000 euroa kaudelta.

Kyse on ennen kaikkea siitä, että jos pelaajahankintoihin käytetään vähemmän rahaa ja kohdistetaan sama raha junioritoimintaan, niin en usko että siitä seuraa parempia pelaajia.

Asia selvä. Tästä on tässä tapauksessa enää turha jatkaa.

Itse en ihan oikeasti usko, että sellainen yhtälö toimii, jossa merkittävästi resursseja kohdistetaan pelaajabudjetin kustannuksella juniorivalmennukseen.

Mikäli uskot kaavaan menestys = pelaajabudjetti x pelaajahankintojen onnistuminen, niin osaatko sanoa, että minkä takia sitten Kärpät ja varsinkin Jokerit investoivat tällä hetkellä merkittävästi juniorityöhön? Eikö silloin raha kannattaisi käyttää pelaajabudjetin kasvattamiseen tai vaihtoehtoisesti scouttien palkkaamiseen? Ainakaan tietääkseni kummallakaan seuralla kun ei ole mitään päätöimisia scoutteja kiertämässä Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa, vaan scouttaamisen on hoitanut urheilutoimenjohtaja (Harri Aho, Kärpät), toimitusjohtaja (Jarmo Kekäläinen, Jokerit) tai pelaajakordinaattori (Ville Sirén, Jokerit; päätoimisesti St. Louis Blues).

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten noin yleisesti näet valmennuksen merkityksen nykypäivän SM-liigassa? Koetko sen pieneksi vai suureksi verrattuna pelaajamateriaaliin? Omasta mielestäni SM-liigassa valmennuksen merkitys on kymmenessä vuodessa korostunut merkittävästi, kun koko peli on muuttunut aivan täysin toisenlaiseksi. Vielä 2000-luvun alussa SM-liigassa ainoastaan puolustettiin ja sitten vastahyökättiin. Nykyään oikeastaan kaikki lähtee hyökkämisestä. Kiekollinen joukkue hakee pitkiä syöttöketjuja, rintamahyökkäyksiä ja oikeanlaista rytmiä peliin. Tällaisen hyökkäämisen valmentaminen on merkittävästi vaikeampaa verrattuna puolustamiseen, ja siten valmentajan rooli korostuu.

Mä uskon, että Jokereissa on nähty, että tämä nykyinen pelin evoluutio suuressa kaukalossa tulee jatkumaan vielä pitkään. Sen seurauksena esimerkiksi taklaukset tulevat lähes poistumaan jääkiekosta, kuten olemme jo osaksi nähneet. Vaikka se kuinka korpeaakin. Jokerit on suunnitellut koko junioriorganisaationsa tuottamaan pelaajia tätä uudenlaista peliä varten. Ei korosteta enää voimaa, taistelua ja kykyä pelin rikkomiseen, vaan nopeutta, peliälyä ja viisikkopelaamista. Mä uskon, että pitkässä juoksussa urheiluorganisaatio, joka junioritasolta edustusjoukkueeseen hengittää samaa pelifilosofiaa, on loppupeleissä vahvempi kuin sellainen organisaatio, jolla pelifilosofiaa ei ole ollenkaan. Jalkapallon puolella tästä hyvä esimerkki tälä hetkellä on Saksan, Espanjan ja Italian maajoukkueet vastaan Englannin ja Ranskan maajoukkueet, vaikka resurssit ovat suurin piirtein samat.
 

Thriller

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Silti väitän, että mikäli Rasmus ottaa kesällä odotetut askeleet ja on jo ensi kaudella SM-liigan johtava puolustaja, säästämme merkittävästi kun tämän tason kaverille maksetaan ainoastaan 150.000 euron palkkaa, kun vastaavan taidon omaavat vanhemmat pelaajat tienaavat 250.000 euroa kaudelta.
Epäilen, että esim. Lee Sweattin tasoinen kaveri saatiin tänne pari vuotta sitten alle 200k€:n kausihinnalla. Ehkäpä myös Rasmukselle joudutaan maksamaan lähemmä 200k€/kausi, jottei näytetä ihan kädettömiltä taas kun lähtee huippulupaus toiseen liigaseuraan. Tämän tason lupauksessa kun huomioi palkkaneuvotteluissa NHL-kasvattajakorvauksen, niin kilpailevat seurat ovat huoletta voineet tarjota Rasmukselle 200k€/kausi kahdeksi kaudeksi, koska saisivat siitä summasta noin kolmanneksen takaisin pelaajan siirtyessä Pohjois-Amerikkaan. Eli huippulupausten osalta tämä ei mielestäni ole niin yksinkertaista kuin kuvailit yllä.
Mikäli uskot kaavaan menestys = pelaajabudjetti x pelaajahankintojen onnistuminen, niin osaatko sanoa, että minkä takia sitten Kärpät ja varsinkin Jokerit investoivat tällä hetkellä merkittävästi juniorityöhön? Eikö silloin raha kannattaisi käyttää pelaajabudjetin kasvattamiseen tai vaihtoehtoisesti scouttien palkkaamiseen? Ainakaan tietääkseni kummallakaan seuralla kun ei ole mitään päätöimisia scoutteja kiertämässä Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa, vaan scouttaamisen on hoitanut urheilutoimenjohtaja (Harri Aho, Kärpät), toimitusjohtaja (Jarmo Kekäläinen, Jokerit) tai pelaajakordinaattori (Ville Sirén, Jokerit; päätoimisesti St. Louis Blues) .
Miten paljon euroja Kärpät ja Jokerit tällä hetkellä investoivat juniorityöhön? Scouteista en käsittääkseni ole puhunut enkä tunne tapaa jolla muut seurat pelaajakartoitustaan hoitavat.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten noin yleisesti näet valmennuksen merkityksen nykypäivän SM-liigassa? Koetko sen pieneksi vai suureksi verrattuna pelaajamateriaaliin? Omasta mielestäni SM-liigassa valmennuksen merkitys on kymmenessä vuodessa korostunut merkittävästi, kun koko peli on muuttunut aivan täysin toisenlaiseksi. Vielä 2000-luvun alussa SM-liigassa ainoastaan puolustettiin ja sitten vastahyökättiin. Nykyään oikeastaan kaikki lähtee hyökkämisestä. Kiekollinen joukkue hakee pitkiä syöttöketjuja, rintamahyökkäyksiä ja oikeanlaista rytmiä peliin. Tällaisen hyökkäämisen valmentaminen on merkittävästi vaikeampaa verrattuna puolustamiseen, ja siten valmentajan rooli korostuu.
Mä uskon, että Jokereissa on nähty, että tämä nykyinen pelin evoluutio suuressa kaukalossa tulee jatkumaan vielä pitkään. Sen seurauksena esimerkiksi taklaukset tulevat lähes poistumaan jääkiekosta, kuten olemme jo osaksi nähneet. Vaikka se kuinka korpeaakin. Jokerit on suunnitellut koko junioriorganisaationsa tuottamaan pelaajia tätä uudenlaista peliä varten. Ei korosteta enää voimaa, taistelua ja kykyä pelin rikkomiseen, vaan nopeutta, peliälyä ja viisikkopelaamista. Mä uskon, että pitkässä juoksussa urheiluorganisaatio, joka junioritasolta edustusjoukkueeseen hengittää samaa pelifilosofiaa, on loppupeleissä vahvempi kuin sellainen organisaatio, jolla pelifilosofiaa ei ole ollenkaan.
En ole arvioinut sitä, että jääkiekko muuttuisi pelinä niin, että uusista nuorista pelaajista tulisi suhteellisesti (joukkueena) parempia pelaajia kuin kokeneimmista siksi että heille valmennettaisiin eri(laista) peliä, jossa esimerkiksi taklaukset vähitellen poistuvat ja pelikirja ilmeisesti määrittäisi menestyvät joukkueet yksilöiden merkityksen vähentyessä. Jos asia olisi näin, niin miksi esimerkiksi nykyinen junioriorganisaatio ei voi hengittää parhaaksi katsomaansa samaa pelifilosofiaa kautta linjan? Vai vaatiiko se paljonkin panostuksia, että tällainen pystyttäisiin toteuttamaan? Heitänpä lopuksi laajemmaksi keskustelunavaukseksi muille, että miten näette jääkiekon evoluution Suomessa tulevaisuudessa?
 
Suosikkijoukkue
TPS
Pekka Virran über kiekkokontrolli skoutattiin läpikotaisin ja eihän Peksillä sitten ollutkaan muita kortteja hihassaan. Eli tuskin tuollaista jättö jätön jättö + vielä pari jättöä ja täysiä kohti kulmaan kiekkokontrollia tullaan hirveästi näkemään. Kiekon täytyy liikkua kentällä nopemmin tai sitten siellä täytyy olla se joukkueellinen dominaattoreita.

Ikinä ei pitäisi vastata kirjoittajalle, joka aloittaa kappaleensa sanalla "elikkä", mutta vastaanpa kuitenkin.

Elikkä kiekkokontrollin ongelma pelitapana lopulta oli - ja on - se, että pelaajien pitää olla riittävän taitavia toteuttaakseen pelitapaa. Ihan sama juttu taktisemman pelin, elikkä jalkapallon suhteen: ei RoPS pelaa kontrollipeliä Barcelonan malliin, koska RoPS on RoPS ja Barca on Barca.

Jos kiekkokontrollipeliä pelaa hyvin, vaikea sitä on rymistelemällä voittaa. Mutta jos sitä pelaa huonosti ja huonoilla pelaajille, käy kuten TPS:lle.
 

Sebbee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rohkeat maljan nostajat
Heitetäänpä omat mutut:

Pelit SM-liigassa menee varmasti kohti lisääntyvää kiekkokontrollia ja sitä tullaan varmasti harjoittelemaan enemmän jo junioreissa fläppitaululla & kaukalossa. Se on kuitenkin vain yksi pelitapa ja sitä voidaan pelissä pelata esmes kaksi erää, kun yksi erä heitetään päätyyn ja annetaan painetta. Itse näkisin, että pelin rytmitys ja pelitavan vaihto hallitusti ja määrätietoisesti kesken pelin tulee olemaan tulevaisuudessa se juttu. En usko että fyysinen peli jääkiekosta loppuu, ellei sitä säännöissä kielletä (kovasti tätä yritetään). Kiekkokontrollia voi horjuttaa fyysisyydellä, joten molemmat antavat vastapainoa toisilleen vaihtuvissa määrin, eri joukkuiden toimesta. Lämsä/Marjamäki peluuttaa aika kivannäköistä uudenajan kiekkokontrollia ja luulenpa, että tämä tulee olemaan se tulevaisuuden suuntaus. Pelitavalla sidotaan enemmän ja enemmän pelaajan omia vapauksia kentällä ja tämä taas tarkoittaa että pelaajan täytyy uskoa ja luottaa valmentajan näkemykseen. Jos ei synny molemmin puolista luottamusta, niin ei siitä mitään tule.

Pekka Virran über kiekkokontrolli skoutattiin läpikotaisin ja eihän Peksillä sitten ollutkaan muita kortteja hihassaan. Eli tuskin tuollaista jättö jätön jättö + vielä pari jättöä ja täysiä kohti kulmaan kiekkokontrollia tullaan hirveästi näkemään. Kiekon täytyy liikkua kentällä nopemmin tai sitten siellä täytyy olla se joukkueellinen dominaattoreita.

Elikkä veikkaanpa että mennään kohti kameleonttimaista jääkiekkoa, jossa pelin sisällä pyritään reagoimaan vallitsevaan tilanteeseen enemmän kuin nykyään. Yksi joukkue -> monta huolella hiottua pelitapaa.

Mun mielestä nopea pelaaminen tai "pystysuunnan jääkiekko", mikäli tällaista termiä halutaan käyttää, on niin ikään muuttunut suuntaan, jossa haetaan vähintään kahden pelaajan rintamaa ja ennen kaikkea syöttöjä. Ennen nopea pelaaminenhan oli käytännössä sitä, että riiston saanut pelaaja alkoi itse polkemaan kohti maalia ja syötti kiekon korkeintaan kerran ylöspäin seuraavalle pelaajalle. Nykyään nopeassakin pelaamisessa haetaan aina se rintama ja hyvin nopeasti kiekko pyritään syöttämään seuraavalle pelaajalle tässä rintamassa. Tappara on ehkä paras esimerkki tällaisesta nykyaikaisesta nopeasta pelaamisesta. Sitä ei enää nykyään näe käytännössä koskaan, että riiston jälkeen pelaaja itse ottaisi pari potkua ja heittäisi kiekon ristikulmaan, mikä oli kuitenkin vielä 15 vuotta sitten jopa se pääasiallinen tapa hyökätä. Samoin yksin kiekon kuljettaminen on vähenytnyt dramaattisesti SM-liigassa viimeisen 15 vuoden aikana. Kun viisikot ovat nykyään niin tiiviitä sekä puolustus- että viime aikoina erityisesti hyökkäyssuuntaan, enää ei ole tilaa sellaisille Petteri Nummelin -tyylisille kuljetuksille oman maalin takaa vastustajan siniselle. Tämä aiheuttaa näiden vanhojen partojen keskuudessa lapsellista närää "trap-sarjasta". Vaikka kyse on nimenomaan siitä, että nykyään hyökätään eri tavalla. Yhteenvetona siis väitän, että myös nopea hyökkääminen korostaa nykyään viisikon tiiviyttä ja syöttämistä.

Mun mielestä selkein syy Pekka Virran epäonnistumiseen oli siinä, että puolustuspelistä haluttiin tehdä liiaksi miesvartiointia. Tämä varmaan on tulevaisuudessa yhä enemmän se voitavien joukkueiden suunta, muuta TPS:n puolustusmateriaali ei tähän vain yksinkertaisesti riittänyt. Lopputuloksena lähes jokaisessa TPS:n matsissa vastustaja aloitti maalinteon ja asetti TPS:n takaa-ajajan asemaan. Se on totta, että myöskään hyökkäyspeli ei toiminut, mutta ainakaan minä en nähnyt, että vastustaja olisi jotenkin erityisellä pelitaktiikalla lähtenyt Virran TPS:ää vastaan ja siten "scoutannut" jättöjä pois. TPS ei vaan saanut tuota hyökkäystä oikein missään vaiheessa Virran kautta toimimaan halutunlaisesti. Siihen en syytä tiedä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tähän tiedottamiseen olisi edelleen mun mielestä saatavissa sellaista avoimuutta, jos haluttaisiin. Nyt viimeisenä tämä katsomon sulkeminen. Jos linja jatkuu Irakin ulkoministeriön tiedotuspolitiikkana,kuten tähän saakka, niin hämmennys, negatiivisuus ja epäselvyys ovat ensimmäiset kuvailut mitkä tästä tulee mieleen. Ei voi olla niin vaikeaa kuvata lyhyin kuvauksin, miksi esim. tähän päädyttiin. Tämä on asiakaspalvelua. Siellä ostetaan kausikortteja tietyille paikoille ja kun sinne ei yhtäkkiä pääsekään, niin muikistellaan jossain kulman takana ja vetäydytään. Ei maksavaa yleisöä näin kohdella. Itse peli on edelleen tärkein, mutta kaikki eivät hallissa tule paikalle oheistoiminnan sujumattomuudesta huolimatta, niin kuin me astetta paria intohimoisemmin seuraa kannattavat. Nykyihminen äänestää näissä jaloillaan ja ei varmaan näy niitä naamoja ensi kaudella tuvassa ainakaan kausikorttilaisena.

Ei tä homma hei näi tu toimi, sanois Jore.
 
Viimeksi muokattu:

Lucic

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tähän tiedottamiseen olisi edelleen mun mielestä saatavissa sellaista avoimuutta, jos haluttaisiin.
Täysin samaa mieltä. Ja aikana, kun jopa TELIA on jalkautunut tänne, ei todella luulisi oikeesti olevan kovin vaikeeta joku Seurasta saada myös tänne Jatkiksen puolelle vastailemaan. Luulis kiinnostavan.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Täysin samaa mieltä. Ja aikana, kun jopa TELIA on jalkautunut tänne, ei todella luulisi oikeesti olevan kovin vaikeeta joku Seurasta saada myös tänne Jatkiksen puolelle vastailemaan. Luulis kiinnostavan.

Tepsillä ei taida olla ns. some / nettivastaavaa erikseen vaan Eero Tuominen hoitaa viestintä ja sisältövastaavana tätäkin puolta. Ja luulenpa , että tuohon työnkuvaan sisältyy niin paljon muutakin, että some ja muut "pikkujutut" jäävät helposti hoitamatta. Näinhän se ei saisi olla. Somepuolta esimerkiksi saisi ihan varmasti edullisestikin pyörittämään osaavaa nuorisoa. Ilveksen Twitter siitä hyvänä esimerkkinä.
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Tepsillä ei taida olla ns. some / nettivastaavaa erikseen vaan Eero Tuominen hoitaa viestintä ja sisältövastaavana tätäkin puolta. Ja luulenpa , että tuohon työnkuvaan sisältyy niin paljon muutakin, että some ja muut "pikkujutut" jäävät helposti hoitamatta. Näinhän se ei saisi olla. Somepuolta esimerkiksi saisi ihan varmasti edullisestikin pyörittämään osaavaa nuorisoa. Ilveksen Twitter siitä hyvänä esimerkkinä.

TPS on mediaviestinnän suhteen lähes kuollut yhteisö. Eli eiköhän Seuran viestintä tee sitä somea jo nyt. Johtaako tätä konttorin toimintaa edelleenkään kukaan?
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Fiksua pohdintaa yllä. Siis siitä että tietynhenkiset ihmiset kannattaisi rekrytoida näille pelipaikoille konttoriorganisaatiossa. Tosin, nyt kun siellä jo valmiiksi on aika paljon tauhkaa ja päällekkäisyyttä, lienee ensin luonnollista karsia ja organisoida toimintaa pitkäjänteisesti uudelleen niin että ne, jotka ovat kykeneväisiä esim. someviestintää tekemään, myös tekevät sitä. Pitää myös huomioida että somessa kirjallinen viestintä ei ole sitä ainoaa sisällöntekoa joka pitää näkyvyyden kunnossa.

En osaa ottaa kantaa, onko Tuomisella liian suuri tontti, jos taannoisten irtisanomisten yhteydessä hänelle tippui nämä loputkin tiedotus-/someasiat. Toisaalta, osaako mies johtaa modernisti ja delegoida tekemisiä on tietysti toinen asia. Millä perustein Tuomisella on nyt liikaa taakkaa että tällaiset "pikkujutut" jää tekemättä? Tiedustelen siis nimimerkiltä @Juippi , ja vain koska en itse tiedä varmaksi.

TPS on mediaviestinnän suhteen lähes kuollut yhteisö. Eli eiköhän Seuran viestintä tee sitä somea jo nyt. Johtaako tätä konttorin toimintaa edelleenkään kukaan?

Hmmm. Mediaviestinnästä olen itse kuullut toista. En itse ole (onneksi) toimittaja mutta tiedän että jotkut ovat tähän varsin tyytyväisiä olleet. Toki, kannattaa miettiä omaako sellaista kredibiliteettiä että kannattaa odottaa omalle kohdalle mediaviestintää. Turun talousalueella hääräilee muutama niin reppana toimittaja että en minä seuraorganisaationa viestisi heille itsekään yhtään mitään, koska laatu käsitellyssä informaatiossa loppuyleisölle on niin surullisella tasolla.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
@Scissors
Tuntuu, että somessa jää asiat puolitiehen. Facebookissa ei matseista tehdä tapahtumia, Twitterissä ei tapahdu "pakollisten" päivitysten lisäksi oikeastaan mitään. Lisäksi sattuu tämmöisiä kämmejä, että unohdetaan tiedottaa hallin yläkatsomoiden olevan kiinni keskiviikon ottelussa.
Minäkään en tiedä TPS:n organisaatiomatriisista mitään. Ehkä siellä on apukäsiäkin Tuomisella, mutta näiden puutteiden vuoksi olen alkanut pohtimaan asiaa siltä kannalta, että Tuomisen on pakko priorisoida ja sitten jotkut asiat jäävät pienemmälle huomiolle. Eivät asiat kuitenkaan katastrofaalisessa tilassa ole. Asiat hoidetaan ihan jämptisti, mutta lisää ja parempaa voisi myös tarjota
 
Viimeksi muokattu:

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Ehkä siellä on apukäsiäkin Tuomisella, mutta näiden puutteiden vuoksi olen alkanut pohtimaan asiaa siltä kannalta, että Tuomisen on pakko priorisoida ja sitten jotkut asiat jäävät pienemmälle huomiolle. Eivät asiat kuitenkaan katastrofaalisessa tilassa ole. Asiat hoidetaan ihan jämptisti, mutta lisää ja parempaa voisi myös tarjota

Mainitsemasi asiat eivät hoidu yhdeltä ihmiseltä 8h/pvä työajalla? Sitten on väärät ihmiset puikoissa. Valitettavasti.
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Mainitsemasi asiat eivät hoidu yhdeltä ihmiseltä 8h/pvä työajalla? Sitten on väärät ihmiset puikoissa. Valitettavasti.

Ei tunnu hoituvan. Tai sitten ei vain osata olla ytimessä.
 

agee81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Seudun Kiekkokuntoutujat
@Scissors
Tuntuu, että somessa jää asiat puolitiehen. Facebookissa ei matseista tehdä tapahtumia, Twitterissä ei tapahdu "pakollisten" päivitysten lisäksi oikeastaan mitään. Lisäksi sattuu tämmöisiä kämmejä, että unohdetaan tiedottaa hallin yläkatsomoiden olevan kiinni keskiviikon ottelussa.
Minäkään en tiedä TPS:n organisaatiomatriisista mitään. Ehkä siellä on apukäsiäkin Tuomisella, mutta näiden puutteiden vuoksi olen alkanut pohtimaan asiaa siltä kannalta, että Tuomisen on pakko priorisoida ja sitten jotkut asiat jäävät pienemmälle huomiolle. Eivät asiat kuitenkaan katastrofaalisessa tilassa ole. Asiat hoidetaan ihan jämptisti, mutta lisää ja parempaa voisi myös tarjota

Siellä on/oli apukäsiä.
Allekirjoittanut olisi asiassa voinut auttaa, mutta lisäverokortilla verojen jälkeen ei jää käteen kun känsät, niin katsoin paremmaksi jäädä pois niistä auttavista käsistä. Opiskelijat tehkööt ilma...halvemmalla.
Harmi, sillä muutama youtubessa oleva kesäjulkaisu on kuvattu varsin mallikelposesti. Pokerinaamahymiö tähän.
 

agee81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Seudun Kiekkokuntoutujat
Mainitsemasi asiat eivät hoidu yhdeltä ihmiseltä 8h/pvä työajalla? Sitten on väärät ihmiset puikoissa. Valitettavasti.

Seuran toimintatavat viimevuosilta tuntien, en ihmettelisi vaikka aika ei riittäisi? Kolmen ihmisen työt kaadetaan yksille harteille sanomatta mitään. Kun patteri loppuu, otetaan rivistä seuraava yrittäjä.

Ei tässä viitsi nimiä luetella mutta aika moni (täälläkin kirjoittava / kirjoittanut) on löytänyt paremman duunin muualta...
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Siellä on/oli apukäsiä.
Allekirjoittanut olisi asiassa voinut auttaa, mutta lisäverokortilla verojen jälkeen ei jää käteen kun känsät, niin katsoin paremmaksi jäädä pois niistä auttavista käsistä. Opiskelijat tehkööt ilma...halvemmalla.
Harmi, sillä muutama youtubessa oleva kesäjulkaisu on kuvattu varsin mallikelposesti. Pokerinaamahymiö tähän.

Seura tekee vuodessa miljoonan tappiota ja sitten pihistellään asiassa, joka nykyisin on hyvinkin keskiössä eli some. Siellä luodaan yhteisöllisyyttä ja markkinoidaan, mutta jos ilmaiseksi pitää saada niin eipä mitään voida odottaa jatkossakaan.
 

Kanada-malja

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NYR, COL
Harmi, sillä muutama youtubessa oleva kesäjulkaisu on kuvattu varsin mallikelposesti. Pokerinaamahymiö tähän.

Kyllä tänä vuonna on ollut muutamia hienoja oivalluksia. Palven sopparin julkaisu, Kallion kouluvierailu, Kakola. Tällaisia tosiaan lisää.
 

agee81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Seudun Kiekkokuntoutujat
Kyllä tänä vuonna on ollut muutamia hienoja oivalluksia. Palven sopparin julkaisu, Kallion kouluvierailu, Kakola. Tällaisia tosiaan lisää.

Sääli sinänsä että osa osaamisesta, joilla nuokin videot on tuotettu, on pistetty sinne kuuluisalle kilometritehtaalle. Enkä nyt puhu itsestäni.
Mutta toivotaan että sillä marginaalilla mikä siellä tällä hetkellä on, saadaan ulos edes jotain.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Seura tekee vuodessa miljoonan tappiota ja sitten pihistellään asiassa, joka nykyisin on hyvinkin keskiössä eli some.

Tämä on merkillinen asia. Ei tästä ihan oikeasti tarvitse mennä kuin joitakin vuosia taaksepäin, kun TPS oli tämän somen käytössä liigan ylivoimainen kingi seurojen välillä sisällön tuottamisen, laadun, määrän ja ideoiden suhteen. Se oli aikaa, kun facebook alkoi kasvaa kohti nykyistä muotoaan ja samaan aikaan the mutka teki isoa tuloaan katsomoon, mihin some-viestintä oli helppo liittää. Tätähän kehuttiin tuohon aikaan, että some on ainoa joka seurassa toimii erinomaisesti. TPS, media, julkisuus - ketjusta noilta vuosilta noita viestejä varmasti edelleen hakemalla löytää.

Miten osaamisessa on voitu mukavoitua näin pahasti?
 

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Miten osaamisessa on voitu mukavoitua näin pahasti?

Kun @-TMA- oli puikoissa oli homma jiirissä. Myös Ristilän Jessin tuottamaa sisältöä kelpasi tarkastella. Riippu paljon siis henkilöstä / henkilöistä. En tiedä millainen mandaatti sisällön suhteen näitä someja pyörittävillä tahoilla on. Jos kädet on vapaat, niin sittenhän se on ihan ihmisestä ja hänen luovuudestaan ja taidoistaan kiinni miten homma toimii.
 

eki likanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Albijon Muzaci
Ilves on kyllä melko suvereeni näissä Liigan sometteluhommissa, enkä tietystikään usko, että Ipassa on jotenkin enemmän resursseja yleisesti. Nykyinen tilanne on mielestäni ihan perus ok -tasoa, mutta kyllä varaa olisi myös petrata viestinnässä yleisesti.

Yläkatsomoon itselläni on kausari, mutta ihan sama se nyt on jos sinne ei kerran pääsisi. Ymmärrän että joillekin yläkatsomo on jonkinlainen kiekkomekka, eikä muilta paikoilta näkymä ole yhtä kokonaisvaltainen, joten tällaiset kokeilut voisi järjestää jotenkin järkevästi. Samaan aikaan asiasta sivukaupalla nillittäminen on ihan turhaa. Varsinkin jos ei yläkatsomokausaria omista.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kun @-TMA- oli puikoissa oli homma jiirissä. Myös Ristilän Jessin tuottamaa sisältöä kelpasi tarkastella. Riippu paljon siis henkilöstä / henkilöistä. En tiedä millainen mandaatti sisällön suhteen näitä someja pyörittävillä tahoilla on. Jos kädet on vapaat, niin sittenhän se on ihan ihmisestä ja hänen luovuudestaan ja taidoistaan kiinni miten homma toimii.

Näin se oli. Juuri TMA:n ja tämän Jessin aikakaudella kiitosta sateli muiltakin liigapaikkakunnilta Tepsin YouTube/Twitter/Facebook - linjasta ja itsekin seurasin tuolloin em. kanavia näin perinteisen nettisivuston suosijana paljon useamminkin. Toki muut seurat ovat kehittyneet tässä ja ottaneet eroa kiinni ja mennyt ohitsekin, mutta on tässä Tepsikim jäänyt vähän "jalat pöydällä" - asentoon. Nyt kun on maailmanluokan jumbotronit ja alkushow, niin tähän olisi hyvä lisätä parantunut some-viestintä.
 

agee81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Seudun Kiekkokuntoutujat
Kun @-TMA- oli puikoissa oli homma jiirissä. Myös Ristilän Jessin tuottamaa sisältöä kelpasi tarkastella. Riippu paljon siis henkilöstä / henkilöistä. En tiedä millainen mandaatti sisällön suhteen näitä someja pyörittävillä tahoilla on. Jos kädet on vapaat, niin sittenhän se on ihan ihmisestä ja hänen luovuudestaan ja taidoistaan kiinni miten homma toimii.

Mä käsitin, että tälle kaudelle piti masinoida jalkeille sellainen mediatiimi, ettei paremmasta väliä. Jokaiselle osa-alueelle piti laittaa osaajat asialle ja alkaa tuottamaan sellasta settiä et vois muut ottaa mallia. Tekstit, ennakot jne pre ja aftergamet.

Tilanne oli tämä vielä tossa elokuussa, sitten alko liiga ja tuli tepsin YT:t ja muut. Kyllä sen sitten arvaa, että olikohan se sittenkin vähän turhan suuria linjoja vedetty kun joku halusi myös rahaa, eikä vain tepsin heijastinta palkaksi - vähän kärjistäen.

Olisihan se ollut hienoa, mut...
 

M.O.R.O

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Omia ajatuksia seuraavassa, miten jatkossa tulisi toimia jotta suunta olisi ylöspäin.

1. Palloseurassa valmentajan tulee olla aina, kykynsä osoittanut tuloksien kautta sekä modernista jääkiekkoilusta perillä oleva henkilö joka pystyy kehittämään myös yksilöitä seuraavalle tasolle. Tämän seurauksena pelaajamarkkinoilla olisi helpompi operoida ja kalastella esim. nuoria lahjakkuuksia tänne, eikä toisinpäin kuten nyt on käymässä.
2. Omat lahjakkaat juniorit pitää pystyä tunnistamaan ajoissa ja pitää heistä hyvää huolta sekä tarjota heille markkinoita vastaava korvaus.
3. Ulkomaalaisvahvistusten tulisi olla oikeasti vahvistuksia ja heitäkin kohtuullinen määrä. Lupaaville junnuille ennemmin pelipaikka kuin keskinkertaisille ulkkareille.
4. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä, Tulevaisuuden visiot omaavalle ja ammattitaitonsa todistaneelle urheilutoimenjohtajalle täysi päätäntävalta ja sitä kautta myös vastuu tuloksista. Sopassa ei näin ollen olisi liikaa kokkeja hämmentämässä.
Edit. Kuntovalmennus erikoistarkkailuun, käytetään siinäkin, käytännössä jo osaamisensa todistaneita henkilöitä, joita Turusta varmasti löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös