Et mutta miten joku yksittäinen logistiikkafirman tapaus kertoisi jostain toisista toimialasta kokonaisuutena eli edelleenkin palaamme kysymykseen mitä sinä siitä tiedät aiheesta josta esitit vättämän?En käsittääkseni kirjoittanut sinun firmastasi yhtään mitään.
Kirjoitin yleisellä tasolla asiasta. Mutta jos nyt haluat ihan käytännöstä keskustella, niin esimerkiksi ihan hiljattain yksi logistiikkafirman johtaja valitti, kun on vaikeaa saada ammattitaitoista sihteeriä. Ihmettelin tätä, kun tilastojen perusteella sihteereitä pitäisi olla todella paljon työttöminä. Kun tarkemmin keskusteltiin, niin kävi ilmi, että haussa oli englantia sujuvasti sekä suullisesti että kirjallisesti hallitseva taloushallinnon osaaja, jolle he olisivat maksaneet alle 2000 euron kuukausipalkkaa. Ei enää tarvinnut ihmetellä, miksi on rekrytointivaikeuksia noilla spekseillä.
Noin ylipäätään monilla työnantajilla tuntuu olevan nykyään sellainen ajatus, että veronmaksajien rahoilla pitäisi kouluttaa juuri heidän tarpeisiinsa täysin sopivia työntekijöitä. Esimerkiksi metallialalla tuntuu olevan niin, että yllättävän usein se pitäisi olla joko työnhakijan itse tai valtion maksettava hitsausluokat, joita juuri heidän firmassaan tarvitaan. Tai jotkut kuljetusfirmat tekevät sitä, että lomauttavat/irtisanovat kuskinsa juuri, kun ammattipätevyys on vanhenemassa ja eivät ota takaisin työhön ennen kuin ammattipätevyys on päivitetty joko työntekijän omasta tai työkkärin pussista.
Sinänsä tässä toimii oikein hyvin markkinatalous. Jos firman tarpeeseen ei löydy sopivaa osaajaa, niin sitten sellainen tulee itse kouluttaa (tai hankkia jostain muusta maasta). Kuitenkaan ei koulutettavalle ole järkevää valmiin osaajan palkkaa maksaa. Yhteiskunnan tehtävä on sitten huolehtia, että silloin on mahdollista sopia alhaisempi palkka ja että kenenkään metallimiehen ei kannata jäädä kotiin makaamaan, jos tuollaisen koulutuksen aikana saa nyt esim vaikka 2000e kuussa. Jos kaikki suomen metallimiehet on työllistettyjä, niin sitten se on työnantajalle voi voi. Toki silloinkin yhteiskunnan kannattaa miettiä, että pitäisikö koulutusta lisätä mikäli maassa on työttömiä. Verokiila on sitten tietenkin vielä toinen kysymyksensä.