Jopas on lemmikeistä kirvonnut kirpeitä kommentteja...
---
Paljon kommentteja on herännyt surusta, kun lemmikki kuolee. Kuten ketjussa on mainittu, niin eipä ole ihme. Itseäni suurin piirtein oksettaa ajatusmalli: "Sehän on vain koira / kissa...", koska olipa eläin mikä tahansa, niin tunteva olentohan(*) se on - eikä ihminen nyt niin erikoinen ole, että kuolevan sureminen pitäisi rajoittaa vain ihmisiin.
(*) Ainakin jokainen, joka koiran kanssa on puuhannut (ja miksei kissankin), tietää, että se jakaa suurin piirtein samanlaiset tunteet kuin ihminenkin.
Kotipuolessa kuoli jouluna koira, joka oli itselläni viitisen vuotta sitten "hoidossa" pari kolme vuotta. Harvinaista kyllä tämä koira kuoli "saappaat jalassa" todennäköisesti sydänkohtaukseen kesken leikkimisen. Kyllä oli itku herkässä koko porukalla - vaikka (tai ehkä sen takia) läheisiä ihmisiäkin on kuollut.
Finnishninja: "Suru saattaa olla suuri kun kissa potkaisee tyhjää - pari päivää - ja se siitä perheenjäsenestä."
Niin, eikö se jo riitä (pari päivää)? Tottahan eläimen kuolema on helpompi kuin läheisen ihmisen (jota ainakin itse surin enemmän tai vähemmän 10 vuotta ja pidän kuitenkin itseäni vähintään normaalihermoisena ihmisenä).
Finnishninja: "Yhden karvapallon kuolema ei tosin vielä saa tippaa silmään."
Aika kovaa puhetta. No, mikäs siinä, jokainen tavallaan.
---
Finnishninja: "Oletko lukenut Jagerin juttuja? Pohjimmiltaan kaveri, joka haluaa vain hyvää kaikille - mutta monelle hänen alaspainaminen on lähes haaste. Hänen sananvalmiutensa vituttaa."
En itse kommentoi Jagr:n juttuja paljoa muuten kuin silloin, kun Jagr yrittää todistaa jotain "huuhaa-hommaa", kuten esim. maailmanloppu tulee, vedenpaisumus tapahtui kirjaimellisesti, universumi on 5000 vuotta vanha.
---
Tommy: "Pistää vihaksi ne saatanan urpot ketkä ulkoiluttavat koiraansa ilman talutushihnaa tai vaihtoehtoisesti se hihna on n. 50 metriä pitkä. "Meidän Jesse on kiltti koira, ei se ole kuin kaksi kertaa purrut..""
Suurin osa koirista on todellakin kilttejä. Sellaiset ihmiset, jotka eivät ole olleet tekemisissä koirien kanssa vierastavat usein koiran normaalia käyttäytymistä. Aivan samalla tavoin itse pelkään hevosen lähellä, koska en osaa lukea sen käyttäytymistä, vaan kaikki tuntuu uhkaavalta.
Normaalisti irrallaan oleva koira vipeltää suurin piirtein randomilla ympäri maastoa kuono maassa pysähtyen silloin tällöin tarkastelemaan ympäristöä (varsinkin, jos se näkee uuden ihmisen tai eläimen). Ihmisiä käydään haistelemassa ja varsinkin seurallisemmat koirat saattavat pyrkiä suurin piirtein "suutelemaan", joka varmasti tuntuu pelottavalta, jos ei ole tuntemusta koirista. Onneksi sentään nämä palveluskoirat (susikoirat, rottikset) suhtautuvat vieraisiin ihmisiin yleensä melko viileän välinpitämättömästi. Koirat purevat todella, todella harvoin ihmisiä (siis ilman syytä) - itse muistan ainoastaan kaksi tapausta koko elämäni ajalta ja niissäkin kyseessä oli kahden koiran välinen tappelu, jossa toisen koiran omistaja meni väliin.
Millainen koira on vihainen tai käymässä päälle? Sellainen koira ei hauku eikä kaartele, vaan syöksyy suoraan salamana kohteeseen ja tarraa kiinni - ja todellakin salamana, koirahan on "lähtönopeudeltaan" varsin hyvä. Vihaisen koiran taas tunnistaa siitä, että se irvistää ja murisee sen verran pahaenteisesti, ettei todellakaan tee mieli mennä yhtään lähemmäksi. Haukkuvat, pomppivat ja/tai häntää heiluttavat koirat eivät pure.
Toiset eläimet taas ovat koiralle usein välitön käsky takaa-ajoon. Ainoastaan nykyinen 13 vuotta vanha noutaja ei meillä olleista koirista enää kiinnitä mitään kummempaa huomiota kissoihin, lintuihin tai jäniksiin.
Onko koiran pitäminen irtaallaan vastuutonta? Kaksipiippuinen juttu - jos koiraa ei pidä irti, se ei myöskään koskaan opi olemaan irti. Suurin osa koiranomistajista pitää koiraansa irti kuitenkin rauhallisemmissa tutuissa paikoissa ja itse aikanani lenkitin ensin koiran 2-3 tunnin pyöräilyllä tai koirapuistossa peuhaamisella, jotta pahimmat energialataukset kaikkosivat. Toisaalta koiran pitää oppia myös olemaan hihnassa - ja omistajalla on joka tapauksessa vastuu, jos koira jotain tekee.
---
Jos ketään kiinnostaa, niin muutamia vinkkejä irrallaan olevan koiran kohtaamiseen sellaisille ihmisille, jotka eivät ole koirien kanssa pelanneet:
- Tärkein vinkki heti alkuun: Jos podet jonkinsorttista koirakammoa ja olet sitä mieltä, että haluat päästä siitä eroon, niin käy joku kerta iltakävelyllä ollessasi koirapuistossa. Siellä törmäät koiriin niiden "luonnollisessa" elinympäristössä eli irtallaan koirat ja ihmiset sekaisin. Opit varmasti nopeati (tunti tai pari) tuntemaan, miten koira normaalisti käyttäytyy.
- Suurin piirtein kaikki kaupungeissa olevat koirat ovat tottuneet ihmisiin: eivät ne pidä sinua sen kummempana kuin ketään muutakaan.
- Koira on rationaalinen eläin (kuten kaikki muutkin eläimet ihminen mukaan lukien): Ei se (yleensä) tee mitään järjetöntä.
Sitten koiran kohtaamisesta. Kuvitellaan, että olet lenkkipolulla ja vastaan tulee irti oleva koira. Yleensä koira on hajujen perässä juoksemassa ja yleensä sinut nähdessään se pysähtyy hetkeksi aikaa tarkkailemaan sinua - se kuuluu koiran luonteeseen, kaikki koirat tarkkailevat ympäristöä ja varustautuvat vartiointi-ja suojelutehtäviin. Jos et kiinnitä koiraan mitään kummempaa huomiota, se yleensä jatkaa hajujen perässä juoksemista (koska kaupunkikoirat ovat tavanneet tuhansia ihmisiä etkä sinä poikkea niistä mitenkään).
Joskus koira kuitenkin saattaa kiinnostua sinusta (se voi olla seurallinen koira tai sitten jokin haju ajaa sen sun luokse). Ei kannata huolestua - nimittäin, jos koira tulee sun luokse, sillä ei ole pahoja aikeita. Jos se pelkäisi sinua tai jotain, se ei tulisi haistelemaan. Ei ole mitään järkevää keinoa pitää koiraa "erillään" tässä tapauksessa: jos yrität pelotella sitä, niin saat varmasti sen suojeluvaiston heräämään ja jos lähdet juoksemaan karkuun, saat sen saalistusvaiston heräämään (triviatietoa: koirat saa helposti oppimaan tulemaan kutsusta luokse juoksemalla samalla poispäin).
Tämä sama homma pätee, jos olet vierailulla paikassa, jossa on koira: älä itse mene koiran luokse, vaan anna sen tulla luoksesi.
Paikallaan oleminen on aina hyvä homma: kohti tai karkuun juokseminen ei ole. Ihan OK-juttu on myös jatkaa sitä, mitä oli tekemässä välittämättä koirasta sen enempää. Ei koiraa tarvitse väistää (muttei väkisin päällekään kävellä). Koirilla on myös erittäin ärsyttävä tapa "kokeilla onneaan" juoksemalla/ravaamalla niin läheltä ihmistä kuin suinkin mahdollista (esim. eräs entinen koiramme kaatoi tällä tavalla äitini, joka oli sitten nilkka paketissa 6 viikkoa).
Jos koira sitten tuli haistelemaan, niin yksi hyvä asia olisi kyykistyä suurin piirtein koiran tasolle. Silloin se ei koe liikkeitäsi uhkaavina (kuvittele, miltä koirasta tuntuu, kun kätesi heiluvat sen pään päällä tai kun kumarrut sen päällä). Ei koira kylläkään yleensä reagoi, vaikket kyykistyisikään, onpahan vain sellainen varmuusvara. Koiraa ei kannata alkaa silittämään pistämällä käsi sen pään päälle, vaan annetaan koiran ensimmäisenä nuuskia kättä ja aloitetaan silitys rinnasta tai leuan alta tai kyljistä.
Koira yleensä menettää kiinnostuksen viimeistään tässä vaiheessa. Viimeistään se lähtee taas omille teilleen siinä vaiheessa, kun nouset ja jatkat matkaasi.
Entäs, jos koira on oikeasti käymässä kiinni? Jos ehdit, niin yritä potkaista polvella koiran rintakehään sen loikatessa kurkkuasi kohti. Suurin osa tosissaan hyökkäävistä koirista pyrkii käymään kiinni kurkkuun - toisinaan, ikävä kyllä, myös nivusiin. Ja kaikille koirille riittää paremman puutteessa käsivarsi tai jalka. Tämä on kuitenkin äärimmäisen harvinaista - edes vartiokoirat omalla vartiointialueellaan eivät yleensä hyökkää näin tosissaan.