Harzan

Jäsen
Formulat ovat nykyään tappavan tylsiä. Mestari on tiedossa jo hyvissä ajoin eikä radalla nähdä vaaraa, seksiä tai mitään muutakaan kiinnostavaa.

Siispä. Jos olisit Liberty Median keisari, niin mitä tekisit?

Itselläni tällainen radikaali muutos:
- Kuskit eivät olisi enää tallien palkkalistoilla, vaan itsenäisiä sotureita. Kuskien palkka muodostuisi kisojen sijoituspalkkioista sekä täysin itsenäisesti neuvoteltavissa olevista sponsorisopimuksista.
- Jokainen kuski ajaisi kauden mittaan yhden kisan jokaisen sarjassa olevan tiimin autolla. Ajojärjestys arvottaisiin ennen kauden alkua.
- Tallimestaruudet ja niiden rahajako pisteiden mukaan kuten ennenkin.

Näin saataisiin selville todellakin paras kuljettaja. Luultavasti kisoihin tulisi myös mukavaa sähläystä aikaisempaa enemmän, kun auto olisi kuljettajalle jokaisessa kisassa uusi.
 
"Minä en mihinkään limupelleilyyn mannekiiniksi lähde."
- Matti Nykäsen vastaus Pepsin 30 miljoonan markan sponsoritarjoukseen

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Formulat muuttuivat 2000-luvun alkuvuosina täysin pelkästään sääntöjen noudattamiseksi. Erilaisia aivan turhia rajoituksia ja sääntöjä on joka asiaan, mikä on tehnyt lajista varsin tylsän paitsi radalla, myös sen ulkopuolella. Nykyisinhän siellä on jotain alueita, joilla osa autoista saa ajaa kovempaa kuin toiset. Voi jeesus.

Palauttaisin lajin takaisin 1970-luvulle, mutta pienellä ysäriviballa.
- V10-moottorit (turboilla tai ilman)
- Vara-autot
- Tankkaukset
- Tiimistrategiat
- Auton kehittelyyn rajoitukseksi max 7 päivää tuulitunnelitestauksia
- Ajamista helpottavat avustimet helvettiin
 
Kuten Bat Helvetistä, olen poissa kun aurinko taas saa

He jotka eivät asioista ymmärrä, voisivat luulla, että kyse on jääkiekosta. Heille vain hymyilen...
Suosikkijoukkue
KK
@Harzan tälläisen pelleilyn olisi voinut laittaa vapaan puolelle. Tuskin tuo sinun skenaario tulee ikinä tapahtumaan. Eikä siinä olisi mitään järkeäkään, koska esim kustannukset nousevat tuolla taktiikalla. Myös autot on kustonoitu niin tarkasti tietyille kuskeille ja säätöihin jäisi liian vähän aikaa. Myös autojen testaukset olisivat lähes mahdottomia.
 

Falling Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Coyotes
Näitä on taidettu aika paljon sivuta erinäisissä formulakeskusteluissa foorumin muissa keskusteluissa.

- välitankkaukset takaisin
- kilpaileva rengasvalmistaja
- kulukatto, tasaisempi rahanjako -> lisää talleja?
- ratojen turva-alueet takaisin nurmeksi/hietikoksi, jolloin ricciardomaiset "ohitukset" maksavat, kuten myös ajovirheet
- autosta riisutaan kaikki datayhteys pilttuuseen, näin ollen vikoja ei voi korjata lennosta ja keskeytykset lisääntyvät ja kuskin oma rooli kasvaa
- safety car -kynnys korkeammaksi, enemmän virtual safety caria tilalle. Jokaista autonraadon siirtoa varten ei tarvi kasata letkaa ja selvitellä viittä kierrosta autoja oikeaan järjestykseen

Itse näen kuski+tiimi -parin niin kiinteäksi, että kauden alussa aina tietää ketä kannattaa ja mikä pari saa sympatiat. Jos nämä vaihtuisi joka kisaan niin ei menisi helpoksi tuo valinta. Autojen kehittäminenkin menisi mahdottomaksi ilman kiinteitä pareja.
 
"Ei muuten menny ohi se laukaus, vaan oli Nielsenin loistava torjunta" kommentaattori Heikki Kauhanen selostaja Ripa Leinolle 6.4.2013.

Kemppilukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toivoisin lisää varikkopysähdyksiä, tankkauksella tai ilman. Esimerkiksi kaikkia kolmea rengaskovuutta pitäisi käyttää kilpailun aikana. Vaihtoehtoisesti kahta eri kovuutta, mutta silti kolmea eri rengassarjaa.
 

Harzan

Jäsen
@Harzan tälläisen pelleilyn olisi voinut laittaa vapaan puolelle. Tuskin tuo sinun skenaario tulee ikinä tapahtumaan. Eikä siinä olisi mitään järkeäkään, koska esim kustannukset nousevat tuolla taktiikalla. Myös autot on kustonoitu niin tarkasti tietyille kuskeille ja säätöihin jäisi liian vähän aikaa. Myös autojen testaukset olisivat lähes mahdottomia.
Kaikki muutokset kuulostavat pelleilyltä aluksi. Kyllähän vielä esimerkiksi 1980-luvulla ajatukselle jostakin sprinttihiihdosta, pariviestistä tai naisten mäkihypystä olisi naurettu pitkään ja hartaasti.
 
"Minä en mihinkään limupelleilyyn mannekiiniksi lähde."
- Matti Nykäsen vastaus Pepsin 30 miljoonan markan sponsoritarjoukseen
Suosikkijoukkue
KK
Kaikki muutokset kuulostavat pelleilyltä aluksi. Kyllähän vielä esimerkiksi 1980-luvulla ajatukselle jostakin sprinttihiihdosta, pariviestistä tai naisten mäkihypystä olisi naurettu pitkään ja hartaasti.
No mutta tuo ehdottomasi, että kuskit vaihtavat autoja joka kisaan on täysin utopistinen ajatus, kun sitä alkaa tarkastelemaan tarkemmin. Ehkä jokin sääntö Formula E sarjasta voisi olla paikallaan, jos halutaan tasaisuutta. Eli moottorit ja vaihteistot samalta valmistajalta ja sen sellaisia juttuja, mutta tuskin yksikään F1- talli, joka valmistaa moottoreita ja/tai vaihteistoja suostuu tuollaiseen.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Leijonamiehistö
Yksityyppiluokka - saati arvotut autot* - olisi niin rajusti formuloiden luonteen vastainen, että minä ainakin lopettaisin välittömästi sarjan seuraamisen.

Aloittaisin sillä, että Sotshi, Monaco, Singapore, Yas Marina, Montreal, Paul Ricard ja Albert Park lentäisivät ulos kalenterista vanhentuneina ja tylsinä paikkoina. Barcelona sieltä jo lähtikin.

Voimasuhteiden tasaamiseksi laskettujen kustannuksien ja tasaisemman rahanjaon (aivan välttämättömyys) lisäksi yksi vaihtoehto voisi olla pistesijojen määrän karsiminen vaikka kahdeksaan. Se lisäisi painetta riskinottoon keskikastissa ja häntäpäässä. Samalla olisi toki höllennettävä moottori- ja vaihdelaatikkosääntöjä.

* Tätä ihan tosissaan ehdotettiin kaudelle 2003, mutta onneksi jäi toteutumatta.
 
Tämä allekirjoitus tukee Marcin Koluszia.

Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Carter Hart + muu Flyers
Merkittävin muutos pitäisi tehdä renkaisiin. Nykyiset Pirellit ovat aivan liian kestäviä ja pehmeinkin seos kestää aina kisassa reilusti yläkanttiin sen, mitä Pirelli on itse arvioinut. Näin on tapahtunut koko hybridikauden aikana. Osaltaan tähän vaikuttaa se, ettei Pirelli pääse testaamaan uusia renkaita tulevalle kaudelle riittävän usein, mutta myöskin se vaikuttaa ettei renkaista saa tehdä liian "vaarallisia". Kilpaileva rengasvalmistaja toisi ehkä lisää kustannuksia, mutta vaikutukset olisivat varmaan radalla positiiviset.

Toinen iso muutos pitäisi tehdä auton aerodynamiikkaan, johon ollaan onneksi muutenkin jo puuttumassa. Mahdollisimman vähän "dirty airia" tuottava paketti, johon insinöörit eivät pääse liikaa vaikuttamaan sääntöjen puitteissa. Kukaan tuskin haluaa nähdä mitään 90-luvun uusintoa rumista lisäsiivistä tai muistakaan suunnittelun kukkasista. Sen verran säännöissä täytyisi kuitenkin olla joustovaraa, ettei ihan jokainen auto näyttäisi samanlaiselta ja siinä varmaan riittää nykyisellä väelläkin riittävästi mietittävää.

Kisaviikonlopulta voitaisiin aivan hyvin poistaa yksi harjoitussessio, ainakin. Parhaat kisat ollaan nähty silloin, kun treeneissä on tullut vettä kuin esterin perseestä ja kisa ajettu sitten kuivana. Toki jokaisella on tiimillä on se "base setup" valmiina, mutta treenejä ajetaan juurikin hienosäätämisen takia. Yksi parin tunnin harjoitussessio perjantaille luulisi riittävän. Lauantaille vaikka pienemmistä luokista tuttua sprinttikisaa aika-ajojen kylkeen. Maksava yleisö haluaa kuitenkin enemmän nähdä kilvanajoa kuin mitään muuta.

Välitankkaus voitaisiin myös ehdottomasti tuoda takaisin. Turvallisuussyistähän tuo 10 vuotta sitten lopetettiin, mutta luulisi että kymmenessä vuodessa välitankkaaminenkin olisi kehittynyt vähän turvallisemmaksi. Nykymeininki on ihan naurettavaa, kun kisan alussa ajetaan melkein 10 sekuntia hitaammin kuin aika-ajoissa.

Uusista radoista vastaamaan lähtökohtaisesti joku muu kuin Hermann Tilke. Tämän hermannin suunnittelemat radat ovat toistensa kopioita lähes yksi yhteen muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Tässä erinomainen video (YouTube) aiheeseen liittyen ja jotenkin ironisesti juuri Tilken parhaat luomukset ovat niitä, jotka ovat kalenterista jo poistuneet.

Ratoihin liittyen noin muutenkin pitäisi ensisijaisesti tarkastella sitä, kuinka viihdyttävää kilpa-ajoa radalla pystyy harrastamaan. Tämä lienee kuitenkin melko utopistinen ajatus, koska eniten tarjoava saa aina kisan itselleen niin halutessaan. Ja kuten @Falling Star tuossa ylempänä ehdotti, niin lisää nurtsia/hiekkaa ratojen turva-alueille, jottei pysty harrastamaan ricciardoja.

Muita ehdotelmia:

- Autoista vähemmän teknisiä ja kuskille vähemmän valtaa fiksata vikoja lennosta.
- Enemmän moottoreita käytettäväksi kauden aikana.
- Kulukatto, joka lienee tulossakin jossain vaiheessa.
- Ferrarin spesiaalirahoitus FIAn toimesta sun muut älyttömät kulut pois.
- Tuomaristo samaksi jokaiseen kilpailuun. Nykyinen systeemi on aivan älytön, koska henkilöt vaihtuvat kisasta toiseen.
 
Pöö
(1)
  • Tykkää
Reactions: Gust

ChosenTwo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals & suomalaiset NHL:ssä
- Renkaiden pitäisi erota selvästi toisistaan ominaisuuksiltaan, mahdollistaen suuresti toisistaan poikkeavat taktiikat.
- Talleja pitäisi saada lisää. Mitä enemmän autoja on mukana, niin sitä enemmän radalla tapahtuu. Minua ei turva-autotkaan haittaa ollenkaan, jos ei nyt ruveta ajelemaan liian kauan sellaisen takana (esim. se on hyvin perseestä, että ensin ajetaan pitkä pätkä turva-auton takana ja sen jälkeen odotellaan kun kierroksella jääneet rupeavat ohittamaan muita ja ajamaan samalle kierrokselle - tuon voisi hoitaa järkevämminkin). Yleensä turva-autot ovat kuitenkin pelkästään positiivista pöhinää luovia, kun valtavaksi venyneet erot kurotaan kiinni ja tulee edes pieni mahdollisuus nähdä kilvanajoa.
- Kuten muutkin ovat jo kirjoitelleet, niin ne yliampuvat turva-alueet pitäisi olla esim. hietikkoa, jolloin kuski mahdollisesti yrittäisi pysyä radalla ihan omasta tahdostaankin, eikä vain tuomariston rangaistuksia vältellen.
- Ylipäänsä niitä tapahtumia lisää. Nykyään ei tule mitään kriittisempää teknistä ongelmaakaan kuin ehkä jollekkin yhdelle peräpään autolle per kisa ja sekin ongelma ehkä saadaan korjattua maagisesti varikolta käsin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En halua olla parempi ihminen tai kuvitella, että mielipiteelläni olisi arvoa, mutta tosiaan tuo tappavan tylsä kuvaa lajia. Tai en tiedä, kun olen lopettanut seuraamisen ajat sitten, mutta Urheiluruudusta aina jotain näkee.

Kuten tässä on jo ansiokkaasti mainittu, niin paluu vanhaan. Ne tankkaukset ja muuta. Ei sekään ole kivaa, jos joku kuolee pelikentälle, mutta varmaankin senkin voisi hoitaa turvallisesti silti tekemällä jännittävän kisan.

Joskus miettii kuinka olisi taas mukavaa seurata formuloita ja jopa odottaa seuraavaa kisaa. Sellainen tunne ei ole näköpiirissä.

Tankkaaminen on siis ilmeisesti kiellettyä eikä varikolla edes ole vehkeitä sellaiseen.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Jos ny ihan utopiaa sallitaan, niin:

- Kaikille sama chassis ja kone
- 30 autoa, 26 kisaan (takaisin: Brabham, Tyrell, Minardi, Forti tms klassikot...)
- Välitankkaus
- Kaikki paul ricardin ja unkarin tapaiset p-radat mäkeen, haetaan radat joissa max mahdollisuudet äksöniin ja ohituksiin

Jne
 
Dee Dee Ramone on being in a rehabilitation center: “That was fucked up. They also made me play volleyball. It was a nightmare.”

5hole

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, VGK, Savolaiset, Cogliano, RD
- Vuodelta 2003-2005 aika-ajo järjestelmä takaisin (eli ns. ykkösellä purkkiin). Muuttuvuutta tulisi tätä kautta lähtöruutuihin.
- Rengasvalmistajia enemmän ja/tai renkaista tehtävä sellaisia, joilla ei voi ajaa koko kilpailua
- Välitankkaukset

Jo pelkästään näillä saataisiin ihan eri meininki kilpailuihin
 
Kouvola, vain hieman helvettiä kurjempi paikka
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Itse en ole välitankkausten kannalta. Taktiikoiden erilaisuus on tuossakin suhteessa yliarvostettua. Vaikka viimeisellä tankkauskaudella (2009) 14/17 meni niin, että koko kärkikolmikko teki saman määrän pysähdyksiä. Räikkösen mestaruuskaudella lukema oli 12/17. Siinä välissä 2008 oli 12/18. Osa näistä erilaisuuksista johtui vielä vaihtelevista sääolosuhteista, mihin kuljettajat reagoivat eri tavalla. Tankkaukset itse asiassa myös rajoittavat taktikointia enemmän kuin pelkkä renkaanvaihto, koska silloin kun polttoaine on lopussa, on pakko pysähtyä.

Autoista täytyisi saada vaikeammin ajettavia. Yksi ihan selvä liike pitäisi olla ohjaustehostimen kieltäminen. Radoissa turva-alueilla on kyllä liikaa asfalttia. Joissain paikoissa se voi olla kyllä tarpeen, mutta erityisesti hitaammissa mutkissa täysin turhaa, samoin selkeästi mutkan ulostulon jälkeen.

Kolmanneksi autoista tulevan live-datan määrää pitäisi vähentää. Se, että ratkaisuja tehtäisiin vain rata-alueella auttaisi paljon. Vaikka tästä videosta näkee, kuinka paljon Mercedeksellä työskentelee henkilöitä tehtaalla kisan aikana (kisapaikalla olevan tallihenkilöstön määrä on rajoitettu): https://www.youtube.com/watch?v=6uAN0YoiUT0
 
0-3 -> 4-3

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielestäni autoista pitäisi pystyä koko viikonlopun ottamaan kaikki irti, erilaiset säästämiset kisan aikana pitäisi päästä eroon. Nyt kun vielä osienkin pitää kestää niin kauan niin kisoissa ei tapahdu mitään yllätyksiä kun tekniikka ei voi pettää tai kun ei tule kolareita niin senkään takia ei keskeytyksiä. Ainoastaan melkeinpä muutama häntäpään auto käy parkeemassa itsensä kisan loppupuolella.

Kuskien määrä kyllä nykyisillä säänöillä on aika maksimimäärää monella radalla, yksikin talli lisää niin kokoajan vain ohitellaan jotain kieroksella. Toki heti kun joku keksii miten kilpailusta saadaan keskeytyksiä voisi tallien lisäys toimia.
 
Hockeyarena.net

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tankkausten palautus ei minusta ole realismia, ts ei sovi oikein automaailman kehitykseen, sähköistymiseen tms. Joku vaihdettava lisätehoakku sitten ehkä, mutta aika keinotekoista sekin olisi kun ei niitä tuotantoautoissakaan ole. Ehkä sähköistymistä voisi muuten kehittää kilpailullisuuden ehdoilla, eli avattavan takasiiven sijasta lisätehoa sähkostä tms. Jossain vaiheessa näen, että Formula E sulautuu ykkösiin.
- Vuodelta 2003-2005 aika-ajo järjestelmä takaisin (eli ns. ykkösellä purkkiin). Muuttuvuutta tulisi tätä kautta lähtöruutuihin.
Eikös tuo ollut aika tappavan tylsää, vaikka tietysti pikkutallit saivat tv-aikaa (joka ei kiinnostanut ketään). Varmaan se on jokaisen aika-ajomuodon ongelma, että vain viimeinen 5 minuuttia on oikeasti mielenkiintoista. Sinänsä tämä nykyinen on minusta suht onnistunut ja tuo vähän vaihteluakin.

Renkaat on yksi iso ongelma, yhdistettynä ohittamisen vaikeuteen meno on välillä tragikomediaa. Jos ei olisi pakko käydä renkaan vaihdossa niin monella radalla mediumilla voisi ajella paalulta voittoon, hardista puhumattakaan. Monacossa ehkä softillakin?
 
"Varmistaaksemme mahdollisimman korkeatasoiset keskustelupalstat,
emme valitettavasti myöntää kirjoitusoikeuksia automaattisesti kaikille hakijoille" -Modet

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Leijonamiehistö
- Vuodelta 2003-2005 aika-ajo järjestelmä takaisin (eli ns. ykkösellä purkkiin). Muuttuvuutta tulisi tätä kautta lähtöruutuihin.
Ongelma vaan on, että tuo systeemi voi olla huomattavan epäreilu. Tuskin oikeasti haluttaisiin tilannetta, jossa Giovinazzi lähtisi heikon edelliskisansa myötä kolmantena aika-ajoon ja pääsisi sen myötä paalulle, kun vesisade voimistuu pilaten sopivasti Hamiltonin kierroksen ja laittaa Jumalan valitun ruutuun 19.

Ja toki ihan "peruskelissäkin" rataolosuhteet muuttuvat.

Olen joskus miettinyt, voisiko välitankkauksen suorittaa ilman renkaan vaihtoa? Toisin sanoen olisi säännöissä kiellettyä suorittaa molempia samaan aikaan. Voisiko tuollainen Le Mansista tuttu sääntö oikeasti toimia?
 
Tämä allekirjoitus tukee Marcin Koluszia.

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tankkaukset itse asiassa myös rajoittavat taktikointia enemmän kuin pelkkä renkaanvaihto, koska silloin kun polttoaine on lopussa, on pakko pysähtyä.
Jos en ihan väärin muista, niin on ollut tilanteita missä renkaat on niin loppu, että on pakko pysähtyä. Tai ei ihan samalla tavalla, mutta kisa on ohi, jos ei saa uutta kumia alle hyvin pian. Eli nyt.
 
"So never mind the darkness we still can find a way"
- Axl Rose

PPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Formulat muuttuivat 2000-luvun alkuvuosina täysin pelkästään sääntöjen noudattamiseksi. Erilaisia aivan turhia rajoituksia ja sääntöjä on joka asiaan, mikä on tehnyt lajista varsin tylsän paitsi radalla, myös sen ulkopuolella. Nykyisinhän siellä on jotain alueita, joilla osa autoista saa ajaa kovempaa kuin toiset. Voi jeesus.

Palauttaisin lajin takaisin 1970-luvulle, mutta pienellä ysäriviballa.
- V10-moottorit (turboilla tai ilman)
- Vara-autot
- Tankkaukset
- Tiimistrategiat
- Auton kehittelyyn rajoitukseksi max 7 päivää tuulitunnelitestauksia
- Ajamista helpottavat avustimet helvettiin
Itselläni loppui F1 sarjan seuraaminen joskus 2000-luvun alkuvuosina. Sarja oli jo silloin muuttunut tylsäksi jonoajeluksi ja huonompaan suuntaan ollaan koko ajan menty. Jotenkin tuntuu, että Indy Car-sarja (vai millä nimellä nykyään meneekään) on säilynyt aidompana, vaikken sitäkään seuraa enää. V-G-:n ehdotukset kuulostavat omaan korvaan aika hyviltä. Tosin yksinkertastaisin lajia vielä huomattavasti tuostakin. Nykyrakenteet pitäisi räjäyttää taivaan tuuliin ja aloittaa täysin puhtaalta pöydältä. Tässä muutama ehdotus:

- ei renkaiden vaihtoja, laittakaa kunnon kestävät renkaat alle. Ja sateessakin vedetään niillä samoilla kumeilla prkl.
- lyhyemmät kisat, 45-60 min riittäisi hyvin.
- aika-ajoissa jokaiselle yksi nopea kierros ja sillä sitten ratkaistaan grid sijoitukset. Ei olisi aina samat autot eturivissä
- ei välitankkauksia, laittakaa kunnolla bensaa sinne tankkiin
- kaikille sama moottori, muu kehittäminen tiimin vastuulla.
- nappulat pois ratista, kunnon vaihdekeppi ja polkimet
- ei buusteja tai muita nitroja
- halo kaari helvettiin, näyttää ihan naurettavalta
- yksi etusiipi ja yksi takasiipi, ei muuta kikkailusiipiä joka paikassa
- tiimiradiot yms kikkailut veks, jos haluaa jotain viestittää niin tauluilla niin kuin ennen vanhaan
- vanha pistelaskujärjestelmä takaisin, 9-6-4-3-2-1. Ei kaikille tarvitse jakaa säälipisteitä
- kisat takaisin Eurooppaan. Nürburgring, Hockenheim, Silverstone, Brands Hatch jne mukana joka vuosi
- Emerson Fittipaldi vielä kerran takaisin rattiin.

Itse asiassa kun vielä tarkemmin miettii niin sähkömoottorit kaikille. Mihin niitä bensasyöppöjä enää tarvitaan.
 
Viimeksi muokattu:
Pistepörssikeinottelija
Pari tästä on jo maininnutkin, mutta ihan ensimmäisenä (tieto)tekniikkaa pitäisi karsia rajulla kädellä. Toisena sitten tuo niin ikään mainittu rengastouhu, seosten välillä vaan on oltava selkeitä eroja.

Aloitetaan tuosta tietotekniikasta, jonka näen pahimpana syöpänä lajille. Nykyään voi nappeja painamalla pitää sijoituksen edes suht tasaväkistä autoa vastaan, vaikka muuten vauhti olisi sekuntitolkulla hitaampaa kuin perässä ajavalla. Mutkat päristelee vaan keskellä linjaa niin hitaasti kuin huvittaa, säästelee löpöä ja suorilla sitten väännellään vähän namiskuukkeleita, joilla ohjataan ERS:ää ja bensankulutusta jne. Siinä ei paljon DRS:t paina, kun insinöörikuljettaja soittaa autoa kuin DJ musiikkikeikalla. Nämä ovat vielä sellaisia asioita, joita ei voi perustella millään turvallisuusaspekteilla.

Muutenkin nykyään autoa voi säätää lähes mielin määrin joko varikolta tai vähintäänkin ratista. Näin virheiden marginaali on hyvin lähellä nollaa, kun ennen vanhaan niitä pieleen menneitä säätöjä piti jonkun rasvanäpin ihan oikeasti varikkokäynnin yhteydessä säätää, nykyään joku nörtti räplää jalat pöydällä älypuhelinta ja kuski saa supervoimia. Jos halutaan pitää se elektroniikka mukana noissa säädöissä, niin pitää rajata varikkokäyntien yhteyteen. Esimerkiksi pitlanella vietetty aika olisi vapaata koodailua. Eikä tässäkään voi vedota turvallisuusasioihin. Jos on joku hälyttävä hätä, pudotetaan vauhtia tai keskeytetään, that's it. Jos on niin kriittinen hätä, että yhteys pitää ottaa käyttöön, seurauksena on musta lippu.

Sitten voisi tehdä muutoksia, joilla ääreensä kehitettyjä apukeinoja "heikennettäisiin". Pakko sanoa, että se Norrisin sunnuntain taistelu ilman ohjaustehostinta oli mielenkiintoista seurattavaa. Ohjaustehostimen poistaminen nyt tuskin on mikään vaihtoehto, mutta sitä taistelua seuratessa tuli mieleen, että ajovirheiden mahdollisuutta pitäisi kasvattaa jollain keinolla.

Renkaisiin ehdotin jo toisessa ketjussa, että nuo erot seoksien välillä on saatava suuremmiksi. Näin esimerkiksi aika-ajojen sääntö tuosta Q2 setin käyttämisestä lähdössä muuttaisi voimasuhteita huomattavasti nykyistä enemmän. Nyt se vain heikentää sijoille 7-10 ajavia autoja, muille sillä ei ole mitään merkitystä. Eli jälleen kärkikuusikon ja muiden välinen ero vain kasvaa nykyisellään. Jos erot renkaiden välillä ei kasva, sääntöjä voisi rukata niin, että samaa settiä saisi käyttää vain 10 kuskia ja oman rengassettinsä valitsisivat ensin top10 ulkopuolelle jääneet ja sitten loput käänteisessä järjestyksessä. Tai niin, että tallin kummankin kuskin on lähdettävä kisaan eri seoksella.

Kokonaisuutena F1-sarjaa voisi verrata tällä hetkellä jääkiekon pahimpaan kahvakiekkoaikaan. Peli kehittyi siihen suuntaan, koska sen sallittiin kehittyä. Sen jälkeen jääkiekkomaailmassa tehtiin puolustamista vaikeuttavia sääntömuutoksia, jotka kannustivat aktiivisempaan ja viihdyttävämpään pelaamiseen. Aika pitkä matka on tultu vuosikymmenen aikana viihdyttävämmän kiekon suuntaan. Muutoksia on tehtävä, vaikkei se kestomenestyjiä palvelisikaan.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikös tuo ollut aika tappavan tylsää, vaikka tietysti pikkutallit saivat tv-aikaa (joka ei kiinnostanut ketään). Varmaan se on jokaisen aika-ajomuodon ongelma, että vain viimeinen 5 minuuttia on oikeasti mielenkiintoista. Sinänsä tämä nykyinen on minusta suht onnistunut ja tuo vähän vaihteluakin.
Tuossa systeemissä oli vielä se heikkopuoli silloin että ajettiin eka perjantain aika-ajo jolla määräytyi seuraavan päivän lähtöpaikka millä vuorolla saa ajaa. Esim. Minardikuskit taisi ajaa paalut perjantaina mutta mitään varsinaista hyötyä lopulta saaneet tuosta. Itselle tuossa tuli mieleen voisiko noista nykyisten aika-ajojen ajasta nappasta pois aikaa jos viimeiset 5 minuttia nytkin mitä tapahtuu. Olisi kunnon terminaattorit eli kokoajan pudotusuhka päällä. Ajankin jopa tiivistää 30 minuttiin niin mahtuisi paremmin vapaille kanaville.
 
Hockeyarena.net

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tuossa systeemissä oli vielä se heikkopuoli silloin että ajettiin eka perjantain aika-ajo jolla määräytyi seuraavan päivän lähtöpaikka millä vuorolla saa ajaa. Esim. Minardikuskit taisi ajaa paalut perjantaina mutta mitään varsinaista hyötyä lopulta saaneet tuosta. Itselle tuossa tuli mieleen voisiko noista nykyisten aika-ajojen ajasta nappasta pois aikaa jos viimeiset 5 minuttia nytkin mitä tapahtuu. Olisi kunnon terminaattorit eli kokoajan pudotusuhka päällä. Ajankin jopa tiivistää 30 minuttiin niin mahtuisi paremmin vapaille kanaville.
Voisihan tuota kehittää vaikka niin että ekan viiden minuutin jälkeen kahden minuutin välein putoaa viimeinen pois. En sitten tiedä että kuinka pitkälle Mersu pärjäisi jos kävisi heti alkuun vetämässä nopean kierroksen, ts kuinka paljon rata paranee. Enkä tiedä olisiko tuo yhtään parempi kuin nykysysteemi, josta tosiaan voisi nykyiselläänkin hiukan vielä lyhentää.
 
"Varmistaaksemme mahdollisimman korkeatasoiset keskustelupalstat,
emme valitettavasti myöntää kirjoitusoikeuksia automaattisesti kaikille hakijoille" -Modet
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Voisihan tuota kehittää vaikka niin että ekan viiden minuutin jälkeen kahden minuutin välein putoaa viimeinen pois. En sitten tiedä että kuinka pitkälle Mersu pärjäisi jos kävisi heti alkuun vetämässä nopean kierroksen, ts kuinka paljon rata paranee. Enkä tiedä olisiko tuo yhtään parempi kuin nykysysteemi, josta tosiaan voisi nykyiselläänkin hiukan vielä lyhentää.
Jotain tuollaista kokeiltiin muutama vuosi sitten, mutta se meni ihan farssiksi ja parin kisan jälkeen palattiin vanhaan pudotussysteemiin. Hybridiautot kun eivät kestä kuitenkaan useamman nopean kierroksen ajamista putkeen, niin eivät autot kuitenkaan tiiviimmin niitä kierroksia ajaisi.

Kun puhutaan yhden kierroksen aika-ajosta, niin nykyisen ja sen hybridi voisi jotenkuten toimia. Eli Q1 ja Q2 nykyiseen tapaan ja Q3:ssa jokainen vetää yksitellen yhden kierroksen. Q2:sen paras saa viimeisen ajovuoron, ja mahdollisesti huonontuvien sääolosuhteiden varalta hänelle voisi antaa sen mahdollisuuden, että menee radalla ensimmäisenä ja Q2:n kymmenes sitten viimeisenä.
 
0-3 -> 4-3

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Jotain tuollaista kokeiltiin muutama vuosi sitten, mutta se meni ihan farssiksi ja parin kisan jälkeen palattiin vanhaan pudotussysteemiin.
Jaa juu, taisi olla 90 sekunnin välein pudotus, olin jo unohtanut, ei tosiaan toiminut.
 
"Varmistaaksemme mahdollisimman korkeatasoiset keskustelupalstat,
emme valitettavasti myöntää kirjoitusoikeuksia automaattisesti kaikille hakijoille" -Modet

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuossa aika-ajo systeemeissäkin jo tullaan siihen että vähän ehkä turhan paljon rajattu renkaiden käyttöä. Nyt jos joku haluaa ajaa täysillä ja useamman vedon niin sitten kisaan jo käytetty ne parhaimmat/pehmeämmät renkaat.
 
Hockeyarena.net
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy