Mitä tänään syötäisiin?

  • 421 829
  • 3 703

Zaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tuli grillattua. Vaikka ei tuo enää puuhana ole niin mukavaa mitä lämpiminä ja valoisina kesäiltoina, niin maistuivat nuo grillatut ribsit silti ihan yhtä hyviltä mitä kesälläkin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Juurekset todellakin aina joko uunin tai airfryerin kautta. Niitä ei pidä keittämän. Tänään niitä ja grillattua kanaa. Huomenna grilli menee talviteloille.
Kyllä perunat on keitettynäkin ihan hyviä.
 
Suosikkijoukkue
Raipen SaiPa
Erilaisia valmissalaatteja tarttui kaupasta mukaan -30% lapulla viisi kappaletta. Vähän sais olla enemmän fetaa, oliiveja, kanaa yms lisukkeita mutta ihan hyviä nää on. Älyttömästi tulee vaan muoviroskaa kun kaikki pakattu erikseen.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Lihakeittoa keittelen. Nyt on kyytön luulliset keittolihat kiehumassa suolalla maustetussa vedessä pippureiden ja laakerinlehtien kanssa. Kun lihat on sitten kiehuneet tarpeeksi (lähemmäs kaksi tuntia) niin voi lisäillä purjoa, porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä ja perunaa.

Edit. Jälkiruoaksi on puolukkavispipuuroa.
 
Viimeksi muokattu:

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Tänään ensimmäistä kertaa kotitestissä puolalaisen keittiön helmi eli Bigos. Saa nähdä miten onnistuu, siellä se padassa nyt hautuu. Tuohon on miljoona erilaista ohjetta, niin melko paljon sai soveltaa ja miksailla eri reseptejä. Katsotaan mitä tällä niiden pohjalta improvisoidulla viritelmällä saa aikaan. Jos on hyvä versio, niin voin jakaa tännekin. Mikäli epäonnistuu, niin pitää tehdä seuraavalla kerralla sitten jotain pieniä muutoksia. Odotukset on kuitenkin korkealla.
 

Mahtiankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Anaheim Ducks, Luleå HF
Kyllä toimi bigos, kerrassaan herkullista tuli ja hieman lievitti kaipuuta Puolaan. En tosiaan tiedä miten autenttiseksi tuota voi kehua, mutta kaikki pääraaka-aineet kyllä löytyi padasta, eli kaali/hapankaali, liha ja makkara. Sieniä en tähän laittanut, kun ei ne itselle tuo suurempaa lisäarvoa ja talouden toinen osapuoli ei niistä tykkää. Kenties jos jotain pieniä muutoksia seuraavalle kerralle teen, niin tomaattipyreen määrää hieman vähemmäksi ja lihoihin & makkaroihin pientä hienosäätöä. Mutta mikään noista ei ole pakollinen korjaustoimenpide, menee mainiosti näinkin.

Lähinnä siis mietin, että nyt käytetyn porsaan ulkofileen sijaan joku niska tai vastaava voisi olla parempi, nyt ei vaan kaupassa ollut oikein tarjontaa. Puolalaisuudesta hieman kauemmas vei käytetty makkara, kun halusin tuohon jotain raakamakkaraa ja Livornon Luigi oli ainoa mitä lähikaupasta löytyi. Sopi kyllä mausteidensa puolesta hyvin, mutta ehkä voisi kokeilla jotain muuta seuraavalla kertaa. Mietin, että jopa siskonmakkara saattaisi olla mielenkiintoinen vaihtoehto tähän. Autenttista kielbasaa ei taida kovin helpolla löytää, ainakaan täältä syrjäseudulta.

Mutta tässä nyt sitä suuntaa-antavaa ohjetta, jos joku haluaa testailla.

- Hieman voita paistamiseen
- n. 800 g possua, ulkofilettä (500g) ja kylkisiivuja (300g)
- 280 g raakamakkaraa
- 400 g hapankaalia + 400g kaalia
- Pari sipulia
- Pari porkkanaa
- Muutama kynsi valkosipulia
- Muutama rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl sokeria
- 1 rkl meiramia
- 2 tl sinappia
- tölkillinen tummaa olutta (lihaliemikuutio sekaan)
- 2 purkkia (120g purkki) smetanaa
- Suolaa, mustapippuria, paprikaa

Muutaman tunnin saa hautua padassa kaikessa rauhassa, lienee parempaa mitä pidempään. Ja kuulemma tulevina päivinä parempaa. Lahden Suomi-Puola-yhdistys kertoi seuraavaa omassa ohjeessaan: "Bigosia ei kannata tehdä pientä annosta, sillä maku saavuttaa huippunsa kolmannella lämmityksellä. Bigos on siis parhaimmillaan silloin, kun se jo on loppumassa."

Vaaleaa leipää ja kylmä Żywiec kylkeen, niin ei tästä syksyruoka enää parane. Smacznego!
 

Liitteet

  • WhatsApp-Kuva 2024-10-14 klo 17.31.57_8e067d70.jpg
    WhatsApp-Kuva 2024-10-14 klo 17.31.57_8e067d70.jpg
    1,3 MB · kertaa luettu: 72

MegaForce

Jäsen
Hotpotia. Aasia-marketista hankitut ainekset:
- Valmis liemipohja
- Valmis pähkinäkastike
- Tofua
- Enoki sieniä (taitaa olla talvijuurekas suomeksi)
- Taikinapalloja
- Ouhuita naudanlihapaloja
- Katkaraputahnaa
- Kalapalloja
- Udon nuudelia

Kotoa löytyy hotpot-keitin, jossa voi helposti keittää lientä, jossa ainesosia kypsennetään. Oli mausteista, tulista ja hyvää. Hotpotiin itsessään voi periaatteessa laittaa lähes mitä tahansa.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Sovellettua kaalikeittoa...
Karjalanpaistin nk. premium lihoja, siis laadukkaita possun ja naudan lihapaloja pienemmäksi ja ensiksi kiehumaan kypsäksi. Liemeen pienittynä puolikas isosta kerä- ja kukkakaalista, palsternakkaa, pari porkkanaa ja sipulia, valkosipulia ja halkaistu Erotico-chilipalko. Mausteeksi suolaa, pari laakerinlehteä, mauste- ja mustapippuria ja pienen limen mehu hapoksi.
Tuli hieman erikoisen mutta toki hyvän makuista ja maistui ruisleivän kanssa mainiosti.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Tänään pekoniin käärittyjä broilerin rintaleikkeitä ja uunijuureksia.
Nuijin leikkeet kevyesti levyiksi, suolaa ja mustapippuria myllystä, kevyt sively omena-chili-hillolla ja päälle viipaloitua mozzarellaa. Sitten pekonien kanssa rullalle vuokaan ja uuniin - sinne myös perunat ja porkkanat.
Kaverina noille oli tarjolla omia syksyn säilykkeitä.
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Ei tänään vaan huomenna välipalana. En muistanukkaan kuinka hyvää näkkäri/hapankorppu on yön yli jääkaapissa kun siellä on välissä/päällä jotain, tällä kertaa Floraa, koskenlaskijaa, maustekurkkua sekä paprikaa.
Ihanan pehmeää.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Ei tänään vaan huomenna välipalana. En muistanukkaan kuinka hyvää näkkäri/hapankorppu on yön yli jääkaapissa kun siellä on välissä/päällä jotain, tällä kertaa Floraa, koskenlaskijaa, maustekurkkua sekä paprikaa.
Ihanan pehmeää.

Olethan pehmentänyt näkkäriä / hapankorppuja ihan leipäpussissa, esim. ruisleivän seassa. Pehmenee siellä vallan helposti
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Olethan pehmentänyt näkkäriä / hapankorppuja ihan leipäpussissa, esim. ruisleivän seassa. Pehmenee siellä vallan helposti
Ne pehmenee juuri tuossa kun on yön yli täytteiden kanssa missä on nestettä.
Muistan kun skidinä meni iskän kanssa sienimettään tjsp niin aina mukana näkkäriä mitkä kotona tehtynä ja sit metässä ihan pirun mahtavaa syödä.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Kuukauden kakku lusittu ja pääsee taas syömään. Lidlin alennustarralla varustetusta possun ulkofileestä valmistuu 4 wienin leikettä ja 4 sveitsin leikettä (tyhmä suomenkielinen nimi, minusta nuo on Cordon Bleu). Täytteeksi pistin kokeilun vuoksi koskenlaskijaa kinkun kaveriksi. Oletan että hyvää tulee.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Tänään karjalanpaistia, jonka tein possun lapapalasta ja naudan keittolihasta. Näin sain lihat selvästi halvemmalla kuin että olisin ostanut valmiit karjalanpaistilihat ja sain pataan myös lavasta luun, joka tuo syvyyttä makuun.
Eli - lihat sopiviksi paloiksi, kuten porkkanat, sipulit ja valkosipulit; mausteeksi kolme laakerinlehteä, pikkukourallinen kokonaisia mustapippureita ja nesteeksi alkotonta tummaa kaljaa.
Vaimon toiveesta laitoin kaveriksi uunijuureksia: pottu-porkkana-sipuli-valkosipuli, joille niskaan ensin öljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä ja tuolla ne uunissa vielä paahtuu - kohta syödään.
Lisukkeena on paholaisenhilloa, chilichutneyta eri lajikkeista, kurkkusäilykkeitä eri muodoissa ja säilöttyjä vihreitä tomaatteja ja paprikalohkoja - kaikki itse kasvatettuja ja säilöttyjä.
 

Moonshine Man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Green Bay Packers, Lugu
@Surukuku onpahan mahtavan kuuloiset setit! Nuo itse tehdyt säilykkeet varmasti kruunaavat aterian.

Täälläkin mentiin suhteellisen perinteisellä linjalla kun frouva on reissussa, tein nimittäin itselleni illalliseksi läskisoosia. Mielestäni aivan loistava ruokalaji, jonka hienouden olen kunnolla ymmärtänyt vasta viime vuosina. Nöyristä raaka-aineista valmistuu ajan kanssa uskomattoman maukas ruoka, varsinainen Pohjolan carbonara. Itse teen tämän muuten ihan perinteisellä linjalla, paitsi että tykkään lisätä ihan loppuvaiheessa kastikkeeseen rutkasti valkosipulia. Useinhan se kai paistetaan sipulien kanssa, mutta itse tykkään enemmän lähes raa'an kynsilaukan väkevästä aromista kuin pehmeämmästä kuullotetusta. Lisukkeena oli keitinperunoita, Myrttisen kurkkuja ja raejuustoa.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikova, Detroit Red Wings, Idän ihme, FC Honka
Itse tein tänään pitkästä aikaa tikka masala-kanaa, toki kastike oli "Ben-sedän".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös