Osaako joku neuvoa jotain nyrkkisääntöä tai muuta vinkkiä ilmalämpöpumpun käyttöön talvella, ja etenkin sähkön säästämisen kulmalla? Meillä on talossa ilmavesilämpöpumppu ja sen kaverina sitten ilmalämpöpumppu. Nämä on hankittu taloon ensiksi ilmalämpöpumppu, sitten pari vuotta myöhemmin öljylämmitys on korjattu ilmavesilämpöpumpulla. Molemmat ex-omistajan hankkimia, joten siksi optimaalinen käyttö ja erilaiset niksit eivät ole vielä tarttuneet selkäytimeen.
Tuossa meidän VILP:ssä on sellainen hölmö ominaisuus, että siihen ei ole jostain syystä haluttu kytkeä asennusvaiheessa termostaatteja, eli VILP puskee ymmärtääkseni taloon lämpöä puhtaasti ulkoilman lämpötilan mukaan. Tai voi siellä joku yksi anturi olla jossain haistelemassa, mutta aiemmin tuli huomattua esimerkiksi se, että takan lämmittäminen ei vähennä sähkönkulutusta ollenkaan. Pitää tajuta itse kääntää vesi-ilmalämpöpumpulle vähän vähemmän volaa, jos haluaa takan poltolla säästää rahaa.
Tämän takia meillä on jäänyt tuo ilmalämpöpumpun käyttö käytännössä olemattomiin. Sitä käytetään lähinnä silloin, kun lämmitetään takkaa ja laitetaan ilmalämpöpumppu levittämään takan lämmittämää ilmaa laajemmalle alueelle ilmakierrätystoiminnolla. Mutta kertaakaan ei ole tullut varsinaisesti lämmitettyä ilmalämpöpumpun avulla.
Kysymys heräsi mieleen ensimmäistä kertaa jo viime viikon pakkasilla, mutta ymmärtääkseni pumppua ei kannata käynnistää kovilla pakkasilla. Asia olisi ollut eri, jos olisi aloittanut ilmalämpöpumpun käyttöä ennen kovimpia pakkasia.
Merkki/malli olisi aina hyvä tietää, mutta itse sain aikanaan samanlaisen yhdistelmän edelliselle asukkaalle asentaneelta ohjeeksi, että tarkoitus on ottaa Ilpistä mahdollisimman paljon irti. Käytännössä siis säädin Vilpin käyrät niin alas, että ilman Ilppiä tulee varmasti kylmä ja molemmat laitteet on lämmityskauden aina päällä. Mulla kyllä on pattereissa termaritkin.