Mitä sähköä?

  • 725 969
  • 5 908

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
OL3:n sähköntuotanto keskeytyy- taukotilojen kahvinkeittimen vesi vähissä.
Berliinin-Brandenburgin lentokenttää tehtiin melkein yhtä kauan kuin Olkiluoto kolmosta, joten väistämättä alkaa pohtimaan, onko siellä esiintynyt yhtä monia ongelmia kuin Olkiluodossa?
Tiedän, että lentokentällä ja ydinvoimalalla ei ole oikeastaan yhtään mitään yhteistä, joten tosikoille tiedoksi: kysymykseni oli ironinen.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
TVO ilmoittanut sähköpörssiin, että katkoksen arvioitu kesto on 8 tuntia.

Jokainen voi sitten ihan itse päättää millaisen numeron laittaa eteen tai perään.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Joo tuo kuluvan kuukauden hinnan alkaminen kahdella kuitenkin vielä suhteellisen isolla kulutuksella on melko uskomaton temppu. Meillä näyttää tällä hetkellä kuluvan kuukauden hinnaksi 6,68 c/kWh sisältäen marginaalin, mikä sekin taitaa olla yli kaksi senttiä keskihintaa alempi. Tällainen säästö siis vuorokausitasolla toimivalla automatiikalla.
Jep, täällä on kulutusta ollut jo 2400kWh marraskuulle ja keskihinta 4,9snt/kWh. Mutta kun talliin ja taloon on sähköllä pääosin lämpö tuotettu niin ei saa ihan yhden tunnin aikana kerättyä kaikkea lämpöä pakkasilla. Ja auton lataukset tuossa mukana, ne nyt saa aika vaivatta halvoille tunneille.

Mutta joo, jännästi nyt osuu nämä kaikki vikatilanteet samalle huonolle hetkelle. Noh, hetkellinen kupru taas keskiarvoihin.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Se Black Friday-päivähän tuon marraskuun kakkosella alkavan keskihinnan selittää. Silloin tuli melko hyvin kerättyä miinuseuroja tekemällä asioita mitä olisi tehnyt muutenkin, mutta reilusti överiksi. Ilman sitä päivää luku tod.näk olisi alkanut kasilla.

Sen lisäksi tämän kalliimman jakson kolme hyvin halpaa yötä, jossa ensimmäisessä herätin lattiat 1,5v kestäneestä horroksesta. Toisessa lämmitettiin sähköllä ulkoilman ollessa -15c ja sitten viime yö, jossa löin sitten vielä vähän lisää lämpöjä päälle 12h yövuoron ajaksi kun oli kalliimpia aikoja tuloillaan ja vähempikin olisi rehellisesti sanottuna riittänyt...Huomasin sen kun tulin duunista aamulla. No.. vielä oli kämpässä tunti sitten 24,5c. Tänään ei tarvitsekaan enää kalliilla lämmittää.

Kulutusta toki tulikin melkoisesti lisää, melkein tuon Black Fridayn verran, mutta kun hinta oli 2-3c niin ei haittannut... Ja oppia tuli jälleen lisää omasta talotekniikasta.

Pointti siis keskittämisessä se, että keskitetään myös halvempiin jaksoihin eikä pelkästään päivän sisällä halpoihin, tai oikeasti päivän halvimpiin (voi olla vaikka 15c se vrk halvin) tunteihin. Toki sitten tulee vaikempaa jos on pitkiä jaksoja, jossa on 0 halpaa hetkeä.

Kovin suurta miettimistä näissä ei tarvitse harrastaa eikä oikeastaan mistään edes luopua. No ehkä jokapäiväisestä saunomisesta. Suurin asiaa helpottava tekijä on se ettei talossa ole enää lapsia. Silloinhan pitää kaikki olla melko stabiilia. Nyt ei tarvitse.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mistä näette nuo tämänhetkiset kuukauden keskiarvokustannukset kulutuksen mukaan? Enefit ei ainakaan sivuillaan tätä kerro.
Excel-jumpallako?
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mistä näette nuo tämänhetkiset kuukauden keskiarvokustannukset kulutuksen mukaan? Enefit ei ainakaan sivuillaan tätä kerro.
Excel-jumpallako?

Mulla on myös Excel-taulukot, mutta nopeiten sen nyt saa Elenian kautta kun sinne asettaa omat marginaalit ja hinnat asetuksiin. Joku firma laskee ne automaattisesti sivuillaan mutta oma Vattenfall ei. Onneksi saa myös laskettua siirtofirman kautta.

Toki siinä on muutama juttu mikä pitää ottaa huomioon ja moni pelkästään sitä seuraava yllättyy kun sen järjestelmä lisää miinustunteihinkin alvin päälle. Mutta tuskin verottaja niin hövelillä päällä on. Samoin kuukausimaksu pitää ottaa Elenian summasta pois kun se on tehty niin että se 4,95e on jyvitetty jokaiselle kuukauden tunnille. Eli vääristää vähän oikeaa spot-hintaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Itsellä taitaa viime perjantain jäljiltä olla kuukauden keskihinta edelleen jotain -1,5 snt, mennee tässä lähelle nollaa. Mitään muuta en tehnyt normaalista poiketen, paitsi latasin auton noin 10 %:sta täyteen, kun normisti pidetään väliä 20-80 %.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Aika vika herkälle vaikuttaa toi OL3.

Veikkauksia pystyyn pysyykö jouluviikon kasassa, vai pistetäänkö alaa, että saadaan sähkönhintaa ylöspäin
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Henkilökohtaisesti ei yllätä se ettei isojen tuotantolaitosten ylösajo tapahdu aina mutkattomasti. Vajaa 20v kuitenkin itsekin ollut teollisuudessa mukana ja viimeksi tällä viikolla huomasin taas sen ettei ilmoitettu starttiaika pidä. Aina tulee jotain säätöä.

Se mitä ihmettelen on tuo pätkittäinen ilmoittelu, mikä pitää laitoksen vitsinä, vaikka on tuottanutkin nyt v.2023 todella paljon sähköä. Mutta ehkä tuollekin on syy ja se saattaa olla Nordpoolin säännöt? Ehkä nämä loppuviestin linkin (klikkaamalla pääsee vielä siellä tarkempiin tietoihin) mukaiset ilmoitukset pörssiin pitää olla hyvin täsmällisiä, eikä sinne voi roiskasta että startataan huomenna klo 18 ja sitten oltaisiinkin jo verkossa klo 12. Nyt siellä lukee että klo 9 Ruotsin aikaa mylly pyörii taas, katsotaan kuinka käy.

Eniten ihmettelen sitä, kuten moni muukin että miksi pitää tehdä Fingridin testejä kun on a) pakkasta, b) tyyntä c) just lauennut Ruotsissa ydinvoimala. Luulisi, että parempiakin hetkiä olisi. Ja vaikka kuinka olisi suunniteltu juttu joka vaikuttaa moneen niin silti. Nyt ajankohta seurauksineen oli aika paska. Toki muut yksiköt tuottavat hyvin kun hinta on kova.

Niin tai näin, huomenna vaihtuu jälleen kuukausi ja sen lukemat alkavat nollasta. Sen huomannut tässä pörsäläisenä ettei kuukaudet ole veljiä toisilleen. Välillä alkaa superhalvoilla hinnoilla, välillä kalliilla. Vielä kertaakaan ei ole ollut tänä vuonna sellaista kuukautta, että olisi ollut pelkästään kallista. Toivottavasti ja tuskin joulukuukaan on sellainen. Säätila varmasti on suuressa roolissa mihin keskiarvo asettuu. Näillä yli 10 pakkasilla menee kyllä keskarikin satavarmasti yli kympin. Jopa tasoon 12-15c/kWh... Mutta jos palataan lähelle nollaa, voidaan olla lukemissa 6-9c/kWh, varsinkin kun joulun aikoihin hiljenee myös kulutus teollisuudessa.

 

Raasta&Runno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Satakuntalainen juniorikiekkoilu

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mikä lämmitysmuoto teillä @Tombe76 ja @DAF teidän taloissa onkaan?
Meillä on siis PILP ja vesikiertoinen lattialämpö + ILP tukena ja vaikka pörssisähköllä mennään, niin kovin suurta optimointia en ole vielä jaksanut noiden suhteen harrastaa. Mietin siis sen vuoksi, kun teillä noin pienet keskihinnat.

Tosiaan auto ladataan ja poreallas lämmitetään öisin, mutta en ole tässä reilun puolen vuoden aikana vielä niin tullut sinuiksi tuon lämmitysmuodon kanssa, että olisin jaksanut säätää.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mikä lämmitysmuoto teillä @Tombe76 ja @DAF teidän taloissa onkaan?
Meillä on siis PILP ja vesikiertoinen lattialämpö + ILP tukena ja vaikka pörssisähköllä mennään, niin kovin suurta optimointia en ole vielä jaksanut noiden suhteen harrastaa. Mietin siis sen vuoksi, kun teillä noin pienet keskihinnat.

Tosiaan auto ladataan ja poreallas lämmitetään öisin, mutta en ole tässä reilun puolen vuoden aikana vielä niin tullut sinuiksi tuon lämmitysmuodon kanssa, että olisin jaksanut säätää.

Mulla on suorasähkö ja kaapelia laatassa joka huoneessa ihan riittävästi. Jos en väärin muista niin sähkömiesfaija aikoinaan 2000-luvun puolessa välissä sanoi, että laitetaan enemmän kuin normaalisti ja laattakokoa otettiin muistaakseni 2cm paksummaksi. Ja sitten ennen valua konttasin faijan perässä ja löin niitä nippusiteillä raudoitusverkkoon kiinni. Kuten tässä ketjussa joskus maininnutkin. Ja varaava lämmitys siis oli tarkoituksena saada.

Reilu 15v meni ennen kuin asia sitten oikeasti rupesi kiinnostamaan. Kuten sähkön hinta tai kulutettu määrä. Enää faijalta ei voi kysellä noista asioista tarkemmin enkä enää hyvin niitä muistakaan. Enkä jaksa nyt piirustuksia tähän hätään kaivaa.

Sähköautoa, poreallasta tai edes ilmalämpöpumppua ei ole joten kohdistaminen pääosin vain lattialämpöjen ja vesivaraajan mukaan. Varaajassakin vain tuo lämmityksen ajoitus. Lämpösäädöt siellä itsessään on samat kuin v.2005 mitä putkimies siihen asetti. Litramäärääkään en muista paljon se on. Riittävän iso. Sattui vähän kun liukastuin sitä sisään kantaessa ja se möhkö tippui osin reiden päälle. Vanhana futarina aina ottaa luonnostaan kaikki tippuvat esineet jalalla vastaan, vaikka futista vuosikymmeniin kunnolla pelannutkaan.

Ilmalämpöpumppu varmasti toisi vielä lisää helpotusta, varsinkin kesäaikaan ja säästöäkin. Ehkä sen tässä investoinkin... joskus... jos jaksaa.

Edit: ja taas OL3 startti viivästyy = hinta voi olla huomenna kova. Klo 14 uusi aika.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mä jonkun aikaa jaksoin ILPillä koittaa lämmittää taloa ja pidin lattiatermarit pois päältä kokonaan, mutta jotenkin mukavuuden halu vei nyt vielä voiton noiden kovien pakkasten aikana ja halusin mukavan lämpimän lattian jalan alle joka puolella kämppää. Nyt on ollut lämpötila noilla termareilla säädettynä noin 20-21 asteeseen joka huoneessa ja ILP on nyt pois päältä. Mielenkiinnolla odotan, mitä tekee sähkölaskulle. Tokihan voisi ehkä alkaa säätää niin, että päivisin pistäisi pois ja öisin lämmittäisi, mutta katotaan nyt... Joku automatiikka olisi kiva noihin mekaanisiin lattialämmityksiinkin saada ja täytyisi opetella tuon PILPin viikko-ohjelmien käyttö tässä jossain vaiheessa.
 

444

Jäsen
Turhaan täällä jännätään paskatunkion terrori-iskuja infraan, kun TVO:n omat terroristit tekevät tämän ihan itse. ”Hups, se kosahti taas. No mutta tää oli ihan suunniteltua hei, parin tunnin päästä verkossa. Tai sitten ensi kuussa, ehkä myöhemmin.”
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
"Pena sen sitten keksi, että kun tää sama testi keväällä 2023 epäonnistui niin vedetään seuraavan kerran kun Lapissa on pakkasta -30c ja kun tuuliropellit ei pyöri"

Ja nythän itse Fingridin testi onnistui. Hyvin varojärjestelmät toimi. Valot toki sammui OL3, mutta testi kuin testi. Kosahti ne sulakkeet teslamiehelläkin (linkki täällä aikaisemmin).

En yhtään ihmettele, että Teollisuuden Voimalla ja Fingridillä on viileät välit. Noista varosysteemeistä kun ovat vääntäneet jo kauan ennen kuin koko mylly oli valmis. ja jatkaneet tänäkin vuonna. Siellä on taas varmasti leppoisia yhteispalavereja tiedossa tämänkin päivän jälkeen. Ehkä Penakin tulee paikalla.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mikä lämmitysmuoto teillä @Tombe76 ja @DAF teidän taloissa onkaan?
Meillä on siis PILP ja vesikiertoinen lattialämpö + ILP tukena ja vaikka pörssisähköllä mennään, niin kovin suurta optimointia en ole vielä jaksanut noiden suhteen harrastaa. Mietin siis sen vuoksi, kun teillä noin pienet keskihinnat.

Tosiaan auto ladataan ja poreallas lämmitetään öisin, mutta en ole tässä reilun puolen vuoden aikana vielä niin tullut sinuiksi tuon lämmitysmuodon kanssa, että olisin jaksanut säätää.

Kattolämmitys, märkätilojen lattialämmitys ja ilmalämpöpumput + toki varaava tulisija, joka on mallilla pesällinen päivässä käytössä. Sen lisäksi on kello jolla voi ohjata varaajan, mutten ole siihen koskenut herran aikoihin yhtään. Noilla voi kuitenkin sen auton latauksen lisäksi helposti ohjata kaiken oleellisen kulutuksen halvemmille tunneille hyvin helposti. ILP kun ei paljon kuluta vaikka sitä huudattaa mihin aikaan.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kattolämmitys, märkätilojen lattialämmitys ja ilmalämpöpumput + toki varaava tulisija, joka on mallilla pesällinen päivässä käytössä.
Selvyyden vuoksi, sähköinen kattolämmitys ja lattialämmitys otaksun.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Toivon näkeväni vielä sen päivän, kun nykyinen sähköhulluus selvitetään perin pohjin.

Olkiluoto 3:n luotettavuus on samaa luokkaa lentomäen hyppykierroksen loppuunviemisen kanssa. Jälkimmäinen toki toteutuu joskus.

Kuka hyötyy ja kuinka paljon veivaamisesta verkkoon ja takaisin pari kertaa viikossa?

Kaivelua toki tarvitsee koko pörssisähkö aika perusteellisesti. Huijaus lienee melko iso.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Syystä tai toisesta viime aikojen jutustelu tuo mieleen tarinan miehestä, joka tunnettiin lempimimellä "lampaannussija". Jatkakaa.
 

White Wolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC/DC
Toivon näkeväni vielä sen päivän, kun nykyinen sähköhulluus selvitetään perin pohjin.

Olkiluoto 3:n luotettavuus on samaa luokkaa lentomäen hyppykierroksen loppuunviemisen kanssa. Jälkimmäinen toki toteutuu joskus.

Kuka hyötyy ja kuinka paljon veivaamisesta verkkoon ja takaisin pari kertaa viikossa?

Kaivelua toki tarvitsee koko pörssisähkö aika perusteellisesti. Huijaus lienee melko iso.

Kuka hyötyy tai saa haittaa, kun OL3 ei menekään testistä läpi...
Haittaa saa ainakin TVO itse, jos olivat jo keskiviikkona aamupäivästä myyneet torstaille sähköä täydellä kapasiteetilla.
Ne tarjoukset / ennusteet tuotannosta pitää tehdä aamupäivän aikana seuraavaa vuorokautta varten.
Voisi olettaa, että he luotti siihen että lähivikakoe menee läpi ja sähköntuotanto jatkaa normaalisti siitä eteenpäin.
Jos tosiaan ehtivät tuotannon ilmoittaa pörssiin, niin hehän joutuu ostamaan korvaavan määrän sähköä. Ja se voi maksaa paljon...että takkiin saattoi tulla tänään aika raskaasti.

Mitä tarkoitat tuolla, että "Kaivelua toki tarvitsee koko pörssisähkö"? Ja että huijaus lienee melko iso?
Mikä huijaus?
Sähkön hinnan heilahtenut ääripäästä toiseen vai joku muu?
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Olkiluoto 3:n luotettavuus on samaa luokkaa lentomäen hyppykierroksen loppuunviemisen kanssa. Jälkimmäinen toki toteutuu joskus.

Kuka hyötyy ja kuinka paljon veivaamisesta verkkoon ja takaisin pari kertaa viikossa?
Montas kertaa Olkiluoto 3 onkaan nyt tässä vaikkapa tänä kalenterivuonna veivattu verkkoon ja pois verkosta? Pari kertaa viikossa jos tuo luku on, sehän meinaisi siis että joku 100 ylös/alasajoa pitäisi olla. Hassusti mä en ihan näin montaa kuoppaa löydä jos tosta alan vaikkapa Fingridin sivulta ydinvoimatuotannon kuukausittaisia määriä hakemaan, tossa kolme kuukautta kun katselin taaksepäin niin löysin 2 alas/ylösajoa siltä aikaväliltä, mutta jos sulla kerran on parempaa faktatietoa niin kertoisitko?

Voihan se olla että liskomiehet on sitten jonkun salaisen ydinvoimalan aina läväyttäneet tulille saman aikaan kun Olkiluoto3 on ajeltu alas, ja sillä sitten näytetään että ydinsähkön määrä verkossa ei ole näistä kymmenistä alas/ylösajoista huolimatta juurikaan muuttunut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös