Häh?
Tietysti ne on painotettuja keskiarvoja = toteutuneita keskihintoja.
Nyt en ole kyllä ihan varma että mitä täällä tapahtuu.
Tänään on se päivä, kun pörssisähköllä operoivat laittavat kaikki sähkölaitteet laulamaan koko päiväksi... :D itsellä toki myös kyseinen soppari käytössä ja lokakuun kissanpäivät edullisista päivistä ovat vain kaukainen muisto. Ehkä loppuviikosta ollaan jälleen normaalilla tasolla hinnoissa?
Okei, eli päivittäisten keskiarvojen lisäksi vissiin lasket myös nuo pidemmän ajan keskiarvotkin samalla jakolaskutavalla, etkä vaikkapa vain laske päivittäisiä keskiarvoja yhteen ja jaa niitä sitten päivien määrällä. Näin minä kuvittelinkin, mutta tahdoin varmistaa.Sitä kun @FASlapsi laskee joka päivä yhdellä pluslaskulla kulutuksen ja toisella maksetun senttimäärän niin kyllä sitten sen jälkeen yhdellä jakolaskulla saa sen ihan oikean keskiarvon.
Toki oppinut käyttämään nykyään tuota oma Eleniaakin, kun tajunnut että sinne voi syöttää oman marginaalin ja perusmaksun... Toki pitää ymmärtää vähentää perusmaksu tuosta Elenian luvusta kun siellä järjestelmä jakaa perusmaksun 4,95e/kk jokaiselle kuukauden tunnille. Siksi aikaisemmin duunista vkloppuna vastasin että saan realiaikaiset luvut vaikka heti ilman omia kotitaulukoitakin.
Mutta jos mä nyt tästä nappaan Elenian kännykällä auki ja otan vuoden 2023 niin sieltähän löytyy
Kulutus: 11642,33kWh
Energia: 738,97e
Siirto: 1018,51e
Verot: 325,35e
Muutamalla laskulla saa laskettua, että energian hinnassa on mukana 52,8e perusmaksuja, joten spot-hinnalle jää summaksi 686,17e
Josta jakolaskulla 5,89c/kWh. Tämä siis tilanne 21.11 klo 01 asti, eli mukana jo eilinenkin päivä.
Sitäkin johtuen nousua koko vuoden lukemaan 0,03c. Ja vielä olis se 41pv tätä vuotta jäljellä.
Parasta huumoria on nuo pörssisähkösivustot Somessa. Siellä aikuiset ihmiset oikeasti lyövät sähköjä taloistaan poikki ja jollain mikroruualla kituuttelevat sähkön hinnan takia.Ei saunota eikä suihkutella. En tiedä ovatko trolleja mutta ei kai tuo ole enää tervettä toimintaa varsinkin jos töissä käyvät. Isot hihnat luistaa. Elä vanhaksi ja näe kaikenlaista. Voi elämän käsi.
Mää en oikein päässyt tähän mukaan. Miten tosta tulee sitten eri keskiarvo, ei kai sitä pysty vääristelemään?Niin no jokainen ei välttämättä ajattele asiaa noin, vaan laskee esimerkiksi toteutuneiden kuukausihintojen keskiarvon huomioimatta kuukausittain kulutettua määrää. Käsittääkseni @Tombe76 :n luvut kyllä huomioivat tuon, mutta onhan asiasta hyvä aina välillä muistuttaa.
Aika vähän nimittäin näyttää tämä tämmönen kalliimpi viikko ja yksi yksittäinen kammopäiväkään kuukausittaista, saati sitten vuosittaista keskiarvoa ylös humpauttamaan. Olisin kuvitellut että tää viikko - varsinkin isommalla kulutuksella kesään verrattuna - olisi jo jonkinlainen pomppaus ylöspäin ollut, mutta aika maltilliselta näyttää.
Mää en oikein päässyt tähän mukaan. Miten tosta tulee sitten eri keskiarvo, ei kai sitä pysty vääristelemään?
Joo. Mutta eikös silloinkin jokaiselle kuukaudelle tule keskiarvohinta? Esim. meillä maksoi keskimäärin vuonna 2022 106€/kuukausi. Ja tosta kun lähtee laskemaan keskiarvoa, päätyy lopulta siihen paljon kWh keskimäärin maksoi.Varmaan tässä haetaan sitä että jos katsot sähkölaskusta vaan joka kuukauden toteutuneet hinnat ja ja jaat summan luvulla 12 niin silloin et ota huomioon sitä kuinka paljon missäkin kuussa on kulutettu.
Eli jos sulla on kossua ja kokista ja vedät ne sekaisin ja kurkusta alas niin ei sekään yhdistelmä ole aina vajaata 20-prosenttista juomaa. Riippuu vähän missä suhteessa sekoitetaan.
Itsehän en kossua juo kun olen olutmiehiä.
Tottakai voivat nostaa. Eihän määräaikaisissa olisi muuten mitään ideaa, jos toistaiseksi voimassaolevien hinta ei voisi muuttua.Itsellä ei kyllä riitä luotto näihin toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin.
Eiköst yhtiö voi nostaa halutessaan hintaa tietyllä varoitusajalla?
Edellistä viestiä pohdiskelin, mielenkiintoinen sopimushässäkkä kun "1.10-31.3 hinta on kiinteä 10,7c/kwh ja toiset 6kk pörssisähkö", kuitenkin sopimus on toistaiseksi voimassaoleva. Kuinka kiinteä on todellisuudessa?Tottakai voivat nostaa. Eihän määräaikaisissa olisi muuten mitään ideaa, jos toistaiseksi voimassaolevien hinta ei voisi muuttua.
Itse olen ollut pörssisähköllä maaliskuusta 2023 alkaen ja tällä hetkellä tuosta päivämäärästä eteenpäin (01.03.2023-20.11.2023) keskiarvo on 6,01 snt/kWh. Tähän sitten perusmaksut, marginaalit ja siirtomaksut päälle. Hiukan lukuja sekoittaa se, että muutimme lokakuun alussa uuteen asuntoon ja vanha asunto on vielä joulukuulle asti mukana kuluttamassa sähköä. Jos nyt otettaisiin teoreettisesti mukaan tammikuu ja helmikuu sillä ajatuksella, että todellinen sähkönkulutus olisi jakautunut pörssisähkön keskihinnan mukaisesti niin lukema nousisi 7,35 snt/kWh.Okei, eli päivittäisten keskiarvojen lisäksi vissiin lasket myös nuo pidemmän ajan keskiarvotkin samalla jakolaskutavalla, etkä vaikkapa vain laske päivittäisiä keskiarvoja yhteen ja jaa niitä sitten päivien määrällä. Näin minä kuvittelinkin, mutta tahdoin varmistaa.
Aika vähän nimittäin näyttää tämä tämmönen kalliimpi viikko ja yksi yksittäinen kammopäiväkään kuukausittaista, saati sitten vuosittaista keskiarvoa ylös humpauttamaan. Olisin kuvitellut että tää viikko - varsinkin isommalla kulutuksella kesään verrattuna - olisi jo jonkinlainen pomppaus ylöspäin ollut, mutta aika maltilliselta näyttää.
Joo. Mutta eikös silloinkin jokaiselle kuukaudelle tule keskiarvohinta? Esim. meillä maksoi keskimäärin vuonna 2022 106€/kuukausi. Ja tosta kun lähtee laskemaan keskiarvoa, päätyy lopulta siihen paljon kWh keskimäärin maksoi.
Kyllä tuota markkinoidaan siten, että lienee oikeasti kiinteä hinta kyseiselle ajalle. Eihän tuo ole mikään maailman halvin hinta, jonka vuoksi voivat tuollaista tarjota.Edellistä viestiä pohdiskelin, mielenkiintoinen sopimushässäkkä kun "1.10-31.3 hinta on kiinteä 10,7c/kwh ja toiset 6kk pörssisähkö", kuitenkin sopimus on toistaiseksi voimassaoleva. Kuinka kiinteä on todellisuudessa?
Kuulostaa vaan niin erikoiselta logiikalta tämmöiselle perus insinöörille.Meneehön se oikein jos lasket sähkön kokonaishinnat alas ja sitten jaat sen vuoden kilowateilla. Niinhän minäkin teen. Mutta voi tuon myös laskea ns. "väärin", jos on laskenut itselle joka kuun keskiarvon ja sitten ottaa noista keskiarvon..