On tuossa sopimustyypissä sellainenkin plussa ettei tarvitse säikähdellä niitä hintapiikkejä ja se hintapiikki ei näy suoraan laskulla euromääräisesti ja voit kokkailla ja saunoa aika normaaliin tapaan. Tai toki se omassa kulutusvaikutuksessa näkyy mutta loivemmin kuin pörssissä.
Tämä on juuri se väärinymmärrys.
Konkreettinen esimerkki, vaikka kuviteltu:
Meillä on talvikuukausi, jolloin kiinnitetty keskihinta on vaikkapa 7 senttiä kilowattitunnille. Kyseisen kuukauden pörssisähkön hinnaksi muodostuu 12 senttiä kilowattitunnille. Kuukausi on sisältänyt yhden päivän, jolloin sähkö maksaa keskimäärin 70 snt kilowattitunnilta, ja piikkitunti kyseisenä päivänä 1,50 eur/kWh.
Kyseisenä piikkituntina pörssisähkön käyttäjä maksaa sähköstään 1,50 eur/kWh. Kiinnitetyn hinnan käyttäjä maksaa kyseisenä piikkituntina käyttämästään sähköstä matemaattisesti 1,50 eur - (0,12-0,07 eur) = 1,45 eur/kWh, mikä näkyy kuukauden kokonaislaskussa osana kulutusvaikutusta (eli lopullista yksilöllistä keskihintaa) kummallakin, kun kulutusvaikutus määräytyy kummassakin samaan tapaan.
Käytännön tasolla siis se kiinnittäminen tai "kulutusvaikutuksellinen kiinteä" ei juurikaan suojaa miltään, vaan sama optimointi on niissäkin tehtävä, mikäli haluaa hinnan pysyvän järkevänä. Poikkeus olisi jokin kuukausitasolla aivan valtavan kallis kuukausi, jolloin keskihintojen ero kasvaisi suureksi ja kiinnitys olisi tehty niin aikaisin, että tästä poikkeuksen aiheuttaneesta asiasta futuureissa ei olisi ollut minkäänlaista aavistusta. Tällaisia poikkeuksia ei ainakaan tähän mennessä sodastakaan huolimatta ole nähty. Näillä kiinnityksillä voi tuuripelillä pienen säästön saada, mutta nimenomaan piikkitunneilta ne eivät suojaa.