Vesivaraajan voi laittaa myös Shelly-releen taakse. Niitä on erilaisia, ja itselläni oli harkinnassa sellainen, joka tarkkailee sähkön hintaa ja lämmittää silloin, kun hinta on tarpeeksi halpa. Rajan voi laittaa itse. Helpoin tapa on toki tuo yösähkölle laittaminen. En relettä ottanut kun ajattelen, että sähkö on halvempaa joka tapauksessa öisin.
Vastaan vanhaan viestiin, koska Shellyn kanssa kikkailu tulee pian ajankohtaiseksi. Kiinteähintainen 24kk soppari kun loppuu syyskuussa.
Ajattelin asentaa Shellyn ohjaamaan ILPpejä, lämminvesivaraajaa, öljykattilassa olevaa 6kW lisävastusta sekä autojen latauksen syöttöä.
Lämminvesivaraaja niin, että se on päällä X halvinta pörssisähkötuntia per vuorokausi. Yleisesti ilmeisesti 2-4h/vrk on osoittautunut sopivaksi. Öljykattilan lisävastus niin, että se on (termostaatin takana silti tietysti) päällä kun pörssisähkö on laskennallisesti tankkiin ostettua öljyä halvempaa (kattilan hyötysuhteella korjattuna). Autojen lataukseen ajattelin kokeilla puhdasta kattohintaa. Jos rangea tarvitaan joskus kattohintaa korkeammalla hinnalla, rajoituksen voi appissa helposti ohittaa.
ILPpeihin voisi asettaa kattohinnan, joka olisi laskennallisesti luokkaa ILPin COP lämmityskaudella*tankkiin ostetun öljyn hinta*öljykattilan hyötysuhde. Näin ILPit saattaisivat olla lämmittämättä aivan korkeimmalle hinnoiteltujen pörssisähkötuntien aikana. Silloin 4000l öljyä "halpaan aikaan" ostamalla lukittu kattohinta toimisi myös näin päin. Sähkön hintapiikkien aikana oikein ostetulla öljyllä lämmittäminen voi itse asiassa olla halvempaa kuin lämpöpumpulla. Ensisijaisesti lämmittävät ILPit täysillä, sitten lämpökäyrän mukaan öljykattila, pörssisähkön hinnasta riippuen joko öljyllä tai öljyn ja sähkön yhdistelmällä lämpeävänä.
Siinä mielessä öljylämmitys on vähän turhaankin demonisoitu, että ison öljysäiliön avulla voi ostaa lämmitysenergialle pitkäksi aikaa kattohinnan. Toiseksi sen säilyttäminen tarjoaa häiriönsietokykyä. Öljykattilan ja kiertovesipumppujen sähköntarve on niin pieni, että varavoiman järjestäminen kanisteria pienelle genulle kantamalla on varsin helppoa. Öljysäiliössä on varsinainen lämmitysenergia säilöttynä paikallisesti pitkäksi aikaa.
Aika näyttää, mutta varaavaa, vesikiertoisella lattialämmityksellä varustettua ILPpien, öljyn ja varaavan sähkön yhdistelmää optimoimalla näyttäisi omissa exceleissäni olevan potentiaalia venyttää maalämpöinvestoinnin takaisinmaksuaika varsin pitkäksi. Rahalla on nykyään myös hinta ja korkotason myötä myös suhteellisen riskitön vaihtoehtoiskustannus sijoitustuottona, joten investointilaskelma on taas aika klassisen näköinen. Virkistävää sinänsä.
Investointina tälläinen automaatioviritelmä on aika pieni ja säästöpotentiaali on kuitenkin merkittävä. Tuore kuluttajaviranomaisen suositus kiinteähintaisen sähkösopimuksen kohtuullistamisesta vain kuluttajan suuntaan tappanee kiinteät sähkösopimukset liki kokonaan tai ainakin nostaa hintatasoa. Pörssisähkön käyttöä pitää siis miettiä vähän enemmän. Ilma-vesilämpöpumppua voisi tuohon rinnalle miettiä, vastaavalla skriptillä ohjattuna kuin ILPit tulevat nyt.