Mainos

Mitä sähköä?

  • 872 227
  • 6 767

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sitä pistää miettimään tuo juttu, että millainen businessmalli tuollaisella sähkönhintavakuutusyhtiölla mahtaisi olla?
Tällaisia "vakuutustuotteita" on jo olemassa markkinoilla, muunmuassa PKS:n Priima. PKS käyttää niistä nimitystä hintakiinnitys. En tiedä johtuuko se siitä, että Osmo on Helenin hallituksen puheenjohtaja ja Helenillä ei vastaavaa tuotetta kuluttaja-asiakkalle ole, että hän ei sitä mainitse. Kaikki vähänkään suuremmat sähköyhtiöt myyvät tai tarkemmin sanottuva välittävät näitä suojauksia yritysasiakkaille. Niitä myydään Nord Poolin sähköpörssissä. Myyjiinä ovat siis sähköä tuottavat laitokset, eli nämä kaikessa yksinkertaisuudessaan käytännössä lupaavat myydä kiinteällä hinnalla sähköä tiettynä kvartaalina ostajan toivoman volyymin verran.

Osmo ei tässä kirjoituksessa mainitse yhtä aika seikkaa, joka on vielä hyvä huomioida. Nimittäin sähkön hinnalla ja päästöillä on erittäin vahva korrelaatio. Silloin kun sähkölle on eniten kysyntää suhteessa tarjontaan sen hinta on luonnollisesti korkein ja silloin sen tuottamiseen tarvitaan fossiilisia polttoaineita. Esim sähkön ja kaukolämmön yhteistuotantoa tehdään ainoastaan kovimmilla pakkasilla polttamalla maakaasua kun taas normaaliaikana valtaosa sähköstä tuotetaan ydinvoimalla, tuulivoimalla, aurinkovoimalla ja vesivoimalla. Siinä samalla kun pörssisähkö ohjaa kuluttajaa time shiftiin eli siirtämään kulutustaan edullisemmille tunneille, niin se samalla ohjaa myös sen käyttöä merkittävästi puhtaampaan suuntaan.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En ihan ymmärtänyt Soininvaaran esittämää mallia. Miksei ostaisi sähkönsä pörssihinnalla ja siirtäisi 30c per kulutettu kWh omalle erilliselle pankkitilille ja sieltä maksaisi sähkölaskunsa pois. Jos sitten haluaa säästää rahojansa, hillitsee omaa kulutustaan sähkön ollessa kallista ja päinvastoin. Koska pörssisähkö on pitkässä juoksussa halvempaa kuin tarjottu kiinteähintainen, voitto jää itselle ja niillä voi innovoida akkuja ym jos haluaa. Aina kun rakennat jonkin himmelin, joku vetää välistä. Sama vaikutus kait tällä olisi.

Olkiluodon uusi mylly vaikuttaa Suomen tilanteeseen hieman. Oliko se jostain kesäkuusta 2057 vai 2022 alkaen.
Olen seuraillut milloin OLK3:sta tulee ensimmäiset watit sähköverkkoon. https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html <- täältä on pystynyt seuraamaan koekäytön aikatauluja. Alkuperäinen aikataulu oli muistaakseni 25.1 hujakoilla, mutta aloitus on viivästynyt ja sitä on siirretty päivä päivältä eteenpäin. Nyt TVO ilmoittaa: "Tämän jälkeen laitos käynnistetään normaalisti ja tahdistetaan uudelleen verkkoon tämänhetkisen ennusteen mukaan 4.2.2022 ". Näköjään koekäyttö menee ihan samassa hengessä koko voimalan rakentamisen kanssa.

Ja kun nyt vauhtiin päästiin, niin ennustetaan lisää.

Suomen sähköhinnat eivät tule enää palaamaan sille tasolle, mitä ne ovat viimeiset vuodet olleet. Tämä ei vastoin yleistä käsitystä edes johdu istuvasta hallituksesta, vihreistä tai EU:sta. Norjalaiset saivat rakennettua suorat siirtoyhteydet keski-eurooppaan ja nyt heidän ei enää tarvitse myydä halpaa vesisähköään meille. Toki Ruotsin kantaverkon heikko tila on vaikuttanut myös tilanteeseen varsin ennakoimattomalla tavalla, mutta ymmärtääkseni sen vaikutus on suomalaisille ollut jopa hieman positiiivinen.
Itse ennustin syksyllä että orastava hinnannousu on vain väliaikainen ja tuulinen ja lauha sää tiputtaa sähkönhintaa Pohjoismaissa lähemmäs edellisen talven hintoja. Koska edellinen ennustus meni nappiin, ennustan että jatkossa Pohjois-Ruotsista tuodaan sähköä Suomeen ja eteläinen linkki vie sähköä Suomesta takaisin Ruotsiin. Jos OLK3 olisi toiminnassa, Suomen vienti Viroon lisääntyy (jos mahdollista) koska Virossa on korkea sähköhinta likaisen tuotantonsa vuoksi. Eli Ruotsi "hyväksikäyttää" Suomen sähköverkkoa ruokkiessaan Etelä-Ruotsin sähköntarvetta.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
En ihan ymmärtänyt Soininvaaran esittämää mallia. Miksei ostaisi sähkönsä pörssihinnalla ja siirtäisi 30c per kulutettu kWh omalle erilliselle pankkitilille ja sieltä maksaisi sähkölaskunsa pois. Jos sitten haluaa säästää rahojansa, hillitsee omaa kulutustaan sähkön ollessa kallista ja päinvastoin.
Tämä on itseäni vähän ihmetyttänyt, että monet ihmiset ovat ilmeisesti ottaneet pörssisähkösopimuksia ymmärtämättä miten ne toimivat. Eli ei ole ymmärretty sitä että halvan sähkön aikaan kannattaa laittaa vaikka vähän säästynyttä rahaa syrjään, jotta voi sitten maksella kalliiseen aikaan laskuja. Nyt monet ovat mediasta lukemani perusteella todella isojen joulukuun sähkölaskujen jälkeen jopa vaihtaneet kiinteähintaisiin sopimuksiin. Eikö tuossa vaiheessa olisi kannattanut pitäytyä pörssisähkössä ja yrittää sitten halpaan aikaan taas voittaa takaisin tuo joulukuun tappio? Vähän niinkuin nyt pörssissä yleensäkin. Toki sitten on esimerkiksi Oomin asiakkaita keitä on hintakatolla huijattu ja sen laitan yhtiön piikkiin ja ymmärrän että sieltä on haluttu vaihtaa pois.
Mutta siis omasta mielestäni jos ottaa pörssisähkösopimuksen, niin kannattaa myös vähän seurailla sitä sähkön hintaa ja varautua hintamuutoksiin. Itsehän olen niin laiska tekemään tuollaista, että mieluummin pidän kiinteähintaisen sopimuksen. Ja olen valmis maksamaan tuosta helppoudesta.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tällaisia "vakuutustuotteita" on jo olemassa markkinoilla, muunmuassa PKS:n Priima.
Ymmärrän tämän toiminnan osana sähköyhtiön toimintaa, mutta Osmo puhuu "vakuutusyhtiöistä" ja sitä saa käsityksen että joku kolmas osapuoli esimerkiksi olisi maksamassa kuluttajalle korvauksia, jos se ei korkean sähkönhinnan aikana sitten käytäkään energiaa. Se kuulostaa kovin omituiselle businessmallille...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ymmärrän tämän toiminnan osana sähköyhtiön toimintaa, mutta Osmo puhuu "vakuutusyhtiöistä" ja sitä saa käsityksen että joku kolmas osapuoli esimerkiksi olisi maksamassa kuluttajalle korvauksia, jos se ei korkean sähkönhinnan aikana sitten käytäkään energiaa. Se kuulostaa kovin omituiselle businessmallille...
Nähdäkseni Osmo tässä yksinkertaistamisen takia käyttää ihmisille tutumpaa konseptia esimerkinomaisesti. Eiköhän ajatus olisi että tämä "vakuutusyhtiö" olisi sähköyhtiö itse.

Mallinahan tuo olisi ihan kannattava, vaikka nyt toisella lukukerralla huomasinkin että olin pari pointtia missannut ekalla lukukerralla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toki sitten on esimerkiksi Oomin asiakkaita keitä on hintakatolla huijattu ja sen laitan yhtiön piikkiin ja ymmärrän että sieltä on haluttu vaihtaa pois..
Tämäkään ei ihan näin yksioikoista ole, kuten miten tuo on julkisuudessa maalattu. Tämä hintakatto on suojannut asiakkaita kalliilta hintapiikeiltä menneinä vuosinakin. Eli tuote ei ole ollut hyödytön vaikka vuorokauden keskihinta olisi jäänyt alle tuon suojausrajan, mutta kai tähän pätee samat sanat kuin pörssisähköönkin, että ihmiset eivät ole ymmärtäneet mitä ovat ostaneet.

Oomi on siinä hankalassa asemassa olleet, että heillähän ei ole omaa tuotantoaan vaan ovat kaiken myymänsä sähkön ostaneet markkinoilta. Tuo hintakattokin on ollut instrumentti, jossa he ovat käytännössä olleet vain välittäjiä ja nyt markkinoilta ei enää löytynyt tarjoajia kyseiselle tuotteelle joten Oomikin joutui lopettamaan sen tarjonnan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: TAM
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin pallokerho

Lapin yrittäjää on huijattu kun pörssisähkö ei ollutkaan enää halpaa

Jos on 30 vuotta yrittäjänä, niin luulisi seuraavaan näitä asioita. Varsinkin kun jutussa kertoo, että "matkailuliiketoiminta on kausiluontoista ja riippuvuus sähköstä korkeaa."

Ärsyttää tällaiset laiskat jutut missä "toimittaja" ei haasta yhtään vaan haastateltava saa horista omiaan.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei jumalauta. Jos koko business perustuu sähkölämmitteisiin vuokramökkeihin talvisesongilla, niin on vähän huono perustelu pörssisähkölle että sitä "on markkinoitu hyvin, ja on annettu ymmärtää sen olevan erinomaisen edullista." Olisiko asiaa ehkä pitänyt itsekin vähän miettiä.
Ärsyttää tällaiset laiskat jutut missä "toimittaja" ei haasta yhtään vaan haastateltava saa horista omiaan.
Kun kai tuo juttuvinkkiin perustuu, niin ei se kuulu tyyliin. Harva haluaa itsestään lehteen jutun jossa toimittaja toteaa että oletkohan vähän tyhmä. Nyt se johtopäätös jää sentään lukijan tehtäväksi.
 
Viimeksi muokattu:

Jeffrey

Jäsen
Itse olen samaa mieltä, että pörssisähköä on markkinoitu vähän harhaanjohtavalla tavalla ja liian yksiulotteisella otteella. Aiheesta voisin kirjoittaa enemmänkin tehtyäni aikanaan muutamaan sähkönmyyntiyhtiöön konsulttikeikkoja.

Yleisesti markkinat antaneet sellaisen inputin, että pörssisähkö on tilastollisesti pitkällä aikavälillä aina halvin - tämähän pitää paikkansa. Pörssisähkön idea myyntiyhtiölle on kuitenkin se, että se ulkoistaa hintariskin asiakkaalle puhumalla kauniita pörssisähköstä ja samalla tekee oman hankinnan tarpeettomaksi. Uskaltaisin väittää, että tätä yrittäjää tai sen paremmin omakotitalollista ei paljoa lämmitä jättimäisen sähkölaskun saadessaan se, että pitkässä juoksussa tämän tulisi tasottua. Lisäksi sen hyödyn irtisaaminen tarvitsisi kykyä resurssoida sähkönkäyttönsä niihin halpoihin tunteihin. Omakotiasujilla melko harvalla taitaa tähän tarvittavaa automatiikkaa olla ja esimerkiksi lämmityksen säätöä tulisi hoitaa manuaalisesti - kuinka moni tällaista päivittäin ja vuosikaudet jaksaisi?

Tämän viestin valossa ei taida olla hirveän yllättävää se minkälaisen loppupäätöksen konsulttikeikaltani tein - yllättäen vastaanotto ei sekään ollut kamalan tyytyväinen. Tosiasiassa kuitenkin sähkönmyyntiyhtiöt yleisesti ovat omasta mielestäni puhuneet pörssisähkötuotteista korostetunkin positiivisesti, ja se juurisyy sille on yhtiöiden kyvyttömyys hoitaa sähkönhankinnan ja -myynnin prosesseja sillä tavalla, että pystyisivät sähkömarkkinaa oikeasti hyödykseen käyttämään. Tätä haastetta sitten tasoitettu sillä, että esimerkiksi tuotteen hintariski on ulkoistettu kuluttajalle. Luonnollisesti kysymys nousee myös siitä kuka enää tarvitsee sähkönmyyntiyhtiötä jos sen rooli on käytännössä vain ylläpitää asiakasdata ja ottaa provisio päältä. Noh, tämä sitten taas asia erikseen.

Ja kyllä, kyllähän yrittäjän pitäisi olla paremmin perillä näin isoista asioista. Tässä kuitenkin kesken kuumimman sesongin varmasti muutakin tekemistä. Ja myös kiinteistöalalla melko paljon keikkaa heittäneenä voinen todeta senkin, että energiakulutuksessa ja -kustannuksissa ihan päätoimisilla kiinteistömanagereillakin melkoisesti läksyjä tehtävänä. Näitä ehkä hankala seurata senkin takia, että laskutus on niin takapainoista? Täytyy toki myöntää myös se, että ei sitä itsekään joka syksy ja kevät muistanut säätää lämmöntalteenottojärjestelmää oikeaan asentoon silloin kun tällaisen kanssa eleli.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: TAM

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Yleisesti markkinat antaneet sellaisen inputin, että pörssisähkö on tilastollisesti pitkällä aikavälillä aina halvin - tämähän pitää paikkansa. Pörssisähkön idea myyntiyhtiölle on kuitenkin se, että se ulkoistaa hintariskin asiakkaalle puhumalla kauniita pörssisähköstä ja samalla tekee oman hankinnan tarpeettomaksi. Uskaltaisin väittää, että tätä yrittäjää tai sen paremmin omakotitalollista ei paljoa lämmitä jättimäisen sähkölaskun saadessaan se, että pitkässä juoksussa tämän tulisi tasottua. Lisäksi sen hyödyn irtisaaminen tarvitsisi kykyä resurssoida sähkönkäyttönsä niihin halpoihin tunteihin. Omakotiasujilla melko harvalla taitaa tähän tarvittavaa automatiikkaa olla ja esimerkiksi lämmityksen säätöä tulisi hoitaa manuaalisesti - kuinka moni tällaista päivittäin ja vuosikaudet jaksaisi?
Itselläni on omakotiasujana juuri tämä tilanne. Eli ei ole tarvittavaa automatiikkaa eikä ole aikaa, kiinnostusta ja jaksamista siihen että manuaalisesti alkaisin säätelemään sähkönkäyttöä. Joten en edes harkitse pörssisähkösopimusta. Tässä(kin) asiassa arvostan elämisen helppoutta ja sitä että voin sen pyykkikoneen tai kuivausrummun laittaa päälle juuri silloin kun minulle sopii. Mutta arvostan toki niitä ihmisiä, joilla on kiinnostusta ja harrastuneisuutta tuollaiseen. Ja samalla heille suon sen että minuun verrattuna säästävät pitkässä juoksussa sähkölaskussa.
 

Tuamas

Jäsen
Oomi on siinä hankalassa asemassa olleet, että heillähän ei ole omaa tuotantoaan vaan ovat kaiken myymänsä sähkön ostaneet markkinoilta. Tuo hintakattokin on ollut instrumentti, jossa he ovat käytännössä olleet vain välittäjiä ja nyt markkinoilta ei enää löytynyt tarjoajia kyseiselle tuotteelle joten Oomikin joutui lopettamaan sen tarjonnan.

Eikös Oomi pääsääntöisesti myy osakkaidensa tuottamaa sähköä?

Oomihan on maakunnallisten energiayhtiöiden (Vantaan Energia, Lahti Energia, Pori Energia, Oulun Seudun Sähkö sekä Oulun Sähkönmyynti Oy osakkaineen) yhteinen myyntiyhtiö.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
yks jengi Stadista
Mahtavaa. Sähkösoppari loppuu kuun vaihteessa ja näköjään nyt ei voi vaihtaa toimittajaa. Linkki Lumon sivulle.
Viikko ilman sähköä, onnistuisikohan?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mahtavaa. Sähkösoppari loppuu kuun vaihteessa ja näköjään nyt ei voi vaihtaa toimittajaa. Linkki Lumon sivulle.
Viikko ilman sähköä, onnistuisikohan?

Käytännössä siis menet hetken toistaiseksi voimassa olevalla hinnalla nykyisen toimittamasi kanssa, ja minimoit kulutuksen, jos se tuntuu hyvältä. Sitten heti uuteen paikkaan sopimusta, kun se onnistuu.
 

Outsider

Jäsen
Käytännössä siis menet hetken toistaiseksi voimassa olevalla hinnalla nykyisen toimittamasi kanssa, ja minimoit kulutuksen, jos se tuntuu hyvältä. Sitten heti uuteen paikkaan sopimusta, kun se onnistuu.

Mahtaako näillä hinnoilla mikään tuntua kovin hyvältä… oma sopari loppumassa maaliskuun lopussa ja ”tarjous” vastaavasta kahden vuoden kiinteähintaisesta tuplaisi nykyisen ja toistaiseksi voimassa oleva onkin sitten jo lähes kolme kertaa entistä kalliimpi vaihtoehto.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Heleniltä tilasin peruspaketin juuri ennen muuttoa. Pitäisi olla kohtalaisen edullinen, sillä minulla ei ole pesukoneita, kuivausrumpua, vain pari lamppua sekä tietokone. Tässä kuussa tullee ensimmäinen lasku.
 

Jeffrey

Jäsen
Mahtaako näillä hinnoilla mikään tuntua kovin hyvältä… oma sopari loppumassa maaliskuun lopussa ja ”tarjous” vastaavasta kahden vuoden kiinteähintaisesta tuplaisi nykyisen ja toistaiseksi voimassa oleva onkin sitten jo lähes kolme kertaa entistä kalliimpi vaihtoehto.

Yleensä sähkön hinta on alhaisimmillaan tuolloin huhti- toukokuussa. Lumet ovat jo pääosin sulaneet ja vettä riittää koko Pohjoismaissa. Kesäkuussa hinnat alkavat kääntyä nousuun kun ydinvoimalat vetäytyy vuosihuolloille yms.

Eli kannattanee nyt vaan odotella. Se on vaan hyvä tilanne jos tuolloin keväällä saa sopparinsa uusiutua ja päästyä siihen rytmiin jossa asia tulee ajankohtaiseksi aina keväällä. Toki ei ne kiintäehintaiset ihan orjallisesti pörssin hintoja seuraile, mutta mukailee kyllä.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itsekin ensialkuun tässä odottelin, että kyllähän se sähkö siitä halpenee, mutta nyt kun Venäjä lähti törttöilemään, niin eihän tässä tiedä yhtään mitä tapahtuu. Otin halvimman mahdollisen kiinteähintaisen sopimuksen kahden vuoden määräaikaisuudella.

Ja se halvin mahdollinen oli tällä kertaa 10,59 senttiä /kWh. Ei todellakaan halpa, mutta siedettävä hinta ja määräaikaisena se ei voi sopimuksen aikana ainakaan tuosta kallistua.

Ehkä määräaikainen on kokonaisuutena huono ratkaisu, ehkä ei. Ainakin saa pientä mielenrauhaa, kun ei tarvitse stressata sähkösopparista pariin vuoteen.
 

Outsider

Jäsen
Itsekin ensialkuun tässä odottelin, että kyllähän se sähkö siitä halpenee, mutta nyt kun Venäjä lähti törttöilemään, niin eihän tässä tiedä yhtään mitä tapahtuu. Otin halvimman mahdollisen kiinteähintaisen sopimuksen kahden vuoden määräaikaisuudella.

Ja se halvin mahdollinen oli tällä kertaa 10,59 senttiä /kWh. Ei todellakaan halpa, mutta siedettävä hinta ja määräaikaisena se ei voi sopimuksen aikana ainakaan tuosta kallistua.

Ehkä määräaikainen on kokonaisuutena huono ratkaisu, ehkä ei. Ainakin saa pientä mielenrauhaa, kun ei tarvitse stressata sähkösopparista pariin vuoteen.

Samaa tässä on tullut itse mietiskeltyä, että kannattaisiko vaan tarttua nyt tuohon n.10 senttiä/kWh hintaan. Tälle keväälle tuskin mitään laskua enää tapahtuu.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sitkeästi keikkuu hinnasto tuolla 9-10 sentin tietämissä vaikka hieman on jo taipunut alaviistoon. Jään siis edelleen odottelemaan Olkiluoto 3:n kaupallisen toiminnan alkua elokuun alussa. Nyt siellä tuotetaan jo 60% täydestä tehosta. Tekee kyllä tuskaa luopua tästä menossa olevasta 4c diilistä.
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sitkeästi keikkuu hinnasto tuolla 9-10 sentin tietämissä vaikka hieman on jo taipunut alaviistoon. Jään siis edelleen odottelemaan Olkiluoto 3:n kaupallisen toiminnan alkua elokuun alussa. Nyt siellä tuotetaan jo 60% täydestä tehosta. Tekee kyllä tuskaa luopua tästä menossa olevasta 4c diilistä.

Meillä on sopimusta jäljellä vielä puolitoista vuotta, mutta tällä viikolla kun hintoja huvikseni tarkistelin, niin oli 10 sentin määräaikainen sopimus tiukassa, taisivat lähes kaikki olla 11 - 13 sentin välillä. Normaalina vuotena hinnat ovat alimmillaan juuri huhti-kesäkuun välillä, jännä kyllä nähdä, mille tasolle tullaan asettumaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös