Tiedät aivan hyvin, että kristinusko kertoo maailman synnyn sen ainoassa ilmoituksessa, raamatussa. Vieläpä kahdesti ja nekin erilailla.
No ortodoksiuskossa Raamatun lähes rinnalle otetaan tuo peritty tieto, jota on vaalittu Jeesuksen syntymää vähän edeltävistä tapahtumista saakka. Ja tuo on vain sinun (ja joidenkin muiden) tulkintasi, että maailman synty on ilmoitettu kahdesti ja eri lailla Genesis 1:ssä ja 2:ssä. Minusta ei siinä mitään ilmiselvän ristiriitaista ole, luin sen taas edellisiltana, eikä myöskään ortodoksikirkon perinnäisen tulkinnan mukaan.
olkikuukkeli kirjoitti:
Lapsen usko jonkinlaisena aikuisen ihmisen ihannetilana puolestaan on minulle täysin vastenmielinen ajatus. Lapsi uskoo joulupukkiin, hammaskeijuun tai sen voi opettaa vihaamaan sinipaitaisia ihmisiä. Sellaista on lapsen usko.
vlad kirjoitti:
Mihin lapsen usko pahimmillaan johtaa? Sen näemme itsemurhaiskuissa, uskonnollisessa fanatismissa ja lievimmillään uskossa satuihin ja taruolentoihin (joihin tosin lasken uskonnotkin kuuluvaksi). Onko tämä sinusta tavoiteltavaa?
En tarkoittanut sitä, että meidän pitäisi olla kuin lapsia kaiken käyttäytymisemme suhteen, mutta vain sen suhteen, millä tavalla uskomme, kun olemme jonkun asian itseemme ottaneet. Toki siinä ensin täytyy olla vähän lähdekritiikkiä, ettei lähde uskomaan vaikka johonkin vihaamisasiaan. Mutta jos lähdetään siitä, että on omaksunut jonkun vaikka rakkauteen perustuvan uskonnon, kuten uskon esimerkiksi Kristinuskon olevan, niin sen jälkeen se uskominen olisi suoritettava ikäänkuin lapsenomaisesti, tai muuten se ei ole oikeaa uskoa, jos siihen vain soveltaa kylmää logiikkaa, rationaalisuutta, laskettua käyttäytymistä jne. Tätä tarkoitin lapsen uskolla, en sitä että sokeasti omaksuu minkä tahansa käyttäytymis- tai ajattelumallin. Kyllä te varmaan ymmärrätte mitä ajoin takaa, mutta toitte vain tuon logiikan välittömästi tuottavan näkökannan esille?!
vlad kirjoitti:
Raamatussa ei suoraan anneta vuotta milloin jumala loi maan ja elämän tänne mutta kuten tiedät Raamatussa kerrotaan missä ajassa jumala loi maan ja elämän ja tämä aikaskaala ei käy yksiin todellisuuden kanssa - tieteen kertomien vastausten kanssa - joten kumpaa uskoa?
En ole löytänyt Raamatusta suoraan mitään aikaskaaloja maailmankaikkeuden iälle. Sitä on tulkittu monen toimesta niin, että luominen tapahtui noin 6000-8000 vuotta sitten, mutta sen verran epätarkkuuksia sieltä löytyy, että ei tuo mielestäni mitenkään täysin tarkka ikä Raamatun mukaan välttämättä ole. Mutta se nyt minulle on selvää (ja pitäisi kai olla kaikille), että loppupeleissä Raamatun ja tieteen antamien "totuuksien" on oltava sopusoinnussa, tai muutoin toinen niistä (tai molemmat) on väärässä. Ja näin käsittääkseni uskovat kaikki kirkon pyhätkin. Asiahan olisi paljon yksinkertaisempi, jos Raamatussa sanottaisiin, että maailma loppuu esim. vuonna 2067, ja jos niin ei käy, niin se siitä Raamatusta ja Kristinuskosta. Mutta kun siellä ei ole mitään tällaista tarkkaa ennustusta minun tietääkseni. Ehkä siinä onkin yksi uskon "hienouksista". Se ei jätä mitään tarkalleen tutkittavaksi, vaan kaikki on uskon varassa. Eli joko uskot, tai sitten et. Joko luotat, tai sitten et. Logiikan ja rationaalisuuden kauttahan tuohon ei ole kuin yksi vastaus.
vilpertti kirjoitti:
Jos simulaatiota pyörittävä kone antaa informaatiota simulaatioon, voidaan tuota informaatiota tutkia ja täten tietää jotain ensin tuosta koneesta, sen jälkeen laajentaa tutkimalla koneeseen syötettävää informaatiota.
Jos se simulaatio-ohjelma on kerran etukäteen laadittu, eli annettu sille säännöt minkä parissa toimia, niin miten se kone voi antaa informaatiota ulkopuolisesta tuohon simulaatioon? Kaikki on ohjelmassa ohjelman sisäistä, minnekään ulos ei mennä välillä hakemaan tietoja. Ehkä loppuu minun ymmärrykseni tässä asiassa ruotsalaisten logiikkaan.
vilpertti kirjoitti:
Tai sitten voidaan lopettaa leikkiminen ja myöntää evidenssin musertava voima.
Mikä se evidenssin musertava voima tässä tapauksessa on? Että ruotsalaiset ovat väärässä, emmekä elä missään simulaatiossa? Hallelujaa jos näin on, olen tyytyväinen, kiitos.