Mitä/ketä fanitit täysillä ollessasi n. 10-vuotias?

  • 16 587
  • 179

Kaiuni Alen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, kaikki menestyksekkäät jalkapallojoukkueet
Elokuvat: Star Wars, Fast and Furious
TV-sarjat: Salatut elämät, Simpsonit, Pasila, Putous, Poliisikoira Rex
Urheilijat: Tuomas Kiiskinen, Adam Masuhr, Ari Ahonen
Kirjat: Viisikko, SOS jne.
 

Shard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Tappara
Brett Hull, Janne Ojanen, NHL-pelisarja, Aku Ankka. edit. ja Zidane, Grönholm ja M. Schumacher.
 
Viimeksi muokattu:

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Jaa'a.
Tämän saa jakaa moneen alagenreen.

TV-sarjoista tulee ainakin mieleen Extreme Duudsonit, Kummeli ja Poliisikoira Rex (se alkuperäinen versio).
Urheilijoista Selänne, O. Jokinen ja Kiprusoff, rallin puolelta Grönholm (ulkomaalaisista kuskeista Märtin ja hänen kartturinsa Park + Carlos Sainz)
Leffoista ja sarjakuvista Spider-Man. (vieläkin kiroan sitä erästä naapurinpoikaa joka palautti pleikkari kakkoselle olleen Spiderman 2-pelin levyn täynnä naarmuja..)
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
About kymmenen vuotiaana kovimmat jätkät oli Esa Tikkanen, Pavol Demitra ja Sandis Ozolinsh.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Hakki ja Hurriganes
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Samoja mitä täällä monella saman ikäluokan kavereilla eli. MacGyver, Europe, Ritari Ässä. Niin joo ja Kylie Minogue täytyy vielä mainita !
 
Viimeksi muokattu:

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos 10-vuotiaan Ikerin aikaa eli vuosien 1991-92 tienoita muistelee, Brian Laudrup oli perkeleen kova, tietenkin isoveljensä Michael myös samoin kuin Peter Schmeichel ja vielä pitää mainita Flemming Povlsen. Näiden äijien innostamana matsien katsomisen jälkeen käytiin isobroidin kanssa futaamassa, toinen maalissa ja toinen vetelemässä ja sitten taas vaihtoa toisinpäin.

Jari Kurri ja Mark Messier olivat kovia kaukalon kuninkaita ja Ayrton Senna ratojen jumala, pari-kolme vuotta kun mentiin eteenpäin niin Teemu Selänne ja Eric Lindros sekä Pavel Bure olivat nousseet kiekon parista ykkösiksi ja F1-uraansa vasta aloitteleva Mika Häkkinen sitten rattimiehistä ilman muuta.

Kaikkein kovimpia ihailun kohteita oli kuitenkin Jean-Claude van Damme. Kickboxer, Bloodsport, Streetfighter, Death Warrant ja mitä kaikkia muita aikansa klassikoita siihen aikaan olikin, eli näitä van Dammen taistelulajitaitojen ympärille perustuvia vanhojen hyvien aikojen leffoja. Niitä tuli kelattua VHS:llä sata kertaa edestakaisin ja katseltua hidastettuna hienoimmat kierrepotkut ja muut voiman- ja taidonnäytteet. Noiden innoittamana tuli aloitettua taekwondon harrastaminenkin silloin, se kuitenkin jäi melko lyhyeksi kokeiluksi. Joskus 1991-92 onnistuin nähdä ja nauhoittaa jonkun Hollywood stories -dokumentin van Dammesta, se oli täyttä kultaa niihin aikoihin katsella uudestaan ja uudestaan.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Noihin jääkiekkofanituksiin täytyy vielä todeta, että en tosiaan pahemmin lajia seurannut kymmenen vanhana, enkä ketään fanittanut. Ei se niin helppoa edes olisi ollut. Ei Turussa ollut mitään seuraamisen arvoista pääsarjaseuraa 1987-1988. Tepsiä inhosin enkä siitä piitannut tai sitä seurannut. Eikä se tuolloin ollut mitään edes voittanutkaan aikoihin. Ei sikäli, että sekään olisi mitään merkinnyt, en oikein edes noteerannut koko seuran ensimmäistä triplaa joka koitti muutama vuosi myöhemmin. TuTo toki pelasi tuolloin ykkösdivarin keskikastissa, mutta ei noita tullut silloin niin aktiivisesti vielä seurattua.

Mitä muihin sarjoihin eli lähinnä NHL:ään tuli, niin sitähän ei nähnyt koskaan missään mistään, eikä sen tuloksia myöskään orjallisesti luettu jokaisessa uutislähetyksessä tai tiedotettu teksti-tv:ssä. Nippa nappa tiesin Jari Kurrin olemassaolon, mutta täysin vieras ja epäkiinnostava maailmahan NHL-maailma tuolloin oli. Ihmettelenkin, miten joku on voinut joskus 1987 kymmenvuotiaana kauhean perillä NHL:stä olla. Mistä sitä on sitten seurattu? Ainakin minulla 10-vuotiaana olisi edellyttänyt jonkun urheilusarjan näkemistä ennen kuin olisin voinut sitä fanittaa, pelkät lehtijutut eivät oikein riittäneet.

Calgaryn olympiahopea 1988 oli jääkiekon suhteen yhtä kaikki merkittävä käännekohta, koska seurasin muutenkin Calgaryn kisoja ja talviurheilua tiukasti ja antaumuksella, ja kun tuli ensimmäinen mitali ja menestys Neuvostoliittoa vastaan, niin se herätti pysyvämmän ja kovemman kiinnostuksen kansainvälistä jääkiekkoilua kohtaan. Sitä ennenhän ei ollut tuollakaan niin väliä kun ei MM-kisojakaan televisioitu edes nykyiseen malliin ja Suomi oli kumminkin aina surkea hävittyään jollekin Länsi-Saksalle.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Musiikki ei minua vielä 10-vuotiaana kiinnostanut, joten urheilupainotteiseksi menee tämä muistelo. Koska olin usein maalivahtina sekä futis- että kiekkopeleissä, oli suosikkijääkiekkoilijani Kärppien Ari Hellgren ja jalkapallon puolelta seurasin etenkin Liverpoolin Bruce Grobbelaarin otteita. NHL-joukkueista tietenkin Oilers suomalaisineen oli kova juttu, mutta en ole ihan varma, oliko vielä ollessani 10-vuotias. TV:sta ei tullut silloin mitään mainittavaa ohjelmaa (pl. urheilu), vaikka kanavia oli tarjolla molemmille silmille.
 

Tähtipakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aika vähän oli suosikkeja. Urheilusta JYP ja Colorado Avalanche, pelaajien puolelta Patrick Roy ja Patrick Lalime. Lisänä ennen 10-vuotiasta ehdoton HäkkisMika-fanitus. Ura alkoi vaan loppumaan siinä vaiheessa kuin Tähtipakki läheni 10-vuotiasta.
TV-puolella ei oikeastaan suosikkeja ollut, mutta nämä normaalit Salkkarit ja Simpsonit ehkä lähimpänä. Kirjapuolelta Gunnar Nordströmin kirjoittama Kiekkotähti-sarja oli kovaa valuuttaa.

E: Näköjään tuota Kiekkotähti-sarjaa tehty vielä aika monta osaa viimeisten lukemieni jälkeen. Pitäisiköhän intoutua lukemaan noita näin vanhempana vielä uudestaan.. :)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
En nyt muista mitään ei-urheiluun liittyvää valtaisasti fanittaneeni. Lätkän puolella Tappara ja Sabres, futiksessa Chelsea. Pelaajista Rete Grönvall ja Teppo Numminen, sekä jalkkiksessa Frank Lampard. Vanhojen hyvien aikojen sääntöjen aikaan Reten tavaramerkki oli pitkä päätyyn ja vaihtoon. Hienoja aikoja.
 

kake619

Jäsen
Suosikkijoukkue
Caps, scholl
Aika lailla painottuu itselläni tuonne jääkiekon puolelle nämä kun hallilla olen (kirjaimellisesti) pyörinyt niin pienestä ettei itselläni ole edes muistikuvia tuolta ajalta.

-NHL-pelit ps1:lle, olivat todella kova juttu siihen aikaan.
-Selänne, varmaan se idoli numero 1 n.99,9% jääkiekosta kiinnostuneilla suomalaisnuorilla jo ennen minun 10v päiviäni.
-Washington Capitals ja sitä kautta Kölzig, Bondra ja Oates. Oliko se nyt NHL power week nimeltään kun tuli lauantai aamuisin, viikon kohokohtia nuorelle fanille.
-Hasek, paras maalivahti ikinä. Naganon kisat (mitä katselin kotona kun satuin juuri sopivasti tulemaan kipeäksi ja näin ollen kouluunkaan ei voinut mennä) olivat se mikä minun silmäni tälle avasi.
-Paikallinen kyläseura, kiekkohuuma jos sitä nyt tässä yhteydessä voi tällaiseksi kutsua oli kovimmillaan juuri tuohon aikaan kun olin 10v:n molemmin puolin. Herkko Suvanto ja Lasse Kanerva.
-M.Schumacher, Häkkinen oli kova juttu joo, mutta Schumi oli näistä kahdesta minulle se kenen voittoa toivoin. Moottoriurheilun puolelta minulle ne kaikista kovimmat olivat silti Ayrton Senna ja Henri Toivonen, jälkimmäinen kerkesi kuolla jo ennen syntymääni, mutta pienestä pitäen kuulin jos jonkin moista tarinaa hänestä. Tästä syystä Grönholmit ja kumppanit eivät minun silmissäni ikinä pystyneet näitä saappaita täyttämään mitkä mieleni oli kehitellyt, en tiedä olisiko kukaan pystynyt.

Pakko mainita vielä erikseen Pavel Bure, häntä en varsinaisesti fanittanut, mutta yksi välieräpeli herätti kyllä todella suurta (kauhun sekaista) kunnioitusta meikäläisessä.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Star Warsia. Urheilussa suomalaisia lajista riippumatta eri kisoissa. Erityisesti muistan formulat ja Keke Rosbergin, se vaan keskeytti ihan aina.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Slade, Asterix, Yöjuttu, neppisautot, muoviset sotilaat sekä koottavat lentokoneet. Jokerit oli vasta tulossa.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jarmo Uronen, Matti Hagman, Tony Arima, Paolo Rossi, Markku Palmroos, Andy Moog, Ian Rush, Matti Nykänen, Ari Vatanen, Ben Johnson, Boris Becker, Ritari Ässä, W.A.S.P. ja Commodore 64.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Eric Cantona taisi olla aika kova idoli (ihme sinänsä, kun vain paria vuotta myöhemmin inhosin jo mitä syvimmin kaikkea brittifudikseen liittyvää, ja etenkin ManU oli inhokkilistan ykkösenä), samoin Kurrin Jari. Selänne tuli hieman myöhemmin ja pikkaisen siitä Pavel Bure.

TV:stä varmaan Ritari Ässä ja MacGyver (joita oli toki tullut fanitettua jo monta vuotta tuohon mennessä).
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Musiikki ja lätkä eivät vielä kiinnostaneet kun olin n. 10-vuotias. Videopelit, etenkin PS1-pelit kiinnostivat tuolloin, ja paljon. Äkkiseltään tulee mieleen sellaisia pelejä kuin Alien Trilogy, Oddworld: Abe's Oddysee, Crash Bandicoot, Rayman, PC-peleistä taas Duke Nukem. TV:ssä South Parkin ensimmäinen jakso esitettiin Suomessa kun olin 11 ja tulihan siihen sarjaan heti jäätyä koukkuun. Pokemon-huuma taas tuli seuraavana vuonna, mutta sillä hetkellä olin jo melkein 12. Speden Pasasen fanitus on säilynyt hyvin jo n. 6-vuotiaasta lähtien, alunperin tuli tosin seurattua lähinnä Speden Spelejä, sittemmin fanitus laajeni ihan Speden leffoihin ja sketseihin asti. 10-kesäisenä olin myös Aku Ankka-lehtien ja taskukirjojen suurkuluttaja.
 
Viimeksi muokattu:

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
-Selänne, varmaan se idoli numero 1 n.99,9% jääkiekosta kiinnostuneilla suomalaisnuorilla jo ennen minun 10v päiviäni.
Meidän kaveriporukassa taas ei "maitopoika" Selännettä niinkään fanitettu, vaikka kaikkien mielestä se paras olikin. Tikkanen ja Ruuttu olivat paljon kovempia jätkiä ja Kurrikin tietenkin kova sana.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Kaksi nousee ylitse muiden. Kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen ja mielestäni kaikkien aikojen paras jalkapalloilija Diego Armando Maradona.
 

Chespa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Jää-Ahmat & HPK
Jari Kurri, Teemu Selänne, Brett Hull ja Curtis Joseph oli kyllä ihan ykköset lätkän puolelta. Jari Litmanen, Eric Cantona ja Roberto Baggio futiksesta oli selvästi kovimmat. Kummelia tuli myös fanitettua paljon. Ja tietysti EA:n lätkäpelit oli kovin juttu ikinä. Musiikistä en hirveästi vielä tajunnut niin massan mukana sitä mentiin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Olin 10-vuotias vuonna 1980. Sittemmin pysyväksi kehkeytynyt suhde oli jo ehtinyt muodostua muutamaan instituutioon, kuten HIFK ja Saksan tai silloisen Länsi-Saksan futismaajoukkue. Yksilöurheilijoista ehdottomat ykköset olivat Juha Mieto ja Lasse Viren, vaikka Lassen ura oli jo kirkkaasti ehtoopuolella tuossa vaiheessa. Nykäsen Matti tuli huipulle vasta hitusen myöhemmin, mutta yhtä kaikki, aika pian selvisi, että Mattia ei voi ihan joka suhteessa ja varauksetta fanittaa.

Jääkiekkoilijoista tärkein kotimainen merkkihenkilö oli ilman muuta Matti Hagman. HIFK-ikonit olivat tietenkin oma lukunsa, mutta monet muidenkin tiimien pelimiehet herättivät arvostusta. Näitä olivat ainakin V-P Ketola, Timo Nummelin ja Kärppien nuori kaveri Reijo Ruotsalainen. Jopa näitä hahmoja suuremmaksi - toki myös ihan kirjaimellisesti - nousi legendaarinen saksalaispelaaja Erich Kühnhackl. Iso-Erkki oli mainio hahmo, iso ja helvetin kolkon näköinen äijä, mutta kiistatta kova pelimies. Jos pitäisi yksi tuon aikakauden pelaaja nimetä fanitukseni ykköskohteeksi, niin kisa käytäisiin tasan tarkkaan Matti Hagmanin ja Erich Kühnhacklin välillä. Päivän fiiliksestä riippuen nimeäisin jomman kumman.

Sarjispuolella Korkeajännitys ja Tex Willer olivat kovimmat jutut 10-vuotiaana. Tosin Korkkareissa kestovitutti asetelman yksiulotteisuus. Niissä saksalaiset olivat aina pahiksia joille kävi huonosti, paitsi jos tarinassa oli joku hyvä ja epänatsi saku, jonka tommyt ottivat lopulta vangiksi ja sitten oltiin sen kanssa halihalipusipusi. Korkkarit olivat oikeasti aika kehnoja sarjiksia, ei niitä kukaan täysjärkinen enää pentuvuosien jälkeen tosissaan lukenut.

Suhteeni Tex Willeriin on taas ollut huomattavasti vankemmalla pohjalla myöhempinä aikoina. Ei ihme, sillä Tex on parhaimmillaan eeppistä laatusarjakuvaa vähintään omassa kategoriassaan. Tex, Kit, nuorempi Kit ja Tiger Jack edustivat lakia ja kaikkivoipaisuutta, usein ihan omalla tulkinnallaan laista. Retaleita ei suotta säälitty. Sittemmin edesmenneen Renne Nikupaavolan Tex-suomennokset olivat aivan parhautta. Monet Rennen oivallukset ovat jääneet pysyvästi elämään huikeina sitaatteina. Lisäksi 70-luku ja vielä 80-luvun alku edusti tarinoidenkin suhteen parasta Tex-aikakautta, joten oli todella herkkua olla tuon aikakauden nuori Tex-lukija.

Musiikin maailman löysin kunnolla vasta hivenen toiselle kymmenelle vartuttuani. 10-vuotiaana kiinnostavimmat aktit olivat varmaankin Juice Leskinen, Sleepy Sleepers, tuore joensuulaislöytö Hassisen Kone, Eppu Normaali, J. Karjalainen, Tuomari Nurmio, mitä näitä siihen aikaan oli. Ulkkareista en tiennyt vielä paljoakaan, paitsi Led Zeppelinin ja Uriah Heepin sentään. Ja teeveestä oli tullut jotain, jonka ansiosta Beatlesit ja Rollarit olivat tietysti tuttuja. Ja Woodstock, ja siellä esiintyneet artistit.

Kirjoja luin pentuna aika tavalla. Varsinaisia lastenkirjoja en ehtinyt juuri lukemaan. Hyppäsin lähes suoraan tieto- ja kaunokirjallisuuden maailmaan, kun opin vähän ennen neljättä ikävuotta lukemaan. Kaunokirjallisuuden puolelta varsinaisia fanituksen kohteita on kymmenennen ikävuoden kohdalta vaikea määritellä, kun en oikein tiedä koinko varsinaisesti fanittavani ketään kirjailijaa tai mitään kirjaa. Varmaankin Ollin Mustapartainen Mies oli jotakin tällaista, samoin kirjastosta lainatut lyhyet Huovis-tarinat. Waltarin Sinuhen luin 7-vuotiaana, siitä ei jäänyt paljoa käteen. Paljon kiehtovampi (ja toki myöhemmällä iällä monitasoisemmin avautunut) oli George Orwellin Eläinten Vallankumous, sen olin lukenut ainakin kahdesti ennen kouluunmenoa. Päätalon Viimeisen Savotan taisin lukea juuri 10-vuotiaana, siellähän oli pienesti kaikkea pennuille vähän sopimatontakin joukossa. Varhaisnuorten kirjoista luin kyllä suunnilleen kaikki Viisikot, mutta niihin ei jäänyt mitään suhdetta, ne oli vaan luettava kun niitä oli kirjastoautolla. Paljon kiinnostavampia olivat kaikkinaiset urheilukirjat, mm. legendaarinen Siniviiva-sarja, niitä suorastaan fanitin. Sitten olivat nämä ns. viralliset olympiakirjat, joista tärkein taisi olla Montreal 1976. Sen lainasin kirjastosta ihan helvetin monta kertaa, kunnes osasin teoksen suunnilleen ulkoa. Vasta aikuisella iällä ostin oman kappaleeni divarista.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Jeremy Roenick, Ray Bourque, Chris Chelios, Paul Coffey, Ayrton Senna urheilun puolelta. Lindros ei tainnut vielä tuolloin pelata NHL:ssä. Taisi myös lukuisat mäkihyppääjät tuolloin olla seurannan alla (Jens Weissflog, Masa Nykänen jne... Pavel Ploc, joka räki aina kameraa päin) Musiikkia ei tullut kuunneltua niin kauheasti tuolloin. TV:stä MacGyver, Ritari Ässä ja TopGun.

Joku mainitsi täällä Commodore 64:n, joten mainitsen sen itsekin, koska se oli lätkän ohella se toinen, mihin tuli oltua koukussa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös