Mutta eikö voisi ajatella näin että niistä suurista massoista ne parhaat jatkaa jääkiekkoa ulkojäiltä sille tasolle, että pitää "rekisteröityä" kun paskat tippuu kyydistä pois. Suomessa taas näitä paskoja mahtuu enemmän sekaan, koska se perusmassa on moninkymmenkertaisesti pienempi kun Venäjällä.
Ainakin Venäjällä jääkiekkotoiminta on erittäin organisoitua. "Ulkojäiltä" ei enää kukaan nouse mukaan huipulle myöhemmässä vaiheessa, vaan huiput karsitaan suhteellisen kapeasta materiaalista (Kanadaan ja USA:aan verrattuna) melko aikaisessa vaiheessa.
Venäjällä ei ole juurikaan enempää rekisteröityjä pelaajia kuin Suomessa ja Venäjällä on jopa vähemmän jäähalleja kuin Suomessa. Syyt tähän ovat:
1. Jääkiekko on Venäjällä kallis harrastus. Köyhempien perheiden pojat valitsevat muun lajit. Tämä karsii pois ison osan potentiaalisista huippupelaajista.
2. Jääkiekko on Venäjällä iso laji, mutta silti järkyttävän paljon jalkapallon takana. Monissa paikoissa myös koripallo, lentopallo ja jääpallo menevät joukkuelajeista jääkiekon edelle, yksilöurheilulajeista puhumattakaan. Kilpailu lajien välillä on kovaa eivätkä parhaat ja urheilullisesti poikkeuksellisen lahjakkaat tyypit yleensä ajaudu jääkiekon pariin kuin poikkeustapauksissa (Ovetshkin, Kovaltshuk). Kanadassa ja Suomessa tilanne on eri, koska jääkiekko on selvä ykköslaji.
3. Venäjällä on suuria maantieteellisiä eroja jääkiekon suosion suhteen. Väkirikkaalla etelä-Venäjällä jääkiekkoa ei pelata käytännössä ollenkaan. Väkirikas Pietari ei ole koskaan ollut kiekkokaupunki. Venäjän jääkiekkoilun mekassa Moskovassa jääkiekon asema on romahtanut kommunismin aikoihin verrattuna. Jääkiekko ei enää kiinnosta nuoria kuten 1970-ja 1980-luvuilla. Toki Moskova on edelleen kova kiekkokaupunki, mutta ei enää samanlainen huippupelaajien tehdas kuin neukkuaikana.
Nykyisin parhaat venäläispelaajat tulevat Moskovan ohella vain muutamasta "periferian" varsinaisesta kiekkokaupungista, joiksi luen Jaroslavlin, Togliattin, Tsheljabinskin ja nykyisin myös Magnitogorskin. Käytännössä melkein koko Venäjän huippujunioreiden tuotanto keskittyy nykyisin näihin viiteen kaupunkiin: Moskova, Togliatti, Jaroslavl, Tsheljabinsk ja Magnitogorsk! Muualta tulevat huippupelaajat ovat kovin vähissä. Esimerkiksi Kazaniin ja Ufaan on rakennettu isolla rahalla kovatasoiset KHL-joukkueet, mutta huippupelaajia nämä miljoonakaupungit eivät juurikaan tuota.
Venäjän juniorituotanto onkin potentiaaliin nähden hyvin kapealla pohjalla. Täytyy vain toivoa että sitä rahaa käytetään myös Kazanin kaltaisissa paikoissa pelaajatuotantoon eikä vain valmiiden pelaajien ostamiseen. Lukemani ja kuulemani mukaan parin viime vuoden aikana Ak Bars olisi panostanut junioripuoleen paljon, mutta tuloksia ei ole kyllä vielä nähty ollenkaan. Ehkä niitä nähdään jatkossa.
TOKI syitä venäläispelaajien lahjakkuuteen on muuallakin kuin väkiluvussa, mutta kyllähän se edesauttaa sitä.
Niin, se väkiluku on edelleen merkityksetön. Ratkaisevaa on kuinka paljon lajin parissa on urheilullisesti lahjakkaita pelaajia, joilla on potentiaalia huipulle asti.
Kanadassa on noin 600,000 rekisteröityä pelaajaa (Venäjällä on kymmenen kertaa vähemmän). Vaikka osa näistä Kanadan rekisteröidyistä pelaajista on varmasti sellaisia joilla ei ole fyysisten ominaisuuksien takia mahdollisuuksia huipulle, niin on aivan varma että tästä huolimatta Kanadassa (kuten myös USA:ssa) on jääkiekon parissa moninkertainen määrä potentiaalisia huippupelaajia Venäjään verrattuna.
Venäjän ja myös Suomen kannalta valmennus ja pelaajakoulutus on ratkaisevassa asemassa siihen nähden, että Venäjän ja Suomen maajoukkueet pystyvät myös jatkossa kilpailemaan Kanadan ja USA:n kanssa, joilla pelaajamassaa ja sitä myöten potentiaalisia huippupelaajia on moninkertainen määrä Suomeen ja Venäjään verrattuna.
Kanadan juniorikiekko oli hieman alamaissa 1990-luvulla, vaikka Kanadassa oli silloinkin kymmenen kertaa enemmän pelaajia kuin missään Euroopan maassa, mutta Kanadassa on viime vuosina panostettu enemmän taitopuoleen mikä on näkynyt heti junioreiden arvoturnauksissa. Kun Kanadan valtavaan pelaajamassaan sovelletaan eurooppalaisia harjoitusmetodeja taidon suhteen, niin on selvää että Kanada saa tästä huikean edun itselleen. Eurooppalaisten onneksi Kanadan juniorivalmennus on edelleen jäljessä Euroopaa, ja tästä syystä Kanada ei pyyhi jokaisella vastustajalla jäätä 10-0 junioreiden ja myös miesten MM-kisoissa.